Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Οι γνωστοί «γνωστοί» έσπασαν πάλι την απεργία της ΕΣΗΕΑ

Κοραλλιογενείς ύφαλοι: Ενυδρείο ανοίγει «Κιβωτό του Νώε» για είδη που κινδυνεύουν

Κοραλλιογενείς ύφαλοι: Ενυδρείο ανοίγει «Κιβωτό του Νώε» για είδη που κινδυνεύουν

Τα κοράλλια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις πιέσεις της κλιματικής αλλαγής.

Δύτες σε έναν ζωολογικό κήπο της Ολλανδίας ξεκίνησαν τη Δευτέρα να κατασκευάζουν μια «Κιβωτό του Νώε» ειδικά για κοράλλια, τα οποία απειλούνται σε όλο τον κόσμο από έναν θανάσιμο συνδυασμό κλιματικής αλλαγής, ρύπανσης και υπεραλίευσης.

Ο Ζωολογικός Κήπος «Μπέργκερς» στην πόλη του Άρνχεμ θα φιλοξενεί απειλούμενα είδη κοραλλιών μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά και να επιστρέψουν στη θάλασσα, εφόσον οι συνθήκες βελτιωθούν στο μέλλον.

«Το πρόγραμμα δημιουργεί ένα είδος εφεδρικών αντιγράφων των κοραλλιών, οπότε στην περίπτωση που πεθάνουν στη φύση θα διασωθούν σε ενυδρεία» δήλωσε στο Reuters η Νίνκε Κλερκς, βιολόγος του ζωολογικού κήπου.

Τα νεαρά κοράλλια τοποθετούνται στο βραχώδες υπόστρωμα του ενυδρείου (Reuters)

Δεδομένου πάντως ότι τα κοράλλια αναπτύσσονται εξαιρετικά αργά, από λίγα χιλιοστά μέχρι μερικά εκατοστά ανά έτος, οι φιλοξενούμενοι δεν πρόκειται να επιστρέψουν σύντομα στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ο Ζωολογικός Κήπος «Μπέργκερς» συνεργάζεται στο πρόγραμμα με το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Μονακό και δύο ενυδρεία στη Γαλλία, με την ελπίδα να συμμετάσχουν στο μέλλον περισσότεροι ζωολογικοί κήποι.

Η κατασκευή της «Κιβωτού» έρχεται την ώρα που οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε όλο τον κόσμο πλήττονται από το τέταρτο επεισόδιο «μαζικού αποχρωματισμού» τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, το οποίο ήδη επηρεάζει το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα στην Αυστραλία.

Αιτία είναι η ζέστη της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με το φαινόμενο Ελ Νίνιο που επιδείνωσε τις συνθήκες.

Οι πολύποδες που παράγουν τον λευκό ασβεστολιθικό σκελετό των κοραλλιών συμβιώνουν με μονοκύτταρα φύκη που ονομάζοντ

Κοράλι που έχει χάσει το χρώμα του λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στην Αυστραλία. Το φαινόμενο μπορεί να οδηγήσει σε απονέκρωση των υφάλων ( Australian Institute of Marine Science/Veronique Mocellin)

αι ζωοξανθέλες. Σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, τα πολύχρωμα φύκη εγκαταλείπουν την αποικία, η οποία έτσιαποχρωματίζεται και μένει άσπρη σαν φάντασμα. Αν οι ζωοξανθέλες δεν επιστρέψουν σύντομα, τα κοράλλια πεθαίνουν.

Όπως προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), περισσότερο από το 54% των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως πλήττονται το τελευταίο διάστημα από θερμικό στρες.

Must in

Λάκης Λαζόπουλος: Τι σχέση έχουν οι Δέκα Μικροί Μήτσοι με την υπέρταση;

«Τα πάντα» είναι η αυθόρμητη συγκινητική απάντηση που δίνει ο Λάκης Λαζόπουλος όταν ακούει το όνομα Τασούλα. Τα συναισθήματα από την χαρά στη συγκίνηση στο γέλιο και στην χαρμολύπη εναλλάσσονται με ταχύτητα φωτός στο παιχνίδι των γρήγορων ερωτήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024