Γάζα: 200 ημέρες καταστροφής και αιματοχυσίας σε αριθμούς – Σφαγή με τα παιδιά στο επίκεντρο
Ο πόλεμος στη Γάζα εισήλθε στη 200η ημέρα και παρά την πρωτοφανή καταστροφή που έχει συμβεί η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τη σφαγή να συνεχίζεται
Ομαδικοί τάφοι, διαλυμένα νοσοκομεία, χιλιάδες θάνατοι αμάχων και σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή των υποδομών στοιχειώνουν τη Γάζα, καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον του πολιορκημένου παλαιστινιακού παράκτιου θύλακα εισήλθε την Τρίτη στην 200ή ημέρα του.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε τη βίαιη στρατιωτική του επίθεση στις 7 Οκτωβρίου μετά την πρωτοφανή επίθεση μαχητών της Χαμάς. Περίπου 1.139 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 240 άνθρωποι αιχμαλωτίστηκαν από τους Παλαιστίνιους μαχητές. Σχεδόν το 85% των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας έχουν εκτοπιστεί και περισσότερα από 14.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί στην επίθεση στον παλαιστινιακό θύλακα.
Τουλάχιστον 75.000 τόνοι εκρηκτικών έχουν πέσει στη Γάζα από τις ισραηλινές δυνάμεις μέχρι σήμερα
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για το επίπεδο της καταστροφής που δεν έχει σημειωθεί ποτέ ξανά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στους πρόσφατους πολέμους. Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη χερσαία εισβολή του στη Ράφα, όπου έχουν βρει καταφύγιο 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, γεγονός που θα αυξήσει δραματικά τον αριθμό των νεκρών αμάχων, αλλά η διεθνής κοινότητα περιορίζεται στην καλύτερη περίπτωση σε συστάσεις και ευχολόγια, στρέφοντας το βλέμμα της αλλού τους επτά τελευταίους μήνες.
Πάνω από 34.000 νεκροί και 7.000 αγνοούμενοι – Το 71% είναι γυναικόπαιδα
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, τουλάχιστον 34.183 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 77.084 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις.
Περίπου το 72% των νεκρών είναι γυναίκες και παιδιά.
Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τερκ δήλωσε ότι ένα παιδί στη Γάζα σκοτώνεται ή τραυματίζεται «κάθε 10 λεπτά».
Τουλάχιστον 17.000 παιδιά έχουν χάσει τον έναν ή και τους δύο γονείς τους.
Ανάμεσα στους νεκρούς είναι τουλάχιστον 485 μέλη του ιατρικού προσωπικού.
Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι περισσότεροι από αυτούς Παλαιστίνιοι.
Εν τω μεταξύ, περίπου 7.000 άνθρωποι αγνοούνται, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Γάζας, πολλοί από τους οποίους θεωρούνται νεκροί κάτω από τα ερείπια, γεγονός που ανεβάζει τον πραγματικό αριθμό των νεκρών σε πάνω από 40.000 ή αλλιώς σχεδόν το 2% του πληθυσμού.
Ενδείξεις γενοκτονίας
«Έχουμε δει θάνατο τις τελευταίες 200 ημέρες σε πρωτοφανή κλίμακα», δήλωσε στο Al Jazeera η Emily Tripp, διευθύντρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Airwars, με έδρα το Λονδίνο, η οποία παρακολουθεί τα θύματα των αεροπορικών βομβαρδισμών κατά τη διάρκεια του πολέμου. «Έχουμε πλέον εντοπίσει περισσότερα περιστατικά όπου άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου στη Γάζα από ό,τι στα οκτώ χρόνια της εκστρατείας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία.
«Έχουμε καταγράψει χτυπήματα όπου έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από εκατό άνθρωποι – και τα νέα μόλις και μετά βίας φτάνουν στα διεθνή πρωτοσέλιδα».
Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στα τέλη Μαρτίου, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη Φραντσέσκα Αλμπανέζε δήλωσε ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το Ισραήλ έχει παραβιάσει τρεις από τις πέντε πράξεις που απαριθμούνται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Γενοκτονία.
Το 62% των σπιτιών έχει καταστραφεί
Πολλές κατοικημένες περιοχές σε ολόκληρη τη Γάζα έχουν καταστραφεί και ερειπωθεί από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς. Τουλάχιστον 75.000 τόνοι εκρηκτικών έχουν πέσει στη Γάζα από τις ισραηλινές δυνάμεις, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Γάζας.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή, γνωστή και ως UNRWA, δήλωσε ότι το 62% όλων των σπιτιών στην πολιορκημένη περιοχή έχει υποστεί ζημιές ή έχει καταστραφεί.
Μια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε στις 2 Απριλίου αναφέρει ότι το κόστος των ζημιών σε κρίσιμες υποδομές κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του πολέμου του Ισραήλ εκτιμάται σε περίπου 18,5 δισ. δολάρια.
1,1 εκατομμύριο άτομα σε επισιτιστική ανασφάλεια – 30 παιδιά έχουν ήδη πεθάνει από πείνα
Περίπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι – σχεδόν το ήμισυ του προπολεμικού πληθυσμού της Γάζας – ζουν μέσα σε καταστροφική επισιτιστική ανασφάλεια, ανέφερε ο παγκόσμιος παρατηρητής της πείνας IPC, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 18 Μαρτίου.
Στη βόρεια Γάζα, η πείνα είναι πιθανό να εμφανιστεί μέχρι τον Μάιο και θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον θύλακα μέχρι τον Ιούλιο, προστίθεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με την IPC, ως λιμός ορίζεται ότι τουλάχιστον το 20% των νοικοκυριών αντιμετωπίζουν ακραία έλλειψη τροφίμων, τουλάχιστον 30% των παιδιών υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό και τουλάχιστον δύο ενήλικες ή τέσσερα παιδιά για κάθε 10.000 άτομα πεθαίνουν καθημερινά από απόλυτη πείνα ή από συνδυασμό υποσιτισμού και ασθενειών.
Το Γραφείο Τύπου της Γάζας υποστήριξε την Τρίτη ότι τουλάχιστον 30 παιδιά έχουν πεθάνει «ως αποτέλεσμα της πείνας».
Ακόμα περίπου 1,09 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από ασθένειες ως αποτέλεσμα του εκτοπισμού τους στον παράκτιο θύλακα.
Επιπλέον, ο πόλεμος στον παράκτιο θύλακα έχει παρεμποδίσει το έργο των οργανισμών βοήθειας, όπως η UNRWA και άλλες ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας.
Τέσσερα βέτο στον ΟΗΕ, ένα ψήφισμα, και νέα στρατιωτική βοήθεια 26 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ
Οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει βέτο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) που ζητούσε κατάπαυση του πυρός τρεις φορές από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ ένα τέταρτο ψήφισμα εκεχειρίας εμποδίστηκε από την Αλγερία, τη Ρωσία και την Κίνα.
Στις 23 Μαρτίου, η Αλγερία, η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο σε ψήφισμα που είχαν συντάξει οι ΗΠΑ, το οποίο η Μόσχα χαρακτήρισε «υποκριτικό θέαμα» που δεν ασκεί πίεση στο Ισραήλ.
Ωστόσο, στις 25 Μαρτίου, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην ασκήσουν βέτο στο ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός, απέχοντας από την ψηφοφορία. Το ψήφισμα ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός για τον μουσουλμανικό μήνα νηστείας του Ραμαζανιού.
Το ψήφισμα έμεινα στα χαρτιά καθώς το Ραμαζάνι τελείωσε αλλά η επίθεση δεν σταμάτησε ούτε μια στιγμή.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα βοήθεια ύψους 26 δισ. δολαρίων προς το Ισραήλ.
- Ο Έλον Μασκ ψηφίζει Φειδία Παναγιώτου για πρόεδρο της ΕΕ – Η ανάρτηση στο Χ
- Ουκρανία: Η εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο
- Ο Ράσελ νίκησε στο Λας Βέγκας, ο Φερστάπεν πήρε το πρωτάθλημα (pics)
- ΞΕΕ: Ομαδικές αγωγές ξενοδόχων κατά της Booking
- Ουκρανία: Ήχησαν οι σειρήνες στο Κίεβο – «Καταρρίψαμε 34 drones στο Κουρσκ» λέει η Μόσχα
- Ο Ολυμπιακός έχει το πάνω χέρι: Το 56% και η χαοτική διαφορά κόντρα στην ΑΕΚ (pic, vids)