Οι Ισραηλινοί καλύπτουν επιδέξια τη νέα «Μπιάφρα» που δημιούργησαν
Η ισραηλινή εκστρατεία αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από το έγκλημα στη Γάζα
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Σε 1.500.000 -κυρίως παιδιά- υπολογίζονται οι άμαχοι νεκροί του πολέμου στη Μπιάφρα, που συνδέθηκε διεθνώς με την αποστέωση, την αβιταμίνωση και την πρησμένη κοιλιά των παιδιών στις αρχές του 1970. Σήμερα, το Ισραήλ παίρνει τα μέτρα του για να κρύψει την επανάληψη εκείνου το εγκλήματος, αλλά στη Γάζα αυτή τη φορά.
H Μπιάφρα, ήταν κράτος στη Δυτική Αφρική, που επιχείρησε ανεπιτυχώς να αποσχιστεί από τη Νιγηρία το διάστημα 1967-1970.
Στις 19 Μαΐου του 1968 οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν το λιμάνι του Πορτ Αρκούρ, αποκόπτοντας πρακτικά την Μπιάφρα από τον υπόλοιπο κόσμο και επιβάλλοντας δρακόντειο αποκλεισμό τροφίμων και φαρμάκων.
Οι ωμότητες των κυβερνητικών στρατευμάτων επί της φυλής Ίγκμπο ήταν απερίγραπτες.
«Όλα είναι δίκαια στον πόλεμο και η πείνα είναι ένα από τα όπλα του πολέμου. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να ταΐζουμε τους εχθρούς μας με λίπος, μόνο για να μας πολεμήσουν σκληρότερα», είχε υποστηρίξει ο Ομπαφέμι Αβολόβο, τότε αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Εκτελεστικού Συμβουλίου της Νιγηρίας.
Το timing του ισραηλινού χτυπήματος στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό απέσπασε τη δημοσια προσοχή από τον λιμό στη Γάζα
Ωστόσο, η πείνα εξυπηρετούσε και τον ίδιον τον στρατιωτικό ηγέτη της Μπιάφρα! Ο στρατηγός Τσουκβουεμέκα Οντουμέγκβου Ογιούκβου, είχε απορρίψει το άνοιγμα ενός χερσαίου διαδρόμου για τη μεταφορά διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στην αποσχισθείσα περιοχή του. Ο κοινώς κατανοητός λόγος για αυτό ήταν ότι ο στρατό του είχε λίγες πιθανότητες να επικρατήσει, και έτσι θα φρόντιζε να τραβήξει τη διεθνή προσοχή μέσω της πείνας ώστε να υπάρξει διευθέτηση.
Επανάληψη ενός εγκλήματος
Εκείνο το άνευ προηγουμένου έγκλημα –ενώ είχε προηγηθεί η Σύμβαση της Γενεύης που απαγόρευε τη χρήση της πείνας αμάχων ως πολεμικού όπλου- επαναλαμβάνεται και στη Γάζα, σύμφωνα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο και καθηγητής στο Columbia Graduate School of Journalism Χάουραντ Φρενς.
«Υπήρξαν προειδοποιήσεις για καταστροφικό λιμό τουλάχιστον από τα τέλη του περασμένου έτους, και τα διεθνή ΜΜΕ δεν έχουν κάνει πολλά για να εξηγήσουν πώς οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα κατάφεραν να τραφούν, δεδομένου ότι το Ισραήλ έχει περιορίσει σοβαρά την παράδοση με φορτηγά προμήθειες βοήθειας από τα πρώτα στάδια της επίθεσής του στην επικράτεια» αναφέρει σε ανάλυσή του στο περιοδικό Foreign Policy ο Φρενς.
Σύμφωνα με τον Φρενς το Ισραήλ πέτυχε με εξαιρετικό τρόπο να περιορίσει την πρόσβαση του ανεξάρτητου Τύπου στη Γάζα, καθώς ο Τύπος ήταν που έφερε ενώπιον της διεθνούς προσοχής τα εγκλήματα στη Μπιάφρα 55 χρόνια πριν. Οι Ισραηλινοί προφανώς και δεν θέλουν να επαναληφθεί μια τέτοια δημοσιοποίηση των εγκλημάτων τους στη Γάζα.
Ο Τύπος εκθέτει την ισραηλινή πλευρά.
Έτσι, αυτό που φαίνεται αξιοσημείωτο στον Αμερικανό δημοσιογράφο είναι το πόσο γρήγορα εκτπίστηκε από τη διεθνή προσοχή η κατάσταση εκτάτου ανάγκης στη Γάζα λόγω του λιμού.\
Για τον ίδιο, αυτό οφείλεται στην διεθνή προσοχή που έχει στραφεί στα αντίποινα του Ιράν με drone και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, λόγω του ισραηλινού βομβαρδισμού στη ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό.
«Αν έχω δίκιο, αυτό ισοδυναμεί με μια θλιβερή δήλωση σχετικά με το ενδιαφέρον του δυτικού Τύπου για τη ζωή των κατοίκων της Γάζας, ανθρώπων που πληρώνουν ένα τίμημα για αυτή τη σύγκρουση τόσο τραγική όσο αυτή των κατοίκων της Μπιάφρα που εξέπεσαν τόσο κυνικά σε πιόνια και από τις δύο πλευρές πριν από δεκαετίες».
Έτσι, για τον Φρενς δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εκτέλεσε το χτύπημα κατά των Ιρανών στρατηγών στη Δαμασκό ακριβώς για να βοηθήσει να απομακρυνθεί η προσοχή του κόσμου από την καταστροφή στη Γάζα.
Εξάλλου, το Ισραήλ δείχνει να έχει χάσει την υποστήριξη στην αμερικανική κοινή γνώμη λόγω της εξαιρετικά βίαιης εκστρατείας του στη Γάζα, με τον αριθμό των νεκρών να υπολογίζεται τώρα σε περισσότερους από 33.000, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άμαχοι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις