Αρκάς: Η καλημέρα εν μέσω αφρικανικής σκόνης
Στο σκίτσο του Αρκά, ο Παρθενώνας είναι το μόνο που έχει μείνει από την Ακρόπολη, που έχει θαφτεί στην άμμο.
Η αφρικανική σκόνη έχει κατακλύσει τη χώρα, με τις εικόνες να είναι απόκοσμες και τον Αρκά να μας καλημερίζει με ένα σκίτσο που παραπέμπει σε ένα δυστοπικό μέλλον, ελέω κλιματικής κρίσης.
Η αφρικανική σκόνη σκεπάζει την ατμόσφαιρα και η άμμος, έχει καταπιεί την Ακρόπολη.
Στο σκίτσο φαίνεται ο Παρθενώνας σε μια Ελλάδα, που έχει μετατραπεί σε Σαχάρα. Η αφρικανική σκόνη σκεπάζει την ατμόσφαιρα και η άμμος, έχει καταπιεί την Ακρόπολη. Το μόνο που έχει απομείνει είναι ο Παρθενώνας, που κι αυτός βυθίζεται στην άμμο.
Δείτε το σκίτσο
Συστάσεις πνευμονολόγων
Η αφρικανική σκόνη που σκεπάζει αυτές τις μέρες την Ελλάδα είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σωματιδίων σκόνης από την έρημο Σαχάρα.
Σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, είναι σημαντικό οι πολίτες και ειδικότερα εκείνοι με αναπνευστικά προβλήματα, να λαμβάνουν προφυλάξεις κατά τη διάρκεια περιόδων με αυξημένα επίπεδα αφρικανικής σκόνης.
Ακολουθούν ορισμένες οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις του φαινομένου στην υγεία:
- Μείνετε ενημερωμένοι. Παρακολουθήστε τις αναφορές για την ποιότητα του αέρα και τις μετεωρολογικές προβλέψεις για να γνωρίζετε πότε τα επίπεδα αφρικανικής σκόνης αναμένεται να είναι υψηλά.
- Περιορίστε τις υπαίθριες δραστηριότητες. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε να περάσετε εκτεταμένες χρονικές περιόδους σε εξωτερικούς χώρους, όταν τα επίπεδα σκόνης είναι υψηλά, ειδικά κατά τη διάρκεια των ημερών με αέρα, όπου τα σωματίδια είναι πιο πιθανό να αιωρούνται στον αέρα.
- Κλείστε τα παράθυρα και τις πόρτες. Ενώ γενικά πρέπει να αερίζονται οι κατοικίες και οι εργασιακοί χώροι, στις περιόδους έξαρσης της αφρικανικής σκόνης, αερίστε λίγο το πρωί και στη συνέχεια κρατήστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά για να αποτρέψετε την είσοδο σωματιδίων σκόνης στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας σας. Αν διαθέτετε, χρησιμοποιήστε καθαριστές αέρα ή φίλτρα για να βελτιώσετε την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.
- Χρησιμοποιήστε μάσκες. Όταν βγαίνετε έξω, ειδικά σε συνθήκες σκόνης, σκεφθείτε να φοράτε μάσκα για να μειώσετε την εισπνοή σωματιδίων σκόνης.
Μείνετε ενυδατωμένοι. Πίνετε άφθονο νερό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις