Αφρικανική σκόνη: «Η καταχνιά της Σαχάρας έπνιξε την Αθήνα» – Δημοσίευμα BBC
«Παρά την απόκοσμη ομορφιά που προσέδωσαν στην Ελλάδα, τα σύννεφα σκόνης προκάλεσαν αναπνευστικά προβλήματα στους πολίτες της»
Πορτοκαλί έγινε ο ουρανός της Αττικής από την αφρικανική σκόνη που έπνιξε πολλές περιοχές της χώρας, κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα και δημιουργώντας εικόνες που παραπέμπουν σε ταινία επιστημονικής φαντασίας.
Το BBC αναφέρει σε δημοσίευμά του ότι μια δραματική πορτοκαλί ομίχλη έπεσε πάνω από την Αθήνα, καθώς σύννεφα σκόνης ταξίδεψαν εκεί από την έρημο Σαχάρα.
BBC: «Η αφρικανική σκόνη προκάλεσε αναπνευστικά προβλήματα στους Έλληνες»
Είναι ένα από τα χειρότερα τέτοια επεισόδια που έχουν πλήξει την Ελλάδα από το 2018, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Η Ελλάδα είχε ήδη χτυπηθεί από παρόμοια σύννεφα στα τέλη Μαρτίου και αρχές Απριλίου, τα οποία κάλυψαν επίσης περιοχές της Ελβετίας και της νότιας Γαλλίας.
«Υπέφεραν οι πολίτες»
Η ποιότητα του αέρα επιδεινώθηκε σε πολλές περιοχές της χώρας και το πρωί της Τετάρτης η Ακρόπολη στην Αθήνα δεν ήταν πλέον ορατή λόγω της σκόνης. Η νέφωση έφτασε βόρεια ως τη Θεσσαλονίκη.
Οι Έλληνες με αναπνευστικές παθήσεις κλήθηκαν να περιορίσουν τον χρόνο που περνούν σε εξωτερικούς χώρους, να φορούν προστατευτικές μάσκες και να αποφεύγουν τη σωματική άσκηση μέχρι να καθαρίσουν τα σύννεφα σκόνης.
Επικίνδυνη για την υγεία
Σημειώνεται ότι το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης που αυτές τις ημέρες, όπως πλέον συχνά, επηρεάζει την Ελλάδα, έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία κυρίως μέσω της υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα, σύμφωνα και με τα όσα επισήμανε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ).
Η συχνότητα και η ένταση των φαινομένων αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα μπορεί να ποικίλλει από έτος σε έτος, από 7 έως 20 επεισόδια (μέσος όρος 13 επεισόδια/έτος), ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και την ποσότητα της σκόνης που μεταφέρεται από τη Σαχάρα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει παροξύνσεις άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, γι` αυτό οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα δεν θα πρέπει να εκτίθενται πολλές ώρες έξω και να φορούν μάσκες.
«Αν αναπτύξω συμπτώματα και δεν γνωρίζω ότι πάσχω από κάποια νόσο, δεν πρέπει να θεωρήσω ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της αφρικανικής σκόνης. Η αφρικανική σκόνη στον υγιή άνθρωπο δεν κάνει τίποτα. Σημαίνει ότι έχω κάποιο νόσημα του αναπνευστικού και δεν το έχω ανακαλύψει» επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις