Τετάρτη 06 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αφρικανική Σκόνη: Ποια χημικά στοιχεία εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα της Αττικής

Αφρικανική Σκόνη: Ποια χημικά στοιχεία εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα της Αττικής

Η αφρικανική σκόνη «κάλυψε» τα πάντα στον ουρανό της Αττικής, ωστόσο πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν ποιες ουσίες εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα.

Ένα κύμα αφρικανικής σκόνης κάλυψε όλη τη χώρα την Τρίτη (23/4) «βάφοντας» τον ουρανό πορτοκαλί και κάνοντας την ατμόσφαιρα στην Αττική ιδιαίτερα αποπνικτική, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετά άτομα που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.

Η αφρικανική σκόνη είναι στην ουσία παιπάλη η οποία αιωρείται και μετακινείται λόγο τον ανέμων και του μικρού μεγέθους της

Το φαινόμενο άρχισε να υποχωρεί την Τετάρτη (24/4), ωστόσο δεν ήταν λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν για το ποιες ουσίες εκλύθηκαν στον αττικό ουρανό με αποτέλεσμα να αυξηθεί και η προσέλευση στα επείγοντα των νοσοκομείων.

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) συνέλεξε και ανέλυσε δείγματα αφρικανικής σκόνης, τα οποία ανέλυσε με το νέο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης JSM-IT500L.

Όπως σημειώνει η ΕΑΓΜΕ, οπτικά η σκόνη δεν ξεπερνάει τα 10μm σε μέγεθος, ενώ η χημική της σύσταση περιλαμβάνει τα στοιχεία αργιλίου (Al), πυριτίου (Si) και ασβεστίου (Ca) με ένα ελάχιστο ποσοστό σε σίδηρο (Fe) και τιτάνιο (Ti).

Εικόνα της αφρικανικής σκόνης στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης

Τέλος, η ΕΑΓΜΕ αναφέρει πως «η αφρικανική σκόνη είναι στην ουσία παιπάλη η οποία αιωρείται και μετακινείται λόγο τον ανέμων και του μικρού μεγέθους της».

Αναλυτικά τι αναφέρει η ΕΑΓΜΕ

«Τι έδειξε το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο της ΕΑΓΜΕ για την αφρικανική σκόνη

Η ΕΑΓΜΕ συνέλεξε και ανέλυσε με τη χρήση του νέου ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης JSM-IT500L τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο έχει τη δυνατότητα μεγέθυνσης έως 300.000 φορές, δείγμα της αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει την Αττική τις τελευταίες ημέρες.

Οπτικά η σκόνη δεν ξεπερνάει τα 10μm σε μέγεθος, ενώ η χημική της σύσταση περιλαμβάνει τα στοιχεία αργιλίου (Al), πυριτίου (Si) και ασβεστίου (Ca) με ένα ελάχιστο ποσοστό σε σίδηρο (Fe) και τιτάνιο (Ti).

Η αφρικανική σκόνη είναι στην ουσία παιπάλη η οποία αιωρείται και μετακινείται λόγο τον ανέμων και του μικρού μεγέθους της. Στις παρακάτω φωτογραφίες παρουσιάζονται τα πρώτα αποτελέσματα από την ποιοτική ανάλυση της αφρικανικής σκόνης».

inView

Πώς ψηφίζουν οι αστροναύτες από το διάστημα;

Για να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα της ψηφοφορίας τα ψηφοδέλτια είναι κρυπτογραφημένα και προσβάσιμα μόνο από τον αστροναύτη και τον υπάλληλο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 06 Νοεμβρίου 2024