SLIM: H πρώτη ιαπωνική σεληνάκατος είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει
Η αποστολή υποτίθεται ότι θα διαρκούσε λίγες ημέρες, όμως το σκάφος αποδείχθηκε ικανό να επιζήσει τη σκληρή σεληνιακή νύχτα.
- Αποκάλυψη in: Έψαξαν τις κάμερες για το ύποπτο «φορτίο» της τραγωδίας στα Τέμπη προ …δύο ημερών
- Αναγκαία η άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το «χαμένο» υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη, λέει το ΠΑΣΟΚ
- Η «νέα ελίτ» στη Ρωσία – Από τα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία, στην πολιτική σκηνή
- Σε ποια χώρα κάνουν θραύση τα κινέζικα αυτοκίνητα
Το πρώτο ιαπωνικό σκάφος που πάτησε στο φεγγάρι δεν ήταν σχεδιασμένο να επιζήσει τη παγωμένη σεληνιακή νύχτα, η οποία διαρκεί δύο γήινες εβδομάδες. Άντεξε όμως μέχρι το τρίτο του ξημέρωμα, όπως ανακοίνωσε περήφανη η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία.
H JAXA ανέφερε η σεληνάκατος SLIM ανταποκρίθηκε στις εντολές και έστειλε μια φωτογραφία την Τρίτη, αρχή της σεληνιακής ημέρας, τρεις μήνες μετά την ιστορική άφιξή της, με την οποία η Ιαπωνία έγινε η πέμπτη χώρα που πετυχαίνει ελεγχόμενη προσσελήνωση.
Σύμφωνα με ανάρτηση της υπηρεσίας στο Χ, τα βασικά συστήματα του σκάφους λειτουργούν παρά τις ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, η οποία πέφτει από τους 100 βαθμούς Κελσίου την ημέρα στους -160 βαθμούς τη νύχτα.
Το SLIM χρησιμοποίησε μια πρωτοποριακή τεχνολογία προσέγγισης και προσεδάφισης που βασίζεται σε εικόνες από κάμερες και επιτρέπει στο σκάφος να κατεβαίνει στο προεπιλεγμένο σημείο με ακρίβεια μερικών δεκάδων μέτρων, αντί χιλιομέτρων όπως σε άλλες αποστολές.
Η Ιαπωνία πιστεύει ότι η τεχνολογία ακριβούς προσσελήνωσης θα διευκολύνει την εξερεύνηση του ανώμαλου εδάφους στον νότιο πόλο, όπου έχουν ανακαλυφθεί κρατήρες των οποίων ο πυθμένας παραμένει βυθισμένος σε αιώνιο σκοτάδι.
Παρόλα αυτά, η σεληνάκατος προσεδαφίστηκε γερμένη στο πλάι, με τους ηλιακούς συλλέκτες στη σκιά, και δεν τέθηκε σε πλήρη λειτουργία πριν αλλάξει η γωνία υπό την οποία δεχόταν το φως του Ήλιου. Κατάφερε πάντως να απελευθερώσει ένα μικρό ρομπότ που την φωτογράφησε από απόσταση μερικών μέτρων (εικόνα πάνω).
Το SLIM βρίσκεται στην εξωτερική πλαγιά του κρατήρα Shioli, διαμέτρου 300 μέτρων, νότια του ισημερινού της Σελήνης.
Οι μόνες άλλες χώρες που έχουν προσεδαφιστεί στη Σελήνη είναι η ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία.
Η Κίνα μάλιστα έγινε το 2019 η πρώτη χώρα που πέτυχε ελεγχόμενη προσεδάφιση στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις