Επενδύοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη: Η ProCredit Bank δημιουργεί «πράσινο έργο» στην Κοζάνη
Με τη στήριξη της Τράπεζας ProCredit ολοκληρώθηκε μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο στην περιοχή της Κοζάνης με συνολική ισχύ 105 MW, το οποίο απαρτίζεται από 186 φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Πρόκειται για απόρροια της ευαισθητοποίησης της τράπεζας απέναντι σε πράσινα έργα, καθώς και της επικέντρωσής της σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Για την υλοποίηση αυτού του γιγαντιαίου project, με […]
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Με τη στήριξη της Τράπεζας ProCredit ολοκληρώθηκε μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο στην περιοχή της Κοζάνης με συνολική ισχύ 105 MW, το οποίο απαρτίζεται από 186 φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Πρόκειται για απόρροια της ευαισθητοποίησης της τράπεζας απέναντι σε πράσινα έργα, καθώς και της επικέντρωσής της σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Για την υλοποίηση αυτού του γιγαντιαίου project, με συνεργάτη την κατασκευαστική εταιρεία kIEFER, αξιοποιήθηκε η τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της τράπεζας. Ως αποτέλεσμα, όπως εξηγούν η κυρία Αγγελική Αρβανίτη, Branch Manager, και ο Ιωάννης Τσώρης, Business client advisor – Project Financing στην ProCredit Bank Greece, το έργο θα έχει σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη για την περιοχή.
Πώς συνέβαλε η ProCredit Bank στην υλοποίηση του εμβληματικού έργου στην Κοζάνη;
Αγγελική Αρβανίτη: Πρωτίστως αυτό που προσφέραμε ήταν το κομμάτι της τεχνογνωσίας. Ο κάθε επενδυτής, ο κάθε πελάτης δεν μιλά με έναν απλό τραπεζικό υπάλληλο, αλλά με έναν επιχειρηματικό σύμβουλο, ο οποίος γνωρίζει την αγορά στις ΑΠΕ και τις προκλήσεις που ίσως συναντήσουμε, δίνει προτάσεις και παίρνει αποφάσεις μαζί του.
Δεύτερον ήταν το κομμάτι της ευελιξίας και των γρήγορων αποφάσεων. Σε ένα τέτοιο μεγάλο project κάποια πράγματα αλλάζουν, οι συνθήκες είναι δυναμικές. Συνεπώς πρέπει ο κάθε πελάτης να είναι σε θέση μαζί με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να παίρνει γρήγορες αποφάσεις, για να υπάρχει αποτελεσματικότητα και να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις στο έργο.
Τρίτον ήταν το τιμολογιακό κομμάτι. Φέραμε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον στους πελάτες μας, παρέχοντάς τους σταθερό επιτόκιο. Το έργο ξεκίνησε πριν τις αλλαγές, όπως η άνοδος του Euribor και των επιτοκίων, αλλά παρείχαμε σταθερές συνθήκες στα νομικά πρόσωπα που συμμετείχαν στο κομμάτι της κατασκευής, αλλά και τώρα, ώστε να κάνουν τον δικό τους προγραμματισμό.
Ιωάννης Τσώρης: Επειδή είμαστε διεθνής όμιλος φέρνουμε κάποιες τεχνικές πρακτικές, είτε έχει να κάνει με το χρηματοδοτικό πλάνο, είτε στο πώς αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις μεμονωμένα. Πάντως, τις πρακτικές αυτές τις χρησιμοποιούμε προς όφελός μας στον ελλαδικό χώρο για την υλοποίηση τέτοιων project.
Άμεσα ή έμμεσα, στόχος της τράπεζάς μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε τον περιβαλλοντικό μας αντίκτυπο, το οποίο και καταφέρνουμε μέσω χρηματοδοτήσεων τέτοιων μικρών και μεγάλων project.
Αντιμετώπισε η ProCredit Bank δυσκολίες κατά τα δύο χρόνια κατασκευής του φωτοβολταϊκού έργου;
Ιωάννης Τσώρης: Σαφώς σε τέτοια project υπάρχουν προκλήσεις λόγω μεγέθους και πολυπλοκότητας, δεδομένου ότι είχαμε να συνεργαστούμε με 90 διαφορετικές εταιρείες, 90 διαφορετικά ΑΦΜ να το θέσω έτσι, συν την επικοινωνία με τον κατασκευαστή, καθώς επίσης και με τις αρχές. Ουσιαστικά, το project γίνεται πολύ σύνθετο, διότι συμμετέχουν πάρα πολλοί συνεργάτες, δημιουργώντας δυσκολίες στην επικοινωνία και την κοινή κατεύθυνση προς έναν στόχο.
Εκτός αυτού, είχαμε και καθυστερήσεις, εκ των οποίων κάποιες ήταν αναμενόμενες, που αφορούσαν την υλοποίηση και τη σύνδεση του project. Αντιμετωπίσαμε βέβαια αυτές τις προκλήσεις, διότι είχαμε ήδη λάβει μέτρα από πριν. Πάντοτε κρατάμε κάποιο «μαξιλάρι», γιατί πάντοτε περιμένουμε να υπάρχουν τέτοιες καθυστερήσεις.
Ουσιαστικά, βοηθήσαμε όλες τις πλευρές: είτε τον κατασκευαστή για λόγους ρευστότητας είτε τις εταιρείες που επένδυσαν στο project, ώστε να μην βρεθούν σε οικονομικές δυσκολίες.
Αγγελική Αρβανίτη: Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο project. Έτσι, η μεγαλύτερη πρόκληση έχει να κάνει με τον συντονισμό, μεταξύ άλλων, στο κομμάτι της ανάπτυξης και της αδειοδότησης. Εμείς σαν τράπεζα φέρνουμε το χρηματοδοτικό εργαλείο, οι επενδυτές καλούνται να συντονιστούν με εμάς και τον κατασκευαστή, την εταιρεία kIEFER.
Βασικό χαρακτηριστικό της τράπεζας είναι το γεγονός ότι κάνουμε επιτόπιες συναντήσεις. Έτσι, είχαμε τη δυνατότητα να προλαμβάνουμε και να δίνουμε λύσεις εγκαίρως σε οποιαδήποτε πρόκληση και να είμαστε ένα βήμα μπροστά, στοιχεία που βοήθησαν ώστε να ολοκληρωθεί το έργο εντός χρονοδιαγράμματος.
Σημειώνεται ότι πάνω από το 50% του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας αφορά σε πράσινα έργα και άρα υπάρχει τεχνογνωσία. Επιπροσθέτως, το μέγεθος και το μοντέλο της τράπεζας δίνει μια ευελιξία, με αποτέλεσμα να καταφέρνουμε να δίνουμε γρήγορες απαντήσεις και λύσεις.
Ποια είναι τα μεγαλύτερα οφέλη του έργου στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής;
Αγγελική Αρβανίτη: Για το συγκεκριμένο έργο είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, διότι έγινε σε περιοχή απολιγνιτοποίησης. Φέρνοντας ένα έργο σχετικό με ΑΠΕ βοήθησε στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Τα τελευταία χρόνια λειτουργούμε βάσει των αρχών της βιωσιμότητας και η υλοποίηση του έργου σε μία τέτοια περιοχή είναι πάρα πολύ σημαντική για εμάς.
Να σημειώσω, ότι ήμασταν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στο κομμάτι της κατασκευής, ώστε όλα τα πάρκα να κατασκευαστούν σε περιοχές που δεν είναι προστατευόμενες. Μάλιστα, η ίδια η τράπεζα πήρε πρωτοβουλία και βοήθησε σε κομμάτι αναδάσωσης στην περιοχή με τον δικό της τρόπο.
Ιωάννης Τσώρης: Tο έργο δημιούργησε θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής, διότι για να κατασκευαστούν 186 φωτοβολταϊκοί σταθμοί – συμπεριλαμβάνοντας και τον υποσταθμό – χρειάστηκαν αρκετά «χέρια» και εργατοώρες, το οποίο ξεκίνησε από το 2021 μέχρι και το 2023. Τώρα, η συμβολή στην αγορά εργασίας συνεχίζεται στη συντήρηση του πάρκου, όπως και στις τηλεμετρήσεις. Δεν σταμάτησε δηλαδή με την κατασκευή, θα δημιουργούνται ακόμα θέσεις, όσο είναι η διάρκεια ζωής των φωτοβολταϊκών σταθμών, δηλαδή για πάνω από 20 χρόνια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις