Οδηγείτε ποδήλατο; Πότε κινδυνεύετε με πρόστιμο έως 2.000 ευρώ
Οι ποδηλάτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα όσα προβλέπει ο ΚΟΚ
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
- O Έλον Μασκ στο μικροσκόπιο για διαρροή κρατικών μυστικών
Το ποδήλατο είναι ένα μέσο μεταφοράς με πολλαπλά οφέλη για την υγεία και την… τσέπη όσων το χρησιμοποιούν, με τους χρήστες στη χώρα μας να αυξάνονται συνεχώς.
Πέρα από αυτούς που το βγάζουν στο δρόμο τα Σαββατοκύριακα και μόνο με καλό καιρό για να ξεπιαστούν και να κάνουν τη γυμναστική τους, αρκετοί είναι εκείνοι που το χρησιμοποιούν καθημερινά για τις μετακινήσεις τους.
Η χρήση ποδηλάτου ωστόσο κρύβει και παγίδες, καθώς πολλοί αγνοούν ότι θα πρέπει να κινούνται στους δρόμους τηρώντας τους κανόνες κυκλοφορίας όπως αυτοί καθορίζονται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για όλα τα οχήματα.
Σε αντίθετη περίπτωση, και εφόσον γίνουν αντιληπτοί από τα αρμόδια όργανα, κινδυνεύουν με πρόστιμα που μπορούν να φτάσουν ακόμα και στις 2.000 ευρώ.
Οι βασικοί κανόνες
Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας περιλαμβάνει αρκετούς κανόνες για τη χρήση ποδηλάτου στους δημόσιους δρόμους, την πλειοψηφία των οποίων οι περισσότεροι ποδηλάτες αγνοούν.
Μεταξύ αυτών ότι η μέγιστη ταχύτητα κίνησης του ποδηλάτου δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 20 χιλιόμετρα ανά ώρα ή ότι απαγορεύεται η χρήση κινητού τηλεφώνου ή ακουστικών κατά την οδήγηση, μέχρι και ότι απαγορεύεται να κινούν δύο ή περισσότερα ποδήλατα παράλληλα στο δρόμο.
Βαριά πρόστιμα
Ένας κανόνας που φαίνεται να παραβιάζεται αρκετά συχνά από τους ποδηλάτες στους δρόμους των μεγάλων πόλεων είναι ο ερυθρός σηματοδότης.
Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, το χρηματικό πρόστιμο που θα κληθεί να καταβάλει ένας παραβάτης ποδηλάτης εξισώνεται με εκείνο που θα κληθεί να καταβάλλει ο οδηγός ενός αυτοκινήτου ή ο αναβάτης μίας μοτοσυκλέτας.
Συνεπώς, αν κάποιος ποδηλάτης περάσει με κόκκινο το φανάρι θα κληθεί να πληρώσει το ποσό των 700 ευρώ.
Αντιστοίχως, το ποσό των 200 ευρώ θα αναγκαστεί να πληρώσει ένας ποδηλάτης ο οποίος κινείται ανάποδα σε ποδηλατόδρομο ή σε δρόμο μονής κατεύθυνσης, ενώ για τη χρήση κινητού το πρόστιμο ανέρχεται στα 150 ευρώ.
Ωστόσο, το βαρύτερο πρόστιμο για ποδηλάτες σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ κατά την οδήγηση. Έτσι, σε περίπτωση ελέγχουν, ανάλογα με τη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα, το χρηματικό πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει ο ποδηλάτης ξεκινά από τα 200 ευρώ και κλιμακώνεται έως τα 2.000 ευρώ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις