Κλιματική αλλαγή: Ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια απειλούν την Ευρώπη
Η Ελλάδα είναι μία από τις 13 χώρες όπου έχει εδραιωθεί το ασιατικό κουνούπι-τίγρης (Aedes albopictus) που μεταδίδει τον ιό του δάγκειου πυρετού.
Η Ευρώπη απειλείται καθώς κλιματική αλλαγή ευνοεί την εξάπλωση κουνουπιών που μεταδίδουν ασθένειες, προειδοποιεί νέα μελέτη.
Οι σημαντικότερες απειλές είναι η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός, ασθένεια που κάποτε περιοριζόταν σε τροπικές και υποτροπικές χώρες, πλέον όμως εξαπλώνεται σε νέες περιοχές καθώς το θερμότερο και υγρότερο κλίμα ευνοεί την αναπαραγωγή των κουνουπιών, δήλωσε στον Guardian η δρ Ρέιτσελ Λέβε, επικεφαλής της ομάδας παγκόσμιας δημόσιας υγείας στο Υπερυπολογιστικό Κέντρο της Βαρκελώνης στην Ισπανία.
Η Λέβε πρόκειται να παρουσιάσει τη μελέτη σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στη Βαρκελώνη, όπου θα προειδοποιήσει ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να προετοιμαστεί για αύξηση κρουσμάτων.
Τα κρούσματα δάγκειου πυρετού έχουν δεκαπλασιαστεί μέσα σε δύο δεκαετίες
Εκτός από την Ευρώπη, κίνδυνο θα αντιμετωπίσουν τις επόμενες δεκαετίες και η Αυστραλία και τμήματα της Βόρειας Αμερικής και της Ασίας, είπε η ερευνήτρια.
«Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι οι παρατεταμένες θερμές περίοδοι θα μεγεθύνουν το εποχικό παράθυρο για την εξάπλωση μετάδοση ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια και θα ευνοήσει όλο και συχνότερες επιδημίες που θα είναι όλο και πιο περίπλοκες στην αντιμετώπισή τους» προειδοποίησε.
Έξαρση δάγκειου πυρετού
Η Ελλάδα είναι μία από τις 13 χώρες όπου έχει εδραιωθεί το ασιατικό κουνούπι-τίγρης (Aedes albopictus, εικόνα πάνω) που μεταδίδει τον ιό του δάγκειου πυρετού.
Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ιός δεν προκαλεί συμπτώματα, ενίοτε όμως μπορεί να οδηγήσει σε βαριά αιμορραγία, σοκ και οργανική ανεπάρκεια, επιπλοκές που συνήθως εκδηλώνονται μετά την υποχώρηση του πυρετού.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ότι ο ιός του δάγκειο πυρετού εξαπλώνεται ταχύτερα από κάθε άλλη ασθένεια που μεταδίδεται από κουνούπια και δυνητικά μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία, με τα κρούσματα να έχουν δεκαπλασιαστεί μέσα σε δύο δεκαετίες.
Ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται και από ένα δεύτερο είδος κουνουπιού, το αφρικανικό Aedes aegypti, το οποίο μεταδίδει επίσης τον κίτρινο πυρετό,.
Το είδος έχει ήδη εδραιωθεί στην Κύπρο και απειλεί να εξαπλωθεί βορειότερα, προειδοποίησε πέρυσι το Ευρωπαϊκό Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
«Με την κλιματική αλλαγή να δείχνει τόσο δύσκολη στην αντιμετώπισή της, μπορούμε να περιμένουμε αυξημένα κρούσματα και πιθανώς θανάτους από ασθένειες όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός στην ηπειρωτική Ευρώπη» είπε η δρ Λέβε.
To 2022 καταγράφηκαν στην Ευρώπη 71 κρούσματα δάγκειου πυρετού -65 στη Γαλλία και 6 στην Ισπανία- με το άθροισμα να πλησιάζει τα 74 κρούσματα που είχαν αναφερθεί στο σύνολο της περιόδου 2010-2021.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα καταγράφονται κάθε χρόνο λίγα εισαγόμενα κρούσματα.
Μια άλλη ασθένεια που μεταδίδεται από κουνούπια είναι ιός του Δυτικού Νείλου, ο οποίος είναι ασυμπτωματικός στο 80% των κρουσμάτων, μπορεί όμως να προκαλέσει πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση, μυαλγία και εξάνθημα. Σε ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα εγκεφαλίτιδα.
Το 2022 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 286 κρούσματα και 33 θάνατοι.
- «Η γη της ελιάς» στο MEGA: Συγκλονιστικές εξελίξεις και ανατροπές στα νέα επεισόδια
- Ηλεκτρικό ρεύμα: Με επιδοτήσεις από νέο φόρο στους ηλεκτροπαραγωγούς η ελάφρυνση των τιμολογίων
- ΠΑΟΚ: Δύσκολα να προλάβει το ματς με τον Αστέρα ο Σβαμπ
- ΣΥΡΙΖΑ: Μεταξύ debate, πολιτικού διαλόγου και…τοξικότητας (;)
- Αντώνης Ρέμος – Δέσποινα Βανδή: Η λαμπερή πρεμιέρα τους στη μουσική σκηνή NOX
- Τα διλήμματα του Αλμέιδα ενόψει Ολυμπιακού και η διαχείριση του Πινέδα