«Ξορκίζει» την ψήφο διαμαρτυρίας ο Μητσοτάκης – Οκτώ μονάδες κάτω ο στόχος από τις εθνικές εκλογές
Ο πρωθυπουργός τονίζει πως είναι «ελάχιστοι οι celebrities» που συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και θέτει το στόχο για τις ευρωεκλογές.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Εφ’ ‘ολης της ύλης συνέντευξη του πρωθυπουργού στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα διλήμματα των ευρωεκλογών, αντιλαμβανόμενος το κίνδυνο εκ δεξιών, ζητά από τους πολίτες «να μην αξιοποιήσουν τις ευρωεκλογές ως διαμαρτυρία» καλώντας τους «να δουν τη μεγάλη εικόνα» υπερασπιζόμενος το κυβερνητικό έργο.
«Πάντα υπήρχαν κόμματα στα δεξιά της ΝΔ που συγκέντρωναν ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό, στην Ευρώπη υπάρχει μια τάση συνολικά ενίσχυσης της ακροδεξιάς, για λόγους όμως που δεν έχουν αναφορά στην Ελλάδα. Ο βασικός λόγος που ανεβαίνει στην Ευρώπη είναι το μεταναστευτικό. Στη χώρα μας περιορίσαμε στο ελάχιστο τις μεταναστευτικές ροές, φυλάξαμε τα σύνορά μας, φτιάξαμε τον φράχτη στον Έβρο», αναφέρει.
Από το 41% των εθνικών εκλογών η Νέα Δημοκρατία, στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, θα «κυνηγήσει» το 33% που είχε λάβει τον Μάιο του 2019
Ο πρωθυπουργός τονίζει πως είναι «ελάχιστοι οι celebrities» που συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και βάζει τον πήχη για την εκλογική μάχη της 9ης Ιουνίου το 33,1%, ποσοστό που έλαβε η Νέα Δημοκρατία στις προηγούμενες ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2019.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα μειονέκτημα και ένα πλεονέκτημα ταυτόχρονα. Δεν έχουμε εθνικές εκλογές ή περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, άρα η κινητοποίηση του κόσμου είναι πιο δύσκολη. Από την άλλη, επειδή έχουμε ευρωεκλογές απομονωμένες από άλλη εθνική κάλπη, είναι πολύ πιο εύκολο να μιλήσουμε για την Ευρώπη. Άρα, εγώ θεωρώ ότι το λογικό μέτρο σύγκρισης είναι τα αποτελέσματα των προηγούμενων ευρωεκλογών», λέει.
Σε επίπεδο βουλευτών έθεσε στόχο να εκλεχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ευρωβουλευτές από τη ΝΔ «γιατί η αριθμητική την επόμενη μέρα έχει σημασία καθώς πρέπει να διαμορφωθεί στο ευρωκοινοβούλιο μια πλατιά συμμαχία του μέτρου και της λογικής για να προωθηθούν οι μεγάλες αλλαγές στην Ευρώπη: ανταγωνιστικότητα, άμυνα, αγροτικά ζητήματα».
Απευθυνόμενος στους πολίτες οι οποίοι μπορεί να σκέφτονται να ψηφίσουν κάποιο κόμμα στα δεξιά γιατί μπορεί να αισθάνονται δυσαρεστημένοι με κάποιες επιλογές της Νέας Δημοκρατίας, ζητά «να δούνε τη μεγάλη εικόνα, την πρόοδο την οποία επιτελέσει συνολικά η χώρα» και «να μην αξιοποιήσουν τις ευρωεκλογές ως μία ευκαιρία μιας εύκολης, θα έλεγα, και ανέξοδης διαμαρτυρίας (…)».
Οχι σε πρόωρες εκλογές
Αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι τόσο καλό, λέει πως «δεν θα καταρρεύσει η κυβέρνηση, απλά η ζωή μας θα γίνει λίγο πιο δύσκολη» αποκλείοντας να προκηρυχθούν εκλογές.
Η συνέντευξη ξεκίνησε με τα χθεσινά έκτροπα στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει την άμεση αντίδραση του Προέδρου της Βουλής.
Η ακροδεξιά πολυκατοικία
Στην ακροδεξιά πολυκατοικία ο πρωθυπουργός τοποθέτησε τρία κόμματα. «Το κάθε ένα από αυτά τα τρία κόμματα σε διαφορετική έκφανση εκπροσωπεί κάτι ακραίο» ανέφερε.
Τόνισε ότι οι «Σπαρτιάτες» τέθηκαν εκτός της εκλογικής διαδικασίας με απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία πατάει πάνω σε ρύθμιση που ψήφισε και υποστήριξε η ΝΔ κοινοβουλευτικά αλλά και μέσω υπομνημάτων, «όταν κάποιοι άλλοι ξέχασαν να τα υποβάλλουν», διευκρινίζοντας πως αναφέρεται και στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο φασισμός δεν μπορεί να πολεμιέται μόνο στα λόγια πρέπει να αντιμετωπίζεται με πράξεις. Εμείς ήμασταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας στην υπόθεση αυτή» επισήμανε.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτες και διχαστικές τις δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου αναφορικά με τις προσελεύσεις πολιτικών στους ιερούς ναούς, ενόψει του Πάσχα.
Ακρίβεια
Αναφερόμενος στο νούμερο ένα θέμα που αναδεικνύει η ίδια η κοινωνία και δεν είναι άλλο από την ακρίβεια ο πρωθυπουργός τονίζει πως «αν υπήρχε κάποια μαγική φόρμουλα, κάποια άλλη χώρα θα την είχε βρει». Στο μεταξύ κάνει στροφή στα λεγόμενά του λέγοντας πλέον πως η ακρίβεια «δεν είναι μόνο εισαγόμενη (…)» αναγνωρίζει πως αποτελεί «μεγάλο πρόβλημα» εστιάζοντας στον «επίμονο πληθωρισμό στα τρόφιμα».
Ευλογώντας τα γένια του τονίζει πως «η οικονομία πάει καλά οι μισθοί αυξάνονται. Και ο μέσος και ο κατώτατος. Οι φόροι έχουν μειωθεί σημαντικά, άρα έχουμε περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα. Έκτακτες βοήθειες υπάρχουν, στον βαθμό που η οικονομία μπορεί να τις αντέξει, με έμφαση στους πιο ευάλωτους, γι’ αυτό και δίνουμε έμφαση στα δομικά μέτρα».
Διέκρινε πως ο πληθωρισμός αρχίζει να δείχνει ενδείξεις ότι υποχωρεί, όμως αναγνωρίζει ότι οι τιμές είναι 30% στο σούπερ μάρκετ, κατά μέσο όρο, πιο υψηλές από ό,τι ήταν πριν από τρία χρόνια. Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα σημείωσε ότι πληρώνονται.
Τέμπη: Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη
Για τα Τέμπη ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει, ότι γυρνώντας τον χρόνο πίσω, σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά. «Αναφέρομαι, κυρίως, όχι στους χειρισμούς στο πεδίο.
Αναφέρομαι κυρίως στην επικοινωνία και στην ανοχή την οποία δείξαμε στις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, οι οποίες δυστυχώς ρίζωσαν και έπεισαν ένα μεγάλο κομμάτι των συμπολιτών μας. Ότι έγινε ‘’μπάζωμα’’ ή ‘’ξεμπάζωμα’’, γιατί βλέπετε ότι αλλάζουν οι ορολογίες κάθε τρεις και λίγο… Όσο γνωρίζω εγώ, και νομίζω ότι γνωρίζω αρκετά, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Αλλά αυτό θα το κρίνει τελικά η Δικαιοσύνη. Κανείς δεν θα πιστέψει ή λίγοι θα πιστέψουν αυτό το οποίο θα πω εγώ. Θα πιστέψουν, όμως, τη Δικαιοσύνη και τους πραγματογνώμονες οι οποίοι μπήκαν, και δεύτεροι, για να επιβεβαιώσουν αυτά τα οποία είπε ο πρώτος πραγματογνώμονας για το περιστατικό αυτό» επισημαίνει.
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία ούτε S-300 ούτε Patriot
Σε ό,τι αφορά άλλο δημοσίευμα των «Financial Times», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία ούτε S-300 ούτε Patriot, επιβεβαιώνοντας πάντως ότι «μάς ζητήθηκε και εξηγήσαμε γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε».
Να το εξηγήσω και λίγο πιο αναλυτικά, λέει: «η Ελλάδα έχει στηρίξει την Ουκρανία ποικιλοτρόπως, με αμυντικό υλικό. Έχουμε πει όμως από την πρώτη στιγμή ότι δεν μπορούμε να διαθέσουμε οπλικά συστήματα τα οποία είναι κρίσιμα για την αποτρεπτική μας δυνατότητα.
Έχουμε πλεονάζον υλικό με το οποίο μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, το έχουμε κάνει και θεωρώ ότι είναι η σωστή επιλογή. Και, στον βαθμό που μπορούμε να βρίσκουμε τέτοιο υλικό, θα εξακολουθούμε να το κάνουμε.
Τα συστήματα, όμως, αεράμυνας στα οποία αναφερθήκατε, είναι κρίσιμα συστήματα για την προστασία του ελληνικού εναέριου χώρου και δεν πρόκειται να παραχωρηθούν στην Ουκρανία».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις