Πότε η Ακροδεξιά θα θελήσει όλη την πίτα;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιεί όσο χρειάζεται το φόβο της ακροδεξιάς για να εμφανιστεί ως ο υπερασπιστής της δημοκρατίας, ο μοναδικός που μπορεί να αναχαιτίσει την επέλασή της.
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Τα πρώτα χρόνια των Μνημονίων η Ακροδεξιά έδερνε, αναποδογύριζε πάγκους σε λαϊκές, έκανε εφόδους σε γειτονιές που ζούσαν μετανάστες, έφτασε στο σημείο να δολοφονήσει δύο ανθρώπους, τον Πακιστανό μετανάστη Σαχζάτ Λουκμάν και τον Παύλο Φύσσα.
Σήμερα, η «πολιτισμένη» Ακροδεξιά ή αλλιώς «η Ακροδεξιά του Κυρίου» -λόγω των αναφορών της στη θρησκεία – αρκείται στο να μοιράζει χαστούκια σε εκκλησίες, μπουνιές στη Βουλή, και να προειδοποιεί μέσω «εκπροσώπων» της στη Βουλή ότι θα ακολουθήσουν χειρότερα.
Έλεγχος
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. εκτιμά ότι έχει τον έλεγχο και ότι μπορεί να «μαζέψει» μέρος αυτού του εκλογικού ακροατηρίου. Η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη προς τα εκεί στοχεύει. Δεν περίμενε κανείς την ομολογία της Εύης Χριστοφιλοπούλου για να διαπιστώσει ότι η επιβολή της συγκεκριμένης υποψηφιότητας, παρά τις επαναλαμβανόμενες ενστάσεις κορυφαίων υπουργών, είχε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό και σημασία για το κοινό δεξιότερα της Ν.Δ. Ταυτόχρονα, η υποψηφιότητα αυτή καθησύχαζε κι ένα αντίστοιχο ακροατήριο που βρίσκεται εντός του κόμματος.
Δεν είναι η πρώτη φορά και σίγουρα όχι η τελευταία που η Δεξιά κλείνει το μάτι προς τα άκρα της. Την περίοδο των διαπραγματεύσεων της συμφωνίας των Πρεσπών, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, βουλευτές της Δεξιάς υποδαύλιζαν τη θράκα του εθνικισμού που είχε ως στόχο τους «προδότες» ή τις αφίσες στους δρόμους που απεικόνιζαν πρόσωπα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ντόπιους βουλευτές που είχαν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας, όπως επίσης και τους προπηλακισμούς που ακολούθησαν σε δημόσιες εμφανίσεις τους.
Παιχνίδι
Aλλά κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός όποτε βλέπει τα πολύ δύσκολα στον ορίζοντα, δεν χάνει την ευκαιρία για μια επίσκεψη στο φράχτη του Έβρου ή δεν έχει πρόβλημα να επικαλεστεί «αόρατους εχθρούς» που έχουν στόχο τους την αποσταθεροποίηση της χώρας, στέλνοντας ανάλογα μηνύματα στο ακραίο ακροατήριο. Από την άλλη σπεύδει να στείλει μήνυμα ανήμερα της 21ης Απριλίου λέγοντας ότι «θυμόμαστε την τυραννία της δικτατορίας, τιμούμε τους αγωνιστές της αντίστασης», την ώρα που υποψήφιος ευρωβουλευτής του έχει κάνει σημαία το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια».
Με απλά λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδίδεται σε ένα παιχνίδι ισορροπιών χρησιμοποιώντας όσο χρειάζεται το φόβο της ακροδεξιάς για να εμφανιστεί ως ο υπερασπιστής της δημοκρατίας, ο μοναδικός που μπορεί να αναχαιτίσει την επέλασή της, ενώ την ίδια ώρα χαϊδεύει αυτιά προς τα δεξιά του.
Για να είμαστε ειλικρινείς βέβαια το πρόβλημα χαλιναγώγησης της Ακροδεξιάς δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό. Σε άλλες χώρες όπου η Ακροδεξιά έχει μεγαλύτερη παράδοση και διείσδυση στα κοινωνικά στρώματα, οι προβλέψεις ενόψει των ευρωεκλογών είναι εφιαλτικές. Δημοσκόπηση του Guardian πριν από λίγο καιρό υποστήριζε ότι τα ακροδεξιά κόμματα θα πάρουν κεφάλι το βράδυ των ευρωεκλογών σε τουλάχιστον 9 χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας.
Οι αριθμοί
Ας δούμε τους αντίστοιχους αριθμούς στην Ελλάδα: Στις εκλογές του Ιουνίου του 2023 τα τρία κόμματα που μπήκαν στη Βουλή κι έχουν πολιτική ταυτότητα δεξιότερα της Δεξιάς συγκέντρωσαν το 12,82% των ψήφων. Στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis πριν από μερικές μέρες φάνηκε ότι τα κόμματα που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές κι έχουν παρόμοια ατζέντα ξεπερνούν ελαφρώς το 13%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό ενδεχομένως να ήταν μεγαλύτερο εάν το κόμμα «Σπαρτιάτες» δεν είχε σοβαρή εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη, γεγονός που αποθαρρύνει αρκετό κόσμο να το στηρίξει, τουλάχιστον δημόσια.
«Ηγέτης» του χώρου αποδεικνύεται ο Κυριάκος Βελόπουλος και η «Ελληνική Λύση» που κάποιες δημοσκοπήσεις τον θέλουν να ξεπερνάει ακόμα και το ΚΚΕ στην πρόθεση ψήφου, δίνοντάς του την 4η θέση στις προτιμήσεις. Σημείωση: τα στελέχη του δεν έχουν κάνει ως τώρα τέτοια τραγικά λάθη, να χαστουκίζουν δημόσια, ελπίζοντας σε κάλυψη στη συνέχεια. Αυτό λογίζεται υπέρ του.
Ο ρόλος της Εκκλησίας
Ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να ανακατέψει και πάλι την τράπουλα τείνει χείρα φιλίας στην Εκκλησία. Η κοινή επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει με τον Αρχιεπίσκοπο σε μονάδα φροντίδας στη Θήβα αποτελεί προσπάθεια «συμφιλίωσης» μετά τη δοκιμασία των μεταξύ τους σχέσεων με αφορμή το γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Χώρια που έρχεται και Πάσχα, οι βουλευτές θα ξαμοληθούν στις περιφέρειές τους, οι εκκλησίες θα είναι γεμάτες, δεν θέλει και πολύ να συμβεί κάποιο νέο δυσάρεστο συμβάν. Εν προκειμένω η πρόληψη είναι πάνω απ’ όλα.
Ωστόσο κι από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος βοηθάει όσο μπορεί. Η δήλωση για την «Εκκλησία που δεν εκδικείται» ως σχόλιο για την επίθεση στη βουλευτίνα της Ν.Δ. στην Καβάλα ήταν ενδεικτική των προθέσεών του λίγο πριν επισκεφτεί τον υπουργό Παιδείας όπου κι επισήμανε με νόημα ότι «η συνεργασία είναι το καλύτερο φάρμακο για ν’ αντιμετωπιστούν τα προβλήματα».
Κάπως έτσι η Ν.Δ. θέλει να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Το ερώτημα είναι πότε η Ακροδεξιά θα θελήσει την πίτα για πάρτη της και θα πάψει να είναι ένα καλοταϊσμένο μαντρόσκυλο, χωρίς αλυσίδα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις