«Γιατί το Ισραήλ, και όχι εμείς;» – Μια αλήθεια και δύο ψευδαισθήσεις για τον Ζελένσκι
Τα δισεκατομμύρια που λαμβάνει η Ουκρανία δεν είναι αρκετά για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Προ ημερών ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χωρίς δισταγμό πως εάν η εμπόλεμη χώρα του δεν έπαιρνε το νέο πακέτο της αμερικανικής βοήθειας, ο στρατός του θα είχε συντριβεί. Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε όμως, πολύ περισσότερα, «στραβοκοιτάζοντας» το Τελ Αβίβ.
Μιλώντας ο Ζελένσκι στο PBS NewsHour, στις 16 Απριλίου, παραδέχτηκε αρχικά ότι οι δυνάμεις του υπό τις παρούσες συνθήκες θα υποχωρεί κάθε μέρα και θα ηττηθεί.
Στη συνέχεια όμως όταν η δημοσιογράφος ρώτησε τι θα προσφέρουν τα 61 δισ. δολάρια που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε να αλλάξει η δυναμική στον πόλεμο, ο Ζελένσκι περιορίστηκε να απαντήσει «Είναι πολλά για να συντηρηθούμε. Είναι πολύ δύσκολο για εμάς».
Έπειτα από δύο και πλέον χρόνια πολέμου το ίδιο το Κίεβο παραδέχεται πως ακόμα και με την βοήθεια δεν μπορεί να νικήσει τους Ρώσους. Πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, πετάνε χρήματα και όπλα σε μια μαύρη τρύπα ενώ γνωρίζουν ότι στρατιωτικοί τους ηγήτορες ότι η Ουκρανία δεν έχει ελπίδα.
Ο Ζελένσκι όμως θέλει και όπλα άμεσα διότι, όπως δήλωσε, έχει σχέδιο για το πως θα χρησιμοποιήσει τα υπερόπλα που ζητάει.
Το σημαντικότερο όμως -το οποίο κάνει και τη διαφορά στις έως τώρα ουκρανικές απαιτήσεις- είναι ότι ο Ζελένσκι ζηλεύει το Ισραήλ.
Σχολιάζοντας την ιρανική επίθεση της 14ης Απριλίου, ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν αμύνθηκε μόνο του, είχε την προστασία των συμμάχων. Εάν δεν ήταν αυτή η προστασία, σήμερα θα είχαμε αιματοχυσία και πολύ περισσότερους θανάτους.
«Όταν κάποιος λέει ότι οι Σύμμαχοί μας δεν μπορούν να μας παρέχουν όπλα, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι το ΝΑΤΟ εμπλέκεται στον πόλεμο, μετά την επίθεση στο Ισραήλ θέλω να ρωτήσω: Είναι το Ισραήλ μέλος του ΝΑΤΟ ή όχι» αναρωτήθηκε ο Ουκρανός ηγέτης.
«Να η απάντηση: Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, οι χώρες του ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του υπερασπίστηκαν το Ισραήλ δείχνοντας στις ιρανικές δυνάμεις ότι το Ισραήλ δεν είναι μόνο του και αυτό είναι ένα μάθημα. Είναι μια απάντηση στον καθένα που λέει ότι χρειάζεται προσοχή όταν βοηθάτε την Ουκρανία και να μην μπλέξετε το ΝΑΤΟ».
Ψευδαίσθηση 1: Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος
Η πρώτη ψευδαίσθηση για τον Ζελένσκι είναι εάν μπορεί πράγματι να έχει τα όπλα και πυρομαχικά που ζητάει.
Για τον διαπρεπή καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Τζον Μιρσχάιμερ, η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι.
«Το ερώτημα είναι εάν μπορεί να πάρει τα όπλα και η απάντηση είναι όχι» λέει ο Μιρχάιμερ σε εκπομπή σε κανάλι στο Youtube, εξηγώντας ότι ο λόγος είναι ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν τους εξοπλισμούς σε ένα ράφι και μπορούν τα τους δώσουν άμεσα.
Εξάλλου, «η ιδέα ότι τα F-16 θα έρθουν και θα αλλάξουν την ισορροπία ήταν μια ψευδαίσθηση που υπήρχε στον Τύπο για λίγο. Τώρα όμως το καταλαβαίνει και ο Τύπος και δεν δίνει τόση σημασία».
Μόνο ο Ζελένσκι δείχνει να το πιστεύει.
Ο Ζελένσκι έχει δίκιο, αλλά…
Όσον αφορά τη σύγκριση με το Ισραήλ, ο Αμερικανός καθηγητής θεωρεί ότι ο Ουκρανός ηγέτης απλά εκφράζει την απογοήτευσή του για τον εξής λόγο, ο οποίος είναι μια πραγματικότητα.
«Έχει δίκιο που λέει ότι οι Αμερικανοί δεν έρχονται να υπερασπιστούν την Ουκρανία με την έννοια ότι μάχονται για λογαριασμό του Ισραήλ» λέει ο Μιρσχάιμερ. «Αυτό συνέβη την 14η Απριλίου, παίξαμε κεντρικό ρόλο [ΗΠΑ] σταματώντας την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ και αυτό ενοχλεί πολύ τον Ζελένσκι».
Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος δεν καταλαβαίνει δύο πράγματα, σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητή:
«Πρώτον, λέει ότι το Ισραήλ δεν είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, αλλά το θέμα είναι ότι το Ισραήλ έχει τέτοια ειδική σχέση με τις ΗΠΑ που είναι πολύ πιο σημαντική από την ιδιότητα μέλους του ΝΑΤΟ».
Εξάλλου, το Ισραήλ είναι μια κατηγορία μόνο του, λέει ο Αμερικανός επιστήμονας.
Αν και έχει δίκιο ο καθηγητής, ωστόσο θα λέγαμε ότι ο Ζελένσκι το γνωρίζει αυτό, ωστόσο, για τα μάτια του κόσμου πιθανόν ήθελε να εκθέσει στο κοινό την θεσμική διάσταση αυτής της αδικίας, ώστε να πείσει την κοινή γνώμη για τα δύο μέτρα και σταθμά των συμμάχων.
Βέβαια, το επιχείρημα δεν είναι ισχυρό όπως φαίνεται.
Ψευδαίσθηση 2: Οι αετοί δεν κερδίζουν τις αρκούδες
Δεύτερον, όπως εξηγεί ο Μιρσχάιμερ, εάν οι ΗΠΑ υπερασπιστούν στρατιωτικά την Ουκρανία αυτό θα σημαίνει πόλεμο με τη Ρωσία, ενώ εάν υπερασπιστούνε το Ισραήλ δεν θα καταλήξουν να πολεμούνε τη Ρωσία, αλλά σε κάποιου είδους σύγκρουση με το Ιράν.
«Αλλά ενώ αυτό είναι αποδεκτό για τις ΗΠΑ, ένας πόλεμος με τη Ρωσία δεν είναι αποδεκτός» επισημαίνει ο Μιρσχάιμερ.
Εξάλλου, όπως σημείωσε ένας σχολιαστής -καθ΄ υπερβολήν- στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «να πει κάποιος στον Ζελένσκι ότι ο αμερικανικός αετός μπορεί να πετάξει ψηλά και να στέλνει βοήθεια, αλλά δεν μπορεί να πολεμήσει στο έδαφος την αρκούδα».