Ιράκ: Τουλάχιστον 11 άνθρωποι εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού για «τρομοκρατία» αυτήν την εβδομάδα
Στο Ιράκ, η «τρομοκρατία» αλλά και οι ανθρωποκτονίες από πρόθεση, ακόμα και η διακίνηση ναρκωτικών, μπορεί να επισύρουν την εσχάτη των ποινών, και συγκεκριμένα την εκτέλεση δι' απαγχονισμού.
Τουλάχιστον 11 άνθρωποι εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού αυτήν την εβδομάδα στο Ιράκ για «τρομοκρατία» και συμμετοχή στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, δήλωσαν χθες Τετάρτη δύο αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας και υγείας (φωτογραφία, επάνω, από gicj.org).
Για την ιρακινή δικαιοσύνη, η «τρομοκρατία» αλλά και οι ανθρωποκτονίες από πρόθεση, ακόμα και η διακίνηση ναρκωτικών, μπορεί να επισύρουν την εσχάτη των ποινών, συγκεκριμένα την εκτέλεση δι’ απαγχονισμού των δραστών. Τα διατάγματα που επιτρέπουν τις εκτελέσεις πρέπει να υπογράφονται από τον πρόεδρο του Ιράκ.
Το Ιράκ έχει επικριθεί για εκατοντάδες δίκες που χαρακτηρίστηκαν συνοπτικές
Χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο στα αραβικά του Ισλαμικού Κράτους, αξιωματούχος ασφαλείας στην επαρχία Ντι Καρ, στο νότιο Ιράκ, επιβεβαίωσε «την εκτέλεση της θανατικής ποινής για 11 τρομοκράτες της οργάνωσης Νταές στη φυλακή της Νασιρίγια, υπό την επίβλεψη μιας ομάδας του υπουργείου Δικαιοσύνης».
Αξιωματούχος των ιατρικών αρχών στο Ντι Καρ, του οποίου η υπηρεσία παραλαμβάνει τις σορούς, επιβεβαίωσε ότι παραλήφθηκαν «οι σοροί 11 καταδικασθέντων που εκτελέσθηκαν τη Δευτέρα».
«Εκτελέστηκαν βάσει του άρθρου 4 του αντιτρομοκρατικού νόμου», σύμφωνα με την πηγή αυτή που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα του θέματος.
Οι 11 κατάγονταν από τη δυτική επαρχία Σαλαχεντίν και οι σοροί επτά εξ αυτών παραλήφθηκαν από τις οικογένειές τους, από το ιατροδικαστικό ινστιτούτο της Νασιρίγια, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.
«Βάσει πολύ ασαφών κατηγοριών»
Εδώ και χρόνια, τα ιρακινά δικαστήρια έχουν εκδώσει εκατοντάδες θανατικές ποινές και καταδίκες σε ισόβια κάθειρξη καθώς ο ποινικός κώδικας προβλέπει ακόμα και την εσχάτη για οποιονδήποτε εντάχθηκε σε «τρομοκρατική οργάνωση», είτε ο κατηγορούμενος πολέμησε στις τάξεις της είτε όχι.
Κατά το παρελθόν το Ιράκ επικρίθηκε για εκατοντάδες δίκες που χαρακτηρίστηκαν συνοπτικές, ομολογίες που αποσπάστηκαν μετά από βασανιστήρια ή αναποτελεσματική νομική εκπροσώπηση, σύμφωνα με τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Χθες, σε ανακοίνωσή της, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε την εκτέλεση τη Δευτέρα 22 Απριλίου 13 ανδρών «που καταδικάστηκαν βάσει πολύ ασαφών κατηγοριών για τρομοκρατία». Ενδεκα εξ αυτών «καταδικάστηκαν για ένταξη στην επονομαζόμενη ένοπλη οργάνωση Ισλαμικό Κράτος», διευκρίνισε.
Οι άλλοι δύο, που κρατούνταν από το 2008, είχαν καταδικαστεί «για κατηγορίες τρομοκρατίας βάσει του ποινικού κώδικα, στο τέλος μιας καταφανώς άδικης δίκης», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία, η οποία επικαλείται τον δικηγόρο τους.
Πηγή: ΑΠΕ
- Ολυμπιακός: Ο «καυτός» Φουρνιέ και οι… εκλεκτές παρουσίες (vid)
- Οι μεγάλες ενεργειακές ευκαιρίες στη Συρία για την Άγκυρα
- Αναστάτωση στον ΗΣΑΠ με πτώση ατόμου από πεζογέφυρα στα Άνω Πατήσια
- Φάμελλος για Τέμπη: Θα συναινέσει η κυβέρνηση στον έλεγχο από τη Δικαιοσύνη των ευθυνών κυβερνητικών στελεχών;
- Τζεφ Μπέζος: Ένας ακόμα τεχνολογικός μεγιστάνας σε δείπνο με τον Τραμπ
- Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Χαρακτήρισε «ψυχοπαθή» τον Πούτιν μετά την πρόταση για τεχνολογική «μονομαχία» με τη Δύση