Συνταξιούχοι εργαζόμενοι: Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να άρει την «κατάφωρη αδικία» σε βάρος τους
Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παρέμβει προκειμένου να αρθεί η αδικία σε βάρος των συνταξιούχων εργαζόμενων, από τους οποίους ζητείται να επιστρέψουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, θέμα που είχε αναδείξει το in.
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παρέμβει προκειμένου να αρθεί η αδικία σε βάρος των συνταξιούχων εργαζόμενων του Δημοσίου, από τους οποίους ζητείται να επιστρέψουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ λόγω της εκ των υστέρων αλλαγής του μισθολογικού κλιμακίου τους (φωτογραφία, επάνω, από Eurokinissi).
Τη δέσμευση της κυβέρνησης να επιλύσει το πρόβλημα που προέκυψε με τους συνταξιούχους εργαζόμενους του Δημοσίου, ένα θέμα που ανέδειξε και παρακολουθεί το in, μετέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς.
«Εξετάζουμε ήδη αρμοδίως εξεύρεση κατάλληλης λύσης… ώστε ν’ αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με δίκαιο τρόπο για τους εργαζόμενους»
«Εξετάζουμε ήδη αρμοδίως εξεύρεση κατάλληλης λύσης, κοιτάμε τα δεδομένα και το νομικό πλαίσιο ώστε ν’ αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με δίκαιο τρόπο για τους εργαζόμενους» τόνισε ο κ. Πετραλιάς, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε γι’ αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα που βασανίζει χιλιάδες ανθρώπους ο βουλευτής Νομού Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Φραγκίσκος Παρασύρης.
Ο υφυπουργός δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση σκέφτεται να παρέμβει, δεσμεύτηκε ωστόσο «το επόμενο διάστημα να σας ενημερώσουμε σχετικά, ακριβώς, με το πώς θα λυθεί αυτό, αν θα είναι νομοθετικά ή ερμηνευτικά».
Ο κ. Παρασύρης, στην επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ανέφερε ότι χιλιάδες συνταξιούχοι εργαζόμενοι «έχουν περιέλθει σε απόγνωση αφού έχουν αποδυθεί σ’ έναν κοστοβόρο και ψυχοφθόρο δικαστικό αγώνα, καθώς το δημόσιο απαιτεί να επιστρέψουν αναδρομικά δεκάδες χιλιάδες ευρώ λόγω της εκ των υστέρων αλλαγής του μισθολογικού κλιμακίου τους».
«Να αρθεί η αδικία»
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζητούσε «Να αρθεί η αδικία σε βάρος των συνταξιούχων που συνέχισαν να εργάζονται, σε σχέση με τις αποδοχές που έλαβαν, μέρος των οποίων το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ζητά ως αχρεωστήτως καταβληθείσες».
Για το ζήτημα έχουν ήδη εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις, στο πλαίσιο ασφαλιστικών μέτρων ή εκδίκασης αγωγών που κατέθεσαν συνταξιούχοι εργαζόμενοι ανά την Ελλάδα, και οι οποίες τους δικαιώνουν πλήρως.
Η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια με αφορμή εγκύκλιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου της 09-06-2023, η οποία καλεί τους απασχολούμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα να δηλώνουν σε εξάμηνη βάση τυχόν πρόσθετες αμοιβές και εισοδήματα που εισπράττουν από άλλες θέσεις εργασίας (εντός ή/και εκτός δημοσίου) ή και από συντάξεις.
Η εγκύκλιος παραπέμπει στο άρθρο 11 του νόμου 4354/2015 που αφορά στο ενιαίο μισθολόγιο και στην παράγραφο 4 αναφέρει ότι « απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγνώριση προϋπηρεσιών είναι να μην έχουν χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση καμιάς άλλης οικονομικής παροχής ή για την αναγνώριση συνταξιοδοτικού δικαιώματος».
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ερμηνεύοντας αυτή τη διάταξη, ισχυρίζεται ότι εάν απονεμηθεί κύρια σύνταξη – βάσει του συνολικού χρόνου ασφάλισης – σε εργαζόμενο του δημόσιου τομέα που επιθυμεί να συνεχίσει να εργάζεται μετά τη συνταξιοδότησή του, αυτός θα πρέπει να τοποθετηθεί στο μισθολογικό κλιμάκιο νεοδιοριζόμενου υπαλλήλου.
Δεκάδες χιλιάδες ευρώ
Αν η επανατοποθέτηση δεν γίνει άμεσα μετά τη συνταξιοδότηση, οι συνταξιούχοι εργαζόμενοι υποχρεούνται να επιστρέψουν τη διαφορά που προκύπτει στις αποδοχές τους ως «αχρεωστήτως καταβληθείσες», για το διάστημα από τη συνταξιοδότησή τους μέχρι τον επανακαθορισμό του κλιμακίου τους.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι η απαίτηση αφορά εργάσιμο χρόνο από το 2016 μέχρι σήμερα και με δεδομένο ότι όλοι όσοι εργάζονταν ως συνταξιούχοι βρίσκονταν σε υψηλά κλιμάκια λόγω της πολύχρονης προϋπηρεσίας τους, μπορεί ν’ αντιληφθεί ότι γίνεται λόγος για επιστροφή δεκάδων χιλιάδων ευρώ και σ’ ορισμένες περιπτώσεις εκατοντάδων.
Ωστόσο, πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου που έκανε δεκτή την αγωγή τριών συνταξιούχων – εργαζομένων στη «Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος Περιοχής Βόλου» (Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β.), κρίνει παράνομη την αλλαγή του κλιμακίου τους αλλά και την αναδρομική επιστροφή μέρους του μισθού που έλαβαν από την ημέρα της συνταξιοδότησής τους.
Επίσης, με την απόφασή του υποχρεώνει τη Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β να καταβάλλει τους μισθούς υπερημερίας στους παράνομα απολυμένους και αφετέρου τη μισθολογική διαφορά που, επίσης παράνομα, παρακράτησε.
Ειδικότερα, κρίνει άκυρη την απόλυσή τους με το σκεπτικό ότι η επιχείρηση δεν είχε τη δυνατότητα, επικαλούμενη διάταξη του Οργανισμού της, να προβεί σ’ αυτήν την ενέργεια λόγω της συνταξιοδότησής τους , καθώς η διάταξη αυτή ως ρήτρα μονιμότητας έχει καταργηθεί με την Π.Υ.Σ. 6/2012.
«Το εισπράττω θετικά»
Στον δικαστικό αγώνα που έχουν αποδυθεί οι συνταξιούχοι εργαζόμενοι καθώς και στις δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, αναφέρθηκε ο κ. Παρασύρης, στη διάρκεια της ερώτησής του στη Βουλή, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «εγείρονται ζητήματα αντισυνταγματικότητας και αναιρείται η εμπιστοσύνη και η προστασία του διοικούμενου αφού παραβιάζεται η αρχή της χρηστής διοίκησης αλλά και της καλής λειτουργίας της».
Σχολιάζοντας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ την κυβερνητική δέσμευση για την επίλυση του προβλήματος, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Πετραλιάς, είπε: «κατ’ αρχήν το εισπράττω θετικά αυτό που κάνετε, ότι κατανοείτε ότι η εφαρμογή της εγκυκλίου έγινε μ’ έναν τρόπο διαφορετικό από υπηρεσία σε υπηρεσία».
Και πρόσθεσε: «Να πω, μιας και έχετε ήδη απαντήσει, ότι θα το αντιμετωπίσετε θετικά και νομίζω ότι εδώ (στη Βουλή) είναι το πιο επίσημο βήμα της χώρας, άρα θεωρώ ότι ενήλικες άνθρωποι είμαστε, ό,τι λέτε θα τηρηθεί κιόλας».
Ο κ. Παρασύρης κατέθεσε, μάλιστα, μια τροπολογία «έστω αν βοηθήσει να ερμηνεύσετε και να οργανώσετε μια νομοθετική πρωτοβουλία έτσι ώστε να έχουμε ένα αίσιο τέλος σ’ αυτό που επιθυμείτε και εσείς, αλλά και εγώ, για να τελειώνουν και τα δικαστικά και η δικαστική περιπέτεια αυτών των ανθρώπων (…), άρα να πω ότι εγώ το αντιμετωπίζω θετικά αυτό που είπατε και εύχομαι μαζί, όσο μπορούμε να βοηθήσουμε, έτσι ώστε να λύσουμε τη συγκεκριμένη αδικία».
«Ικανοποίηση» και στάση αναμονής…
Συνταξιούχοι εργαζόμενοι, αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες που από την αρχή πίεζαν για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, εξέφρασαν με δηλώσεις τους στο in την ικανοποίησή τους για τη δέσμευση της κυβέρνησης ν’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα «με δίκαιο τρόπο για τους εργαζόμενους», όπως επισήμανε ο κ. Πετραλιάς.
Σημείωσαν ότι είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση τοποθετείται δημόσια και δεσμεύεται για την επίλυση ενός ζητήματος που βασανίζει χιλιάδες ανθρώπους εδώ και σχεδόν δυο χρόνια.
Δεν παρέλειψαν, ωστόσο, ν’ αναφέρουν ότι περιμένουν να δουν το περιεχόμενο της κυβερνητικής πρωτοβουλίας πριν τοποθετηθούν οριστικά, προσθέτοντας πως τηρούν στάση αναμονής καθώς, όπως επισήμαναν με νόημα, «βρισκόμαστε και σε προεκλογική περίοδο».
Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση της ερώτησης που κατέθεσε ο κ. Παρασύρης στη Βουλή
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις