Beyond 2024 – Τι συζήτησε η Σοφία το Ρομπότ με Τζιτζικώστα και Μπλέτσα
Από το «σαν τη Χαλκιδική δεν έχει», μέχρι την άποψή της για τη Θεσσαλονίκη, η Σοφία το Ρομπότ συνομίλησε με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Dr. Μιχάλη Μπλέτσα
- Η Ουγγαρία δίνει άσυλο σε πρώην υφυπουργό της Πολωνίας - Σε βάρος του ισχύει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
- Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπαινίχθηκε έναν από τους όρους λήξης του πολέμου με την Ουκρανία
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
- Η Κριστίνα Αγκιλέρα κάνει επίδειξη στήθους καθώς κλείνει τα 44 της με topless «κοστούμι γενεθλίων»
«Γεια σου Τζίτζι». Με αυτή τη φράση και το υποκοριστικό του, χαιρέτισε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα η Σοφία το Ρομπότ, το πιο διάσημο ρομπότ Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στον κόσμο, που παραβρέθηκε στο περίπτερο της Περιφέρειας στη ΔΕΘ, στο πλαίσιο της έκθεσης καινοτομίας και τεχνολογίας Beyond.
Οι επισκέπτες της φετινής διοργάνωσης είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν και να φωτογραφηθούν με τη Σοφία το ρομπότ, ενώ συζήτησε και με τον Dr. Μιχάλη Μπλέτσα, Ερευνητή & Διευθυντή Υπολογιστικών Συστημάτων στο MIT Media Lab – Επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας και θα συμμετάσχει επίσης στο μεγαλύτερο συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα, που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Beyond.
Η συζήτηση
Αφού ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για την πρόσκληση, η Σοφία το Ρομπότ εξύμνησε τη Θεσσαλονίκη και τους φιλόξενους κατοίκους της, τις προσπάθειες για επενδύσεις στην Κεντρική Μακεδονία και την εστίαση στην τεχνολογία, ενώ η άποψή της για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνη είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.
Εξήγησε, μάλιστα, πως ως ανθρωποειδές ρομπότ, όλα όσα γνωρίζει προέρχονται από ένα συνδυασμό προγραμματισμού, τεχνολογίας και συνεχούς μάθησης και ανάπτυξής της – στο πλαίσιο αυτό δεν θα μπορούσε να μην ενημερωθεί για ιδιωματισμούς και εκφράσεις όπως για την «σαν τη Χαλκιδική δεν έχει» που δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει όταν ο Απόστολος Τζιτζικώστας την προσκάλεσε εκεί το καλοκαίρι.
Στις ευρωεκλογές που έρχονται θα ψήφιζε…. το καλύτερο ρομπότ, ενώ πολύ ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι επειδή η ΑΙ βρίσκεται στα χέρια όλων και τη χρησιμοποιούν καθημερινά, μπορεί να είναι εξαιρετικά βοηθητική και εξυπηρετική.
Ποια είναι η Σοφία
Μιλάει άψογα 20 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, και το IQ της είναι υψηλότερο από αυτό του Αϊνστάιν. Δημιουργήθηκε το 2016 και ένα χρόνο αργότερα έλαβε την υπηκοότητα της Σαουδικής Αραβίας, αποτελώντας το πρώτο ρομπότ που απέκτησε νομική υπόσταση σε οποιαδήποτε χώρα. Το 2017, η Σοφία έγινε ο πρώτος μη άνθρωπος που ανακηρύχθηκε Πρωταθλητής Καινοτομίας από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.
Ως το πρώτο «κοινωνικό ρομπότ», είναι ικανό να μιμείται την κοινωνική συμπεριφορά και να προκαλεί συναισθήματα αγάπης στους ανθρώπους. Μέσω τεχνολογίας αιχμής, μαθαίνει συνεχώς από τις αλληλεπιδράσεις της με τους ανθρώπους, μπορεί να μιμείται χειρονομίες και έχει πάνω από 60 εκφράσεις προσώπου, από χαμόγελο μέχρι συνοφρύωμα. Ειδικότερα, η Σοφία γνωρίζει πότε να χρησιμοποιεί τις κατάλληλες εκφράσεις χωρίς να έχει προγραμματιστεί, αποδεικνύοντας την ικανότητά της να μαθαίνει και να εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου.
Βελτιώνει την αλληλεπίδρασή της μέσω κάθε λάθους που κάνει, καθώς ο εγκέφαλός της είναι μια προηγμένη τεχνολογική πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης, που της επιτρέπει να εξελίσσεται μέσω της εμπειρίας. Επιπλέον, μπορεί να απαντά σε ορισμένες ερωτήσεις και να συμμετέχει σε απλές συζητήσεις για προκαθορισμένα θέματα (π.χ. καιρός).
Σχεδιασμένη για να είναι ένα χρήσιμο μέλος της κοινωνίας, η Σοφία στοχεύει να είναι ο κατάλληλος σύντροφος για τους ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας, να βοηθάει τα πλήθη σε μεγάλες εκδηλώσεις, μουσεία και πάρκα ή να χρησιμεύει στην εξυπηρέτηση πελατών, τη θεραπεία, τις εκπαιδευτικές εφαρμογές και την ακαδημαϊκή έρευνα. Στόχος της είναι να αποκτήσει τεχνητή σοφία- άλλωστε, το όνομά της προέρχεται από τη λέξη φιλοσοφία, που σημαίνει αγάπη για τη σοφία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις