Με πεσμένο ηθικό στη μάχη των πυρκαγιών οι εποχικοί πυροσβέστες – Σκέψεις για παραιτήσεις
Τα μηνύματα που φτάνουν δεν είναι ενθαρρυντικά. Με τις κενές οργανικές θέσεις στην Πυροσβεστική να ξεπερνούν τις 3.500 οι 2.500 συμβασιούχοι πυροσβέστες κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Μια δύσκολη αντιπυρική περίοδο περιμένει τη χώρα με μεγάλο αριθμό πυρκαγιών να εκδηλώνονται καθημερινά ακόμα και την άνοιξη. Για το νέο δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος μίλησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι αρχές.
Τα μηνύματα που φτάνουν όμως δεν είναι ενθαρρυντικά. Με τις κενές οργανικές θέσεις στην Πυροσβεστική να ξεπερνούν τις 3.500 οι 2.500 συμβασιούχοι πυροσβέστες κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας απαντήσεις για το μέλλον τους.
«Oι συμβάσεις λήγουν τέλη Οκτωβρίου και δεν ξέρουμε τι θα γίνει», λέει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών
Καταγγέλλουν ότι δεν έχουν ενημέρωση για το εάν θα μονιμοποιηθούν στο Πυροσβεστικό Σώμα ενώ δεν αποκλείουν παραιτήσεις τον Ιούνιο.
«Το ηθικό κομμάτι σε αυτή τη δουλειά είναι το Α και το Ω», υπογραμμίζει στο Thesstoday.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών Θανάσης Ψαρόπουλος λέγοντας πως «αρκετοί εποχικοί πυροσβέστες σκέφτονται να παραιτηθούν τον Ιούνιο, γιατί έρχεται ένα καλοκαίρι όπου θα πάμε στη μάχη της φωτιάς με πεσμένο το ηθικό μας, καθώς οι συμβάσεις λήγουν τέλη Οκτωβρίου και δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Έχουμε ίδια καθήκοντα και ίδιο ρίσκο με το μόνιμο προσωπικό, δυστυχώς δουλεύουμε για 6 μόνο μήνες, με μεγάλη αβεβαιότητα και το υπουργείο δεν είναι ανοιχτό σε διάλογο. Δεν παίρνουμε απαντήσεις, μόνο φιλικά χτυπήματα στην πλάτη».
«Κόβονται» εποχικοί πυροσβέστες με εμπειρία λόγω κιλών
Την ίδια ώρα μάλιστα που οι ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού στην Πυροσβεστική είναι τεράστιες, οι εποχικοί πυροσβέστες κάνουν λόγο για αυξημένη αυστηρότητα των όρων επαναπρόσληψής τους, με ορισμένους να κόβονται ακόμη και για έναν πόντο πάνω από τον δείκτη μάζας σώματος που ορίστηκε από το υπουργείο. Όπως τονίζει στο Τhesstoday.gr o Γιώργος Τζελέπης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών «πλέον βιώνουμε και τον ρατσισμό του δείκτη μάζας σώματος, συνάδελφοι με μεγάλη εμπειρία, κοπήκανε και για έναν πόντο παραπάνω. Έχουμε δώσει πέντε παραγωγικά χρόνια της ζωής μας με τη λογική να αξιοποιηθεί η εμπειρία μας και να δουλεύουμε 12 μήνες τον χρόνο. Παίρνουμε ήδη μικρότερο μισθό, τον χειμώνα περιμένουμε το επίδομα ανεργίας και εξεταζόμαστε από 12 γιατρούς πριν από κάθε επαναπρόσληψη. Όροι, που δεν ισχύουν για το μόνιμο προσωπικό, μόνο για εμάς».
«Πρέπει να επιμηκυνθεί άμεσα η αντιπυρική περίοδος»
Με την κλιματική αλλαγή να αλλάζει τα δεδομένα ο πρόεδρος των εποχικών πυροσβεστών θέτει ως επιτακτική ανάγκη την επιμήκυνση της αντιπυρικής περιόδου. «Η αντιπυρική περίοδος πρέπει να επιμηκυνθεί κατά δύο μήνες, να ξεκινάει 1η Απριλίου και να τελειώνει στις 31 Νοεμβρίου. Κάθε χρόνο είναι και χειρότερα, η κλιματική αλλαγή όχι απλά μας έχει χτυπήσει την πόρτα, αλλά έχει μπει μέσα στο σπίτι μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
To νέο δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος
Αναφορικά με την προετοιμασία που έχει γίνει για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έκανε λόγο «για τις πολλών χιλιομέτρων αντιπυρικές ζώνες που διανοίγονται για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια σε δάση και περιαστικές περιοχές από ΥΠΕΝ, δασαρχεία, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ», αλλά και για «το νέο δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος που εστιάζει μεταξύ άλλων στην άμεση επέμβαση εναέριων μέσων στην έναρξη της πυρκαγιάς, προτού αυτή επεκταθεί και πάει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, όπως και στον υπερδιπλασιασμό των μονάδων δασοκομάντος με έμφαση στις αερομεταφερόμενες».
Τέλος, ο Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε τη σημασία της ευσυνειδησίας και της ευαισθητοποίησης των πολιτών για την προστασία των δασών, των περιουσιών και πάνω απ΄όλα της ανθρώπινης ζωής.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις