Πλαστικά: 9.936 διαφορετικά χημικά σε συσκευασίες φαγητού!
Πλαστικές συσκευασίες φαγητού σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία περιέχουν επιβλαβείς ουσίες - απαιτείται επανασχεδιασμός των πλαστικών για να είναι ασφαλείς.
- Δημοσκόπηση: Πάνω από τους μισούς Ουκρανούς θέλουν τερματισμό του πολέμου ακόμα και με εδαφικές παραχωρήσεις
- Εκπαιδευτικός έκανε 20 φορές σεξ με 14χρονο μαθητή της - Καταδικάστηκε σε 30 χρόνια
- Ηνωμένο Βασίλειο: Ο δολοφόνος και βιαστής της Louisa Dunne συνελήφθη 57 χρόνια μετά
- Δημήτρης Σούρας: Τι έλεγε για τους ανθρώπους και τον θάνατο ο γνωστός ψυχίατρος
Πλαστικές συσκευασίες τροφίμων ευρέως χρησιμοποιούμενες σε ολόκληρο τον κόσμο έβαλαν στο «μικροσκόπιο» νορβηγοί ερευνητές και τα αποτελέσματά τους ήταν άκρως ανησυχητικά, σύμφωνα με δύο δημοσιεύσεις τους στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Science & Technology».
«Εντοπίσαμε 9.936 διαφορετικά χημικά σε ένα και μόνο πλαστικό προϊόν που χρησιμοποιείται ως συσκευασία τροφίμων» ανέφερε ο δρ Μάρτιν Βάγκνερ, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU), ο οποίος μελετά τα χημικά των πλαστικών προϊόντων εδώ και αρκετά χρόνια μαζί με την ομάδα του.
Αρνητική επίδραση στις ορμόνες και στον μεταβολισμό
Στην πρώτη μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν 36 διαφορετικά πλαστικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως συσκευασίες τροφίμων. Οι πλαστικές συσκευασίες προέρχονταν από από πέντε χώρες: ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Νότια Κορέα, Γερμανία και Νορβηγία.
«Στα περισσότερα από αυτά τα πλαστικά προϊόντα εντοπίσαμε χημικά τα οποία μπορούν να επιδράσουν στην έκκριση ορμονών και στον μεταβολισμό» σημείωσε ο καθηγητής Βάγκνερ και εξήγησε ότι οι αρνητικές αυτές επιδράσεις έχουν μεγάλη βαρύτητα με δεδομένο ότι τόσο οι ορμόνες όσο και ο μεταβολισμός παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.
Οι ορμόνες αποτελούν τους «αγγελιαφόρους» του οργανισμού. Εκκρίνονται από πολλούς και διαφορετικούς αδένες και επιτρέπουν την επικοινωνία των οργάνων μεταξύ τους. Οσο για τον μεταβολισμό, είναι το σύνολο των διαφορετικών βιοχημικών διεργασιών που μετατρέπουν τη χημική ενέργεια των τροφών σε χημική ενέργεια του ανθρώπινου σώματος και σε θερμότητα.
Επίπτωση στη μετάδοση σημάτων
Στη δεύτερη μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν διαφορετικούς συνδυασμούς χημικών των πλαστικών προκειμένου να ανακαλύψουν την πιθανή επίδρασή τους στους συζευγμένους με την πρωτεΐνη G υποδοχείς. Οι υποδοχείς αυτοί παίζουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση σημάτων εντός του ανθρώπινου οργανισμού. «Εντοπίσαμε 11 συνδυασμούς χημικών σε πλαστικές συσκευασίες που επιδρούν σε αυτούς τους υποδοχείς σήμανσης» τόνισε ο δρ Βάγκνερ.
Απαιτούνται ασφαλέστερα πλαστικά
«Τόσο αυτά όσο και προηγούμενα ευρήματα δείχνουν ότι τα πλαστικά μάς εκθέτουν σε τοξικά χημικά. Ολα αυτά τα στοιχεία ενισχύουν την άποψη ότι πρέπει να επανασχεδιάσουμε τα πλαστικά ώστε να τα κάνουμε ασφαλέστερα» υπογράμμισε ο καθηγητής.
Διαρροή των χημικών από το πλαστικό
Στο παρελθόν δεν ήταν σαφές αν τα χημικά των πλαστικών μπορούν να εκλυθούν στο περιβάλλον υπό φυσιολογικές συνθήκες ή αν παραμένουν προσδεδεμένα στο πλαστικό. Ωστόσο, πριν από λίγα χρόνια, μια άλλη ερευνητική ομάδα (στην οποία συμμετείχε ο δρ Βάγκνερ) απέδειξε ότι από τα περισσότερα πλαστικά προϊόντα διαρρέουν χημικά όταν τα προϊόντα βυθιστούν στο νερό. Μάλιστα σε εκείνη τη μελέτη οι ερευνητές είχαν ανακαλύψει ότι κάποια από τα χημικά των πλαστικών μπορούν να επηρεάσουν την ανθρώπινη γονιμότητα.
Δεν γνωρίζουμε τις περισσότερες επιδράσεις
Με δεδομένο ότι τα πλαστικά προϊόντα περιέχουν πολλά και διαφορετικά χημικά οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να βρουν τις επιδράσεις όλων αυτών των χημικών ταυτοχρόνως. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι γνωρίζουμε ακόμη ελάχιστα για το τι μπορούν να προκαλέσουν οι περισσότερες από τις χημικές ουσίες των πλαστικών στον οργανισμό μας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις