Streaming στο φεγγάρι – H Nokia εκτοξεύει το 4G στο Διάστημα
Οι συμβατικοί ραδιοπομποί δεν επαρκούν για τη μετάδοση βίντεο υψηλής ανάλυσης από τη Σελήνη. Τη λύση δίνουν τα δίκτυα κινητής.
- Μητέρα εξέδιδε την 15χρονη κόρη της σε παιδόφιλο - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών
- «Αγνοούσα όσα συνέβαιναν», είπε για την αυτοκτονία του πατέρα της η «αγνοουμένη» Αμερικανίδα
- Νεκρή η γυναίκα που έπεσε από τον 7ο όροφο ξενοδοχείου στη Μιχαλακοπούλου - Φωτογραφίες από το σημείο
- Η πρώτη απεργία παγκοσμίως από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχειριστών Ακινήτων τύπου Airbnb
Πύραυλος της SpaceX που θα εκτοξευτεί φέτος θα μεταφέρει στη Σελήνη εξοπλισμό της Nokia για τη δημιουργία του πρώτου εξωγήινου δικτύου 4G, μια κρίσιμη υποδομή επικοινωνίας για τις αποστολές του προγράμματος Artemis της NASA.
Μέχρι σήμερα, όλες οι αποστολές στη Σελήνη βασίζονταν σε ραδιοπομπούς, οι οποίοι όμως δεν προσφέρουν μεγάλο εύρος ζώνης. Η NASA χρειάζεται μεγαλύτερες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων για τη μετάδοση επιστημονικών δεδομένων και βίντεο υψηλής ανάλυσης, εξήγησε στο CNN ο Ουόλτ Ένγκελουντ της Διεύθυνσης Αποστολών Διαστημικής Τεχνολογίας στη NASA.
Ο εξοπλισμός της NASA θα τοποθετηθεί σε σεληνάκατο της αμερικανικής Intuitive Machines που θα εκτοξευτεί με πύραυλο της SpaceX σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.
Η σεληνάκατος θα προσεδαφιστεί κοντά στον νότιο πόλο του φεγγαριού, όπου θα εστιάσουν οι επιχειρήσεις εξερεύνησης, και θα χρησιμοποιήσει τον σταθμό βάσης 4G για να επικοινωνεί με δύο ρομποτικά οχήματα.
Την υλοποίηση του εξοπλισμού έχει αναλάβει το εργαστήριο Bell Labs της Nokia, το οποίο θα πρέπει να φροντίσει ότι ο σταθμός αντέχει τις ακραίες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις και την υψηλή ακτινοβολία στην επιφάνεια της Σελήνης,
«Η πρώτη πρόκληση για τη λειτουργία ενός δικτύου κινητής τηλεφωνίας είναι η ανάπτυξη ειδικά πιστοποιημένου εξοπλισμού που πληροί τις προδιαγραφές μεγέθους, βάρους και ισχύος. Πρέπει επίσης να μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τεχνικούς» είπε ο Ένγκελγουντ.
Στο απώτερο μέλλον, οι αστροναύτες θα μπορούν να συνδέονται στο δίκτυο με τις προσωπικές συσκευές τους και να χρησιμοποιούν εφαρμογές όπως και στη Γη.
Το πρόγραμμα Artemis, διάδοχος του προγράμματος Apollo της δεκαετίας του 1960, ξεκίνησε πέρυσι με μια αποστολή χωρίς πλήρωμα που πέταξε τον γύρο της Σελήνης. Η ίδια πτήση θα επαναληφθεί με πλήρωμα το 2025, ενώ η πρώτη προσσελήνωση αστροναυτών προγραμματίζεται για το 2026.
Έμφαση θα δοθεί στην εξερεύνηση του νότιου πόλου της Σελήνης, όπου υπάρχουν κρατήρες που δεν βλέπουν ποτέ το φως του Ήλιου. Στο βάθος τους πιστεύεται ότι κρύβονται μεγάλες ποσότητες πάγου, ο οποίος μπορεί να διασπαστεί με ηλεκτρόλυση για να δώσει οξυγόνο για τις μελλοντικές αποικίες και υδρογόνο ως καύσιμο για τους πυραύλους.
Όπως είπε στο CNN ο Τιέρι Κλάιν, πρόεδρος της Bell Labs Solutions Research, το δίκτυο κινητής θα επιτρέψει «την διατήρηση μόνιμης ή ημιμόνιμης ανθρώπινης παρουσίας στη Σελήνη, τις αυτοματοποιημένες επιχειρήσεις ρομποτικών μεταφορών, την εξόρυξη φυσικών πόρων, την επεξεργασία ορυκτών και τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις