Tarana Burke – Η ιδρύτρια του MeToo αντέδρασε στην ανατροπή της καταδίκης του Χάρβεϊ Γουάινστιν
«Αυτό δεν είναι πλήγμα για το κίνημα», δήλωσε έντονα η ιδρύτρια του MeToo, Tarana Burke, καθώς απάντησε στην ανατροπή της καταδίκης του Χάρβεϊ Γουάινστιν για βιασμό το 2020, στη Νέα Υόρκη.
«Είναι ένα ηχηρό κάλεσμα και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε αυτό το κάλεσμα» δήλωσε η Tarana Burke.
Το κάλεσμά της για συστράτευση ήρθε μετά την απόφαση του Εφετείου της Νέας Υόρκης ότι ο Γουάινστιν, κάποτε ένας από τους πιο επιτυχημένους και επιδραστικούς παραγωγούς του Χόλιγουντ, δεν είχε λάβει δίκαιη δίκη το 2020, επειδή οι εισαγγελείς κάλεσαν μάρτυρες των οποίων οι κατηγορίες δεν αποτελούσαν μέρος των κατηγοριών εναντίον του.
Η συνέπεια; Οι δικαστές διέταξαν ο Γουάινστιν να αντιμετωπίσει νέα δίκη.
«Ο νόμος δεν εφαρμόστηκε δίκαια στον Χάρβεϊ Γουάινστιν»
Ο Άρθουρ Αϊντάλα, ο δικηγόρος του μεγιστάνα του κινηματογράφου, χαιρέτισε την απόφαση ως «νίκη για κάθε κατηγορούμενο για ποινικό αδίκημα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης».
Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που είναι πολύ αντιδημοφιλείς στην κοινωνία μας, αλλά πρέπει να εφαρμόζουμε το νόμο δίκαια σε αυτούς κατά τη δίκη. Ο νόμος δεν εφαρμόστηκε δίκαια στον Χάρβεϊ Γουάινστιν».
Η δίκη του Γουάινστιν στη Νέα Υόρκη ήταν καθοριστική για το κίνημα MeToo, την εκστρατεία κατά της σεξουαλικής κακοποίησης που έγινε viral στο διαδίκτυο, αφού πολλές γυναίκες εμφανίστηκαν και ισχυρίστηκαν ότι ο ίδιος τις είχε κακοποιήσει σεξουαλικά.
Ο Γουάινστιν υποστήριζε πάντα την αθωότητά του και η ομάδα υπεράσπισής του δήλωσε κατά τη διάρκεια της δίκης στη Νέα Υόρκη ότι το σεξ μεταξύ του διευθυντή κινηματογράφου και των κατηγόρων ήταν συναινετικό.
«Είμαστε συντετριμμένοι για τους ανθρώπους που συνδέονται με αυτή την υπόθεση και για όλους εκείνους που είχαν βρει κάποια παρηγοριά και κάθαρση στην αρχική ετυμηγορία γύρω από τον Χάρβεϊ Γουάινστιν», δήλωσε η Burke
Δείτε το σχετικό βίντεο
Όλοι όσοι είχαν βρει παρηγοριά και κάθαρση στην αρχική ετυμηγορία
Η Tarana Burke, ακτιβίστρια που εργάζεται με επιζώντες σεξουαλικής βίας, άρχισε να χρησιμοποιεί τη φράση «Me Too» το 2006 για να ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες που είχαν κακοποιηθεί.
Έντεκα χρόνια αργότερα, βρήκε παγκόσμια αναγνώριση αφού η ηθοποιός Αλίσα Μιλάνο, μία από εκείνες που κατηγόρησαν τον Γουάινστιν για σεξουαλική επίθεση, χρησιμοποίησε τη φράση σε ένα viral tweet.
«Είμαστε συντετριμμένοι για τους ανθρώπους που συνδέονται με αυτή την υπόθεση και για όλους εκείνους που είχαν βρει κάποια παρηγοριά και κάθαρση στην αρχική ετυμηγορία γύρω από τον Χάρβεϊ Γουάινστιν», δήλωσε η Burke.
«Πολλοί άνθρωποι, πολλά θύματα και όσοι αγαπούν και υποστηρίζουν τα θύματα, πιθανόν να πίστευαν ότι η αρχική ετυμηγορία σήμαινε ότι επρόκειτο να υπάρξει μια αλλαγή, ότι σηματοδοτούσε μια αλλαγή και σηματοδοτούσε μια διαφορά στον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί και θα λειτουργήσει αυτό το σύστημα δικαιοσύνης», εξήγησε.
Η ηθοποιός Άσλεϊ Τζαντ λέει ότι είναι «άδικο για τα θύματα»
Παρόλα αυτά υπήρξε πρόοδος
Πρόσθεσε όμως ότι «αυτή η στιγμή, και αυτή η απόφαση, σημαίνει στην πραγματικότητα ότι είχαμε αυτό το κίνημα», τονίζοντας ότι έχει γίνει ωστόσο μεγάλη πρόοδος.
«Πριν από δέκα χρόνια, δεν μπορούσαμε να φέρουμε έναν άνθρωπο όπως ο Χάρβεϊ Γουάινστιν σε μια δικαστική αίθουσα», είπε.
Η Rowena Chiu δήλωσε ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από τον Γουέινστιν σε δωμάτιο ξενοδοχείου στη Βενετία το 1998, όταν ήταν προσωπική του βοηθός. Αρχικά υπέγραψε συμφωνία μη δημοσιοποίησης, αλλά αργότερα δημοσιοποίησε την ιστορία της.
Μιλώντας στην εκπομπή Woman’s Hour του BBC Radio 4 την Παρασκευή, η Chiu είπε: «Ο Γουάινστιν δεν είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: «Είμαι ενθαρρυμένη από αυτά που έχουν πει οι άνθρωποι, ότι αυτό θα πρέπει να είναι ένα ηχηρό κάλεσμα. Εγώ η ίδια έχω πει ότι το έργο μόλις τώρα αρχίζει».
Πρόσθεσε όμως ότι η ανατροπή της ετυμηγορίας της Νέας Υόρκης «μοιάζει πολύ με ένα άλμα προς τα πίσω».
«Το ότι αυτός ο άντρας τη γλύτωσε δε σημαίνει ότι ένας κόσμος χωρίς σεξουαλική βία είναι κάτι που δεν μπορεί να υπάρξει»
Δείτε το σχετικό βίντεο
Η αποθάρρυνση των θυμάτων
Η Chiu δήλωσε ότι εξαρχής πίστευε ότι ήταν «απίστευτα δύσκολο» να βγει άκρη σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης. «Αλλά αυτές οι ετυμηγορίες ήταν αχτίδες ελπίδας μέσα σε αιώνες σκότους για τα δικαιώματα των γυναικών».
«Σήμερα δεν πρόκειται να είναι μια μέρα που θα ενθαρρύνει τα θύματα να αλλάξουν αυτή την κατάσταση».
Η Chiu ελπίζει ότι η ανατροπή της καταδικαστικής απόφασης για βιασμό στη Νέα Υόρκη θα οδηγήσει σε έκκληση για νομική μεταρρύθμιση και αλλαγή του τρόπου με τον οποίο επιτρέπεται η χρήση δευτερογενών μαρτύρων στη Νέα Υόρκη στο μέλλον.
Άλλοι, ωστόσο, είναι της άποψης ότι η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει να γίνει σεβαστή για να διασφαλιστεί ότι όλοι αντιμετωπίζονται δίκαια.
Για την Burke το κίνημα MeToo αφορά κάτι περισσότερο από τον Χάρβεϊ Γουάινστιν
Μιλώντας σε εκδήλωση στο κόκκινο χαλί την Πέμπτη, η ιδρύτρια του MeToo δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press: «Το ότι αυτός ο άντρας τη γλύτωσε δε σημαίνει ότι ένας κόσμος χωρίς σεξουαλική βία είναι κάτι που δεν μπορεί να υπάρξει.
»Επομένως, δεν ανησυχώ για έναν μεμονωμένο άνδρα. Ανησυχώ για το τι θα κάνει το δικαστικό μας σύστημα, τι θα κάνει η κουλτούρα μας – τι θα κάνουμε;».
Η Burke έχει μιλήσει στο παρελθόν για το πώς οι περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης διάσημων προσώπων δεν πρέπει να θεωρούνται ο μοναδικός δείκτης της επιτυχίας του κινήματος MeToo.
Το να βλέπουμε ποια «διασημότητα πηγαίνει στη φυλακή ή όχι δεν είναι βιώσιμο ως κίνημα», δήλωσε στο BBC το 2020 μετά την (ανατραπείσα πλέον) καταδίκη του Γουάινστιν.
Αντίθετα, είπε, η νίκη του κινήματος θα πρέπει να μετρηθεί εστιάζοντας στην ευημερία των θυμάτων.
Παραμένει στη φυλακή
Ο Γουάινστιν, 72 ετών, παραμένει στη φυλακή. Καταδικάστηκε ξεχωριστά για βιασμό στο Λος Άντζελες το 2022.
Πριν από την εμφάνιση των καταγγελιών εναντίον του, ο παραγωγός και ο αδελφός του Μπομπ ήταν μεταξύ των απόλυτων ισχυρών του Χόλιγουντ.
Συνίδρυσαν την Miramax Films, μια εταιρεία διανομής που πήρε το όνομά της από τη μητέρα τους Μίριαμ και τον πατέρα τους Μαξ, το 1979. Πουλήθηκε στην Disney το 1993.
Οι επιτυχίες τους περιλάμβαναν την ταινία Shakespeare in Love του 1998, για την οποία ο Γουάινστιν μοιράστηκε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Με την πάροδο των ετών, οι ταινίες του Γουάινστιν έλαβαν περισσότερες από 300 υποψηφιότητες για Όσκαρ και 81 αγαλματίδια.
*Με στοιχεία από bbc.com
- Χεσούς Νάβας: «Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου – Υπήρχαν μέρες που δεν μπορούσα να περπατήσω»
- Χριστούγεννα: KFC, καλικάντζαροί και άλλες παράξενες παραδόσεις απ’ όλον τον κόσμο
- Ολυμπιακός: Τα 25 λεπτά των παικτών, τα 90 των διαιτητών…
- Μοζαμβίκη: Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Άρης: Η επιστροφή του Σίστο
- Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία, χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια ιερέων