Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσκόπηση: Πώς νιώθουν οι Έλληνες για την επταετία της χούντας – Ποιοι τη θεωρούν «λαμπρή περίοδο» της ιστορίας

Δημοσκόπηση: Πώς νιώθουν οι Έλληνες για την επταετία της χούντας – Ποιοι τη θεωρούν «λαμπρή περίοδο» της ιστορίας

«Οι Έλληνες απέναντι στην ιστορία τους, από την δικτατορία του 1967 στο Πολυτεχνείο του 1973» είναι το αντικείμενο δημοσκόπησης, με αφορμή τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου 1967

Μία αποκαλυπτική δημοσκόπηση, με αμορφή τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου 1967, διεξήγαγε η Prorata, με στόχο την αποτύπωση της συλλογικής μνήμης σε σχέση με την περίοδο μεταξύ του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών και των εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 1973.

Η 21η Απριλίου 1967 υπήρξε μία από τις πλέον ζοφερές ημέρες στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Η χούντα των συνταγματαρχών διέκοψε βίαια τη διαδικασία εκδημοκρατισμού της χώρας, καταλύοντας ελευθερίες και δικαιώματα, απομόνωσε την Ελλάδα από το διεθνές περιβάλλον και προκάλεσε την τραγωδία της Κύπρου.

Η πανελλαδικής κάλυψης έρευνα στάσεων και αντιλήψεων της Prorata έγινε σε δείγμα 1.000 ατόμων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 75% της κοινής γνώμης προσλαμβάνει την επταετή δικτατορία ως μια σκοτεινή περίοδο της ελληνικής ιστορίας, ενώ το 15% χαρακτηρίζει την περίοδο αυτή ως μια περίοδο της ελληνικής ιστορίας «με αρκετές θετικές αλλά και αρκετές αρνητικές όψεις.

Υπάρχει, πάντως, και ένα ποσοστό της τάξης του 4%, που χαρακτηρίζει την επταετία της χούντας ως μια… «λαμπρή περίοδο» της ελληνικής ιστορίας,.

«Λαμπρή περίδοδος», λένει όσοι πρόσκεινται στην Ελληνική Λύση

Χαρακτηριστικές είναι οι απαντήσεις στο ίδιο ερώτημα, ανάλογα με την κομματική εγγύτητα των ερωτηθέντων.

Έτσι, η πλειοψηφία των πολιτών που δηλώνουν κοντά στα κόμματα του «δημοκρατικού τόξου, δηλώνουν ότι η δικτατορία είναι μία σκοτεινή περίοδος της ελληνικής ιστορίας. Ωστόσο, υπάρχουν αποκλίσεις σχετικές με την κομματική εγγύτητα.

Για παράδειγμα, αυτή την απάντηση έδωσε το 55% όσων δηλώνουν κοντά με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ το ποσοστά ανεβαίνουν σημαντικά για εκείνους που βρίσκονται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ (94%), στο ΚΚΕ (91%) και στο ΠΑΣΟΚ (83%).

Εντυπωσιακό αλλά αναμενόμενο είναι ότι μόνο το 7% όσων δηλώνουν κοντά στην Ελληνική Λύση έδωσαν την ίδια απάντηση. Εξάλλου, η συγκεκριμένη ομάδα ερωτηθέντων ήταν η μόνη που χαρακτήρισε, σε ποσοστό 20%, την περίοδο της χούντας ως «λαμπρή»…

Στο ερώτημα τι αισθάνονται κυρίαρχα την 17η Νοεμβρίου, ημέρα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η πλειοψηγία των πολιτών, σε ποσοστό 27% απάντησε πως νιώθει θυμό, που τέτοιες μέρες αποτελούν αφορμή να γίνουν επεισόδια, ενώ το 23% νιώθει απογοήτευση που έχει χαθεί το μήνυμα των αγώνων του Πολυτεχνείου και το 21% συγκρίνηση που άνθρωποι κυνηγήθηκαν και φυλακίστηκαν για τις ιδέες του.

Παράλληλα, το 14% δηλώνει πως αισθάνεται ελπίδα που το μήνυμα του Πολυτεχνείου εμπνέει ακόμα, ενώ ένα 14% απάντησε πως δεν νιώθει τίποτα και πως «είναι μια μέρα όπως όλες οι άλλες».

Επιπλέον, περίπου 3 στους 4 (76%) διατηρούν αρνητική άποψη για τον πραξικοπηματία, Γεώργιο Παπαδόπουλο, ενώ το 18% θετική.

Στην ίδια ερώτηση, θετική άποψη για τον Παπαδόπουλο έχει το 63% όσων δηλώνουν κοντά με την Ελληνική Λύση, ενώ το ίδιο νιώθει και το 15% όσων πρόσκεινται στη ΝΔ.

Το 32% θεωρεί ότι η χούντα ήταν «πολύ καλή» περίοδος για την οικονομία

Αντικείμενο, ωστόσο, της έρευνας αποτέλεσαν και ορισμένα γεγονότα και αντιλήψεις που κινούνται άλλοτε στη σφαίρα του μύθου, άλλοτε της πραγματικότητας. Ήταν, η περίοδος της χούντας, μια χρυσή εποχή για την οικονομία και τον αγροτικό κόσμο της χώρας;

Έγιναν σημαντικά έργα στο οδικό δίκτυο της χώρας κατά την επταετία; Ήταν η δικτατορία υποκινούμενη από τις ΗΠΑ; Ποιος ευθύνεται για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο;

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το 32% θεωρεί ότι η επταετής χούντα ήταν μια πολύ καλή περίοδος για την οικονομία της χώρας, μια ελαφρώς μεγαλύτερη μερίδα (37%) συμμερίζεται την άποψη ότι κατά την ίδια περίοδο ευνοήθηκε ο αγροτικός κόσμος της χώρας, ενώ η πλειοψηφία (56%) εκτιμάει ότι κατά τη δικτατορία έγιναν πολύ σημαντικά έργα στο οδικό δίκτυο της χώρας.

Υποκινούμενη από τις ΗΠΑ και υπεύθυνη για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Επιπροσθέτως, η πλειονότητα (66%) διατηρεί την άποψη ότι η χούντα ήταν υποκινούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το 80% θεωρεί πως για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 ευθύνεται η δικτατορία των συνταγματαρχών.

Όπως και στα προηγούμενα ερωτήματα, όσοι πρόσκεινται στην Ελληνική Λύση έδωσαν πλειοψηφικά ποσοστά σε ό,τι θεωρούν ως «θετικό έργο» της δικτατορίας των συνταγματαρχών, ενώ αμέσως μετά, αλλά με μειοψηφικά ποσοστά, φυσικά, έρχονται εκείνοι που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία.

Χαρακτηριστικό είναι, ωστόσο, ότι είναι «ανεβασμένα» τα ποσοστά σε όλα τα κόμματα του «δημοκρατικού τόξου» – ΝΔ (63%), ΠΑΣΟΚ (45%), ΚΚΕ (30%), ΣΥΡΙΖΑ (26%) – σε ό,τι αφορά την άποψη ότι, κατά την περίοδο της δικτατορίας, «έγιναν ορισμένα πολύ σημαντικά έργα στο οδικό δίκτυο της χώρας».

Καταληκτικά, περνώντας από την ιστορική μνήμη στις προκλήσεις του σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων (80%) θεωρεί ότι η δημοκρατία είναι σε κάθε περίπτωση προτιμότερη από ένα δικτατορικό καθεστώς.

Must in

Το πρώτο μήνυμα της κυβέρνησης στο ΠΑΣΟΚ που πήρε θέση «αξιωματικής αντιπολίτευσης»

Αριθμητικά τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει προετοιμασμένο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024