Δημοσιογράφος «στρίμωξε» άσχημα τον Κάμερον – «Τι θα έκανε το Λονδίνο αν ήταν στη θέση της Τεχεράνης;»
Η «εξοργιστική» για πολλούς απάντηση Κάμερον για το ποιος δικαιούται να απαντάει σε επιθέσεις.
Απροετοίμαστος για μερικούς, αθεράπευτα μεροληπτικός για άλλους, o υπουργός Εξωτερικών του Ην. Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον, φάνηκε να «ζορίστηκε» όταν του ζητήθηκε να τοποθετηθεί για την ιρανο-ισραηλινή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση σε ισραηλινό έδαφος την 14η Απριλίου, ως αντίποινα για την ισραηλινή επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό τη 1η Απριλίου. Στην επίθεση σκοτώθηκαν δύο ανώτεροι διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης.
Σε συνέντευξή που έδωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον στο Sky News, είπε ότι ήταν «απερίσκεπτο και επικίνδυνο» για το Ιράν να εξαπολύσει απευθείας επίθεση στο Ισραήλ.
Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε από την οικοδέσποινα Κέι Μπέρλι τι θα έκανε το Ην. Βασίλειο εάν μια άλλη χώρα επιτεθεί σε ένα από τα προξενεία της, απάντησε ότι η αντίδραση θα ήταν «πολύ ισχυρή!».
Η Μπέρλι τότε στρίμωξε τον υπουργό λέγοντάς του: «Και το Ιράν θα έλεγε ότι αυτό έκανε».
«Υπενθυμίζω, πόσοι ισραηλινοί πέθαναν σε αυτή τη μαζική ιρανική επίθεση, κανένας!»
Όμως ο Κάμερον υποστήριξε ότι η επίθεση του Ιράν ήταν «μαζική» και ότι η κλίμακα ήταν «πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη».
«Δηλαδή έχουν δικαίωμα να απαντήσουν, αλλά υπερέβαλαν;» ρώτησε στη συνέχεια η δημοσιογράφος.
Ο Κάμερον τότε επέμεινε ότι η κλίμακα της «απάντησης» του Ιράν ήταν «μαζική» πολύ μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να γίνει αποδεκτή. Για τον ίδιο υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο χτύπημα στην ιρανική πρεσβεία και στην επίθεση του Ιράν με πυραύλους.
Για τον Κάμερον «οι χώρες έχουν το δικαίωμα να απαντούν όταν αισθάνονται ότι έχουν υποστεί επιθετικότητα». Υποστήριξε μάλιστα ότι η μαζική αυτή ιρανική επίθεση θα μπορούσε να έχει χιλιάδες απώλεια.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Ην. Βασιλείου μάλιστα δικαιολόγησε την επίθεση του Ισραήλ στη Δαμασκό: «Μπορώ να καταλάβω πλήρως την απογοήτευση που νιώθουν οι Ισραηλινοί όταν κοιτάζουν τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν. Και όταν βλέπουν τα τρομερά πράγματα που έχουν κάνει σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης που παρέχουν στη Χαμάς». Διευκρίνισε επίσης ότι η επίθεση ήταν «κάτι που αποφάσισαν να κάνουν οι Ισραηλινοί».
What would the #UK do if one of our consulates was flattened by a hostile power?
“Countries have a right to respond when they feel they’ve suffered an aggression»
Foreign Secretary @David_Cameron#KayBurley SS pic.twitter.com/rkAAZ1KLEa
— Kay Burley (@KayBurley) April 15, 2024
«Μαζική» επίθεση με μηδέν νεκρούς;
Σχολιάζοντας ο Αμερικανός Πολιτικός Επιστήμονας του Πανεπιστήμιο του Σικάγο Τζον Μιρσχάιμερ τη συνέντευξη Κάμερον, υποστήριξε ότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών υιοθετεί το ισραηλινό αφήγημα ότι δηλαδή, οι Ιρανοί ξεκίνησαν την σύγκρουση, αλλά στη πραγματικότητα ήταν οι Ισραηλινοί που το άρχισαν με την επίθεση της 1ης Απριλίου στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό.
«Ότι έκαναν οι Ιρανοί ήταν αντίποινα είναι πολύ ξεκάθαρο. Ούτε οι Ιρανοί ούτε οι Αμερικανοί ήθελαν αυτή τη σύγκρουση που έχουμε τώρα».
«Οι Ισραηλινοί επιτέθηκαν νομίζοντας ότι οι Ιρανοί δεν θα εκδικούνταν. Είναι ξεκάθαρο ότι οι Ισραηλινοί δεν τα υπολόγισαν σωστά. Νόμιζαν ότι οι Ιρανοί δεν θα έκαναν τίποτα, αλλά οι Ιρανοί είπαν «ως εδώ και μη παρέκει, επιτεθήκατε στην πρεσβεία μας στην Δαμασκό, περάσατε την κόκκινη γραμμή»».
Ερωτηθείς ο Μιρσχάιμερ για το επιχείρημα περί «μαζικής» επίθεσης του Ιράν του Κάμερον ο Μιρσχάιμερ διαφωνεί κάθετα.
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι το Ιράν κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες να ενημερώσουν τους Αμερικανούς ότι αυτή θα ήταν μια περιορισμένη επίθεση και δεν ήθελαν να εμπλακούν σε μια κλιμακούμενη σύγκρουση με τους Ισραηλινούς».
«Υπενθυμίζω, πόσοι ισραηλινοί πέθαναν σε αυτή τη μαζική ιρανική επίθεση, κανένας!». είπε στη συνέχεια ο Μιρσχάιμερ.
«Ειδοποίησαν οι Ιρανοί τους Αμερικανούς ότι θα πραγματοποιούσαν περιορισμένη επίθεση στο Ισραήλ; Ναι!»
«Ενημέρωσαν τους Αμερικανούς πότε ξεκινά η επίθεση; Έδωσαν χρόνο για να προετοιμαστούν οι Αμερικανοί και Ισραηλινοί; Η απάντηση είναι Ναι!» κατέληξε ο Αμερικανός ειδικός.
Θα λέγαμε ότι οι απαντήσεις του Κάμερον θυμίζουν τη στάση του προέδρου των Νίξον μετά το σκάνδαλο του Γουότεργκεϊτ: «Λοιπόν, όταν κάνει [κάτι παράνομο] ένας πρόεδρος [των ΗΠΑ]… αυτό σημαίνει ότι δεν είναι παράνομο».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις