Γαλαμάτης: Απαραίτητο να αυτορρυθμιστούν τα ΜΜΕ
Το Μητρώο Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου «εγγυητής» της διαφάνειας στα Μέσα Ενημέρωσης
Τις νέες προκλήσεις που δημιουργεί η εποχή της ψηφιοποίησης στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σκιαγράφησε ο Δημήτρης Γαλαμάτης, γενικός γραμματέας ενημέρωσης και επικοινωνίας, μιλώντας στο στούντιο του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», στο πλαίσιο της Beyond 2024 που διεξάγεται στην Θεσσαλονίκη.
«Η επέλαση της ψηφιοποίησης συμπαρασύρει και τα ΜΜΕ, η ταχύτητα που είναι συνυφασμένη με τα ΜΜΕ αποκτά άλλη έννοια, τα ΜΜΕ οφείλουν να αυτορρυθμιστούν, χρειάζεται ένα πλαίσιο και σαφώς ορισμένοι κανόνες για να λειτουργήσουν, η ΕΕ το έχει αντιληφθεί. Είναι απαραίτητες η διαφάνεια και η αξιοπιστία, η ΕΕ εφαρμόζει πλήθος οδηγιών και συστάσεων», επεσήμανε.
«Η Ελλάδα παρακολουθεί και διαμορφώνει τις εξελίξεις»
«Η ελευθερία στον τρόπο λειτουργίας των ΜΜΕ είναι το ζητούμενο και η μεγάλη πρόκληση, δεν πρέπει οι ρυθμίσεις να περιορίσουν την ελευθερία της έκφρασης, o xώρος της ενημέρωσης έχει ζήσει μεγάλες αλλαγές, αυτό που ζούμε τώρα, και με την ΑΙ, είναι κάτι πρωτόγνωρο που οφείλουμε να παρακολουθήσουμε.
Η Ελλάδα παρακολουθεί και διαμορφώνει τις εξελίξεις, προτείνει πράγματα, το Μητρώο Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου (έχουν ενταχθεί περίπου 900 μέσα ενώ εξετάζουμε κάτι αντίστοιχο για ραδιόφωνα και περιφερειακές τηλεοράσεις) είναι μία πολύ καλή πρακτική, για να ενταχθεί κάποιος πρέπει να πληρεί κάποιες προϋποθέσεις διαφάνειας (να είναι γνωστός ο ιδιοκτήτης, να έχει έναν ελάχιστο αριθμό εργαζομένων), τα κριτήρια ένταξης θα ανανεώνονται και θα ελέγχονται αυστηρά, ο νόμος ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2022, ήδη εξετάζουμε τι μπορούμε να βελτιώσουμε», ανέφερε εστιάζοντας στην παραπληροφόρηση και στα fake news. «Είμαστε συζητήσεις για να φτιάξουμε έναν μηχανισμό που θα μας προστατεύει, δεν είναι όμως εύκολο διότι αυτός που παραπληροφορεί είναι πάντα πιο μπροστά», υποστήριξε.
Κέντρο εκπαίδευσης
«Ο κάθε πολίτης πρέπει να έχει γνήσια και αντικειμενική ενημέρωση κάτι που διασφαλίζεται εφόσον ο δημοσιογράφος ασκεί ελεύθερα το επάγγελμά του, έχουμε συγκροτήσει μία ομάδα για αυτόν τον σκοπό, στην Θεσσαλονίκη έχει δημιουργηθεί διεθνές κέντρο εκπαίδευσης δημοσιογράφων, καταρτίζουμε και κώδικα δεοντολογίας για την τεχνητή νοημοσύνη», κατέληξε.
Πηγή: ot.gr
- Βλαντίμιρ Πούτιν: Και τώρα τι θα κάνει ο Ρώσος πρόεδρος; Ο παράγοντας Τραμπ
- 37ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Ποιες ταινίες και αφιέρωματα θα δούμε μέχρι τις 27/11
- Βορίδης: «Δεν υπάρχουν στρατόπεδα στη ΝΔ, είμαστε ενωμένοι» – Τι είπε για τους «κρυπτόμενους υπουργούς»
- Μαρόκο: Ο διάδοχος του θρόνου υποδέχτηκε στην Καζαμπλάνκα τον πρόεδρο της Κίνας
- Cinema made in Italy / Athens – Όλες οι ταινίες που φέρνουν ιταλικό αέρα στην Αθήνα
- Το… τρολάρισμα του Φορτούνη στον Ροντινέι και η επική απάντηση! (pics)