Ένα ζεύγος γιγάντιων πάντα θα σταλεί στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ξεκινήσει μια δεκαετής συνεργασία για την προστασία των γιγάντιων πάντα, δήλωσε το Σάββατο η Ένωση Προστασίας Άγριας Ζωής της Κίνας (CWCA). Ο Yun Chuan, αρσενικό και η Xin Bao σύμφωνα με το επίσημο κρατικό πρακτορείο της Κίνας Xinhua, θηλυκό, έχουν επιλεγεί από το Κέντρο Διατήρησης και Έρευνας για τα Γιγάντια Πάντα της Κίνας (CCRCGP) και θα συνοδεύονται από έμπειρους εκτροφείς και κτηνιάτρους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το CCRCGP διεξάγει επιστημονική ερευνητική συνεργασία με τον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο για πάνω από 25 χρόνια, με γόνιμα αποτελέσματα στην προστασία, την αναπαραγωγή, τον έλεγχο ασθενειών των γιγάντιων πάντα και τη σχετική εκπαίδευση του κοινού. Τον Μάιο του 2019, δύο γιγάντια πάντα επέστρεψαν στην Κίνα μετά από πολυετή παραμονή τους στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο.

Ο ζωολογικός κήπος φιλοξένησε γιγάντια πάντα από το 1996 μέχρι την αναχώρησή τους το 2019 και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου γεννήθηκαν συνολικά έξι πάντα. Οι Bai Yun και Shi Shi γέννησαν το πρώτο μικρό πάντα που επέζησε σε αιχμαλωσία στις Ηνωμένες Πολιτείες και αργότερα οι Bi Yung και Gao Gao γέννησαν άλλα πέντε μικρά. Δημοσιεύθηκε επίσης σημαντικός όγκος ερευνών και δημιουργήθηκε μια πραγματική σύνδεση μεταξύ των επιστημόνων του Σαν Ντιέγκο και της Κίνας.

Τα μοναδικά τρίδυμα πάντα στον κόσμο, στα τέταρτα γενέθλιά τους στον ζωολογικό κήπο του Γκουανγκζού της Κίνας. Σήμερα είναι 10 ετών.

Η Κίνα για περισσότερα από 1.400 χρόνια έχει δημιουργήσει την διπλωματία των πάντα

Η πρακτική που χρονολογείται από τη δυναστεία των Τανγκ, η οποία κυβέρνησε από το 618 έως το 907 μ.Χ., η διπλωματία των πάντα – δηλαδή η αποστολή πάντα ως διπλωματικά δώρα – φαίνεται ότι θα είναι και πάλι στο παιχνίδι το 2024. Η Ένωση Προστασίας Άγριας Ζωής της Κίνας ανακοίνωσε ότι οριστικοποίησε συμφωνίες για να δανείσει μερικά από τα αγαπημένα γιγάντια πάντα της Κίνας σε ζωολογικούς κήπους της Ισπανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το 1941, δύο πάντα στάλθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες λίγο πριν η χώρα εισέλθει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά τη διάρκεια μιας τελετής ανακοίνωσης του δώρου, η σύζυγος του τότε ηγέτη της Κίνας Τσιανγκ Κάι-Σεκ, Σουνγκ Μέι-Λινγκ που γοήτευσε το αμερικανικό κοινό, δήλωσε ότι τα πάντα ήταν ένας τρόπος να ευχαριστήσει «τους Αμερικανούς φίλους της Κίνας που ανακούφισαν τα βάσανα του λαού μας και έδεσαν τις πληγές μας».

Αργότερα, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, ο πρόεδρος Μάο ήταν γνωστό ότι έστελνε πάντα ως δώρα στους συμμάχους της Κίνας, στους οποίους περιλαμβάνονταν η Βόρεια Κορέα και η Σοβιετική Ένωση.

Ο Ξιάνγκ-Ξιάνγκ και η μαμά του Σιν-Σιν σε ζωολογικό κήπο του Τόκυο.

Τα πάντα … ενώνουν τους λαούς

Μόλις δύο μήνες μετά το ιστορικό ταξίδι του προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον στην Κίνα το 1972, με το οποίο τερματίστηκαν περισσότερες από δύο δεκαετίες έντασης μεταξύ των δύο χωρών, ένα ζευγάρι πάντα ηλικίας 18 μηνών έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες ως δώρο. Αποσταλμένα από τον πρωθυπουργό Zhou Enlai, τα πάντα αντιπροσώπευαν την τελευταία χρήση της «διπλωματίας των πάντα» από την Κίνα.

Πιο πρόσφατα, μετά την εξαφάνιση της πτήσης 370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών τον Μάρτιο του 2014, η οποία επιβάρυνε τις σχέσεις μεταξύ Κίνας και Μαλαισίας, η άφιξη δύο από τα αγαπημένα πάντα της Κίνας την ίδια χρονιά στη Μαλαισία θεωρήθηκε ως προσφορά ειρήνης.

Την τελευταία φορά που ο ζωολογικός κήπος του Σαν Ντιέγκο φιλοξένησε πάντα από την Κίνα ήταν ένα απίστευτα επιτυχημένο πρόγραμμα, τόσο όσον αφορά τις προσπάθειες διατήρησης των πάντα όσο και τις σχέσεις που οικοδομήθηκαν με τους Κινέζους συναδέλφους. Τα πάντα έχουν επιστρέψει δυναμικά χάρη στην επιστημονική προσέγγιση της Κίνας παρότι βρίσκονταν σε σημείο κοντά στον αφανισμό.

Οι τρυφεροί βλαστοί από μπαμπού είναι το αγαπημένο έδεσμα των πάντα.