Στηρίζουμε τη συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας, λέει ο Πάιατ
«Το φυσικό αέριο προσφέρει γεωπολιτικές ευκαιρίες»
- Σοκ στην Πάρο: Άγρια επίθεση ανήλικων με μαχαίρι σε βάρος δύο ανδρών
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
«Οι ΗΠΑ πιστεύουν ακράδαντα ότι η ενέργεια πρέπει να είναι οδηγός συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης. Δεν θέλουμε να δούμε ξανά περιόδους όπως η ένταση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας το 2020.
Και νομίζω ότι σήμερα η κατάσταση έχει πλέον βελτιωθεί δραστικά από τότε», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τους Ενεργειακούς Πόρους Τζέφρι Πάιατ από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Νέα Υόρκη για την Ανατολική Μεσόγειο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση από το κοινό.
«Είναι σημαντικό η Ευρώπη να μην αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας με αλυσίδες εφοδιασμού»
Στο ίδιο πλαίσιο υπογράμμισε: «Είναι σημαντικό η Ευρώπη να μην αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας με αλυσίδες εφοδιασμού που βρίσκονται υπό κινεζικό έλεγχο. Η διαφοροποίηση των πηγών είναι πολύ σημαντική και η Τουρκία είναι μια χώρα η οποία μπορεί να παίξει ρόλο εδώ μέσα από τους κρίσιμους ορυκτούς πόρους της και τη μεγάλη βιομηχανική της ικανότητα».
Λίγο πριν, κατά την ομιλία του, είχε επισημάνει ότι «οι παγκόσμιες αγορές ποτέ δεν θα κοιτάξουν ξανά τη Ρωσία ως αξιόπιστο προμηθευτή ενέργειας» και πως «το γεγονός αυτό δημιουργεί τεράστια ευκαιρία για την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία είναι σε θέση να συνδράμει την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας».
Ηλεκτρικές διασυνδέσεις
Αναφέρθηκε δε στη δυναμική που διακρίνει στον τομέα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην περιοχή αλλά και στα ανανεώσιμα. Επίσης, στο φυσικό αέριο, ως τομέα ο οποίος «έχει μεταμορφώσει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης προσφέροντας γεωπολιτικές ευκαιρίες».
Πρόσφατα, εξάλλου, ο αμερικανός υφυπουργός και πρώην πρέσβης στην Αθήνα, είχε επισημάνει την ικανότητα της Ελλάδας «να πετύχει διείσδυση των ΑΠΕ κατά 80 % στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ελλάδα, είχε ο πεί ο κ Πάϊατ, αποτελεί παράδειγμα για την ενεργειακή μετάβαση το οποίο αναγνωρίστηκε από την ΕΕ. Πρόκειται για εξαιρετικό επίτευγμα μέρος του οποίου οφείλεται στη ΔΕΗ η οποία αποτελεί επίσης παράδειγμα για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη».
Πηγή: ot.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις