Ευρωεκλογές: Βγάζουν κομπιουτεράκια στη ΝΔ, αναζητούν στηρίγματα και βλέπουν πόρτες να ανοιγοκλείνουν
Ο πρωθυπουργός χαμήλωσε τον πήχη ενόψει της 9ης Ιουνίου και αναζήτησε την υποστήριξη της εκκλησίας για να κλείσει το μέτωπο εκ δεξιών την ίδια ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς «πήρε το όπλο του» παρατηρώντας «περίεργα πράγματα».
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Όταν ο μισθός δεν φτάνει – Ακρίβεια και φόροι ροκανίζουν το εισόδημα
- Χαραμάδα ελπίδας για την κλιματική κρίση στη σύνοδο της G20
- Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε ψηφοφορία για το όνομα του κόμματός του
Σε αναζήτηση της μέγιστης δυνατής συσπείρωσης ενόψει ευρωεκλογών βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία ανησυχώντας σφόδρα για τις διαρροές εκ δεξιών της. Πλησιάζοντας στην ευρωκάλπη ο Κυριάκος Μητσοτάκης πυκνώνει τις στοχευμένες εμφανίσεις του αλλά παρά την προσπάθεια να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα η «φαγωμάρα» στην Πειραιώς παραμένει και εντείνεται.
Λαμβάνοντας καθημερινά μηνύματα δυσαρέσκειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά από τους πολίτες «να μην αξιοποιήσουν τις ευρωεκλογές ως διαμαρτυρία» και κατεβάζει τον πήχη για τις επικείμενες εκλογές. Ο «μαγικός» αριθμός για τη «γαλάζια» παράταξη απέχει κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες από τις εθνικές εκλογές και το θριαμβευτικό 41%. Το «μαγικό» 33%, αν έρθει, αφήνει πλέον ικανοποιημένο τον πρωθυπουργό και ολόκληρο τον οργανισμό της Νέας Δημοκρατίας.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα μειονέκτημα και ένα πλεονέκτημα ταυτόχρονα. Δεν έχουμε εθνικές εκλογές ή περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, άρα η κινητοποίηση του κόσμου είναι πιο δύσκολη. Από την άλλη, επειδή έχουμε ευρωεκλογές απομονωμένες από άλλη εθνική κάλπη, είναι πολύ πιο εύκολο να μιλήσουμε για την Ευρώπη. Άρα, εγώ θεωρώ ότι το λογικό μέτρο σύγκρισης είναι τα αποτελέσματα των προηγούμενων ευρωεκλογών» δηλώνει στη συνέντευξη του στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Δεξιά της δεξιάς και η απειλή συρρίκνωσης των ποσοστών της ΝΔ
Απευθυνόμενος στους πολίτες οι οποίοι μπορεί να σκέφτονται να ψηφίσουν κάποιο κόμμα στα δεξιά γιατί μπορεί να αισθάνονται δυσαρεστημένοι με κάποιες επιλογές της Νέας Δημοκρατίας, ζητά «να δούνε τη μεγάλη εικόνα, την πρόοδο την οποία επιτελέσει συνολικά η χώρα» και «να μην αξιοποιήσουν τις ευρωεκλογές ως μία ευκαιρία μιας εύκολης και ανέξοδης διαμαρτυρίας (…)».
Είναι ξεκάθαρο πως η ακροδεξιά πολυκατοικία και όσοι «καπηλεύονται τη χριστιανοσύνη», κατά τον Μητσοτάκη, αποτελούν πρώτης τάξης απειλή για τη συρρίκνωση των ποσοστών της ΝΔ όμως υπάρχουν και άλλα ανοιχτά μέτωπα ακόμα και εντός των τειχών.
Τα βέλη του Αντώνη Σαμαρά
Αυτό έκανε εκ νέου ορατό ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια φροντίζει μεθοδικά να δείχνει τη διαφοροποίηση του από το κυβερνητικό έργο και να ασκεί σκληρή κριτική.
Το έκανε μάλιστα όχι μία αλλά δύο φορές, την Παρασκευή (26/04). Ο πρώην πρωθυπουργός αρχικά «πήρε το όπλο του» στο συνέδριο «Γαία Επιχειρείν», στην Καλαμάτα.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της αγροτικής πολιτικής που «είναι κομβικό για τον άνθρωπο, την επιβίωσή του, ακόμη και τον πολιτισμό του» έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου λέγοντας μεταξύ άλλων πως «στην Ελλάδα, τα τελευταία 8 χρόνια, συνεχίζουμε να αυξάνουμε τις εισαγωγές μας, ενώ κάναμε συμμέτοχο στο… πιάτο μας την Τουρκία, από την οποία το 2023 εισήχθησαν 51 χιλ. τόνοι φρούτα και λαχανικά…».
Διέγνωσε «νέες δυσχέρειες» που «διαφαίνονται στον ορίζοντα» και τόνισε πως «απαιτούνται ριζοσπαστικές λύσεις κι αλλαγή πολιτικής».
Αργότερα, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννου Χαραλαμπίδη «Εμφύλιος Πόλεμος. ΕΟΚΑ Β. Παρακράτος και Χούντα», στο σπίτι της Κύπρου, επέλεξε να χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα παρατηρώντας «περίεργα πράγματα εσχάτως» και επαγγελματίες κατευναστές. «Υπάρχουν στην Αθήνα επαγγελματίες κατευναστές που ισχυρίζονται ότι τα ελληνοτουρκικά ζητήματα που εγείρει η Τουρκία δεν διευθετούνται λόγω Κυπριακού. Κι ότι επομένως πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς την Κύπρο», ανέφερε.
Με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή διερωτήθηκε «γιατί η Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει, ως οφείλει, σε διεθνείς πρωτοβουλίες για την υπενθύμιση της τραυματικής αυτής επετείου; Ολόκληρη η φετινή χρονιά των 50 ετών από την Τουρκική εισβολή θα έπρεπε να είναι αφιερωμένη στην προβολή της Κυπριακής τραγωδίας» εξηγώντας πως εννοεί «την διεθνοποίηση της».
Κάπου εκεί φάνηκε και η ενόχληση του για τη στάση της Ντόρας Μπακογιάννη και την έκθεσή της για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
«Και κάτι ακόμα: τα όσα ανήκουστα συνέβησαν πρόσφατα με το ψήφισμα για το Κόσοβο δεν εκφράζουν την Ελλάδα και τον Ελληνισμο! Και θα ήταν πιο σημαντικό να ασχοληθούμε με τα 50 χρόνια αντί να εμπλέκουμε τον Ελληνισμό σε μονοπάτια επικίνδυνα, όπως με το ψήφισμα για το Κόσοβο…», είπε ο Αντώνης Σαμαράς.
Η έκθεση Μπακογιάννη για το Κόσοβο
Η έκθεση προκάλεσε σειρά επικρίσεων έως και επιθέσεων απέναντι στην Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και δυσαρέσκεια εντός της κυβέρνησης με το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών να παίρνουν σαφείς αποστάσεις, δηλώνοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών θα απέχει από την ψηφοφορία.
Φτάνοντας λοιπόν στη Μεγάλη Εβδομάδα και την κορύφωση του Θείου Δράματος στη Νέα Δημοκρατία προσεύχονται για ένα ήρεμο Πάσχα με τον πρωθυπουργό να προχωρά σε μια κίνηση στρατηγικής στην σκακιέρα για να κατευνάσει τα πάθη.
Από κοινού με τον αρχιεπίσκοπο επισκέφθηκε δομές της αρχιεπισκοπής στο Δήλεσι Βοιωτίας ποντάροντας στη ομαλότητα εντός και εκτός των ναών στη διάρκεια της Εβδομάδας των Παθών έχοντας την πικρή γεύση των επιθέσεων των «σκληροπυρηνικών χριστιανών» που αποδοκίμασαν με σφοδρότητα λεκτικά, ακόμα και χειροδικώντας, βουλευτές της ΝΔ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις