Γερμανία: Ο Σολτς προσφέρθηκε ως διαμεσολαβητής στη διένεξη Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν έχει επισκεφθεί τη Γερμανία τέσσερις φορές τους τελευταίους 14 μήνες, γεγονός το οποίο αποδεικνύει την ανάγκη για διάλογο, σύμφωνα με τον Ολαφ Σολτς.
Πρόθυμος ν’ αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για την ειρηνική διευθέτηση της διένεξης μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας δήλωσε ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς στον αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ, με τον οποίο συναντήθηκε χθες Παρασκευή, στο περιθώριο του Διαλόγου για το Κλίμα της Διαδικασίας του Πέτερσμπεργκ στο Βερολίνο (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Annegret Hilse).
Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση, το ενδιαφέρον των γερμανικών ΜΜΕ επικεντρώθηκε ωστόσο στην πρόσφατη σύλληψη στο Μπακού δημοσιογράφου ο οποίος συνεργάζεται και με τη γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF.
«Tα εκκρεμή ζητήματα πρέπει να επιλυθούν μόνο με ειρηνικά μέσα»
Ο καγκελάριος επισήμανε ότι ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν έχει επισκεφθεί τη Γερμανία τέσσερις φορές τους τελευταίους 14 μήνες, γεγονός το οποίο, όπως είπε, αποδεικνύει την ανάγκη για διάλογο.
Κατά την τελευταία επίσκεψή του, στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο κ. Αλίεφ και ο αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν συμφώνησαν ότι «τα εκκρεμή ζητήματα πρέπει να επιλυθούν μόνο με ειρηνικά μέσα».
Αυτό το βήμα ήταν πολύ σημαντικό, δήλωσε ο κ. Σολτς, τονίζοντας ότι το Βερολίνο παραμένει υποστηρικτής μιας μόνιμης και βιώσιμης λύσης και ενθαρρύνοντας τις δύο πλευρές να προχωρήσουν «με θέληση και θάρρος» στους αναγκαίους συμβιβασμούς.
«Το 2024 θα μπορούσε να είναι χρονιά ειρήνης για την περιοχή», είπε ο καγκελάριος και, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, έκανε λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και για πόλεμο ο οποίος φέρνει εκατοντάδες χιλιάδες δεινά στη χώρα.
«Αυτή η ανελέητη σφαγή πρέπει επιτέλους να σταματήσει», υπογράμμισε ο Ολαφ Σολτς και επανέλαβε την έκκλησή του προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν να εγκαταλείψει τη στρατιωτική του εκστρατεία, ν’ αποσύρει τα στρατεύματά του και ν’ αποδεχθεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Ανενεώσιμες πηγές ενέργειας
Ο κ. Σολτς αναφέρθηκε ακόμη στο θέμα της προστασίας του κλίματος και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενόψει και της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα COP29, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Μπακού τον Νοέμβριο και επαίνεσε την αζερική ηγεσία για τον στόχο αύξησης του μεριδίου της αιολικής ενέργειας, της ηλεκτρικής ενέργειας και της υδροηλεκτρικής.
Οπως είπε, εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, οι γερμανοί επιχειρηματίες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την υποστήριξη της επέκτασης των ΑΠΕ και του υδρογόνου σε συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν.
«Η COP29 προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία σε ολόκληρη την περιοχή του νοτίου Καυκάσου για εμβάθυνση της συνεργασίας σε θέματα κλιματικής πολιτικής, τόνισε ο κ. Σολτς και πρόσθεσε ότι η Γερμανία παραμένει αξιόπιστος χορηγός, ο οποίος θέλει να πληρώσει το μερίδιο που του αναλογεί.
«Ταυτόχρονα, είναι σαφές και ότι οι άλλοι χορηγοί θα πρέπει να κάνουν περισσότερα και περισσότερες χώρες θα πρέπει να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση για το κλίμα», δήλωσε ο καγκελάριος.
Ο Ολαφ Σολτς ευχαρίστησε ακόμη τον Ιλχάμ Αλίεφ για τη «σημαντική συμβολή του στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης» μετά τη διακοπή της αγοράς ρωσικού αερίου.
Ανθρώπινα δικαιώματα
Η συνέντευξη Τύπου όμως δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς αναφορές στ’ ανθρώπινα δικαιώματα και στο κράτος δικαίου στο Αζερμπαϊτζάν.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα συνελήφθη στο Μπακού, ο Ιμράν Αλίεφ, δημοσιογράφος ο οποίος εργαζόταν επίσης για το ZDF. Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλη της οικογένειάς του, ο κ. Αλίεφ, ο οποίος έχει ασκήσει επανειλημμένα κριτική στην κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν και συνελήφθη με την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ανακρίθηκε και βασανίστηκε.
Δημοσιογράφος του ZDF ρώτησε χθες τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν «πότε θα αποφυλακιστεί» ο συνάδελφός του, για να τονίσει ο κ. Αλίεφ ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελευθερία των ΜΜΕ είναι εγγυημένα» στη χώρα του, όπου, όπως είπε, υπάρχει δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο.
«Το διαδίκτυο είναι δωρεάν, για ποιους περιορισμούς μιλάμε;», ανέφερε. «Υπάρχει μια ελεύθερη κοινωνία στο Αζερμπαϊτζάν, οι άνθρωποι ζουν ελεύθερα και κυκλοφορούν ελεύθερα. Αυτό ισχύει και για τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης…
»Αν κάποιος εμπλέκεται σε παράνομη χρηματοδότηση από το εξωτερικό και εάν κάποιος κατηγορηθεί γι’ αυτήν, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε ελευθερία των μέσων ενημέρωσης», συνέχισε ο κ. Αλίεφ.
Ο καγκελάριος από την πλευρά του περιορίστηκε να δηλώσει ότι το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απασχόλησε τη συζήτηση με τον προσκεκλημένο του, για να τονίσει ότι «η Γερμανία δεσμεύεται να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, και αυτό ισχύει και για το Αζερμπαϊτζάν – ειδικά οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να μπορούν να εργάζονται ελεύθερα και χωρίς πίεση».
Δεν είναι μυστικό ότι «διακρίνουμε ανάγκη βελτίωσης» της κατάστασης, κατέληξε ο Ολαφ Σολτς.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις