Ισραήλ: Στέλνει τελεσίγραφο στη Χαμάς για εισβολή στη Ράφα – Ύστατη προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας
Στο Ισραήλ βρέθηκε η μια υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία της Αιγύπτου με την ελπίδα να μεσολαβήσει για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς.
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Τελεσίγραφο στη Χαμάς ότι αυτή θα είναι η τελευταία προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων πριν ξεκινήσει η χερσαία εισβολή στη Ράφα έστειλε το Ισραήλ.
Στο Ισραήλ βρέθηκε η μια υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία της Αιγύπτου με την ελπίδα να μεσολαβήσει για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς. Της αποστολής ηγήθηκε ο κορυφαίος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμέλ και σχεδίαζε να συζητήσει με το Ισραήλ ένα «νέο όραμα» για μια παρατεταμένη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
«Είτε μια συμφωνία στο εγγύς μέλλον, είτε η Ράφα»
Σύμφωνα με Αιγύπτιους αξιωματούχους οι συνομιλίες της Παρασκευής επικεντρώθηκαν αρχικά σε μια περιορισμένη ανταλλαγή ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους και στην επιστροφή ενός σημαντικού αριθμού εκτοπισμένων Παλαιστινίων στα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα «με τους ελάχιστους περιορισμούς».
Η Αίγυπτος προειδοποίησε επίσης ότι μια πιθανή ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την περιφερειακή σταθερότητα, ανέφερε το AP.
Το αιγυπτιακό κανάλι Al Qahera Al Ekhbariya μετέδωσε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ της ισραηλινής και της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης ότι οι συνομιλίες ήταν «πολύ καλές, εστιασμένες, διεξήχθησαν σε καλό κλίμα και προχώρησαν σε όλες τις παραμέτρους».
Στις συγκεκριμένες συνομιλίες αναφέρθηκε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος δήλωσε ότι βλέπει νέα δυναμική στις συνομιλίες. «Πιστεύω ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα προσπάθεια με τη συμμετοχή του Κατάρ και της Αιγύπτου καθώς και του Ισραήλ να προσπαθήσουν να βρουν έναν τρόπο να προχωρήσουν», δήλωσε ο Σάλιβαν σε συνέντευξή του στο MSNBC.
«Νομίζω ότι υπάρχει νέα δυναμική, νέα ζωή σε αυτές τις συνομιλίες για τους ομήρους; Πιστεύω ότι υπάρχει», είπε ακόμα.
«Μία τελευταία ευκαιρία»
Ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios αναφέρει ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους Αιγύπτιους ομολόγους τους ότι είναι έτοιμοι να δώσουν στις διαπραγματεύσεις «μια τελευταία ευκαιρία» για την επίτευξη συμφωνίας με τη Χαμάς πριν προχωρήσουν σε επίθεση στη Ράφα.
«Το Ισραήλ είπε στην Αίγυπτο ότι είναι σοβαρό όσον αφορά τις προετοιμασίες για την επιχείρηση στη Ράφα και ότι δεν θα αφήσει τη Χαμάς να σέρνει τα πόδια της», ανέφερε στο Axios ένας Ισραηλινός αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Τελεσίγραφο Ισραήλ στη Χαμάς
Επικαλούμενο μία ανώνυμη πηγή το ισραηλινό Κανάλι 12, ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές στους Αιγυπτίους – και κατ’ επέκταση στον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ – ότι αυτή είναι η «ύστατη στιγμή» για μια συμφωνία, διότι, διαφορετικά, οι IDF θα ξεκινήσουν τη χερσαία επιχείρησή τους στη Ράφα.
Η πηγή αναφέρει επίσης ότι το Ισραήλ δεν είναι διατεθειμένο να αφήσει τον Σινουάρ να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις. Είναι μια περίπτωση «είτε μια συμφωνία στο εγγύς μέλλον, είτε η Ράφα».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να συμβιβαστεί με την απελευθέρωση λιγότερων από τους 40 ζωντανούς ομήρους, όπως είχε προταθεί νωρίτερα, αλλά ότι δεν θα συμφωνήσει στην απελευθέρωση μόνο 20 ομήρων, όπως φέρεται να πρότεινε η Χαμάς σε πρόσφατες έμμεσες επαφές. Αντίθετα, αναφέρει πως το Ισραήλ πιστεύει ότι η Χαμάς κρατάει 33 ζωντανούς ομήρους που πληρούν τον λεγόμενο «ανθρωπιστικό» χαρακτηρισμό – δηλαδή γυναίκες, παιδιά, άνδρες άνω των 50 ετών και ασθενείς – και επιμένει να απελευθερωθούν όλοι.
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό σημείο εμπλοκής αν οι προσπάθειες διαμεσολάβησης προχωρήσουν με τη Χαμάς, αλλά τονίζει ότι, προς το παρόν, αυτό δεν ισχύει.
Το ρεπορτάζ δεν ξεκαθαρίζει αν αυτή θα είναι η πρώτη φάση μιας ευρύτερης συμφωνίας για όλους τους ομήρους. Ακόμα αναφέρει ότι το Ισραήλ, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας, είναι πλέον πρόθυμο να επιτρέψει στους κατοίκους να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα, και ενδεχομένως να το πράξει χωρίς ελέγχους για να αποτρέψει την επιστροφή μελών της Χαμάς μαζί τους.
Επίσης, ότι το Ισραήλ μπορεί να συμφωνήσει να αποσύρει τις δυνάμεις των IDF από το διάδρομο που έχει δημιουργήσει σε όλο το πλάτος της λωρίδας, χωρίζοντας τη βόρεια και τη νότια Γάζα.
Γιατί δεν ανάβει «πράσινο φως» για επέμβαση στη Ράφα
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ οι IDF έχουν ολοκληρώσει όλες τις προετοιμασίες τους για μια επιχείρηση στη Ράφα, αλλά η κυβέρνηση καθυστερεί να συντονίσει μια τέτοια επίθεση με την αμερικανική κυβέρνηση.
Πολλές πηγές στο αμυντικό κατεστημένο αισθάνονται έντονα ότι «ο χρόνος τελειώνει» για τους ομήρους, ότι αυτοί πρέπει να είναι η «πρώτη προτεραιότητα» και ότι οι IDF μπορούν να ξαναρχίσουν τις μάχες ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί να κάνουν παύση προκειμένου να συμφωνηθεί και να πραγματοποιηθεί μια συμφωνία για τους ομήρους.
Το Κανάλι 12 επικαλείται τις ανώνυμες αμυντικές πηγές που λένε ότι ο Νετανιάχου θα πρέπει να προωθήσει όσο πιο έντονα μπορεί μια συμφωνία για τους ομήρους, αλλά φοβάται την αντίδραση της ακροδεξιάς πτέρυγας του συνασπισμού του, κυρίως από τους υπουργούς Μπεζαλέλ Σμότριτς και Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.
Επιπλέον αυτές οι αμυντικές πηγές θεωρούν ότι η αντιμετώπιση των τεσσάρων ταγμάτων της Χαμάς μέσα στη Ράφα είναι λιγότερο κρίσιμη από την εξασφάλιση των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου στη Ράφα, ώστε να αποτραπεί το λαθρεμπόριο όπλων και οπλικών υλικών από τη Χαμάς με σκοπό τον επανεξοπλισμό της.
Τέλος, ένας ακόμα λόγος για την καθυστέρηση της χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα είναι η ανησυχία ότι θα βαθύνει τη διεθνή απονομιμοποίηση του Ισραήλ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις