Ελβετία: Ο κεντρικός τραπεζίτης προειδοποιεί ότι νέα πληθωριστικά σοκ θα μπορούσαν να χτυπήσουν «ανά πάσα στιγμή»
Στο τρέχον περιβάλλον η αβεβαιότητα παραμένει αυξημένη
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Η Ελβετία πάντα αποτελεί σημείο αναφοράς για την σταθερότητα της οικονομίας της, αλλά τα παγκόσμια γεγονότα συνεχίζουν να απειλούν τη σταθερότητα των τιμών της Ελβετίας παρά το ισχυρό ιστορικό της χώρας στον πληθωρισμό, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας (SNB) Τόμας Τζόρνταν.
«Στο τρέχον περιβάλλον η αβεβαιότητα παραμένει αυξημένη και νέα σοκ μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή», είπε στο Bloomberg. «Ως εκ τούτου, θα παρακολουθούμε στενά τη συνεχιζόμενη εξέλιξη του πληθωρισμού και θα προσαρμόσουμε ξανά τη νομισματική μας πολιτική εάν χρειαστεί».
Η SNB άρχισε να μειώνει τα επιτόκια τον Μάρτιο, ενώ δύο ακόμη κινήσεις αναμένονται τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο. Ακόμα κι έτσι, ο Τζόρνταν -μιλώντας στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της κεντρικής τράπεζας στη Βέρνη- προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει «καμία εγγύηση» ότι θα διατηρηθεί η τρέχουσα ευνοϊκή προοπτική για τις τιμές καταναλωτή.
Ο ίδιος ο Τζόρνταν μπορεί να αποφύγει να αντιμετωπίσει τέτοιες προκλήσεις, καθώς θα αποχωρήσει από την SNB στα τέλη Σεπτεμβρίου μετά από περισσότερα από 12 χρόνια στο τιμόνι της. Εάν η πρακτική του παρελθόντος αποτελεί ένδειξη, ο αντιπρόεδρος Μάρτιν Σλέγκελ είναι ο πιο πιθανός διάδοχος.
Η προοπτική αλλαγής της φρουράς στην κορυφή της SNB ώθησε ορισμένους επικριτές να ζητήσουν μια ευρύτερη ανανέωση του τρόπου λειτουργίας του ιδρύματος.
Δεν χρειάζονται μεταρρυθμίσεις
Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του εποπτικού Συμβουλίου της Τράπεζας, Μπάρμπαρα Τζάνομ Στάινερ το ίδρυμα βρίσκεται σε καλή θέση για να εκπληρώσει την εντολή του στο μέλλον και δεν χρειάζεται μεταρρυθμίσεις.
Μιλώντας με τον Τζόρνταν στη συνέλευση των μετόχων, η Μπάρμπαρα Τζάνομ Στάινερ απέρριψε μια σειρά από επικρίσεις που διατυπώθηκαν κατά της SNB, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης διαφορετικότητας, της αδιαφορίας για τις κλιματικές ανησυχίες και του πολύ μικρού συμβουλίου καθορισμού των επιτοκίων.
«Οι απαιτήσεις που περιορίζουν την ανεξαρτησία μιας κεντρικής τράπεζας ή αποδυναμώνουν το θεσμικό της πλαίσιο μειώνοντας την εντολή της ή κάνοντας αλόγιστες αλλαγές στην οργανωτική της δομή θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα των τιμών και, τελικά, την κοινωνική συνοχή στη χώρα μας», είπε.
Μίλησε σε μια εκδήλωση που έχει συχνά προκαλέσει διαμαρτυρίες του κοινού. Οι ακτιβιστές για το κλίμα, που επικρίνουν την επένδυση της SNB σε μετοχές ρυπογόνων εταιρειών, ήταν και φέτος παρόντες. Μπροστά από τον χώρο έστησαν δύο εικονικούς πύργους γεώτρησης πετρελαίου και μια αφίσα που έγραφε «Καμία οικονομική σταθερότητα χωρίς σταθερό κλίμα».
Προτεραιότητα στο μετοχικό κεφάλαιο
Πίσω στη συνάντηση, η Τζάνομ Στάινερ ενίσχυσε επίσης τη στάση της SNB ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο μετοχικό κεφάλαιο της σε σχέση με τις πληρωμές προς την κυβέρνηση. Η κεντρική τράπεζα ακύρωσε αυτές τις ετήσιες μεταφορές για δύο συνεχόμενα χρόνια λόγω ζημιών.
Ενώ το ίδρυμα ανέφερε κέρδος 58,8 δισεκατομμυρίων φράγκων (64 δισεκατομμύρια δολάρια) για το πρώτο τρίμηνο την Πέμπτη, οι απώλειες ολόκληρου του έτους 2022 ήταν τόσο σοβαρές που δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα είναι δυνατή η πληρωμή για το τρέχον έτος.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα μεγάλα συναλλαγματικά περιουσιακά στοιχεία της SNB ενισχύουν τα κέρδη καθώς και τις ελλείψεις. Η ισχύς του φράγκου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους θα μπορούσε να εξαλείψει τα τριμηνιαία κέρδη.
Η SNB είναι μια εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο, αν και τα δικαιώματα των μετόχων είναι περιορισμένα και δεν μπορούν να επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική. Περίπου το 55% των μετοχών της κατέχονται από ελβετικά καντόνια και τράπεζες καντονιών, ενώ οι υπόλοιπες διαπραγματεύονται στο δημόσιο. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας δεν κατέχει μετοχές.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις