Λέκκας: Μετά την κατολίσθηση στη Θηρασιά απαιτούνται άμεσα μέτρα, αλλά θα είναι «πυροσβεστικά»
«Οι μόνιμες παρεμβάσεις χρειάζονται μελέτες, πολλά χρήματα, χρόνο, δεν είναι κάτι εύκολο» είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Το φαινόμενο της κατολίσθησης στη Θηρασιά, το νησάκι που βρίσκεται απέναντι από τη Σαντορίνη, εξήγησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας λέγοντας ότι λόγω της γεωλογικής δομής ο κατολισθικός κίνδυνος είναι υψηλός.
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι μια βαθμονόμηση του κινδύνου, δηλαδή να δούμε τις πιο επικίνδυνες περιοχές και σε αυτές να παρέμβουμε»
«Υπάρχουν αλλεπάλληλα στρώματα λαβών και πυροκλαστικών πετρωμάτων – είναι αυτά που διαλύονται πιο εύκολα – και κατόπιν υποσκάπτεται το πρανές, με αποτέλεσμα οι λάβες που είναι ένας συμπαγής σχηματισμός από πάνω, να αποσπώνται και να γίνονται κατολισθήσεις» σημειώνει ο κ. Λέκκας μιλώντας στον ANT1.
Και προσθέτει: «Αυτή είναι μια μόνιμη κατάσταση στο πρανές της Καλδέρας και έτσι δημιουργήθηκαν οι παραλίες της περιοχής. Το θέμα είναι ότι αυτές οι περιοχές έχουν αναπτυχθεί οικιστικά και συγκεντρώνουν πολύ κόσμο. Οπότε και ο κίνδυνος είναι υψηλός και η έκθεση είναι υψηλή λόγω της συγκέντρωσης του κόσμου και καμιά φορά τα αποτελέσματα είναι επώδυνα όπως το 2011 που είχαμε απώλεια ανθρώπινης ζωής».
Στην ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει δεδομένου ότι το καλοκαίρι πλησιάζει και πλήθος τουριστών θα συρρεύσουν στο νησί, ο κ. Λέκκας είπε: «Το πρόβλημα είναι γνωστό στις τοπικές αρχές και στον περιφερειάρχη, ενώ με εντολή του υπουργού θα επισκεφτώ κι εγώ τη Θήρα και την Θηρασιά την επόμενο διάστημα για να δούμε τι μέτρα μπορούμε να πάρουμε τώρα, καθώς οι μόνιμες παρεμβάσεις χρειάζονται μελέτες, πολλά χρήματα, χρόνο δεν είναι κάτι εύκολο».
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι μια βαθμονόμηση του κινδύνου, δηλαδή να δούμε τις πιο επικίνδυνες περιοχές και σε αυτές να παρέμβουμε, καθώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε σε όλο το πρανές της Σαντορίνης ούτε και θα ήταν σκόπιμο καθώς οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται σε αυτό το μοναδικό μνημείο της φύσης πιθανότατα να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον» σημειώνει στη συνέχεια.
Και καταλήγει: «Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι πρωτεύουσας σημασίας αλλά μόνο ‘πυροσβεστικές’ επεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε σε ειδικά σημεία».
Σημειώνεται ότι μετά την κατολίσθηση στη Θηρασιά, που σημειώθηκε το Σάββατο στις 7 το απόγευμα, δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς, παρά μόνο για υλικές ζημιές σε καταστήματα της περιοχής.
Η στιγμή της κατολίσθησης, μάλιστα, απαθανατίστηκε από επιβαίνοντες σε σκάφη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις