Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Περπάτημα: Μήπως τελικά δεν έχει σημασία να μετράμε τα βήματά μας;

Περπάτημα: Μήπως τελικά δεν έχει σημασία να μετράμε τα βήματά μας;

Το περπάτημα είναι σωτήριο για τη συνολική μας υγεία. Ωστόσο, κάποιοι παράγοντες αποδεικνύονται πιο σημαντικοί από τον αριθμό των συνολικών βημάτων.

Πόσες φορές έχετε τσεκάρει το κινητό ή το ρολόι σας, για να δείτε πόσα βήματα έχει κάνει; Η αλήθεια είναι ότι το περπάτημα έχει κατακτήσει τον χώρο της ευεξίας, δικαίως, καθώς αποδεδειγμένα συμβάλλει όχι μόνο στην διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης αλλά και στη μακροζωία. Πόσα βήματα, όμως, είναι αρκετά για να αγγίξουμε αυτούς τους στόχους;

Σύμφωνα με έρευνα στο British Journal of Sports Medicine, τα 2.200 βήματα είναι αρκετά για να βοηθήσουν στην προστασία από νοσήματα όπως η καρδιακή νόσος και ο διαβήτης. Φυσικά, αν καταφέρετε να φτάσετε τα 9.000 βήματα, θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα. Ωστόσο, είναι πιο καθοριστικό να φροντίσετε τον τρόπο που περπατάτε παρά τον αριθμό των βημάτων σας.

Επικεντρωθείτε στην ταχύτητα

Αρχικά, θα πρέπει να εντάξετε το περπάτημα στην καθημερινή σας ρουτίνα. Περπατήστε στη γειτονιά σας, πηγαίνοντας προς τη δουλειά, κάνοντας τα ψώνια της ημέρας, ακόμα και μέσα στο σπίτι αν χρειαστεί. Σημασία έχει να σηκωθείτε από την καρέκλα και να καλύψετε τα 2.000 βήματα. Από εκεί και πέρα, αν δείτε ότι πολύ εύκολα αγγίζετε καθημερινά τα 6.000 – 8.000 βήματα, μπορείτε να πειραματιστείτε με την ταχύτητα και τον ρυθμό.

Όσο περπατάτε, προκαλείται σύσπαση των μυών του σώματος και το αίμα κυκλοφορεί από τα πόδια στην καρδιά με αποτέλεσμα αυτός ο πολύτιμος μυς να γίνεται πιο αποδοτικός, αποκτώντας αντοχή. Χρειάζεται, όμως, κάθε μέρα να υπάρχει και ένα μικρό νέο ερέθισμα για να ενισχύεται το καρδιαγγειακό σύστημα.

Αυξήστε την ένταση για ένα λεπτό κατά τη διάρκεια της βόλτας σας και συνεχίστε με σταθερότητα σε αυτή την εναλλαγή. Αν το σώμα σας το επιτρέπει, με προσοχή στα γόνατα, θα επωφεληθείτε αρκετά αν κατά διαστήματα το γρήγορο περπάτημα μετατραπεί σε τρέξιμο, έστω και για λίγα δευτερόλεπτα.

Περπατήστε στη φύση

Εκτός από τη χαλάρωση, το οξυγόνο και την ηρεμία που προσφέρει η φύση, φαίνεται ότι το περπάτημα σε επιφάνειες που έχουν χαλίκια, άμμο ή χώμα απαιτεί μεγαλύτερη ενέργεια, ενώ οι τένοντες εργάζονται πιο σκληρά.

Σκεφτείτε, λοιπόν, πως μαζί με την αποτοξίνωση από το αστικό τοπίο και τη βελτίωση της ψυχικής σας υγείας, η πεζοπορία ή μια χαλαρή βόλτα σε μονοπάτια, στην παραλία ή το βουνό, θα σας χαρίσει περισσότερα χρόνια ζωής, αντοχή και καλύτερη φυσική κατάσταση.

Οι ανηφόρες κάνουν καλό

Αν πάλι, δεν έχετε πολύ χρόνο για περπάτημα, υπάρχει και η εναλλακτική των λόφων.

Προπονηθείτε σε ανηφόρες και η καρδιά, καθώς και τα πόδια σας, θα σας ευγνωμονούν αργότερα…

Στόχος είναι ανεβαίνοντας -ή κατεβαίνοντας προς τα πίσω για να γυμνάσετε και διαφορετική ομάδα μυών- να αυξομειώνεται η ένταση και η ενέργεια που καταναλώνει το σώμα.

Η δραστηριότητά σας πρέπει να είναι τόσο έντονη ώστε να μπορείτε να μιλάτε λιγάκι αλλά όχι να τραγουδάτε.

Χρησιμοποιείστε βάρος

Μια ακόμη αποτελεσματική λύση είναι να προσθέσετε βάρος κατά τη διάρκεια του περπατήματος. Για παράδειγμα, αν γεμίσετε λίγο περισσότερο το σακίδιό σας, θα χρειαστεί να καταβάλετε μεγαλύτερη προσπάθεια για να περπατήσετε. Αυτό γυμνάζει την καρδιά και τους μύες. Από την άλλη, θα πρέπει να προσέξετε τη στάση του σώματος, ώστε να μην οδηγηθείτε σε κάποιον τραυματισμό στη μέση ή την πλάτη.

Εντάξτε το περπάτημα στη ρουτίνα σας σήμερα

Όπως κι αν προσαρμόσετε το καθημερινό σας περπάτημα, σημασία έχει να το εντάξετε στη ρουτίνα σας. Τα οφέλη στον νου και το σώμα είναι εμφανή από την πρώτη φορά που θα αφήσετε τον καναπέ και την καθιστική ζωή για να… πάρετε τους δρόμους.

Με τον καιρό, προσαρμόζοντας αυτή την ωφέλιμη συνήθεια στον τρόπο ζωής σας, τα γούστα και το χρόνο σας, το περπάτημα θα γίνει μια ευχάριστη δραστηριότητα που μπορείτε να απολαύσετε μόνοι, με φίλους ή γιατί όχι, με το σκύλο σας.

Πηγή: Vita

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024