Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Νέα συνομιλία Νετανιάχου και Μπάιντεν - Στο επίκεντρο η σχεδιαζόμενη εισβολή στη Ράφα

Live: Νέα συνομιλία Νετανιάχου και Μπάιντεν – Στο επίκεντρο η σχεδιαζόμενη εισβολή στη Ράφα

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Οι Παλαιστίνιοι φοβούνται ότι η εισβολή στη Ράφα θα γίνει τις επόμενες ημέρες - Η Χαμάς θα απαντήσει στην πρόταση του Ισραήλ τη Δευτέρα, σύμφωνα με αναφορές

Τουλάχιστον 27 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 10 παιδιά, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Γάζα από επιθέσεις του Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατζ δήλωσε ότι η εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα θα μπορούσε να «ανασταλεί», εάν επιτευχθεί συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων και αιχμαλώτων.

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ δεσμεύτηκε να υποστηρίξει την κυβέρνηση για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων, καθώς οι ακροδεξιοί υπουργοί του Μπενιαμίν Νετανιάχου απείλησαν να αποσύρουν την υποστήριξή τους στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών στις ΗΠΑ παρά το αυξανόμενο κύμα καταστολής ενώ καταλήψεις υπέρ της Παλαιστίνης έχουν αρχίσει και σε ευρωπαϊκές χώρες.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

06:00 Βραβείο μυθιστορήματος σε φυλακισμένο παλαιστίνιο συγγραφέα

Ο παλαιστίνιος συγγραφέας Basim Khandaqji, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος στο Ισραήλ από το 2004, ανακηρύχθηκε νικητής του Διεθνούς Βραβείου Αραβικού Μυθιστορήματος 2024 (IPAF) για το μυθιστόρημά του A Mask, the Color of the Sky (Ενα Προσωπείο, Το Χρώμα του Ουρανού).

Η εκδότης του Khandaqji, Rana Idriss, του εκδοτικού οίκου Dar al-Adab με έδρα τον Λίβανο, παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους του σε μια τελετή στο Αμπου Ντάμπι.

Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία του Νουρ, αρχαιολόγου που ζει σ’ έναν παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό στη Ραμάλα, ο οποίος υιοθετεί ένα «προσωπείο» όταν βρίσκει στην τσέπη παλιού παλτού μια μπλε ταυτότητα που ανήκει σε Ισραηλινό.

Γεννημένος στη Ναμπλούς, ο Khandaqji φυλακίστηκε από το Ισραήλ σε ηλικία 21 ετών. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αλ-Κουντς από τη φυλακή, με διατριβή στις ισραηλινές σπουδές, και έχει δημοσιεύσει αρκετές ποιητικές συλλογές και μυθιστορήματα.

Ο Khandaqji έγραψε το βραβευμένο βιβλίο στη φυλακή το 2021, περίπου δύο σελίδες κάθε μέρα μεταξύ 5 και 7 π.μ., αν και «πολύ συχνά, οι φρουροί του έπαιρναν τα χαρτιά και τα κατέστρεφαν», είπε ο αδελφός του.

05:00 Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν drones των Χούθι

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν μέσω X ότι χθες Κυριακή κατέστρεψαν πέντε τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs) των ανταρτών Χούθι της Υεμένης πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα, διότι κρίθηκε πως ήγειραν «άμεση απειλή για πλοία (του πολεμικού ναυτικού) των ΗΠΑ, του συνασπισμού και εμπορικά σκάφη στην περιοχή».

Οι επιχειρήσεις αυτής της φύσης, που άρχισαν να διεξάγονται τον Ιανουάριο, ανακοινώνονται πλέον στην πράξη καθημερινά από το μικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων το οποίο είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

04:00 Απειλούν να ρίξουν την ισραηλινή κυβέρνηση

Δυο μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης εξέφρασαν δημόσια τις χαώδεις διαφωνίες τους για την ενδεχόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς, για την οποία έχουν εντατικοποιηθεί οι έμμεσες διαπραγματεύσεις, με τη μεσολάβηση κυρίως της Αιγύπτου, ασκώντας πίεση προς διαμετρικά αντίθετες κατευθύνσεις στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σε μήνυμά του προς τον κ. Νετανιάχου, καταγραμμένο σε βίντεο που μεταφόρτωσε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς (άκρα δεξιά) υποστήριξε ότι τέτοια συμφωνία θα έθετε σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του Ισραήλ και θα σηματοδοτούσε το τέλος της κυβέρνησης, απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς να ρίξει τον συνασπισμό που ασκεί την εξουσία, τον πιο δεξιό στην ιστορία της χώρας.

Από την πλευρά του ο Μπένι Γκαντς (κεντρώος), πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση πολέμου που συγκροτήθηκε μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, αντέτεινε πως η κυβέρνηση δεν θα έχει καμιά νομιμοποίηση αν υπουργοί της εμποδίσουν να εφαρμοστεί σχέδιο που θα εξασφαλίσει την απελευθέρωση ομήρων (περισσότερα εδώ).

03:00 Επιστρέφει στις διανομές φαγητού η WCK

Η οργάνωση αρωγής World Central Kitchen (WCK) ανακοίνωσε πως θα ξαναρχίσει τη δράση της στη Λωρίδα της Γάζας, τέσσερις εβδομάδες μετά τον θάνατο επτά μελών του προσωπικού της σε αεροπορικό βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού.

Η ΜΚΟ εξήγησε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε πως ήταν «αναγκασμένη να πάρει μια απόφαση»: είτε να σταματήσει να διανέμει γεύματα «εν μέσω μιας από τις χειρότερες κρίσεις πείνας που έχουν καταγραφεί ποτέ», ή να συνεχίσει «να μοιράζει τρόφιμα εν γνώσει του ότι (…) οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής εκφοβίζονται και σκοτώνονται».

Η WCK τόνισε πως θα συνεχίσει ν’ απαιτεί να δοθούν εξηγήσεις και ν’ αλλάξουν οι κανόνες ώστε να προστατεύονται οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής.

«Η απαίτησή μας να διενεργηθεί αμερόληπτη και διεθνής έρευνα παραμένει», τονίζεται στην ανακοίνωσή της, που υπογράφεται από τη διευθύνουσα σύμβουλό της Εριν Γκορ.

02:00 Τεχνητή ένταση από διαδηλωτές υπέρ του Ισραήλ στο UCLA

Εφοδιασμένοι με κινητά και κάμερες οι φιλοϊσραηλινοί διαδηλωτές επιδίωκαν να μπουν στις ιδιότυπες κατασκηνώσεις και στην συνέχεια διαμαρτύρονταν γιατί δεν τους άφηναν, κάτι εμφανές σε περισσότερα από ένα βίντεο.

Σκοπός να προκαλέσουν την παρέμβαση των αρχών με την πρόκληση τεχνητών επεισοδίων όπως το παρακάτω. Μπορείτε να δείτε πως η πλευρά των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης έχει ως φόντο την κατασκήνωσή της.

01:25 Διαδηλωτές συγκρούονται όταν ισραηλινοί αντιδιαδηλωτές κινούνται εναντίον των φιλοπαλαιστινίων στο UCLA

Οι διαμαρτυρίες στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ δεν έδειξαν κανένα σημάδι επιβράδυνσης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με περισσότερες συλλήψεις σε πανεπιστημιουπόλεις και μια σύντομη συμπλοκή στο UCLA της Καλιφόρνια, μεταξύ διαδηλωτών υπέρ του πολέμου και εναντίον του πολέμου στη Γάζα, όπου στήθηκε καταυλισμός σκηνών την περασμένη εβδομάδα.

Φιλοϊραηλινοί διαδηλωτές πέρασαν τα οδοφράγματα της αστυνομίας και προπηλάκισαν απρόκλητα ως επί το πλείστον φιλοπαλαιστίνιες διαδηλώτριες. Το οδοφράγματα ήταν τυπικά όπως φαίνεται στο κάτωθι βίντεο, παρότι το πανεπιστήμιο με δημοκρατικό τρόπο επέτρεψε να συνυπάρξουν οι δύο διαδηλώσεις σε διακριτούς χώρους.

01:00 Διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης, στήνουν 30 σκηνές στο Γέιλ και περιφρουρούν τον χώρο με ανθρώπινη αλυσίδα

Οι διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης έστησαν περισσότερες σκηνές στο Γέιλ, σχηματίζουν ανθρώπινες αλυσίδες για να εμποδίσουν τους φιλοϊσραηλινούς φοιτητές να τους επιτεθούν. Εκατοντάδες φοιτητές έχουν στήσει περίπου 30 σκηνές στο πράσινο της εγκάρσιας πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Γέιλ, σύμφωνα με την αμερικανική πανεπιστημιακή εφημερίδα.

Πάνω από 200 φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στην πανεπιστημιούπολη, σχηματίζοντας αλυσίδες, σύμφωνα με πληροφορίες, για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές υπέρ του πολέμου να εισέλθουν στον καταυλισμό τους.

Σε βίντεο που μοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνονται διαδηλωτές να φορούν κεφίγια, σύμβολο του παλαιστινιακού αγώνα, και να υψώνουν παλαιστινιακές σημαίες.

00:35 Το Ευρωμεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητά να προστατευτεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο από την συκοφάντηση

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει το έργο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στο ενδεχόμενο βήμα του να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για ισραηλινούς ηγέτες ασφαλείας και πολιτικούς ηγέτες. Τα πιθανά εντάλματα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο προέρχονται από εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά του παλαιστινιακού λαού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη από το 1967» αναφέρει το παρατηρητήριο.

Το παρατηρητήριο συνεχίζει πως «Προειδοποιούμε ενάντια σε κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης της πορείας της δικαιοσύνης εν μέσω επανειλημμένων συζητήσεων για πολιτικές εκστρατείες πίεσης που έχουν ξεκινήσει από το «Ισραήλ» και τους συμμάχους του, με στόχο να εμποδίσουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για «ισραηλινούς» αξιωματούχους. Οποιεσδήποτε προσπάθειες υπονόμευσης του έργου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και επηρεασμού της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας του θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία επιδίωξη να υψωθούν τα πολιτικά συμφέροντα πάνω από τις εκτιμήσεις για την επίτευξη της διεθνούς δικαιοσύνης».

Ανάμεσα στα άλλα η οργάνωση καταδικάζει «τις εκστρατείες συκοφάντησης και την υποκίνηση από ισραηλινούς αξιωματούχους κατά του Διεθνούς Δικαστηρίου για να το αποτρέψουν από τη λήψη μέτρων εναντίον τους».

00:20 Θα υπάρξει σφοδρό κύμα αντισημιτισμού αν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εκδώσει εντάλματα σύλληψης

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατζ, έδωσε «εντολή σε όλες τις ισραηλινές αποστολές σε όλο τον κόσμο σήμερα (Κυριακή 28 Απριλίου) να προετοιμαστούν άμεσα για ένα κύμα σοβαρού αντισημιτισμού, αντιεβραϊκών και αντι-ισραηλινών ξεσπασμάτων», ως απάντηση στα πιθανά εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για τα οποία αναφερθήκαμε νωρίτερα.

«Λόγω της σοβαρότητας της απειλής για τις εβραϊκές κοινότητες στο εξωτερικό, ο υπουργός Εξωτερικών Κατζ έδωσε επίσης εντολή να συμμετέχουν οι εβραϊκές οργανώσεις στο εξωτερικό στην ανάγκη προετοιμασίας για τέτοια γεγονότα, συμπεριλαμβανομένου του συντονισμού της ενίσχυσης της ασφάλειας γύρω από τα εβραϊκά ιδρύματα με τις αρχές», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Το υπουργείο ανέφερε ότι ο Κατζ δήλωσε ότι «αναμένουμε από το δικαστήριο να αποτρέψει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά ανώτερων ισραηλινών αξιωματούχων στα πολιτικά κλιμάκια και στα κλιμάκια ασφαλείας».

00:00 Μικροί Παλαιστίνιοι κάνουν μάθημα σε σκηνές στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ εν μέσω πολέμου

Μικροί Παλαιστίνιοι κάνουν μάθημα σε σκηνές που έχουν στηθεί για εκτοπισμένους στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα.

Δείτε τις συγκλονιστικές φωτογραφίες:

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Ramadan Abed

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Ramadan Abed

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Ramadan Abed

23:48 Η Ερυθρά Ημισέληνος μετέφερε τραυματίες στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας

Ασθενοφόρα της Ερυθράς Ημισελήνου μετέφεραν τραυματίες μετά από στοχοποίηση γεωργικών εκτάσεων από τις ισραηλινές δυνάμεις στην περιοχή Αλ-Σαουάρχα, δυτικά του προσφυγικού καταυλισμού Νουσεϊράτ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Δείτε βίντεο που ανάρτησε στο Χ η Ερυθρά Ημισέληνος:

23:38 Ιορδανός σκιτσογράφος επικρίνει την καταστολή στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ στις κινητοποιήσεις για τη Γάζα

Ο Ιορδανός σκιτσογράφος, Οσάμα Χατζάτζ επικρίνει την καταστολή στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ στις κινητοποιήσεις για τη Γάζα.

Ο Χατζάτζ έχει σχεδιάσει το Άγαλμα της Ελευθερίας να κοιτάζει την αντανάκλασή του στο νερό και αντί για τον εαυτό του να βλέπει έναν αστυνομικό με γκλομπ.

Περισσότερα σκίτσα του Οσάμα Χατζάτζ μπορείτε να βρείτε εδώ

Δείτε το σκίτσο:

Πηγή: Οσάμα Χατζάτζ / Instagram

23:29 Μαζική διαδήλωση στο Ντιγιαρμπακίρ της Τουρκίας για τη Γάζα

Μαζική διαδήλωση έλαβε χώρα στο Ντιγιάρμπακίρ της Τουκίας σε συμπαράσταση για τη Γάζα.

Δείτε σχετική ανάρτηση από το Quds News Network στο Χ:

23:19 Επιβεβαιώνεται κι από άλλον αξιωματούχο της Χαμάς ότι αντιπροσωπεία της θα βρεθεί τη Δευτέρα στο Κάιρο

Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η αντιπροσωπεία της θα συζητήσει την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που παρέδωσε η οργάνωση στους διαμεσολαβητές από το Κατάρ και την Αίγυπτο, καθώς και την απάντηση του Ισραήλ.

Ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία θα πετάξει για το Κάιρο από την Ντόχα, προσθέτοντας ότι θα έχει επικεφαλής τον Χαλίλ Αλ-Χάγια, αναπληρωτή του επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα.

Οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν μεταξύ της αντιπροσωπείας της Χαμάς και των διαμεσολαβητών του Κατάρ και της Αιγύπτου για να συζητηθούν οι παρατηρήσεις που έχει κάνει η οργάνωση σχετικά με την απάντηση του Ισραήλ στην πρόσφατη πρότασή της.

23:10 Ο Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στο Ισραήλ και την Ιορδανία μετά την επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί το Ισραήλ και την Ιορδανία έως και την Τετάρτη, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αφού οι ηγέτες των ΗΠΑ και του Ισραήλ συζήτησαν τηλεφωνικά για τις συνομιλίες για την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο Μπλίνκεν θα ταξιδέψει και στις δύο χώρες, επιβεβαίωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης βρέθηκε την Κυριακή στην Ιρλανδία καθ’ οδόν για ένα ταξίδι στη Σαουδική Αραβία που είχε προαναγγελθεί.

23:00 Για τέταρτη ημέρα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον

Οι φιλοπαλαιστινιακές διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν την Κυριακή στην πανεπιστημιούπολη του Τζωρτζ Ουάσινγκτον στην Ουάσινγκτον, όπου οι φοιτητές έχουν στήσει έναν καταυλισμό με δεκάδες σκηνές σε ένα πάρκο και στον γειτονικό δρόμο.

Ένα πλήθος διαδηλωτών φώναζε «Free Palestine» στον ρυθμό ενός τυμπάνου στην H Street NW, μερικοί από αυτούς φορούσαν την παραδοσιακή καφίγια και κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες.

Ο δρόμος παραμένει αποκλεισμένος από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου και στην περιοχή παραμένουν αρκετοί αστυνομικοί της Μητροπολιτικής Αστυνομίας της Ουάσινγκτον, όπως αναφέρει το CNN.

Οι διαδηλωτές λένε ότι θα παραμείνουν στον καταυλισμό μέχρι το πανεπιστήμιο να εκπληρώσει τα αιτήματά τους, τα οποία περιλαμβάνουν την αποκάλυψη των οικονομικών του δωρεών και τη μη συνεργασία με ισραηλινές ενώσεις, όπως ζητούν οι φοιτητές και σε άλλα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και αλλού.

Μια αντιδιαδηλώτρια περπάτησε μέσα στο πλήθος με μια ισραηλινή σημαία τυλιγμένη στους ώμους της. Οι διαδηλωτές φώναζαν: «Ελεύθερη, ελεύθερη, ελεύθερη Παλαιστίνη», προς την διαδηλώτρια, ενώ ένας κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε: «Η γενοκτονία είναι κακή».

22:47 Ο πρέσβης του Κατάρ στις ΗΠΑ απαντά στις νέες κατηγορίες ότι η Ντόχα υποστηρίζει οικονομικά την αντι-ισραηλινή δραστηριότητα στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις

«Το Κατάρ δεν είναι μεγάλος δωρητής στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Το Ίδρυμα του Κατάρ πληρώνει το κόστος για έξι αμερικανικά πανεπιστήμια που διατηρούν διδακτικό προσωπικό και λειτουργούν πανεπιστημιουπόλεις στο Κατάρ, εκπαιδεύοντας και απονέμοντας πτυχία σε γυναίκες και άνδρες από το Κατάρ και άλλους που επιθυμούν να σπουδάσουν εκεί», έγραψε στο Χ ο Μεσάλ Χαμάντ Αλ-Θάνι.

«Δεν πρόκειται για δωρεές», σημείωσε. «Το Κατάρ δεν επηρεάζει αυτά τα πανεπιστήμια και δεν έχουμε καμία σχέση με οτιδήποτε συμβαίνει στις πανεπιστημιουπόλεις τους στις ΗΠΑ», τόνισε.

«Ο εβραϊκός αδελφός ιστότοπος των Times of Israel, Zman Yisrael, δημοσίευσε για πρώτη φορά τον Μάρτιο μια ιστορία που περιγράφει λεπτομερώς πώς ορισμένα σχολεία έχουν λάβει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από το Κατάρ την τελευταία δεκαετία», γράφουν οι ToI.

«Σύμφωνα με μελέτη του 2022, το Κατάρ συνεισέφερε 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε δεκάδες ακαδημαϊκά ιδρύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 2001 και 2021. Ορισμένα από τα ποσά κατατάσσονται ως ‘δώρα’, ενώ άλλα χαρακτηρίζονται ως ‘συμφωνίες περιορισμένης χρήσης’», προσθέτουν οι Times of Israel.

22:37 Θα μπορούσε ο Νετανιάχου να βρεθεί αντιμέτωπος με σύλληψη και στο Ισραήλ;

Ο Explainer του Al Jazeera γράφει: «Έχουμε αναφερθεί στο πιθανό ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου. Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του δικαστηρίου και δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του.

Ωστόσο, ο αμφιλεγόμενος πρωθυπουργός βρίσκεται επί του παρόντος στη μέση μιας εγχώριας δίκης για διαφθορά, στην οποία κατηγορείται για απάτη, δωροδοκία και απιστία σε τρεις αγωγές που κατατέθηκαν το 2019.

Εάν καταδικαστεί σε υπόθεση δωροδοκίας, θα μπορούσε να καταδικαστεί σε φυλάκιση κάποιων ετών.

Ο Νετανιάχου έχει αρνηθεί τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι οι κατηγορίες αποτελούν μέρος ενός πολιτικά φορτισμένου κυνηγιού μαγισσών από αντιπάλους.

Ο Νετανιάχου έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο δικαστικής μεταρρύθμισης – το οποίο έχει προκαλέσει πάνω από ένα χρόνο διαδηλώσεων στο Ισραήλ – για να παρακάμψει τα νομικά του προβλήματα».

22:28 Αξιωματούχος της Χαμάς λέει ότι δεν υπάρχουν «σημαντικά» ζητήματα με την πρόταση εκεχειρίας στη Γάζα

Ρεπορτάζ του AFP αναφέρει ότι αξιωματούχος της Χαμάς λέει ότι δεν υπάρχουν «σημαντικά» ζητήματα με την πρόταση εκεχειρίας στη Γάζα.

22:18 Δείτε φωτογραφίες από τον καταυλισμό αλληλεγγύης στη Γάζα που στήθηκε στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ στον Καναδά

Δεν έχουν τέλος οι φοιτητικές κινητοποιήσεις σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και ευρωπαϊκές χώρες ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα.

Δείτε φωτογραφίες από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ στον Καναδά όπου στήθηκε καταυλισμός αλληλεγγύης στη Γάζα, με τους φοιτητές να απαιτούν την άμεση κατάπαυση του πυρός.

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Peter McCabe

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Peter McCabe

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Peter McCabe

22:09 Χαμόγελα ανάμεσα στα συντρίμμια στη Γάζα

Ένα ζευγάρι Παλαιστινίων, που είχαν αρραβωνιαστεί πριν από τον πόλεμο, παντρεύτηκε σήμερα σε ένα κέντρο εκτοπισμένων στη Ράφα, με τους καλεσμένους να γιορτάζουν παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα.

Δείτε βίντεο από το Quds News Network:

21:59 Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνομιλία Μπάιντεν και Νετανιάχου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε την Κυριακή με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η πρώτη συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών εδώ και δύο και πλέον εβδομάδες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Μπάιντεν «επιβεβαίωσε την ατσάλινη δέσμευσή του στην ασφάλεια του Ισραήλ μετά την επιτυχή άμυνα απέναντι στην πρωτοφανή επίθεση του Ιράν με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη νωρίτερα αυτόν τον μήνα».

Και οι δύο «εξέτασαν τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων μαζί με την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα» και «τις αυξήσεις στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μεταξύ άλλων μέσω των προετοιμασιών για το άνοιγμα νέων διαβάσεων στα βόρεια που θα εγκαινιαστούν αυτή την εβδομάδα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, συζήτησαν επίσης για τη σχεδιαζόμενη εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα και ο Μπάιντεν «επανέλαβε τη σαφή του θέση».

21:50 Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ προειδοποιεί τις ισραηλινές αποστολές παγκοσμίως για κύμα αντισημιτικών ενεργειών υπό το φως πιθανών ενταλμάτων σύλληψης του ΔΠΔ κατά ανώτερων Ισραηλινών αξιωματούχων

Εν μέσω της πιθανότητας έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εναντίον υψηλόβαθμων Ισραηλινών αξιωματούχων, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ έδωσε την Κυριακή εντολή στις ισραηλινές πρεσβείες, τα προξενεία και τις εβραϊκές οργανώσεις σε όλον τον κόσμο να προετοιμαστούν για «ένα κύμα σοβαρού αντισημιτισμού, αντιεβραϊκών και αντι-ισραηλινών ξεσπασμάτων», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

«Εάν εκδοθούν τα εντάλματα, θα βλάψουν τους διοικητές και τους στρατιώτες των IDF και θα δώσουν μια ηθική ώθηση στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και στον άξονα του ριζοσπαστικού Ισλάμ με επικεφαλής το Ιράν, εναντίον του οποίου πολεμάμε», ανέφερε ο Κατζ στην ανακοίνωση.

«Το Ισραήλ μάχεται εναντίον μιας δολοφονικής τρομοκρατικής οργάνωσης που του επιτέθηκε και διέπραξε μερικά από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα στην ιστορία εναντίον πολιτών που έμειναν στα σπίτια τους και νέων ανθρώπων που συμμετείχαν σε ένα φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών σεξουαλικών εγκλημάτων βιασμού, δολοφονίας και βεβήλωσης σωμάτων εναντίον γυναικών και κοριτσιών», πρόσθεσε.

«Το Ισραήλ ενεργεί με αυστηρή τήρηση όλων των νόμων του πολέμου, με ένα ισχυρό και ανεξάρτητο νομικό σύστημα και επιτρέπει εκτεταμένη ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό της Γάζας σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, παρά το γεγονός ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τον πληθυσμό ως ανθρώπινες ασπίδες, επιτίθεται και εμποδίζει την παροχή βοήθειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

21:40 Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι μίλησαν τηλεφωνικά Μπάιντεν και Νετανιάχου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας ότι σύντομα θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση.

Η συνομιλία τους γίνεται εν μέσω εντατικοποιημένων προσπαθειών για μια συμφωνία για την ανταλλαγή ομήρων και κατάπαυση του πυρός και με τις IDF να προετοιμάζονται για μια χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.

21:29 Νεκρός Παλαιστίνιος μετά από ισραηλινή επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ

Το παλαιστινιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο WAFA αναφέρει ότι ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και άλλοι τραυματίστηκαν μετά από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές με στόχο ένα όχημα στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στο βόρειο τμήμα της κεντρικής Λωρίδας της Γάζας.

Επικαλούμενο τοπικές πηγές, το πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτόξευσε πύραυλο με στόχο όχημα στον καταυλισμό βόρεια της Νουσεϊράτ, προσθέτοντας ότι το ισραηλινό πυροβολικό βομβάρδισε επίσης τις δυτικές περιοχές της πόλης Μπέιτ Λαχία στα βόρεια της Γάζας.

21:19 Φοιτητές που διαμαρτύρονται για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα τιμωρούνται από τα αμερικανικά πανεπιστήμια

Εκατοντάδες φοιτητές στις ΗΠΑ έχουν συλληφθεί, αποβληθεί, τεθεί υπό επιτήρηση και, σε σπάνιες περιπτώσεις, αποβληθεί από τα πανεπιστήμιά τους επειδή συμμετείχαν σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις, ενώ πολλοί περιμένουν ακόμη να ακούσουν τις πλήρεις συνέπειες των πράξεών τους, αναφέρει το Associated Press.

Την περασμένη εβδομάδα, περισσότερα από 100 μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του Κολλεγίου Μπάρναρντ διοργάνωσαν «Συγκέντρωση για την υποστήριξη των φοιτητών μας», καταδικάζοντας τις συλλήψεις και απαιτώντας την άρση των αναστολών.

Η καταστολή συνεχίστηκε σε αρκετές πανεπιστημιουπόλεις το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένου του lockdown στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, ενώ συνεχίζει να υπάρχει έντονη αστυνομική παρουσία.

Περισσότερα από 200 άτομα συνελήφθησαν, συμπεριλαμβανομένων 80 ατόμων αργά το βράδυ του Σαββάτου στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις.

Το ερώτημα είναι αν τα πανεπιστήμια και οι αστυνομικές αρχές θα απαλλάξουν τους φοιτητές από τις κατηγορίες ή αν οι αποβολές και το ποινικό μητρώο θα τους ακολουθήσουν στην ενήλικη ζωή τους.

21:10 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 15 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Δεκαπέντε Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων και την Παλαιστινιακή Ένωση Κρατουμένων, μεταξύ των συλληφθέντων ήταν ένα κορίτσι, δύο παιδιά και πρώην κρατούμενοι.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στις Τουλκαρέμ, Καλκίλια, Τζενίν, Τούμπας, Σαλφίτ, Ιεριχώ και την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Αυτό ανεβάζει τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν συλληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις από τις 7 Οκτωβρίου σε 8.495», ανέφεραν οι οργανώσεις.

Δεκαέξι κρατούμενοι έχουν πεθάνει στις ισραηλινές φυλακές από τότε, πρόσθεσαν.

Οι σοροί όλων, εκτός από μία, παρακρατούνται από τις ισραηλινές αρχές, εμποδίζοντας τις οικογένειες τους να τις θάψουν.

20:59 Οι IDF λένε ότι η βοήθεια προς τη Γάζα θα «συνεχίσει να αυξάνεται» καθώς ετοιμάζονται για την εισβολή στη Ράφα

Ο εκπρόσωπος των IDF, αντιπτέραρχος Ντάνιελ Χαγκάρι σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωση στην αγγλική γλώσσα αναφέρει ότι η ποσότητα της βοήθειας που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας θα «συνεχίσει να αυξάνεται» τις επόμενες ημέρες, καθώς ο στρατός ετοιμάζεται για μια επίθεση στη Ράφα της νότιας Γάζας και καθώς αντιμετωπίζει διεθνείς πιέσεις για την ανθρωπιστική κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα έχει αυξηθεί σημαντικά. Τις επόμενες ημέρες, η ποσότητα της βοήθειας που θα εισέλθει στη Γάζα θα συνεχίσει να αυξάνεται ακόμη περισσότερο. Τρόφιμα, νερό, ιατρικές προμήθειες, εξοπλισμός για καταφύγια και άλλη βοήθεια. Περισσότερο από ποτέ άλλοτε πηγαίνει στη Γάζα», είπε ο Χαγκάρι.

«Αυτή η αύξηση της βοήθειας είναι αποτέλεσμα των αυξημένων προσπαθειών, μεταξύ των οποίων: Το άνοιγμα του ισραηλινού λιμανιού του Ασντόντ – και ένα νέο πέρασμα που άνοιξε στη βόρεια Γάζα – και την αύξηση της ποσότητας της βοήθειας που έρχεται από την Ιορδανία – μέσω του Ισραήλ – και εισέρχεται στη Γάζα μέσω του περάσματος ανθρωπιστικής βοήθειας Κερέμ Σαλόμ.

Επίσης, διευκολύναμε το άνοιγμα δεκάδων αρτοποιείων στο βόρειο και νότιο τμήμα της Γάζας, μαζί με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα», πρόσθεσε ο Χαγκάρι.

Για την προβλήτα

«Μαζί με την Κεντρική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών, εργαζόμαστε σε μια προσωρινή θαλάσσια προβλήτα, γνωστή ως JLOTS, που σημαίνει Joint Logistics Over the Shore. Αυτή η προσωρινή προβλήτα θα παρέχει ένα σύστημα διανομής από πλοίο σε ξηρά που θα αυξήσει περαιτέρω τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», περιέγραψε ο Χαγκάρι.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο των προσπαθειών να φτάσει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, επεκτείνουμε επίσης τις καθορισμένες ανθρωπιστικές ζώνες στη Γάζα, όπου θα φτάνει η βοήθεια και εξορθολογίζουμε τις προσπάθειες διανομής, μαζί με διεθνείς οργανώσεις βοήθειας, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα».

«Η παροχή βοήθειας στον λαό της Γάζας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα», υποστήριξε ο Hagari, προσθέτοντας ότι αυτό συμβαίνει «επειδή ο πόλεμός μας είναι εναντίον της Χαμάς, όχι εναντίον του λαού της Γάζας».

Η δήλωση Χαγκάρι:

«Επιδιώκουμε να βοηθήσουμε στην ανακούφιση των δεινών των αμάχων στη Γάζα που προέκυψαν από τον πόλεμο που ξεκίνησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, όταν σφαγίασε και απήγαγε Ισραηλινούς», δήλωσε ο Χαγκάρι.

«Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας λειτουργούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες για να ελαχιστοποιήσουμε τη ζημιά στους αμάχους, πίσω από τους οποίους κρύβεται η Χαμάς – γιατί εμείς βλέπουμε τον πόνο των αμάχων ως τραγωδία, ενώ η Χαμάς βλέπει τον πόνο των αμάχων ως στρατηγική. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Χαμάς κρύβεται σκόπιμα ανάμεσα στους αμάχους – αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Χαμάς διεξάγει πόλεμο μέσα από τους αμάχους – και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Χαμάς κλέβει βοήθεια που προορίζεται για τους αμάχους στη Γάζα», είπε ο Χαγκάρι.

«Θα συνεχίσουμε να καταδιώκουμε τη Χαμάς παντού στη Γάζα. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να φέρουμε πίσω τους ομήρους μας. Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε την αποστολή μας: Να απελευθερώσουμε τους ομήρους μας από τη Χαμάς και να απελευθερώσουμε τη Γάζα από τη Χαμάς», κατέληξε.

20:49 Η προβλήτα για να μεταφέρεται βοήθεια στη Γάζα θα τεθεί σε λειτουργία σε «δύο – τρεις εβδομάδες»

Ο Λευκός Οίκος λέει ότι μια προβλήτα αμερικανικής κατασκευής, η οποία, όπως λέει, θα ενισχύσει τη βοήθεια προς τη Γάζα, θα τεθεί σε λειτουργία σε λίγες εβδομάδες.

«Θα χρειαστούν πιθανότατα δύο με τρεις εβδομάδες προτού μπορέσουμε πραγματικά να δούμε μια επιχείρηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι στο ABC News.

Ο Κίρμπι είπε ότι ενώ η προβλήτα θα φέρει περισσότερα τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στη Γάζα, έχει και όρια.

«Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις επίγειες διαδρομές και τα φορτηγά που μπαίνουν (σ.σ. στη Λωρίδα της Γάζας)», δήλωσε ο Κίρμπι.

20:40 Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε στρατιωτικό συγκρότημα της Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι κατέστρεψε στρατιωτική υποδομή της Χεζμπολάχ στην περιοχή Άιτα Ας Σαμπ του Λιβάνου.

Οι IDF δήλωσαν επίσης ότι δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν πρόσφατα από τον Λίβανο προς την περιοχή Χαρ Ντοβ στο βόρειο Ισραήλ.

Από τις 8 Οκτωβρίου, η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ και ο ισραηλινός στρατός ανταλλάσσουν τακτικά πυρά.

Δείτε σχετική ανάρτηση των IDF:

20:29 Ο Λευκός Οίκος καλεί σε «ειρηνικές» διαμαρτυρίες στα πανεπιστήμια, εκατοντάδες άτομα συνελήφθησαν

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τα αμερικανικά πανεπιστήμια τις τελευταίες εβδομάδες πρέπει να παραμείνουν ειρηνικές, αφού η αστυνομία συνέλαβε 275 άτομα σε τέσσερις διαφορετικές πανεπιστημιουπόλεις το Σαββατοκύριακο.

«Σίγουρα σεβόμαστε το δικαίωμα των ειρηνικών διαδηλώσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι στην εκπομπή This Week του ABC.

Το κύμα διαδηλώσεων ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, αλλά έκτοτε εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη τη χώρα – ακόμη και παγκοσμίως.

Ενώ σε πολλές πανεπιστημιουπόλεις έχει επικρατήσει ηρεμία, ο αριθμός των διαδηλωτών που συλλαμβάνονται – ενίοτε από αστυνομικούς με εξοπλισμό των ΜΑΤ που χρησιμοποιούν χημικά και τέιζερ – αυξάνεται γρήγορα.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 100 στο Πανεπιστήμιο Νορθίστερν στη Βοστώνη, 80 στο Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, 72 στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και 23 στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.

Μεταξύ των συλληφθέντων στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον ήταν και η υποψήφια του Πράσινου Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές Τζιλ Στάιν, η οποία κατηγόρησε την αστυνομία για την επιθετική τακτική που, όπως είπε, προκάλεσε το είδος των προβλημάτων που προορίζονται να καταπνίξουν.

Δείτε σχετικό βίντεο:

20:19 Ο Γάλλος ΥΠΕΞ λέει ότι υπήρξε «μεγάλη πρόοδος» στις συνομιλίες για τον Λίβανο

Όπως έχουμε αναφέρει, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Στεφάν Σεζουρνέ βρίσκεται στον Λίβανο για συζητήσεις με ανώτερους αξιωματούχους με στόχο τη μείωση των εντάσεων μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

Νωρίτερα φέτος, ο Σεζουρνέ πρότεινε η επίλεκτη μονάδα της Χεζμπολάχ να αποσυρθεί 10 χιλιόμετρα από τα ισραηλινά σύνορα, ενώ το Ισραήλ θα σταματούσε τα πλήγματα στον νότιο Λίβανο. Η γραπτή πρόταση εξέταζε επίσης μακροπρόθεσμα ζητήματα των συνόρων.

«Αν κοιτάξω την κατάσταση σήμερα, αν δεν υπήρχε πόλεμος στη Γάζα, θα μπορούσαμε να μιλάμε για πόλεμο στον νότιο Λίβανο, δεδομένου του αριθμού των χτυπημάτων και των επιπτώσεων στην περιοχή», δήλωσε ο Σεζουρνέ αφού μίλησε σε διοικητές ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ.

Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον σημαίνοντα πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, σύμμαχο της Χεζμπολάχ, και τον επικεφαλής του λιβανέζικου στρατού Τζόζεφ Αούν, ο Σεζουρνέ δήλωσε ότι υπήρξε «μεγάλη πρόοδος» όσον αφορά τις γαλλικές προτάσεις.

20:10 Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή είχε στόχο κτίριο κατοικιών στη Ράφα

Ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera μεταδίδει από τη Ράφα στη νότια Γάζα:

«Υπήρξε μια επίθεση στην ανατολική πλευρά της πόλη της Ράφα την τελευταία μισή ώρα. Μια αεροπορική επιδρομή στόχευσε ένα σπίτι στη γειτονιά Μπραζίλ, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν στήσει σκηνές στα μονοπάτια, στη μέση του δρόμου ή μέσα σε σπίτια όπου έχουν βρει καταφύγιο από την αρχή αυτού του πολέμου.

Έρχονται αναφορές για πολλαπλούς τραυματισμούς. Δεν έχουμε επιβεβαιωμένο αριθμό για το πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτή την επίθεση.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι στόχος ήταν ένα διαμέρισμα μέσα σε ένα κτίριο κατοικιών.

Υπήρξαν ξεχωριστές επιθέσεις στις κεντρικές βόρειες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, με συνεχείς βομβαρδισμούς πυροβολικού που συνεχίζονται από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και δυνατές εκρήξεις».

20:00 Αναφορές για τηλεφωνική επικοινωνία Νετανιάχου – Μπάιντεν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία αργότερα απόψε, αναφέρουν διάφορα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Οι δύο τους φαίνεται ότι θα συζητήσουν για μια πιθανή συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα, τα αναμενόμενα εντάλματα σύλληψης ανώτερων Ισραηλινών αξιωματούχων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και τις προετοιμασίες για μια εισβολή στη Ράφα στη νότια Γάζα.

19:49 Αμερικανός γερουσιαστής διερωτάται εάν το Ισραήλ ακολουθεί το διεθνές δίκαιο

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αξιολογεί σωστά τη συμμόρφωση του Ισραήλ με το διεθνές δίκαιο, μετά από δημοσίευμα των ειδήσεων ότι ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν θεωρούν αξιόπιστες τις διαβεβαιώσεις του Τελ Αβίβ.

«Αυτό το ρεπορτάζ θέτει σοβαρές αμφιβολίες για την ακεραιότητα της διαδικασίας στην κυβέρνηση Μπάιντεν για την εξέταση του κατά πόσον η κυβέρνηση Νετανιάχου συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο στη Γάζα», ανέφερε ο Χόλεν, στέλεχος των Δημοκρατικών, σε δήλωσή του.

Πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters διαπίστωσε ότι ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι συμβούλευσαν τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ότι δεν θεωρούν «αξιόπιστες ή έγκυρες» τις διαβεβαιώσεις του Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τα όπλα που του προμηθεύουν οι ΗΠΑ σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

«Η διαπίστωση σχετικά με τη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο είναι θέμα γεγονότων και νόμου. Τα γεγονότα και ο νόμος δεν πρέπει να αγνοούνται για να επιτευχθεί ένα προκαθορισμένο πολιτικό αποτέλεσμα. Η αξιοπιστία μας διακυβεύεται», δήλωσε ο Χόλεν.

19:40 Άσχημα νέα κομίζουν στον Μπάιντεν – Μουσουλμανικό «κάστρο» του γυρίζει την πλάτη στις εκλογές λόγω της Γάζας

Όταν το «κάστρο» της μουσουλμανικής κοινότητας στις ΗΠΑ κλείνει την πόρτα στην προεκλογική εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν, η ανανέωση της διαμονής των Δημοκρατικών στον Λευκό Οίκο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:30 Τα παιδιά οι μεγάλοι χαμένοι του πολέμου στη Γάζα, λέει η UNRWA

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA τουλάχιστον 17.000 παιδιά στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από την οικογένειά τους.

«Με περισσότερο από το 70% των σπιτιών να έχουν υποστεί ζημιές ή να έχουν καταστραφεί, τα περισσότερα παιδιά έχουν χάσει και τα σπίτια τους. Τα σχολεία έχουν μετατραπεί σε καταφύγια επιβίωσης και όχι εκπαίδευσης. Το μέλλον τους χρειάζεται προστασία», ανέφερε η UNRWA σε ανάρτησή της στο Χ.

19:21 Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι καταγγέλλει το Ισραήλ για την κράτηση Παλαιστίνιας χριστιανής

Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι επέκρινε το Ισραήλ για τη σύλληψη μιας νεαρής Παλαιστίνιας χριστιανής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο Τζάστιν Γουέλμπι, επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας, δήλωσε ότι η κατάσταση της Λαγιάν Νασίρ αποτελεί παραβίαση των διαβεβαιώσεων που έδωσε το Ισραήλ σχετικά με τη μεταχείριση των χριστιανών.

Η Νασίρ συνελήφθη στις 6 Απριλίου και τελεί υπό διοικητική κράτηση, που σημαίνει ότι κρατείται χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες ή να δικαστεί. Η οικογένειά της δεν γνωρίζει τίποτα για το πού βρίσκεται ή την κατάστασή της.

Η Νασίρ πιστεύεται ότι είναι η μόνη Παλαιστίνια χριστιανή που κρατείται από τους Ισραηλινούς.

Το γραφείο του Αρχιεπισκόπου δήλωσε στο Sky News ότι ο Γουέλμπι «ανησυχεί βαθύτατα όταν μαθαίνει ότι τώρα αντιμετωπίζει διοικητική κράτηση για τέσσερις μήνες, χωρίς κατηγορία και χωρίς καμία δέουσα διαδικασία για την ίδια, την οικογένειά της ή τους δικηγόρους της να το αμφισβητήσουν.

Τέτοιες διαδικασίες εναντίον μιας ήδη βαθιά απειλούμενης μειονότητας έρχονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις που έχουν δοθεί όλα αυτά τα χρόνια», τόνισε.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

19:11 Το ισραηλινό Κανάλι 12 μεταδίδει ότι 30 έφεδροι αλεξιπτωτιστές αρνήθηκαν να παρουσιαστούν για υπηρεσία

Το Κανάλι 12 μεταδίδει ότι 30 έφεδροι αλεξιπτωτιστές δήλωσαν ότι δεν αισθάνονται πλέον σε θέση να λάβουν μέρος στα καθήκοντά τους και δεν θα ανταποκριθούν στην κλήση τους για την προετοιμασία μιας επικείμενης επιχείρησης στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι διοικητές δεν θα αναγκάσουν τους εφέδρους να εμφανιστούν, αλλά προσθέτουν ότι αυτό δείχνει πόσο πολλοί στρατιώτες έχουν πάθει «burn out» μετά από περισσότερους από έξι μήνες πολέμου.

19:02 UNRWA: Τουλάχιστον δύο παιδιά στη Γάζα έχουν πεθάνει λόγω του καύσωνα

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε ότι έλαβε αναφορές ότι η άνοδος της θερμοκρασίας στη Γάζα οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον δύο παιδιών.

Τα παιδιά πληρώνουν τον υψηλότερο φόρο αίματος στον συνεχιζόμενο ισραηλινό πόλεμο, ο οποίος πλησιάζει πλέον τον έβδομο μήνα του, σύμφωνα με την UNRWA.

«Τι άλλο να υπομείνουμε; Θάνατο, πείνα, ασθένειες, εκτοπισμό, και τώρα να ζουν σε δομές που μοιάζουν με θερμοκήπια κάτω από καυτή ζέστη», δήλωσε ο Φιλίπ Λαζαρίνι, γενικός επίτροπος της UNRWA.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

18:52 Πόσα φορτηγά της World Central Kitchen είναι έτοιμα να εισέλθουν στη Γάζα

Σύμφωνα με τη World Central Kitchen, η οργάνωση βοήθειας έχει 276 φορτηγά έτοιμα να εισέλθουν από το πέρασμα της Ράφα και θα στείλει επίσης φορτηγά από την Ιορδανία.

Η WCK εξακολουθεί να επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τον θαλάσσιο διάδρομο από την Κύπρο και εξετάζει τη χρήση του λιμανιού Ασντόντ.

Η οργάνωση ανακοίνωσε επίσης ότι ανοίγει μια τρίτη κουζίνα στη Γάζα, στην παράκτια περιοχή Μαουάσι. Θα ονομάζεται «Κουζίνα του Ντάμιαν», από το όνομα του Πολωνού εργάτη που εργαζόταν στην οργάνωση, Ντάμιαν Σόμπολ που σκοτώθηκε την 1η Απριλίου. Η WCK διαθέτει άλλες δύο κουζίνες υψηλής παραγωγής, μία στη Ράφα και μία στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ.

Η οργάνωση συνεχίζει να ζητά αμερόληπτη και διεθνή έρευνα για την επίθεση των IDF.

«Αναγκαστήκαμε να πάρουμε μια απόφαση: Να σταματήσουμε εντελώς τη σίτιση κατά τη διάρκεια μιας από τις χειρότερες κρίσεις πείνας που υπήρξαν ποτέ, τερματίζοντας την επιχείρησή μας που αντιπροσώπευε το 62% του συνόλου της διεθνούς βοήθειας των ΜΚΟ», είπε Γκορ, «ή να συνεχίσουμε τη σίτιση γνωρίζοντας ότι η βοήθεια, οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι άμαχοι εκφοβίζονται και σκοτώνονται».

«Τελικά, αποφασίσαμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε τη σίτιση, συνεχίζοντας την αποστολή μας να εμφανιζόμαστε για να παρέχουμε τρόφιμα στους ανθρώπους κατά τη διάρκεια των πιο δύσκολων περιόδων», σημείωσε η ίδια.

18:43 Η World Central Kitchen θα επανεκκινήσει τις δραστηριότητές της στη Γάζα μετά το φονικό χτύπημα σε κομβόι της

Η Παγκόσμια Κεντρική Κουζίνα (World Central Kitchen) θα επανεκκινήσει από αύριο τις δραστηριότητές της στη Γάζα, σύμφωνα με την ίδια την ανθρωπιστική οργάνωση.

Η WCK ανέστειλε τις δραστηριότητές της στη Γάζα μετά την αεροπορική επιδρομή των IDF την 1η Απριλίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά εργαζόμενοι.

Μια παλαιστινιακή ομάδα θα παραδίδει τρόφιμα, μεταξύ άλλων και στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας, σύμφωνα με τη WCK.

Το Ισραήλ προσπαθούσε να πείσει την WCK να επιστρέψει στη Γάζα μετά την επίθεση.

Μέχρι το θανατηφόρο περιστατικό, οι δραστηριότητες της WCK αντιπροσώπευαν το 62% του συνόλου της διεθνούς βοήθειας των ΜΚΟ στη Γάζα, σύμφωνα με την οργάνωση.

«Επανεκκινούμε την επιχείρησή μας με την ίδια ενέργεια, αξιοπρέπεια και εστίαση στη σίτιση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της WCK, Έριν Γκορ.

«Μέχρι σήμερα έχουμε διανείμει περισσότερα από 43 εκατομμύρια γεύματα και ανυπομονούμε να παραδώσουμε κι άλλα εκατομμύρια. Η τροφή είναι ένα παγκόσμιο δικαίωμα και το έργο μας στην Παλαιστίνη ήταν η πιο σωτήρια αποστολή στην 14χρονη οργανωτική μας ιστορία. Θα συνεχίσουμε να μεταφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα τρόφιμα στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της βόρειας Γάζας, από ξηράς, αέρος ή θαλάσσης», τόνισε.

18:34 Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ζητά από το Ισραήλ και τη Χαμάς να φτάσουν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Μιλώντας σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζίντ αλ-Ανσάρι, προέτρεψε τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς να επιδείξουν «μεγαλύτερη δέσμευση και μεγαλύτερη σοβαρότητα» στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός.

Στις συνεντεύξεις που παραχώρησε στην εφημερίδα Haaretz και στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kan, ο αλ-Ανσάρι δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για την τρέχουσα κατάσταση των συνομιλιών, εκτός από το να πει ότι έχουν «ουσιαστικά σταματήσει» με «τις δύο πλευρές να έχουν οχυρωθεί στις θέσεις τους».

«Εάν υπάρχει ανανεωμένη αίσθηση δέσμευσης και από τις δύο πλευρές, είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε.

Το Κατάρ υπήρξε βασικός διαμεσολαβητής καθ’ όλη τη διάρκεια του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα, που πλησιάζει τώρα στον έβδομο μήνα του. Μαζί με τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο, το Κατάρ συνέβαλε καθοριστικά στη διαπραγμάτευση μιας σύντομης διακοπής των μαχών τον Νοέμβριο, η οποία οδήγησε στην απελευθέρωση ομήρων που κρατούνταν στη Γάζα και Παλαιστίνιων κρατουμένων.

18:24 Περισσότερα για τις δηλώσεις Κίρμπι για την αμερικάνικη στάση για την εισβολή στη Ράφα

Όπως προαναφέραμε, το Ισραήλ έχει συμφωνήσει να ακούσει τους προβληματισμούς και τις σκέψεις των ΗΠΑ πριν από μια εισβολή στη Ράφα της Γάζας, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:10 Ο Γκάλαντ δηλώνει ότι επιδιώκει να πετύχει τους πολεμικούς στόχους του Ισραήλ, να καταστρέψει τη Χαμάς και να επιστρέψει τους ομήρους

Ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ δεσμεύθηκε ότι το Ισραήλ θα εξοντώσει τη Χαμάς και θα επιστρέψει τους ομήρους που απήγαγε η ένοπλη οργάνωση στις 7 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην αεροπορική βάση Παλματσίμ.

«Στη Γάζα, είμαστε υποχρεωμένοι να εξαλείψουμε τη Χαμάς και επίσης να επιστρέψουμε τους ομήρους, εργαζόμαστε πάνω σε αυτά τα δύο καθήκοντα και είμαι αποφασισμένος να επιτύχουμε και τα δύο πράγματα. Θα πάρει όσο χρόνο χρειαστεί, αλλά πρέπει να κάνουμε αυτό το καθήκον», είπε στους στρατιώτες του Σώματος Πυροβολικού που χειρίζονται το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Hermes 450.

Ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ.

18:00 Φοιτητικές διαδηλώσεις και στην Αυστραλία ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα

Δεκάδες φοιτητές δημιούργησαν καταυλισμό αλληλεγγύης στη Γάζα στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στις ΗΠΑ, όπου η αστυνομία κλήθηκε να απομακρύνει τον καταυλισμό, οι πανεπιστημιακοί ηγέτες στο Σίδνεϊ φέρονται να επιτρέπουν τη συνέχιση των ειρηνικών διαδηλώσεων.

Το πανεπιστήμιο έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα αν η διαμαρτυρία παραβιάσει αυτό που θεωρεί αποδεκτό.

17:49 Το Ισραήλ συμφώνησε να ακούσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε κίνηση στη Ράφα, λέει ο Λευκός Οίκος

Το Ισραήλ έχει συμφωνήσει να ακούσει τις ανησυχίες και τις σκέψεις των ΗΠΑ προτού εξαπολύσει εισβολή στη συνοριακή πόλη Ράφα στη Γάζα, δήλωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Ο Κίρμπι, μιλώντας στο ABC, δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ έχει αρχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σχετικά με τη δυνατότητα παροχής βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

17:40 Ο Ιμάμογλου αποκάλεσε τη Χαμάς «τρομοκρατική οργάνωση» και δήλωσε «βαθιά θλιμμένος» από τις επιθέσεις στις 7 Οκτωβρίου

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, αντίπαλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκάλεσε τη Χαμάς «τρομοκρατική οργάνωση» και δήλωσε ότι η Τουρκία είναι «βαθιά θλιμμένη» από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, σε συνέντευξή του στο CNN.

«Κάθε οργανωμένη δομή που πραγματοποιεί τρομοκρατικές πράξεις και σκοτώνει μαζικά ανθρώπους θεωρείται από εμάς τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε.

Ο Ιμάμογλου πρόσθεσε ότι παρόμοια εγκλήματα συμβαίνουν και στους Παλαιστίνιους και κάλεσε το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμό του κατά της Χαμάς.

17:30 Le Monde: Tο Παρίσι σταμάτησε ορισμένες εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος

Η Γαλλία έχει αναστείλει ορισμένες εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου κατά της Χαμάς, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Το Παρίσι σταμάτησε να στέλνει εξαρτήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βλημάτων πυροβολικού μετά την αναθεώρηση των αμυντικών εξαγωγών προς το Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σε γενικές γραμμές, η Γαλλία προσπάθησε να μειώσει τις εξαγωγές προς το Ισραήλ στο ελάχιστο δυνατό «χωρίς να διακόψει εντελώς τους στρατιωτικούς δεσμούς».

Η Γαλλία απείχε από την ψηφοφορία για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στις 5 Απριλίου που ζητούσε εμπάργκο στις αποστολές όπλων προς το Ισραήλ.

Οι εξαγωγές προς το Ισραήλ αντιπροσωπεύουν μόνο το 0,2% της γαλλικής αγοράς εξαγωγών όπλων, αξίας 27 δισεκατομμυρίων ευρώ.

17:20 Πελόζι: Ο Νετανιάχου «δεν θα μπορούσε να κάνει χειρότερα πράγματα» στον πόλεμο στη Γάζα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «δεν θα μπορούσε να κάνει χειρότερα πράγματα» στον πόλεμο στη Γάζα, σύμφωνα με την πρώην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.

Μιλώντας στην εκπομπή Sunday with Laura Kuenssberg του BBC, η Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι «δεν είναι μεγάλη θαυμάστρια» του Νετανιάχου και ότι «δεν υπήρξε ποτέ παράγοντας ειρήνης».

Στη συνέντευξη, η πρώην πρόεδρος είπε ότι ο πόλεμος προκαλεί «τη συνείδηση του κόσμου», ότι οι επιπτώσεις της πείνας στα παιδιά στη Γάζα είναι «σχεδόν ασυγχώρητες» και επέκρινε τον αριθμό των νεκρών.

Η Πελόζι δήλωσε στο BBC ότι οι ενέργειες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ήταν «βάρβαρες».

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του – ο τρόπος με τον οποίο το κάνει είναι πραγματικά προκλητικός, επειδή ο Νετανιάχου δεν υπήρξε ποτέ παράγοντας ειρήνης.

Δεν είμαι μεγάλος θαυμαστής του, αλλά δεν θα μπορούσε να κάνει πράγματα χειρότερα από δεκάδες χιλιάδες, όποιος κι αν είναι ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν, παιδιά που υποσιτίζονται και της αβεβαιότητας που υπάρχει, και γι’ αυτό μιλάει ο κόσμος», τόνισε.

17:06 Η Χαμάς θα απαντήσει στην ισραηλινή πρόταση τη Δευτέρα

Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, καθώς αντιπροσωπεία της Χαμάς μεταβαίνει στην Αίγυπτο, μετά από δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το Ισραήλ μπορεί να εξετάζει το ενδεχόμενο μιας «βιώσιμης» εκεχειρίας.

«Μια αντιπροσωπεία της Χαμάς με επικεφαλής τον Χαλίλ αλ-Χάγια θα φθάσει αύριο στην Αίγυπτο και θα παραδώσει την απάντηση του κινήματος» σε μια ισραηλινή πρόταση κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με αξιωματούχους των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ένας αξιωματούχος της Χαμάς υπό καθεστώς ανωνυμίας.

«Η Χαμάς είναι ανοιχτή στο να συζητήσει θετικά για τη νέα πρόταση», ανέφερε μια άλλη πηγή της Χαμάς.

Η διαμεσολαβήτρια Αίγυπτος έστειλε τη δική της αντιπροσωπεία στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα για να δώσει ώθηση στις βαλτωμένες διαπραγματεύσεις, ακόμη και όταν μαίνονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Αίγυπτος, το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν ανεπιτυχώς να μεσολαβήσουν για μια νέα συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα από τότε που σε μια διακοπή των μαχών για μια εβδομάδα τον περασμένο Νοέμβριο ανταλλάχθηκαν 80 όμηροι με 240 Παλαιστίνιους που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές.

16:57 Οι Παλαιστίνιοι φοβούνται ότι η επίθεση στη Ράφα θα γίνει άμεσα

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε σήμερα ότι μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να σταματήσουν το Ισραήλ από το να επιτεθεί στη συνοριακή πόλη Ράφα της Γάζας και πρόσθεσε ότι η επίθεση, την οποία αναμένει εντός των ημερών, θα υποχρεώσει μεγάλο τμήμα του παλαιστινιακού πληθυσμού να εγκαταλείψει τον θύλακα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:45 Τι κάνει ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας στον Λίβανο;

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Στεφάν Σεζουρνέ επισκέπτεται τον Λίβανο για να παρουσιάσει ένα σχέδιο αποκλιμάκωσης των εντάσεων στα νότια σύνορα της χώρας, όπως αναφέρει το Al Jazeera.

Αν και δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για την πρόταση, αξιωματούχοι δήλωσαν στην Ζέιν Κοντρ του Al Jazeera, ότι βασίζεται στο ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ, το οποίο υιοθετήθηκε μετά τον τελευταίο πόλεμο μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ το 2006.

Ζητά μια ζώνη 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα χωρίς όπλα και μαχητές.

«Έτσι, η Γαλλία συζητά το ενδεχόμενο να ενισχυθεί η παρουσία λιβανέζικων στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων και η Χεζμπολάχ να υποχωρήσει έως και 10 χιλιόμετρα», δήλωσε η Κοντρ, μεταδίδοντας από την πρωτεύουσα Βηρυτό.

«Αλλά η ουσία είναι ότι καθώς τα δυτικά έθνη προσπαθούν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις, η Χεζμπολάχ έχει τραβήξει μια γραμμή στην άμμο και έχει καταστήσει σαφές ότι άνοιξε ένα μέτωπο για να ανακουφίσει την πίεση στη Γάζα και δεν θα σταματήσει τις μάχες μέχρι να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα», πρόσθεσε.

Πηγή: Al Jazeera

16:35 Ο Γκαντζ λέει ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει δικαίωμα ύπαρξης αν αποτρέψει τη συμφωνία για τους ομήρους

Ο υπουργός Πολέμου, Μπένι Γκαντζ έγραψε στο Χ σήμερα Κυριακή, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει δικαίωμα ύπαρξης αν τα μέλη της αποτρέψουν μια συμφωνία για τους ομήρους, προσθέτοντας ότι η επιστροφή τους έχει μεγαλύτερη σημασία από μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.

«Εάν επιτευχθεί ένα υπεύθυνο πλαίσιο για την επιστροφή των ομήρων, με την υποστήριξη του αμυντικού κατεστημένου (σ.σ. του Ισραήλ) και χωρίς να τερματιστεί ο πόλεμος, και οι υπουργοί που ηγήθηκαν του υπουργικού συμβουλίου στις 7 Οκτωβρίου θα το εμπόδιζαν – τότε η κυβέρνηση δεν θα έχει δικαίωμα ύπαρξης», υποστήριξε ο Γκαντζ.

Σύμφωνα με τον Γκαντζ, «η είσοδος στη Ράφα είναι σημαντική στη μακρά εκστρατεία μας κατά της Χαμάς, αλλά η επιστροφή των ομήρων που αιχμαλωτίστηκαν στις 7 Οκτωβρίου είναι πολύ μεγαλύτερης σημασίας».

16:22 Σαουδική Αραβία: «Πρέπει να διευκολύνουμε τη ζωή των Παλαιστινίων

Ο πρίγκηπας και de facto κυβερνήτης της Σαουδικής Αραβίας δηλώνει ότι το παλαιστινιακό ζήτημα είναι «πολύ σημαντικό» για το Ριάντ και ότι «πρέπει να διευκολύνουμε τη ζωή των Παλαιστινίων».

Τα σχόλια του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έρχονται καθώς η Σαουδική Αραβία εξετάζει μια πιθανή συμφωνία «εξομάλυνσης» με το Ισραήλ με αντάλλαγμα ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Αν και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία θα συσφίξει τους δεσμούς με το Ισραήλ με την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, «το τίμημα για την εξομάλυνση, ειδικά στο παλαιστινιακό μέτωπο, έχει σίγουρα αυξηθεί», δήλωσε ο Σαουδάραβας αναλυτής Aziz Alghashian.

«Αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι πρέπει να υπάρξει κάτι πιο χειροπιαστό παρά θεωρητικό. Με άλλα λόγια, πιο μη αναστρέψιμα βήματα που να είναι ξεκάθαρα, αντί για απλές υποσχέσεις».

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ο υπουργός Μπλίνκεν θα συζητήσει «μια πορεία προς ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με εγγυήσεις ασφαλείας για το Ισραήλ» κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Ριάντ τη Δευτέρα και την Τρίτη.

16:10 Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού εγκρίνει τα σχέδια «συνέχισης του πολέμου» με τη Νότια Διοίκηση – Ανησυχία για επίθεση στη Ράφα

Ο αρχηγός του επιτελείου του ισραηλινού στρατού Herzi Halevi ενέκρινε τα σχέδια για τη «συνέχιση του πολέμου» στη Γάζα σε συνάντηση με τον επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης υποστράτηγο Yaron Finkleman.

Ο στρατός πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του στο Telegram ότι όλοι οι διοικητές μεραρχιών και ταξιαρχιών συμμετείχαν στη συνάντηση.

Η έγκριση του Halevi έρχεται καθώς αυξάνονται οι φόβοι για μια μεγάλη ισραηλινή στρατιωτική εισβολή στην πυκνοκατοικημένη νότια περιοχή της Ράφα, όπου εκτιμάται ότι βρίσκουν καταφύγιο 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι.

16:02 Μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες στην Ερυθρά το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» κατέπλευσε στη Σούδα

Στη βάση της Σούδας κατέπλευσε το πρωί της Κυριακής (28/4) το θηριώδες αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, «Αϊζενχάουερ», μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες παραμονής στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στα Χανιά θα παραμείνει μέχρι και τις 2 Μαΐου, ενώ την ίδια ημέρα θα δέσει το γαλλικό «Σαρλ ντε Γκολ», το οποίο θα αποπλεύσει στις 7 Μαΐου.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

15:51 Το Ισραήλ μπορεί να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο – Τι αναφέρεται σε εσωτερική έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ορισμένοι ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι συμβούλευσαν τον υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν ότι δεν βρίσκουν «αξιόπιστες» τις διαβεβαιώσεις του Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τα όπλα που του παρέχουν οι ΗΠΑ σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, σύμφωνα με εσωτερικό υπόμνημα που εξέτασε το Reuters.

Σύμφωνα με ένα Μνημόνιο Εθνικής Ασφάλειας (NSM) που εξέδωσε ο Μπάιντεν τον Φεβρουάριο, ο Μπλίνκεν πρέπει να αναφέρει στο Κογκρέσο έως τις 8 Μαΐου αν θεωρεί αξιόπιστες τις διαβεβαιώσεις του Ισραήλ ότι η χρήση των αμερικανικών όπλων από το Ισραήλ δεν παραβιάζει το αμερικανικό ή το διεθνές δίκαιο.

Μέχρι τις 24 Μαρτίου, τουλάχιστον επτά γραφεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν στείλει τις εκθέσεις τους σε ένα αρχικό «υπόμνημα επιλογών» στον Μπλίνκεν. Μέρη του υπομνήματος, το οποίο δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως, ήταν απόρρητα.

Οι υποβολές στο υπόμνημα παρέχουν την πιο εκτεταμένη μέχρι σήμερα εικόνα των διαιρέσεων στο Στέιτ Ντιπάτμεντ σχετικά με το αν το Ισραήλ μπορεί να παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στη Γάζα.

Μια κοινή εισήγηση από τέσσερα γραφεία – Δημοκρατία Ανθρώπινα Δικαιώματα και Εργασία- Πληθυσμός, Πρόσφυγες και Μετανάστευση- Παγκόσμια Ποινική Δικαιοσύνη και Διεθνείς Οργανωτικές Υποθέσεις – εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία για τη μη συμμόρφωση» με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο κατά τη διάρκεια της δίωξης του Ισραήλ στον πόλεμο της Γάζας.

15:40 Σμότριχ σε Νετανιάχου: Αν ακυρώσεις την επιχείρηση στη Ράφα, αυτή η κυβέρνηση δεν θα έχει λόγο ύπαρξης

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ και υπουργός στο υπουργείο Άμυνας Μπέζαλελ Σμότριχ δήλωσε στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι αν ακυρώσει την επιχείρηση στη Ράφα, στη νότια Γάζα, η κυβέρνηση της οποίας ηγείται δεν θα έχει δικαίωμα ύπαρξης.

Ο Σμότριχ πρόσθεσε ότι για δύο δεκαετίες ο Νετανιάχου επέτρεψε στη Χαμάς να δυναμώσει και ότι η συμφωνία με τη νέα πρόταση της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός και συμφωνία για τους ομήρους θα ήταν «ταπεινωτική παράδοση, θανατική καταδίκη για τους ομήρους που δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία και κίνδυνος για το κράτος του Ισραήλ».

15:34 Η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε 5 εποίκους που συνδέονται με τη βία στη Δυτική Όχθη

Οι Times of Israel αναφέρουν ότι η αστυνομία συνέλαβε πέντε Ισραηλινούς εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ως ύποπτους για «εθνικιστικά εγκλήματα».

Οι συλλήψεις τους συνδέονται με το κύμα βίας που σημειώθηκε στα μέσα Απριλίου σε πολλά παλαιστινιακά χωριά και πόλεις, καθώς ο έποικος Malachei Shalom, 14 ετών, εξαφανίστηκε και αργότερα βρέθηκε νεκρός.

Δεκάδες έποικοι εισέβαλαν στο χωριό al-Mughayyir, βορειοανατολικά της Ραμάλα, σκοτώνοντας έναν Παλαιστίνιο και τραυματίζοντας τουλάχιστον 25 άτομα. Κατά τις επιθέσεις βανδαλίστηκαν σπίτια και πυρπολήθηκαν οχήματα.

15:19 Οι διαμαρτυρίες υπέρ της Παλαιστίνης συνεχίζονται σε πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ

Οι φοιτητές στις ΗΠΑ απαιτούν από τα πανεπιστήμιά τους να ζητήσουν άμεση κατάπαυση του πυρός και να διακόψουν όλους τους δεσμούς με εταιρείες που επιτρέπουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ.

Σε μια σειρά από σχολές έχουν ξεσπάσει κατασκηνώσεις και διαμαρτυρίες, μεταξύ των οποίων:

Κολούμπια

Την περασμένη εβδομάδα, φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές διαμαρτυρόμενοι έστησαν καταυλισμό με σκηνές στο πανεπιστήμιο Ivy League στη Νέα Υόρκη.

Την Παρασκευή, οι φοιτητές δήλωσαν ότι έφτασαν σε αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση και σκοπεύουν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, στα οποία περιλαμβάνεται η έκδοση δημόσιας δήλωσης του Κολούμπια που θα καλεί σε άμεση κατάπαυση του πυρός.

Πανεπιστήμιο Northeastern

Η πολιτειακή αστυνομία της Μασαχουσέτης δήλωσε ότι περίπου 102 διαδηλωτές συνελήφθησαν και θα κατηγορηθούν για καταπάτηση και ανάρμοστη συμπεριφορά μετά την εκκαθάριση ενός καταυλισμού στην πανεπιστημιούπολη το Σάββατο.

Οι φοιτητές που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία επιμένουν ότι η εκδήλωσή τους είναι ειρηνική και, όπως πολλές σε ολόκληρη τη χώρα, έχει στόχο να επιστήσει την προσοχή στη «γενοκτονία» στη Γάζα και στη συνενοχή του πανεπιστημίου τους στον πόλεμο.

Πολιτειακό Πολυτεχνείο της Καλιφόρνια, Humboldt

Αξιωματούχοι του πανεπιστημίου παρέτειναν το κλείσιμο της πανεπιστημιούπολης μέχρι τις 10 Μαΐου, αφού οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν έπιπλα, σκηνές, αλυσίδες για να αποκλείσουν τις εισόδους ενός διοικητικού κτιρίου τη Δευτέρα.

15:05 Μια επίθεση στη Ράφα θα είναι η «μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία του παλαιστινιακού λαού»

Μια ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Ράφα θα ανάγκαζε το μεγαλύτερο μέρος του παλαιστινιακού πληθυσμού να εγκαταλείψει τη Γάζα, λέει ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Αμπάς δήλωσε σε ειδική συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Ριάντ ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι βρίσκουν καταφύγιο στη Ράφα και μόνο ένα «μικρό χτύπημα» θα ανάγκαζε αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν.

«Τότε θα συνέβαινε η μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία του παλαιστινιακού λαού», είπε. «Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να ζητήσουν από το Ισραήλ να μην συνεχίσει την επίθεση στη Ράφα. Η Αμερική είναι η μόνη χώρα που μπορεί να εμποδίσει το Ισραήλ να διαπράξει αυτό το έγκλημα»

Ο Αμπάς επανέλαβε ότι απορρίπτει τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων στην Ιορδανία και την Αίγυπτο και δήλωσε ότι ανησυχεί ότι μόλις το Ισραήλ ολοκληρώσει την επιχείρησή του στη Γάζα, θα επιχειρήσει να εξαναγκάσει τον παλαιστινιακό πληθυσμό να φύγει από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και να μεταβεί στην Ιορδανία.

14:48 «Πλήρως παραμορφωμένα»: Παιδιά σοβαρά τραυματισμένα στον καταυλισμό Νουσεϊράτ

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι τουλάχιστον 66 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 138 τραυματίστηκαν στη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες.

Στην κεντρική περιοχή, ο Mohammed al-Hattab δήλωσε ότι βρήκε τον ενός έτους γιο του στα συντρίμμια μετά από ισραηλινή αεροπορική επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ. Το αγόρι νοσηλεύεται με κάταγμα στο κρανίο, ενώ το πρόσωπο της δίχρονης αδελφής του «παραμορφώθηκε εντελώς» από την επίθεση.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τα αεροσκάφη του έπληξαν δεκάδες στόχους, συμπεριλαμβανομένων «θέσεων εκτόξευσης, ένοπλων τρομοκρατών και παρατηρητηρίων».

14:33 Νέα δυναμική στις συνομιλίες βλέπει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

Οι προσπάθειες για εκεχειρία στη Γάζα σημειώνουν πρόοδο, καθώς η απειλή μιας επικείμενης επίθεσης στο έδαφος της Ράφα είναι μεγάλη.

Ο Borge Brende, πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, δήλωσε ότι υπάρχει «κάποια νέα δυναμική τώρα στις συνομιλίες γύρω από τους ομήρους και επίσης για … μια πιθανή διέξοδο από το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουμε στη Γάζα».

Τα σχόλια έγιναν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής που ξεκίνησε την Κυριακή στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι άλλων χωρών που προσπαθούν να μεσολαβήσουν για την κατάπαυση του πυρός.

14:22 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι τα μαχητικά της πολεμικής αεροπορίας συνεχίζουν να πλήττουν «τρομοκρατικούς στόχους»

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, μαχητικά αεροσκάφη συνέχισαν να πλήττουν «τρομοκρατικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων τρομοκρατικών υποδομών, θέσεων εκτόξευσης, ένοπλων τρομοκρατών και παρατηρητηρίων» που ήταν έτοιμοι να στοχεύσουν ισραηλινό έδαφος.

Σε μια ενημέρωση για την κατάσταση, ο στρατός δήλωσε ότι τα στρατεύματα του Πολεμικού Ναυτικού συνέδραμαν επίσης εξαπολύοντας επίθεση σε «τρομοκρατικούς στόχους και παρείχαν υποστήριξη πυρός, βοηθώντας τα χερσαία στρατεύματα των IDF».

«Τα στρατεύματα εντόπισαν αρκετούς τρομοκράτες δίπλα στα χερσαία στρατεύματα των IDF. Ο γρήγορος συντονισμός μεταξύ των δυνάμεων σήμαινε ότι τα αεροσκάφη της IAF (Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία) χτύπησαν γρήγορα και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες», ανέφερε η ενημέρωση.

Προστίθεται ότι τα στρατεύματα εντόπισαν έναν «τρομοκρατικό πυρήνα που δρούσε σε μια δομή στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας», ο οποίος «εξουδετερώθηκε».

14:07 «Όπου και να χτυπήσεις στη Ράφα θα σκοτώσεις αμάχους»

Ο Omar Ashour από το Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα είπε στο ΑJ ότι φαίνεται πως η εισβολή στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα, είναι αναπόφευκτη, καθώς εκτιμάται ότι 30.000 ισραηλινοί στρατιώτες θα επιτεθούν στην υπερπλήρη περιοχή στα σύνορα με την Αίγυπτο.

«Έχετε περίπου πέντε ταξιαρχίες στην πλησιέστερη στρατιωτική βάση στη Γάζα, οι οποίες ξεκουράζονται, επανεξοπλίζονται και αναρρώνουν. Αν κοιτάξετε την επιχείρηση στο Χαν Γιουνίς, είχατε εννέα ταξιαρχίες και χρειάστηκαν περίπου 60 ημέρες μάχης. Νομίζω ότι η κατάσταση θα είναι παρόμοια στη Ράφα», δήλωσε ο Ashour στο Al Jazeera.

Σημείωσε ότι το Ισραήλ έχει αγοράσει δεκάδες χιλιάδες σκηνές για να μετακινήσει περίπου 500.000 πολίτες από τη Ράφα. Ωστόσο, αυτό θα άφηνε περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους στην περιοχή αν οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυαν χερσαία εισβολή.

«Είναι τριπλάσια η πυκνότητα του πληθυσμού σε σχέση με πριν την εισβολή στη Γάζα. Θα υπάρξουν έντονες μάχες. Σε αυτή την περίπτωση, όπου κι αν πυροβολήσετε, θα σκοτώσετε κάποιον που  απλώς βρίσκεται εκεί – ένα παιδί, μια γυναίκα που περνάει από δίπλα σας».

13:52  Καθηγήτρια στο USC ακυρώνει τις τελικές εξετάσεις και τους περνάει όλους με καλό βαθμό – «Δεν γίνεται εκπαίδευση με καταστολή»

Όπως έχουμε αναφέρει, οι κινητοποιήσεις υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ αντιμετωπίζονται με καταστολή από την αστυνομία, οδηγώντας στη σύλληψη δεκάδων φοιτητών και καθηγητών.

Στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) Dornsife, η επίκουρη καθηγήτρια Αγγλικών Sarah Kessler έγραψε μια επιστολή προς τους φοιτητές της καταδικάζοντας την αστυνομική παρουσία κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας της Τετάρτης, λέγοντας ότι «93 άτομα» συνελήφθησαν και ότι οι κινήσεις εντός και εκτός πανεπιστημιούπολης «αστυνομεύονται όλο και περισσότερο».

«Μπήκα σε αυτό το επάγγελμα επειδή πραγματικά νοιάζομαι για την εκπαίδευση, αλλά βρίσκω τη λειτουργία του USC αφιλόξενη για την κριτική σκέψη και δράση αυτή τη στιγμή», έγραψε η Kessel.

Όπως αναφέρει σε αυτό το κλίμα ποινικοποίησης των φοιτητών δεν μπορούν να διεξαχθούν εξετάσεις. «Πώς μπορείτε να δώσετε εξετάσεις όταν τα ελικόπτερα της αστυνομίας πετούν πάνω από τα κεφάλια σας» διερωτάται στην επιστολή και ανακοινώνει ότι αποφάσισε να ακυρώσει τις εξετάσεις και να τους περάσει όλους με καλό βαθμό.

Η ίδια καλεί τους φοιτητές της να ενημερωθούν και να διαβάσουν για όσα συμβαίνουν στην Παλαιστίνη και στο πανεπιστήμιο, σημειώνοντας ότι αυτή η διαδικασία είναι σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης.

13:40 Νέο σφυροκόπημα της πόλης της Γάζας

Η πόλη της Γάζας αν και έχει μετατραπεί σε ερείπια δεν παύει να στοχοποιείται από τις ισραηλινές δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του Quds News Network ισραηλινά αεροσκάφη βομβαρδίζουν τη γειτονιά Αλ Ζαϊτούν στην πόλη της Γάζας.

13:32  Αντιπροσωπεία της Χαμάς θα επισκεφθεί τη Δευτέρα το Κάιρο για διαπραγματεύσεις

Αντιπροσωπεία της Χαμάς θα επισκεφθεί τη Δευτέρα το Κάιρο για συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της παλαιστινιακής οργάνωσης που ζήτησε να μην κατονομαστεί, προσθέτοντας ότι η αντιπροσωπεία θα συζητήσει την προτεινόμενη κατάπαυση του πυρός που προσφέρθηκε από τους διαμεσολαβητές, καθώς και την απάντηση του Ισραήλ.

13:23 Εκατοντάδες έποικοι εισέβαλαν στο Αλ Άκσα

Περισσότεροι από 270 έποικοι έχουν εισέλθει στον περίβολο του τζαμιού Al-Aqsa, αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι έποικοι πραγματοποίησαν τελετουργίες του Ταλμούδ στον περίβολο του τζαμιού υπό την προστασία ισραηλινών στρατιωτών, ανέφερε το Wafa επικαλούμενο τοπικές πηγές.

Ο στρατός αυστηροποίησε επίσης τους περιορισμούς στις πύλες της Παλαιάς Πόλης για την είσοδο των Παλαιστινίων πιστών στο χώρο – τον τρίτο ιερότερο του Ισλάμ – που βρίσκεται στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

13:15 Σχεδόν 34.500 οι νεκροί στη Γάζα

Ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Γάζας έχει σκοτώσει τουλάχιστον 34.454 Παλαιστίνιους από τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ο τελευταίος αριθμός περιλαμβάνει τουλάχιστον 66 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Άλλοι 77.575 έχουν τραυματιστεί στην ανελέητη επίθεση. Ο αριθμός των νεκρών περιλαμβάνει περισσότερα από 14.500 παιδιά και 9.500 γυναίκες.

Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος, καθώς χιλιάδες πιστεύεται ότι θάφτηκαν στα συντρίμμια των ανατιναγμένων κτιρίων στη Γάζα.

12:48 Εικόνες από τη διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης στην εκδήλωση του Λευκού Οίκου για τους ανταποκριτές

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε και φέτος το δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στους ανταποκριτές των ΜΜΕ. Ωστόσο έξω από τον χώρο της εκδήλωσης ήταν συγκεντρωμένοι πολλοί διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης που υπενθύμιζαν μεταξύ άλλων τους δημοσιογράφους θύματα στη Γάζα.

Αλληλεγγύη στους δημοσιογράφους της Γάζας, αναγράφεται σε ένα πανό διαδηλωτών

«Όχι άλλα εγκλήματα πολέμου – Εκεχειρία τώρα»

Διαδηλωτές άφησαν στον δρόμο ματωμένα γιλέκα με τα ονόματα των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στη Γάζα

«Ακούστε τη Γάζα»

12:36 Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς λέει ότι μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να σταματήσουν την εισβολή στη Ράφα

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, ο οποίος βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, δήλωσε επίσης ότι αναμένει επίθεση στη νότια πόλη της Γάζας τις επόμενες ημέρες.

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι είναι στοιβαγμένοι στη Ράφα. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την πυκνότητα πληθυσμού, η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι οργανισμοί του ΟΗΕ προειδοποίησαν επανειλημμένα ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση εκεί θα προκαλούσε ανθρωπιστική καταστροφή.

12:29 Η Σαουδική Αραβία προειδοποιεί για τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στη Γάζα

Η Σαουδική Αραβία απηύθυνε έκκληση για περιφερειακή «σταθερότητα», καθώς το Ριάντ προειδοποίησε για τις επιπτώσεις του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα στο παγκόσμιο οικονομικό κλίμα κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στην οποία συμμετείχαν περιφερειακοί και παγκόσμιοι ηγέτες.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, Παλαιστίνιοι ηγέτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από άλλες χώρες που προσπαθούν να μεσολαβήσουν για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς βρίσκονται στη λίστα των προσκεκλημένων της συνόδου κορυφής στην πρωτεύουσα Ριάντ.

Ο πόλεμος στη Γάζα μαζί με τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και αλλού ασκούν «μεγάλη πίεση» στο οικονομικό «κλίμα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ αλ Τζαντάν σε μία από τις πρώτες συζητήσεις στο πάνελ της διήμερης ειδικής συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).

«Νομίζω ότι πρέπει να επικρατήσουν οι ψύχραιμες χώρες, οι ηγέτες και οι άνθρωποι και πρέπει να βεβαιωθείτε ότι πραγματικά αποκλιμακώνετε», δήλωσε ο Jadaan. «Η περιοχή χρειάζεται σταθερότητα»

12:20 Δεκάδες περιπολικά περικύκλωσαν το University of Southern California

Δεκάδες περιπολικά παρατάχθηκαν στους δρόμους, καθώς μια μεγάλη ομάδα αστυνομικών κατέκλυσε το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας το βράδυ του Σαββάτου, όπως αναφέρει το CNN.

Το αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες εξέδωσε «τακτικό συναγερμό» το Σάββατο εν μέσω της φιλοπαλαιστινιακής διαμαρτυρίας στο USC, όπως μετέδωσε το CNN και το KCBS. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής δεν είχαν αναφερθεί συλλήψεις και δεν είναι σαφές τι προκάλεσε την κίνηση αυτή.

Το πανεπιστήμιο ανήρτησε ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το βράδυ της Παρασκευής, το οποίο ανέφερε ότι η πανεπιστημιούπολη του University Park θα κλείσει προσωρινά λόγω μιας «διαταραχής»

Το USC αποτέλεσε το σκηνικό διαδηλώσεων που συνδέθηκαν με την ακύρωση της ομιλίας του αποχαιρετιστήριου ομιλητή του σχολείου και ως μέρος των πανεπιστημιακών διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων σε εθνικό επίπεδο.

Πηγή φωτογραφίας: CNN

12:04 Κρίσιμη καμπή για τις διαπραγματεύσεις

Η Stefanie Dekker του AJ αναφέρει ότι «βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή σχετικά με την πορεία προς τα εμπρός», αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις.

Η ισραηλινή πρόταση είναι στα χέρια της Χαμάς, η οποία τη μελετά.

«Αν δεχτούν την πρόταση θα έχουμε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός, περίπου έξι εβδομάδες απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε, την απελευθέρωση 20-33 αιχμαλώτων, οι οποίοι εμπίπτουν στην ανθρωπιστική κατηγορία (γυναίκες, άρρωστοι, τραυματίες και άτομα άνω των 50 ετών) με αντάλλαγμα την επιστροφή κάποιων Παλαιστινίων στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Θα ακολουθήσουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις», μεταδίδει η Dekker.

Αν η Χαμάς απορρίψει την πρόταση, οι Ισραηλινοί έχουν καταστήσει σαφές ότι η επιχείρηση στη Ράφα θα γίνει αρκετά σύντομα.

Είχαμε τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ να λέει ότι αν γίνει αποδεκτή η συμφωνία τότε η επιχείρηση στη Ράφα θα ανασταλεί.

Η Αίγυπτος μαζί με τους Αμερικανούς επιθυμούν να μην γίνει η επιχείρηση Ράφα. Αν οι ισραηλινές δυνάμεις πάνε στη Ράφα τότε θα υπάρξει κάποια πίεση στους Αιγύπτιους να δεχτούν κάποιους Παλαιστίνιους από τη Ράφα – κάτι που το Κάιρο δεν θέλει.

«Είδαμε μεγαλύτερη δυναμική σε αυτές τις συνομιλίες σε σχέση με τους τελευταίους μήνες και η πίεση αυξήθηκε και στο Ισραήλ μετά την δημοσίευση αιχμαλώτων σε βίντεο.

11:48 Ο Γάλλος ΥΠΕΞ επισκέπτεται τον νότιο Λίβανο εν μέσω φόβων για πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ

«Αν κοιτάξω την κατάσταση σήμερα, αν δεν υπήρχε πόλεμος στη Γάζα, θα μπορούσαμε να μιλάμε για πόλεμο στο νότιο Λίβανο, δεδομένου του αριθμού των χτυπημάτων και του αντίκτυπου στην περιοχή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Στεφάν Σεζούρν μετά την επίσκεψή του στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στη Νακούρα, στο νότιο Λίβανο.

«Θα μεταφέρω μηνύματα και θα κάνω προτάσεις στις αρχές εδώ για να σταθεροποιήσουμε αυτή τη ζώνη και να αποφύγουμε έναν πόλεμο»

11:39 Η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στρατιώτες στη Γάζα

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στρατιώτες στη Γάζα για να συνοδεύσουν φορτηγά με βοήθεια που θα μεταφερθούν στην πλωτή προβλήτα που κατασκευάζεται από τον αμερικανικό στρατό, δήλωσε βρετανική αμυντική πηγή.

Η προβλήτα αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα στην ανατολική Μεσόγειο και στη συνέχεια θα προωθηθεί προς την ακτή της Γάζας. Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεσμεύτηκε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις που διαχειρίζονται το έργο δεν θα πατήσουν το πόδι τους στην περιοχή.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρεθεί κάποιος άλλος να αναλάβει την ευθύνη για ένα από τα πιο δύσκολα τμήματα μιας πολιτικά αμφιλεγόμενης παροχής βοήθειας.

Υπάρχει «σκέψη» για έναν βρετανικό ρόλο εντός του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, δήλωσε πηγή στον Guardian.

11:28 Οι κινητοποιήσεις στο Ισραήλ αποκτούν  μεγαλύτερη δυναμική

«Τα βίντεο της Χαμάς με τους ομήρους είναι μια υπενθύμιση ότι αν υπάρξει οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, οι αιχμάλωτοι βρίσκονται εξίσου στη γραμμή του πυρός όπως και οι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που βρίσκουν καταφύγιο στα αιγυπτιακά σύνορα», αναφέρει ο Μπέρναρντ Σμιθ, ανταποκριτής του Al Jazeera στο Ισραήλ.

«Είχαμε μια ένδειξη για το πόσο δύσκολες είναι αυτές οι συνομιλίες [με τους αιχμαλώτους] από τον σύμβουλο του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ Majed al-Ansari. Στην πρώτη του συνέντευξη στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης είπε ότι κάθε φορά που φτάνουμε κοντά σε μια συμφωνία σαμποτάρεται και από τις δύο πλευρές.

Λέει ότι το Ισραήλ και η Χαμάς δεν δείχνουν αρκετή δέσμευση για να καταλήξουν σε κατάπαυση του πυρός και συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων.

Ενισχύοντας την πίεση στον Νετανιάχου, οι συγκεντρώσεις αυτές αποκτούν όλο και μεγαλύτερη δυναμική ζητώντας τον τερματισμό του πολέμου, την παραίτησή του και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, καθώς υπάρχει η κοινή πεποίθηση ότι παρατείνει σκόπιμα τον πόλεμο για να γλιτώσει τον εαυτό του από τον απολογισμό στις κάλπες».

11:15 Διαμαρτυρία υπέρ της Παλαιστίνης έξω από τα γραφεία της Google στο Τόκιο

Διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από τα γραφεία της Google στο Τόκιο για να διαμαρτυρηθούν για το «Σχέδιο Nimbus» του τεχνολογικού γίγαντα, το οποίο αποτελεί σύμβαση ύψους 1,2 δισ. δολαρίων για την παροχή υπηρεσιών cloud στον ισραηλινό στρατό και την ισραηλινή κυβέρνηση.

10:58 Συλλήψεις και επιδρομές τη Δυτική Όχθη

Η σύλληψή τους πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια πολλαπλών επιδρομών σε πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ακολουθούν τα μέρη όπου πραγματοποιήθηκαν επιδρομές:

Illar, χωριό στην επαρχία Tulkarm

Deir al-Hatab, πόλη ανατολικά της Ναμπλούς

Hazma, ανατολικά της κατεχόμενης ανατολικής Ιερουσαλήμ

Kafr Qaddum, βόρεια Δυτική Όχθη

Στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά επιδρομές και μαζικές συλλήψεις από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Σύμφωνα με τη Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων, περισσότεροι από 8.000 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί από τις 7 Οκτωβρίου.

Η βία έχει επίσης φτάσει στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών με τον ΟΗΕ να αναφέρει ότι τουλάχιστον 470 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις και τους εποίκους από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση. Οι περισσότερες απώλειες οφείλονται σε πυροβολισμούς.

10:35 Φοιτητές σηκώνουν την παλαιστινιακή σημαία στο Χάρβαρντ

Φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ υψώνουν την παλαιστινιακή σημαία μια ώρα αφότου η διοίκηση τους απείλησε να τους παραπέμψει σε πειθαρχικό συμβούλιο.

10:16 Το Ισραήλ πλήττει στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι έπληξε στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Η ενημέρωση του στρατού έρχεται αφού η ομάδα που συνδέεται με το Ιράν δήλωσε το Σάββατο κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους εναντίον ισραηλινού οικισμού στο βόρειο Ισραήλ.

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο, οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά πυρά εκτοπίζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και στις δύο πλευρές. Περισσότεροι από 350 Λιβανέζοι και 22 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί στις ανταλλαγές πυρών στα σύνορα.

Οι ανταλλαγές πυρών έχουν έχουν αυξηθεί σε έκταση και ένταση.

10:00 «Το να είσαι Παλαιστίνιος δημοσιογράφος στη Γάζα»

Ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ που εργάζεται στο Al Jazeera περιγράφει πώς είναι να είναι κανείς δημοσιογράφος στη Γάζα κατά τη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς αιματοχυσίας.

«Το να είσαι Παλαιστίνιος δημοσιογράφος που κάνει ρεπορτάζ στη Γάζα δεν είναι εύκολη αποστολή, καθώς είμαστε πρώτα απ’ όλα απλοί άνθρωποι που αγωνίζονται καθημερινά για να προμηθευτούν βασικά είδη, όπως τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των μελών της οικογένειάς μας, και όλα αυτά πρέπει να συμβαίνουν πριν βρεθούμε μπροστά σε μια κάμερα.

Δεν είναι εύκολη δουλειά, καθώς είμαστε περικυκλωμένοι από κινδύνους, δεχόμαστε συνεχώς βομβαρδισμούς και μετακινούμαστε συνεχώς από το ένα μέρος στο άλλο για να πάρουμε αξιόπιστες πληροφορίες ή να μετακινηθούμε σύμφωνα με τις ισραηλινές στρατιωτικές εντολές για να βρεθούμε σε περιοχές που υποτίθεται ότι βρίσκονται σε ασφαλείς ζώνες. Αλλά έχουμε γίνει μάρτυρες γενοκτονικών πράξεων ακόμη και σε αυτές τις περιοχές.

Έχουμε επίσης χάσει αρκετούς συναδέλφους και μέλη της οικογένειάς μας. Αυτό προστέθηκε στη μεγάλη κλίμακα ψυχολογικής πίεσης που δέχονται οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι από την αρχή του πολέμου.

Συχνά συναντάμε αιματηρές σκηνές ή πενθούσες μητέρες που θρηνούν την απώλεια ενός γιου. Ωστόσο, πρέπει να τα παραμερίσουμε όλα αυτά και να επιστρέψουμε μπροστά από τη κάμερα για να συνεχίσουμε να μεταδίδουμε τα όσα συμβαίνουν».

09:46 Ισραηλινά ΜΜΕ: Ο Νετανιάχου και άλλοι αξιωματούχοι φοβούνται ένταλμα σύλληψης από το ΔΔΔ

Σύμφωνα με αναφορές σε διάφορα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν σε μια ύστατη διπλωματική προσπάθεια για να αποτρέψουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλων ισραηλινών αξιωματούχων.

Στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Walla, ο αναλυτής Ben Caspit γράφει ότι ο Νετανιάχου βρίσκεται «υπό ασυνήθιστη πίεση» για την προοπτική έκδοσης εντάλματος σύλληψης εναντίον του ίδιου και άλλων Ισραηλινών από το δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη, κάτι που θα αποτελούσε σημαντική επιδείνωση της διεθνούς θέσης του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου ηγείται μιας «ασταμάτητης πίεσης» για να αποτρέψει ένα ένταλμα σύλληψης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, γράφει ο Caspit.

Ο αναλυτής της Haaretz, Amos Harel, γράφει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση εργάζεται με την υπόθεση ότι ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, Karim Khan, μπορεί αυτή την εβδομάδα να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant και τον αρχηγό του επιτελείου των IDF Herzi Halevi.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες, όπως και το Ισραήλ, δεν είναι μεταξύ των 124 χωρών που υπέγραψαν το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, συμμετέχουν ήδη στην προσπάθεια να εμποδίσουν τα εντάλματα σύλληψης, σύμφωνα με τον Harel.

Η τελευταία δημόσια δήλωση του Νετανιάχου σχετικά με τον πόλεμο ανέφερε ότι οι επικείμενες αποφάσεις του ΔΠΔ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα «επικίνδυνο προηγούμενο».

«Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας. Ενώ οι αποφάσεις του δικαστηρίου της Χάγης δεν θα επηρεάσουν τις ενέργειες του Ισραήλ, θα αποτελέσουν ένα επικίνδυνο προηγούμενο που θα απειλεί τους στρατιώτες και τους αξιωματούχους κάθε δημοκρατίας που μάχεται την εγκληματική τρομοκρατία και την επιθετικότητα», δήλωσε την Παρασκευή.

09:38 Συνάντηση για τη Γάζα στη Σαουδική Αραβία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ προήδρευσε σε συνάντηση στο Ριάντ με εκπροσώπους από έξι αραβικές χώρες για να συζητήσουν την κατάσταση στη Γάζα, μετέδωσε το Σαουδαραβικό Πρακτορείο Τύπου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Ayman Al-Safadi, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Αιγύπτου Sameh Shoukry, ο αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής Hussein Al-Sheikh, ο διπλωματικός σύμβουλος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Anwar Gargash και ο υφυπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Mohammed bin Abdulaziz Al-Khulaifi.

Η ομάδα τόνισε την ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Γάζας και τη σημασία της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης κατά μήκος των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Απέρριψαν επίσης κάθε προσπάθεια εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη γη τους και κάθε στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα – τη νοτιότερη περιοχή του θύλακα που φιλοξενεί περίπου 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί από τον σχεδόν επτάμηνο πόλεμο του Ισραήλ.

09:24 Αμερικανική οργάνωση δικαιωμάτων καλεί τις ΗΠΑ  να δράσουν καθώς το Ισραήλ εμποδίζει την αμερικανική βοήθεια στη Γάζα

Η οργάνωση «Δημοκρατία για τον Αραβικό Κόσμο Τώρα» (DAWN) λέει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ οφείλει να ενεργήσει βάσει «εκτεταμένων αποδεικτικών στοιχείων» ότι το Ισραήλ μπλοκάρει την αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα.

Η DAWN απαντούσε σε δημοσίευμα του Reuters σύμφωνα με το οποίο εσωτερικό έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ που φέρεται να εγείρει «σοβαρά ερωτήματα» σχετικά με την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ στη Γάζα.

«Η επιβεβαίωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που διέρρευσε ότι το Ισραήλ έχει περιορίσει τη μεταφορά και την παράδοση της αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας δεν αφήνει καμία αμφιβολία: Η αμερικανική νομοθεσία απαιτεί την αναστολή της στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ», δήλωσε η Sarah Leah Whitson, εκτελεστική διευθύντρια της DAWN.

Η οργάνωση υπεράσπισης με έδρα τις ΗΠΑ επικαλέστηκε το άρθρο 620i του νόμου περί εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ, το οποίο απαγορεύει στις ΗΠΑ να παρέχουν βοήθεια σε χώρες που «περιορίζουν τη μεταφορά ή την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Πολιτειών».

09:19 Η αστυνομία συλλαμβάνει την υποψήφια πρόεδρο των ΗΠΑ Τζιλ Στέιν σε πανεπιστήμιο

Μια ανάρτηση στον λογαριασμό X της Τζιλ Στέιν την Κυριακή φαινόταν να δείχνει την υποψήφια για την προεδρία να συνοδεύεται από αστυνομικούς έξω από τους χώρους ενός πανεπιστημίου.

Η Στέιν συνελήφθη μαζί με τον υπεύθυνο της προεκλογικής της εκστρατείας και τον αναπληρωτή υπεύθυνο της εκστρατείας της στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Μιζούρι.

Η Στέιν έχει υπάρξει υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ με πράσινη ατζέντα έχοντας ως προμετωπίδα τα πολιτικά δικαιώματα.

09:10 Χιλιάδες διαδηλώνουν στο Ισραήλ για να υπάρξει συμφωνία για τους ομήρους

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε όλες τις ισραηλινές πόλεις για να πιέσουν την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για την απελευθέρωση δεκάδων αιχμαλώτων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.

Οι διαδηλώσεις το βράδυ του Σαββάτου έλαβαν χώρα καθώς Ισραηλινοί και αξιωματούχοι της Χαμάς έχουν ανανεώσει τις προσπάθειες για μια συμφωνία εκεχειρίας.

Οι εκκλήσεις για συνομιλίες αναζωπυρώθηκαν επίσης μετά τη δημοσίευση από τη στρατιωτική πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης ενός βίντεο που φέρεται να δείχνει δύο αιχμαλώτους να απευθύνουν έκκληση στην ισραηλινή κυβέρνηση να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους.

«Βλέποντας τον πατέρα μου σήμερα, το μόνο που τονίζει σε όλους μας είναι πόσο πολύ πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό και να τους φέρουμε όλους πίσω», δήλωσε η Ιλάν Σίγκελ, η κόρη ενός από τους αιχμαλώτους που εμφανίστηκε στο βίντεο της Χαμάς.

09:04 Πάνω από 200 συλλήψεις σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Περισσότεροι από 200 φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συνελήφθησαν σε τέσσερα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών το Σάββατο, σύμφωνα με τους New York Times.

Οι συλλήψεις έγιναν στο Πανεπιστήμιο Northeastern, στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, όπου η υποψήφια για την προεδρία Τζιλ Στάιν συνελήφθη ενώ διαδήλωνε στην πανεπιστημιούπολη, αναφέρει η εφημερίδα.

Από τις 18 Απριλίου, περισσότεροι από 700 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί σε πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ.

Πολλοί από τους συλληφθέντες έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

08:59 Οι Χούθι κατέρριψαν drone των ΗΠΑ

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ισχυρίστηκαν το Σάββατο ότι κατέρριψαν ένα ακόμη μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper του αμερικανικού στρατού, μεταδίδοντας στον αέρα πλάνα με τμήματα που αντιστοιχούσαν σε συντρίμμια του drone.

Οι Χούθι δήλωσαν ότι κατέρριψαν το Reaper με πύραυλο εδάφους-αέρος, στο πλαίσιο μιας νέας σειράς επιθέσεων αυτή την εβδομάδα από τους αντάρτες μετά από μια σχετική ανάπαυλα στην εκστρατεία πίεσης που άσκησαν λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο αντισυνταγματάρχης Bryon J. McGarry, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, αναγνώρισε στο Associated Press το Σάββατο ότι «ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ συνετρίβη στην Υεμένη». Είπε ότι διεξάγεται έρευνα, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Οι Χούθι περιέγραψαν την πτώση ως γεγονός που συνέβη την Πέμπτη πάνω από το προπύργιό τους στην επαρχία Σαάντα της χώρας.

08:52 Φοιτητές στο McGill του Καναδά προσχωρούν στο κίνημα «κατασκήνωση για τη Γάζα»

Ο πρώτος πανεπιστημιακός καταυλισμός διαμαρτυρίας του Καναδά για τη Γάζα δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ.

Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός CBC δήλωσε ότι οι διαδηλωτές απαιτούν από τα πανεπιστήμια McGill και Concordia «να αποεπενδύσουν από κεφάλαια που εμπλέκονται στο σιωνιστικό κράτος, καθώς και να διακόψουν τους δεσμούς με σιωνιστικά ακαδημαϊκά ιδρύματα».

Το πανεπιστήμιο δήλωσε ότι τέτοιες κατασκηνώσεις δεν επιτρέπονται και αυξάνουν «το ενδεχόμενο κλιμάκωσης και αντιπαράθεσης, όπως έχουμε δει σε ορισμένα κολέγια στις ΗΠΑ», σύμφωνα με το AFP.

08:45 Πού βρίσκονται οι συνομιλίες για εκεχειρία – Τι έχουν πει Ισραήλ και Χαμάς μέχρι τώρα

7 Απριλίου: συνομιλίες στο Κάιρο

Η Χαμάς και το Ισραήλ έστειλαν διαπραγματευτές στο Κάιρο για συνομιλίες υπό διαμεσολάβηση την Κυριακή 7 Απριλίου, αλλά και τα δύο μέρη έφυγαν από την Αίγυπτο λέγοντας ότι δεν σημειώθηκε σημαντική πρόοδος.

13 Απριλίου: Η Χαμάς απαντά

Στις 13 Απριλίου, η Χαμάς στέλνει την απάντησή της σε μια πρόταση που υπέβαλε το Ισραήλ, αποκαλύπτει αργότερα ο Χαλίλ αλ-Χάγια ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα.

25 Απριλίου: Η Χαμάς «βλέπει σοβαρά» τη συμφωνία για τους αιχμαλώτους

Η Χαμάς «είναι σοβαρή για την απελευθέρωση των ισραηλινών αιχμαλώτων» εάν επιτευχθεί συμφωνία που θα περιλαμβάνει μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, λέει ο al-Hayya στο Al Jazeera Arabic.

27 Απριλίου: Το Ισραήλ απαντά

Ο Al-Hayya λέει ότι η Χαμάς έλαβε επίσημη απάντηση από το Ισραήλ, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνει.

Επικαλούμενος δύο ανώνυμους ισραηλινούς αξιωματούχους, ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios αναφέρει ότι η πρόταση του Ισραήλ περιλαμβάνει την προθυμία να συζητηθεί η «αποκατάσταση της βιώσιμης ηρεμίας» στη Γάζα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραέλ Κατζ δηλώνει αργότερα στο ισραηλινό κανάλι 12 ότι το Ισραήλ «θα αναστείλει την επιχείρηση» στη Ράφα αν επιτευχθεί συμφωνία για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Ο Al-Hayya λέει ότι η Χαμάς μελετά την απάντηση του Ισραήλ πριν απαντήσει.

08:30 Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Γάζα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Δείτε όσα προηγήθηκαν εδώ 

Sports in

«Τρομάζει» η Team USA, διέλυσε τους Σέρβους σε φιλικό (79-105)

Παίζοντας όσο χρειάστηκε, η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ επιβλήθηκε εύκολα της Σερβίας με 105-79 σε φιλική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024