«H Σαντορίνη είναι το Γκραν Κάνιον της Μεσογείου» – Τι βλέπουν οι ειδικοί μετά τις κατολισθήσεις
Τα διαφορετικά στρώματα που αποτυπώνουν ηφαιστειακές εκρήξεις είναι επιρρεπή σε κατολισθητικό κίνδυνο
Ως «Γκραν Κάνιον της Μεσογείου» περιέγραψε το ηφαιστειακό συγκρότημα της Σαντορίνης η καθηγήτρια Γεωλογίας Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Εύη Νομικού, με αφορμή την κατολίσθηση στο μικρό νησάκι της Θηρασιάς.
Λάβα, ηφαιστειακό υλικό, ελαφρόπετρα και πυροκλαστικές ροές που συνθέτουν αυτά τα πετρώματα είναι πιο ευάλωτα στο να διαβρωθούν
Όπως είπε η κ. Νομικού, η τεράστια καλδέρα έχει πάρα πολύ απότομα πρανή (πλαγιές) και αποτελείται από διάφορα στρώματα – λάβα, ηφαιστειακό υλικό, ελαφρόπετρα, πυροκλαστικές ροές – που συνθέτουν αυτά τα πετρώματα, τα οποία είναι πιο ευάλωτα στο να διαβρωθούν και να προκαλέσουν κατολίσθηση.
«Όλα αυτά τα περίεργα στρώματα, τα οποία αποτυπώνουν διαφορετικές ηφαιστειακές εκρήξεις, σαφώς είναι επιρρεπή στο να γίνει κάποιος κατολισθητικός κίνδυνος» σημείωσε συμπληρώνοντας ότι είναι φυσιολογικό όταν υπάρχουν τέτοια απότομα πρανή και στο χερσαίο κομμάτι και στη θάλασσα.
Σχετικά με το τι μπορεί να προκάλεσε την κατολίσθηση στη Θηρασιά, η καθηγήτρια Γεωλογίας τόνισε ότι αυτή μπορεί να συνδέεται με σεισμικές δονήσεις.
«Υπάρχει σεισμική δόνηση νότια της Σαντορίνης δύο μέρες τώρα – στο νότιο ρήγμα ουσιαστικά του Κρητικού πελάγους. Πριν λίγο έγινε ένας σεισμός 4,3 Ρίχτερ που το αισθάνθηκαν αρκετά οι κάτοικοι της Σαντορίνης, οπότε τέτοιες δονήσεις, ναι, μπορούν να προκαλέσουν μικρές κατολισθήσεις. Γιατί μην ξεχνάμε ότι αυτή η ελαφρόπετρα και οι πυροκλαστικές ροές διαβρώνονται πολύ πιο εύκολα από τη συμπαγή λάβα που υπάρχει στην καλδέρα, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολες οι μικρομετακινήσεις» είπε.
Δεν είναι ασυνήθιστο για τους επιστήμονες
«Για εμάς τους επιστήμονες δεν είναι κάτι ασυνήθιστο το να έχουμε μικροκατολισθήσεις μέσα στην Καλντέρα της Σαντορίνης», εξηγεί η κ. Νομικού, «και γι’ αυτό πάντοτε το τονίζουμε στα διάφορα συνέδρια ότι ένας από τους κινδύνους της Καλντέρας, εκτός από ηφαιστιακό κίνδυνο, είναι και ο κατολισθητικός».
Στη συνέχεια ανέφερε ότι η ζωή στη Θηρασιά συνεχίζεται, τα μαγαζιά είναι ανοιχτά, οι άνθρωποι δεν φοβούνται, ενώ όσον αφορά το τι πρέπει να γίνει, η κ. Νομικού τόνισε ότι με βάση τις προτάσεις των ειδικών θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τα πιο επικίνδυνα σημεία έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.
«Υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία της καλδέρας στα οποία θα πρέπει πρώτα να γίνει αποτύπωση με ειδικά μηχανήματα όλης της μορφολογίας, έτσι ώστε να εντοπιστούν πραγματικά ποια είναι επικίνδυνα» τόνισε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις