Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η Κίνα θα φέρει τα πρώτα δείγματα από την αθέατη πλευρά του φεγγαριού

Η Κίνα θα φέρει τα πρώτα δείγματα από την αθέατη πλευρά του φεγγαριού

Η Κίνα σκοπεύει να στείλει τους αστροναύτες της στο φεγγάρι μέχρι το 2030.

Ένα ρομποτικό σκάφος για ένα ταξίδι μετ΄επιστροφής στην αθέατη πλευρά της Σελήνης εκτοξεύει τις επόμενες ημέρες η Κίνα. Πρώτη για την πρώτη από τις τρεις τεχνικά απαιτητικές αποστολές που θα ανοίξουν τον δρόμο για προσεδάφιση με κινεζικό πλήρωμα και μια βάση στον σεληνιακό νότιο πόλο.

Από την πρώτη αποστολή Chang’e το 2007, που πήρε το όνομά της από τη μυθική κινεζική θεά του φεγγαριού, η Κίνα έχει κάνει άλματα στην εξερεύνηση της Σελήνης, στενεύοντας το τεχνολογικό χάσμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία.

Το 2020, η Κίνα έφερε στη Γη τα πρώτα δείγματα από την ορατή πλευρά του φεγγαριού εδώ και περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, επιβεβαιώνοντας ότι θα μπορούσε να επιστρέψει με ασφάλεια ένα σκάφος χωρίς πλήρωμα στη Γη από τη σεληνιακή επιφάνεια.

Αυτή την εβδομάδα, η Κίνα αναμένεται να εκτοξεύσει το Chang’e-6 χρησιμοποιώντας το εφεδρικό σκάφος από την αποστολή του 2020 και να συλλέξει χώμα και πέτρες από την πλευρά του φεγγαριού που δεν είναι ορατό από τη Γη.

Οι στόχοι

Χωρίς άμεση οπτική επαφή με τη Γη, το Chang’e-6 θα βασίζεται σε έναν νέο δορυφόρο αναμετάδοσης που περιφέρεται γύρω από το φεγγάρι.

Ο ίδιος δορυφόρος αναμετάδοσης θα υποστηρίξει τις αποστολές Chang’e-7 και 8 χωρίς πληρώματα το 2026 και το 2028, αντίστοιχα, όταν η Κίνα αρχίσει να εξερευνά τον νότιο πόλο για νερό και να χτίσει ένα στοιχειώδες φυλάκιο με τη Ρωσία.

Η Κίνα σκοπεύει να στείλει αστροναύτες της στο φεγγάρι μέχρι το 2030.

Τα σχέδια του Πεκίνου έχουν ανησυχήσει τη NASA, της οποίας ο διαχειριστής, ο Μπιλ Νέλσον, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Κίνα θα διεκδικήσει τυχόν υδάτινους πόρους ως δικούς της. Το Πεκίνο λέει ότι παραμένει προσηλωμένο στη συνεργασία με όλα τα έθνη για την οικοδόμηση ενός «κοινού» μέλλοντος.

Στο Chang’e-6, η Κίνα θα μεταφέρει φορτία από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σουηδία και το Πακιστάν και στο Chang’e-7, φορτία από τη Ρωσία, την Ελβετία και την Ταϊλάνδη.

Η NASA απαγορεύεται από τη νομοθεσία των ΗΠΑ από οποιαδήποτε συνεργασία, άμεση ή έμμεση, με την Κίνα.

Στο πλαίσιο του ξεχωριστού προγράμματος Artemis υπό την ηγεσία της NASA, Αμερικανοί αστροναύτες θα προσεδαφιστούν κοντά στο νότιο πόλο το 2026, οι πρώτοι άνθρωποι στο φεγγάρι από το 1972.

«Η διεθνής συνεργασία είναι το κλειδί (για την εξερεύνηση της Σελήνης)», δήλωσε στο Reuters ο Clive Neal, καθηγητής πλανητικής γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame. «Απλώς η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν συνεργάζονται αυτή τη στιγμή. Ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί».

Οι φιλοδοξίες του νότιου πόλου

Το Chang’e 6 θα προσπαθήσει να προσσεληνωθεί στη βορειοανατολική πλευρά της τεράστιας λεκάνης του Νότιου Πόλου-Aitkin, του παλαιότερου γνωστού κρατήρα πρόσκρουσης στο Ηλιακό Σύστημα.

Η νοτιότερη προσεδάφισγ πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο από το IM-1, μια κοινή αποστολή μεταξύ της NASA και της ιδιωτικής εταιρείας Intuitive Machines με έδρα το Τέξας.

Μετά την προσσελήνωση στο Malapert A, μια τοποθεσία κοντά στον νότιο πόλο που πιστεύεται ότι ήταν σχετικά επίπεδη, το διαστημικό σκάφος έγειρε απότομα προς τη μία πλευρά εν μέσω μιας σειράς τεχνικών προβλημάτων, αντανακλώντας τη φύση υψηλού κινδύνου των σεληνιακών προσγειώσεων.

Ο νότιος πόλος έχει περιγραφεί από τους επιστήμονες ως η «χρυσή ζώνη» για την εξερεύνηση της Σελήνης.

Ο πολικός πάγος θα μπορούσε να διατηρήσει μακροπρόθεσμες ερευνητικές βάσεις χωρίς να βασίζεται σε ακριβούς πόρους που μεταφέρονται από τη Γη.

Το Chandrayaan-1 της Ινδίας που εκτοξεύτηκε το 2008 επιβεβαίωσε την ύπαρξη πάγου μέσα σε πολικούς κρατήρες.

Η επιστροφή δείγματος του Chang’e-6 θα μπορούσε επίσης να ρίξει περισσότερο φως στην πρώιμη εξέλιξη της Σελήνης και του εσωτερικού Ηλιακού Συστήματος.

Πηγή: OT.gr

Must in

Θρυλική καρδιά ο Σέστιτς!

Ο παλιός άσος του Ολυμπιακού και του Ερυθρού Αστέρα αναρρώνει μετά την πετυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε αφού η ζωή του ήταν σε άμεσο κίνδυνο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο