Σάββατο 17 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
«Αρχαιοελληνικό» κιτς στην Ακρόπολη: συνεχίζονται οι αντιδράσεις- τι απαντά το υπουργείο Πολιτισμού

«Αρχαιοελληνικό» κιτς στην Ακρόπολη: συνεχίζονται οι αντιδράσεις- τι απαντά το υπουργείο Πολιτισμού

Μετά τις έντονες αντιδράσεις το υπουργείο Πολιτισμού απέδωσε το περιστατικό σε άτομα που «εμφιλοχώρησαν», όμως συνδικαλιστές αμφισβητούν ότι τα πράγματα είχαν έτσι

Συνεχίζεται ο θόρυβος που προκλήθηκε από τις φωτογραφίες που ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εμφάνιζαν εικόνες «αρχαιοελληνικού» κιτς στην Ακρόπολη, με νεαρές και νεαρούς ντυμένους με αρχαιοπρεπείς ενδυμασία  και δύο εξ αυτών να υποδύονται την Αθηνά και τον Ποσειδώνα.

Ο θορυβος δεν είχε να κάνει μόνο με το αισθητικό ζήτημα, αλλά και με το γεγονός ότι για τους αρχαιολογικούς χώρους ισχύουν πολύ αυστηροί κανονισμοί για την αμφίεση των επισκεπτών και δεν επιτρέπονται οι μεταμφιέσεις. Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση πρόσβασης και χρήσης των αρχαιολογικών χώρων και τις οδηγίες που ακολουθεί το φυλακτικό προσωπικό απαγορεύεται στους αρχαιολογικούς χώρους η ενδυμασία που παραπέμπει σε μεταμφίεση. Μάλιστα δεν επιτρέπεται ούτε σε παιδιά με αποκριάτικη αμφίεση η είσοδος, ούτε για παράδειγμα επιτρέπεται στους δωδεκαθεϊστές να εμφανιστούν με σχετική ενδυμασία παρότι το ζητούν για λατρευτικούς λόγους.

Το περιστατικό προκάλεσε και πολιτικές αντιδράσεις. «Είναι αληθινές οι φωτογραφίες με τις χλαμύδες στην Ακρόπολη;» αναρωτήθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα, καθώς «από σήμερα το πρωί, βλέπουμε στην κοινωνική δικτύωση φωτογραφίες από την Ακρόπολη των Αθηνών με χθεσινή ημερομηνία, στις οποίες διακρίνονται κάποιοι ντυμένοι “Ηρακλής” και “Αμαζόνα”, άλλοι ντυμένοι και βαμμένοι αρχαιοελληνικά αγάλματα και άλλοι ντυμένοι θεότητες της αρχαιότητας». Για να συμπληρώσει ότι «επειδή δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού επέτρεψε να γίνει η Ακρόπολη μια κακόγουστη Ντίσνεϊλαντ» στον ΣΥΡΙΖΑ καλούν «την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού να απαντήσει εάν οι φωτογραφίες αυτές είναι γνήσιες ή αν πρόκειται για fake news» αναμένοντας «άμεσα τις διευκρινίσεις».

Τι απάντησε το υπουργείο Πολιτισμού

Από τη μεριά του υπουργείου Πολιτισμού, αυτό που έχει δηλωθεί, μέσω της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης των Αθηνών είναι ότι «καθώς τον χώρο επισκέφθηκαν- με εισιτήριο- πολυμελείς ομάδες επισκεπτών, μεταξύ αυτών εμφιλοχώρησαν ορισμένοι με αρχαιοελληνικές ενδυμασίες, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από φυλακτικό προσωπικό της Υπηρεσίες. Έχει διαταχθεί ΕΔΕ (Ένορκη Διοικητική Εξέταση) προκειμένου να διαπιστωθούν τα πραγματικά περιστατικά και να αποδοθούν ευθύνες. Δεν ήταν σε καμιά περίπτωση τμήμα της VIP ξενάγησης, δεδομένου ότι η έναρξη της εν λόγω δράσης προγραμματίζεται από τον ΟΔΑΠ μετά τις 10 Μαίου»

Τι υποστηρίζουν συνδικαλιστές

Ωστόστο την εκδοχή του υπουργείου Πολιτισμού αμφισβητούν συνδικαλιστές από τον χώρο του υπουργείο Πολιτισμού, που επιμένουν ότι το όλο περιστατικό δεν έχει να κάνει με κάποιους που «εμφιλόχωρησαν», αλλά με οργανωμένη επίσκεψη Ινδών επιχειρηματιών, στο πλαίσιο της οποίας διοργανώθηκε και το επιπλέον «δρώμενο» και ότι θα ήταν αδύνατο να είχε οργανωθεί κάτι τέτοιο χωρίς κάποια προηγούμενη συνεννόηση. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου βρισκόταν και έπαιζε και η μπάντα του Λιμενικού Σώματος, πιθανότατα σε σχέση με την όλη επίσκεψη των Ινδών επιχειρηματιών στην Ακρόπολη.

Sports in

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Φούλαμ 1-0: Τη λύτρωσε ο Ζίρκζι στο 87′!

Ο Ζίρκζι έκανε ντεμπούτο για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και με δικό του γκολ στο 87′ έδωσε τη νίκη με 1-0 κόντρα στη Φούλαμ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024