Με μια συγκινητική ανάρτηση στο Facebook ο διευυθυντής εκδόσεων, Χάρης Νικολακάκης, περιέγραψε το απογοητευτικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί στον Τύπο τα τελευταία χρόνια.

Η πτώση των πωλήσεων των ιστορικών βιβλίων τσέπης με ιστορίες αγάπης είναι συνεχής τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια, με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι στην BELL, να αποφασίσουν την αναστολή έκδοσης των Άρλεκιν στην έντυπη μορφή τους από τον ερχόμενο Ιούνιο.

«Όπως όλοι έχουμε διαπιστώσει, τα τελευταία αρκετά χρόνια, ο τύπος (από τα μηνιαία και εβδομαδιαία περιοδικά, μέχρι τις καθημερινές και τις Κυριακάτικες εφημερίδες) έχει πληγεί ανεπανόρθωτα»

Photo: Facebook / Άρλεκιν

Την είδηση έκανε γνωστή ο διευθυντής σύνταξης της εταιρείας, Χάρης Νικολακάκης, με μια ανάρτηση στο Facebook: 

«Νωρίτερα σήμερα ανακοινώσαμε το τέλος των Άρλεκιν με τη μορφή που κυκλοφορούν εδώ και 45 χρόνια στην Ελλάδα. Και μπορεί να το κάναμε με βαριά καρδιά –καθώς δε νομίζω ότι διαφωνεί κανείς (είτε τα λατρεύει, είτε τα… αποστρέφεται) με τη διαπίστωση ότι τα μικρά αυτά βιβλία τσέπης είναι συνώνυμα με τις ιστορίες αγάπης–, αλλά είναι μια κίνηση-μονόδρομος.
Η επιτυχία των Άρλεκιν βασίστηκε από την αρχή στο τρίπτυχο: μικρές ιστορίες αγάπης, οικονομική τιμή, διανομή αποκλειστικά στα περίπτερα. Ήταν δηλαδή περιοδικός τύπος, με τη μορφή μικρών βιβλίων.

»Όπως όλοι έχουμε διαπιστώσει, τα τελευταία αρκετά χρόνια, ο τύπος (από τα μηνιαία και εβδομαδιαία περιοδικά, μέχρι τις καθημερινές και τις Κυριακάτικες εφημερίδες) έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Οι κυκλοφορίες όλων των εντύπων δυστυχώς κατέρρευσαν –όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως– ενώ, ειδικά στη χώρα μας, έκλεισαν περισσότερα από τα μισά περίπτερα που υπήρχαν στις γειτονιές, ενώ μόνο το 1/3 από αυτά που έμειναν διαθέτουν πια τύπο.

»Η γενιά μου μεγάλωσε διαβάζοντας περιοδικά, κόμικς, εφημερίδες (αμέτρητα έντυπα και χιλιάδες «βόλτες» στο περίπτερο της γειτονιάς). Τα Άρλεκιν, όπως είπαμε, είναι περιοδικός τύπος. Γι’ αυτό και δεν μπορεί κανείς να τα βρει αλλού (π.χ. στα βιβλιοπωλεία). Και η συνεχής πτώση στις πωλήσεις, σε συνάρτηση με τον διπλασιασμό (κυριολεκτικά) στο κόστος παραγωγής τους, μάς έδειξε ότι ήρθε η στιγμή να γυρίσουμε σελίδα.
Άρλεκιν (με τη μορφή του περιοδικού τύπου) τέλος, από τον Ιούνιο. Η συνεργασία με την Harlequin, αλλά και άλλους εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού που ειδικεύονται στην αισθηματική λογοτεχνία, συνεχίζεται και ετοιμάζουμε διάφορα για το 2025. Όπως συνεχίζεται, φυσικά, και η #1 στην Ελλάδα σειρά αισθηματικής και ερωτικής λογοτεχνίας, αυτή των SILK.

»Κλείνω το μικρό αυτό σημείωμα με ένα μεγάλο «ευχαριστώ» από όλους μας στη ΧΑΡΛΕΝΙΚ ΕΛΛΑΣ, στις αναγνώστριες και στους αναγνώστες για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που έδειξαν στα Άρλεκιν όλα αυτά τα χρόνια».

Δείτε την ανάρτησή του 

Πριν είχε προηγηθεί η ανάρτηση των εκδόσεων στη σελίδα Άρλεκιν του Facebook

«Ανακοίνωση: Αλλαγή σελίδας στα Άρλεκιν

»Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως μετά από 45 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα περίπτερα της χώρας, η εταιρεία μας αποφάσισε να βάλει μια τελεία στην έκδοση των βιβλίων τσέπης Άρλεκιν.
Η πτώση των πωλήσεων των Άρλεκιν είναι συνεχής τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια –όπως συμβαίνει και με τον υπόλοιπο περιοδικό τύπο που διακινείται αποκλειστικά μέσω των περιπτέρων– και σε συνάρτηση με το αυξημένο κόστος παραγωγής η παύση της κυκλοφορίας των σειρών Χρυσά, Special, Κλασικά, Επιλογές και Eros από τον Ιούνιο του 2024 είναι μονόδρομος. Συνεπώς, τα τεύχη του Μαΐου θα είναι τα τελευταία Άρλεκιν που θα κυκλοφορήσουν στα περίπτερα.

»Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τις χιλιάδες αναγνώστριες και τους αναγνώστες που αγάπησαν τα Άρλεκιν μέσα στο πέρασμα των δεκαετιών, καθώς και εκείνες και εκείνους που συνέχισαν να μας τιμούν μέχρι σήμερα με την αγορά των μικρών αισθηματικών ιστοριών μας από το περίπτερο.
Φυσικά, το αναγνωστικό μας ταξίδι δε σταματάει εδώ

»Η ΧΑΡΛΕΝΙΚ ΕΛΛΑΣ θα συνεχίσει να εκδίδει βιβλία αισθηματικής λογοτεχνίας μέσα από τις εξαιρετικά επιτυχημένες σειρές SILK και PLUS –ελληνικά και μεταφρασμένα μυθιστορήματα που μπορεί κανείς να βρει και σε όλα τα βιβλιοπωλεία– ενώ ήδη σχεδιάζουμε νέα σειρά αισθηματικών ιστοριών σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο της Harlequin, και όχι μόνο.
Ενημερωτικά, αυτές είναι οι ημερομηνίες κυκλοφορίας των τελευταίων τευχών Άρλεκιν στα περίπτερα Αττικής & Θεσσαλονίκης:

* ΕROS no.35 – 10/5
* ΧΡΥΣΑ no.2047 – 10/5
* SPECIAL no.523 – 15/5
* ΧΡΥΣΑ no.2048 – 22/5
* ΚΛΑΣΙΚΑ no.521 – 29/5»

Δείτε την ανακοίνωση: 

Και τώρα; 

Σε μια συνέντευξη που έδωσε ο Χάρης Νικολακάκης στο Η Πόλη Ζει είπε: «Αν η ερωτική/αισθηματική θα συνεχίσει; Φυσικά. Το τέλος των Άρλεκιν με τη μορφή που κυκλοφορούσαν εδώ και 45 χρόνια σηματοδοτεί απλώς αλλαγή πλεύσης, αφού συνεχίζουμε και δυναμώνουμε την –τολμώ να πω– #1 αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα σειρά αισθηματικής και ερωτικής λογοτεχνίας SILK… η συνεργασία μας με τη Harlequin (τον εκδοτικό οίκο των ΗΠΑ απ’ όπου προέρχονται και τα «Άρλεκιν) θα μετατοπιστεί μόνο στα βιβλιοπωλεία, αρχικά με τη σειρά βιβλίων PLUS και στη συνέχεια με νέες, διαφορετικές εκδόσεις που θα έρθουν μέσα στην επόμενη χρονιά».