Αρνί του Πάσχα: Το κάρβουνο είναι το μυστικό για… τραγανή πετσούλα
Για να έχει επιτυχία το αρνί του Πάσχα, πρέπει να επιλέξετε τα κατάλληλα κάρβουνα.
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Παραδοσιακά ο οβελίας του Πάσχα σφάζεται μια μέρα πριν, δηλαδή το Μεγάλο Σάββατο το πρωί και έκτοτε οι νοικοκυρές το προετοιμάζουν μέχρι να το… αναλάβουν οι ψήστες την γιορτινή Κυριακή του Πάσχα.
Κι ενώ το δικό σας μπορεί να το έχετε προμηθευτεί σφαγμένο μερικές μέρες πριν, τα υπόλοιπα βήματα της διαδικασίας παραμένουν ίδια. Αφού πλυθεί και καθαριστεί με άφθονο νερό, το αρνί θα πρέπει να κρεμαστεί τυλιγμένο με ένα μεγάλο καθαρό σεντόνι για να μην έρθει σε επαφή με μύγες και έντομα.
Αφού κρυώσει και στεγνώσει, το πρωί της Κυριακής ξεκινά η διαδικασία του σουβλίσματος ή του ψησίματος αναλόγως εάν έχετε επιλέξει σούβλα ή ψησταριές όπως barbeque.
Για να προετοιμάσετε λοιπόν, την ψησταριά σας θα πρέπει να προμηθευτείτε – μετά το αρνί – την κατάλληλη καύσιμη ύλη. Οι κατηγορίες μέσα από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε περιλαμβάνουν τα ξυλοκάρβουνα, τα κάρβουνα, τις μπριγκέτες και το πυρινοκάρβουνο.
Ξυλοκάρβουνα για αρωματικό ψήσιμο
Παράγοντες όπως η θερμική ικανότητα, ο ρυθμός καύσης, η ενέργεια, εάν αφήνει πολλές στάχτες και εάν σπινθηροβολεί ή καπνίζει είναι εκείνοι που θα καθορίσουν το ξύλο του κάρβουνου.
Ενώ τα κωνοφόρα έχουν πιο πολλή θερμική ενέργεια, έχουν την τάση να καίγονται πιο γρήγορα λόγω της ρητίνης. Καλύτερες επιλογές περιλαμβάνουν το πουρνάρι, η ελιά και η βελανιδιά.
Το ξύλο της ελιάς χαρίζει ευωδία, καίγεται σχετικά αργά και δίνει ομοιόμορφη απόδοση. Η βελανιδιά είναι σκληρό ξύλο, αργεί να ανάψει, αργεί όμως και να καεί, χαρίζοντας σταθερή φωτιά για αρκετή ώρα.
Κλασικά κάρβουνα
Στην αγορά μπορείτε να βρείτε διαθέσιμα πολλά κάρβουνα με τις παραπάνω ιδιότητες τόσο στην ελληνική όσο και στην αγορά του εξωτερικού.
Μπριγκέτες
Αποτελούνται από πεπιεσμένο ροκανίδι, το οποίο συμπιέζεται μαζί με διάφορα φυσικά υλικά συγκόλλησης. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα ξύλου δίνουν μεγάλη διάρκεια καύσης, ακόμα και τριπλάσια από εκείνη του κάρβουνου.
Το θερμικό τους φορτίο είναι πιο χαμηλό αλλά και πιο σταθερό και συνήθως προτιμώνται για ψησίματα μεγάλης διάρκειας, όπως είναι το σούβλισμα του πασχαλινού αρνιού.
Πυρινοκάρβουνο
Το πυρινοκάρβουνο θεωρείται στερεό βιοκαύσιμο και αποτελεί ένα υπόλειμμα από την παραγωγή του Καλαματιανού ελαιολάδου. Στα πολλά του πλεονεκτήματα συγκαταλέγεται το γεγονός ότι δεν μυρίζει, δεν καπνίζει, δεν πετά σπίθες, ανάβει πολύ εύκολα και δεν περιέχει χημικά πρόσθετα.
Ανεξάρτητα από την τελική σας επιλογή, μην ξεχνάτε να βάλετε το αρνάκι για ψήσιμο αφού πρώτα γίνει η σωστή καύση του κάρβουνου. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να το βάλετε πάνω από την φωτιά, αφού δημιουργηθεί ένα άσπρο στρώμα πάνω στα κάρβουνα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις