Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: «Φλέγονται» τα αμερικάνικα πανεπιστήμια για τη Γάζα – Συνεχίζουν στο Κολούμπια, συλλήψεις στο Τέξας

Live: «Φλέγονται» τα αμερικάνικα πανεπιστήμια για τη Γάζα – Συνεχίζουν στο Κολούμπια, συλλήψεις στο Τέξας

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - «Γενναιόδωρη» η πρόταση του Ισραήλ στη Χαμάς, λέει ο Μπλίνκεν - «Περιλαμβάνει εκεχειρία 40 ημερών», είπε ο Κάμερον - Αναμένεται η απάντηση της ένοπλης οργάνωσης

Συνεχίστηκαν για άλλη μία μέρα οι σφοδρές επιθέσεις στη Γάζα με δεκάδες νεκρούς.

Μπάιντεν και Νετανιάχου μίλησαν τηλεφωνικά για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τους αιχμαλώτους, καθώς και για τη σχεδιαζόμενη επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, για την οποία ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει προηγουμένως ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει σχέδια εκκένωσης για τους αμάχους.

Η Χαμάς αναμένεται να απαντήσει στην πρόταση του Ισραήλ για τους ομήρους και την εκεχειρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στη Σαουδική Αραβία και θα μεταβεί στη συνέχεια στην Ιορδανία και το Ισραήλ στο πλαίσιο της προσπάθειας να διασφαλιστεί η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

08:30 Διαβάστε όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ 

06:00 «Μια πόλη θανάτου και φαντασμάτων»

Ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, δηλώνει ότι η πόλη της Γάζας έχει μετατραπεί σε λιγότερο από ένα χρόνο σ’ έναν τόπο «όπου κυριαρχεί ο όλεθρος και η καταστροφή».

Αυτό που κάποτε ήταν μια «ζωντανή πόλη στην ακτή» με σχολεία, αγορές και ανθρώπους να διάγουν την καθημερινότητά τους έχει τώρα μετατραπεί σε «μια πόλη θανάτου και φαντασμάτων».

Ο Λαζαρινί, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, τονίζει επίσης ότι η ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου από τον πόλεμο παλαιστινιακού εδάφους θα απαιτήσει περισσότερα από «τούβλα και πέτρα».

«Πρόκειται για την επούλωση και την υπέρβαση. Οσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο πιο πολύ απομακρυνόμαστε από αυτό», επισημαίνει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας ότι «η κατάπαυση του πυρός έχει καθυστερήσει».

05:00 Τυχόν αποβολή φοιτητών θα συνιστά παραβίαση δικαιωμάτων, λέει ο ΟΗΕ

Η Μέρι Λόουλορ, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περιέγραψε ως «ανησυχητικές» αναφορές ότι οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη θα μπορούσαν να αποβληθούν επειδή αρνήθηκαν να τερματίσουν τον καταυλισμό αλληλεγγύης στη Γάζα.

«Αυτό είναι μια ξεκάθαρη παραβίαση του δικαιώματός τους για ειρηνική συνάθροιση», είπε η Λόουλορ.

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια αρνήθηκαν να τερματίσουν τη διαμαρτυρία τους έως ότου το πανεπιστήμιο ανταποκριθεί στα αιτήματά τους, τα οποία περιλαμβάνουν αποεπένδυση από εταιρείες που επωφελούνται από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

04:00 Να πιέσουν τη Χαμάς ζητά από Αίγυπτο και Κατάρ ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τον εμίρη του Κατάρ και τον πρόεδρο της Αιγύπτου να «κάνουν το παν εντός των δυνάμεών τους» για να εξασφαλίσουν ότι η Χαμάς θα προχωρήσει στην απελευθέρωση ομήρων που κρατά, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο Λευκός Οίκος.

Ο κ. Μπάιντεν μίλησε με τον εμίρη του Κατάρ, τον Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, τον Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, για την «πρόταση στο τραπέζι επί του παρόντος», ανέφεραν οι υπηρεσίες του στα δυο σχεδόν πανομοιότυπα δελτία Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα.

Ο αμερικανός πρόεδρος παρότρυνε τους δυο άραβες ηγέτες, που έχουν στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, να κάνουν «το παν εντός των δυνάμεών τους για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς», καθώς σε αυτό βλέπει «το μοναδικό εμπόδιο στην άμεση κατάπαυση του πυρός».

03:00 Η Χαμάς θα επιστρέψει στο Κάιρο «με γραπτή απάντηση»

Αντιπροσωπεία της Χαμάς εγκατέλειψε το Κάιρο και «θα επιστρέψει» με «απάντηση» στην πιο πρόσφατη πρόταση που της έχει υποβληθεί για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, συνοδευόμενη από απελευθέρωση ομήρων, ανέφερε μέσο ενημέρωσης το οποίο θεωρείται γενικά πως έχει δεσμούς με τις αιγυπτιακές μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με «αιγυπτιακές πηγές» που επικαλέστηκε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Αλ Καχέρα, η αντιπροσωπεία αναχώρησε από το Κάιρο και «θα επιστρέψει με γραπτή απάντηση στην πρόταση».

02:00 Οι Άραβες ηγέτες τρέμουν μην ξεσηκωθούν οι λαοί τους

Η θλίψη και η οργή των Αράβων πολιτών για την κατάσταση της Γάζας προσκρούει στην επίσημη καταστολή, όταν η οργή αυτή στοχεύει στους ίδιους τους ηγέτες τους, όπως αναλύουν διεξοδικά οι ΝΥΤ. Σε ορισμένες χώρες, ακόμη και η δημόσια εκδήλωση φιλοπαλαιστινιακών αισθημάτων είναι αρκετή για να διακινδυνεύσει κανείς τη σύλληψη.

Έξω από το βήμα με τους ανθρώπους τους σε θέματα οικονομικής ευκαιρίας και πολιτικών ελευθεριών, ορισμένες κυβερνήσεις στον αραβικό κόσμο έχουν από καιρό αντιμετωπίσει προστιθέμενη δυσαρέσκεια για τους δεσμούς τους με το Ισραήλ και τον κύριο υποστηρικτή του, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα ο πόλεμος στη Γάζα – και αυτό που πολλοί Άραβες βλέπουν ως συνενοχή των δικών τους κυβερνήσεων – έχει ανοίξει μια παλιά σφήνα ανάμεσα στους κυβερνώντες και τους κυβερνώμενους με νέα δύναμη.

Το Μαρόκο ασκεί δίωξη κατά δεκάδων ατόμων που συνελήφθησαν σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις ή κρατήθηκαν για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επικρίνουν την προσέγγιση του βασιλείου με το Ισραήλ. Στη Σαουδική Αραβία, η οποία επιδιώκει μια κανονικότητα συμφωνία με το Ισραήλ, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι αρχές έχουν εμφανίσει τέτοια υπερευαισθησία σε κάθε υπόνοια της αντιπολίτευσης που πολλοί άνθρωποι είναι πολύ φοβισμένοι για να μιλήσουν για το θέμα (Το ίδιο ισχύει και στην Αίγυπτο όπου έχουν γίνει συλλήψεις).

Και η κυβέρνηση της Ιορδανίας, παγιδευμένη ανάμεσα στον πλειοψηφικό παλαιστινιακό πληθυσμό της και στη στενή συνεργασία της με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει συλλάβει τουλάχιστον 1.500 άτομα από τις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία. Σε αυτούς περιλαμβάνονται περίπου 500 τον Μάρτιο, όταν πραγματοποιήθηκαν τεράστιες διαμαρτυρίες έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στο Αμμάν.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ιορδανικής Γερουσίας, Faisal al-Fayez, δήλωσε ότι η χώρα του «δεν θα δεχθεί οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες να μετατραπούν σε πλατφόρμες διχόνοιας». Οι αραβικές απολυταρχίες σπάνια ανέχονται τη διαφωνία. Αλλά ο ακτιβισμός γύρω από την παλαιστινιακή υπόθεση είναι ιδιαίτερα ακανθώδης.

01:34 Πιέζουν οι ΗΠΑ τη Χαμάς για συμφωνία

Οι Αμερικανοί και οι Άραβες ηγέτες εκφράζουν ανησυχίες ότι οι πρόσφατα αναζωπυρωμένες συνομιλίες θα μπορούσαν να είναι η τελευταία ευκαιρία για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων πριν ο πόλεμος εκραγεί με την απειλή ισραηλινής επίθεσης στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα.

Καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με Άραβες ηγέτες στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ τη Δευτέρα, υπήρξαν επείγουσες εκκλήσεις για μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς που θα αποτρέψει μια επίθεση στη Ράφα, όπου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο.

Οι συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας περιελάμβαναν την ομαλοποίηση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ, με την Σαουδική Αραβία να ζητά την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Η βιασύνη έρχεται την ώρα που οι ΗΠΑ συνταράσσονται από φοιτητικές διαμαρτυρίες, ενώ το Ισραήλ φοβάται την πιθανότητα ενταλμάτων σύλληψης κατά Ισραηλινών πολιτικών και στρατιωτικών.

01:19 Οι Χούθι ισχυρίζονται πως έπληξαν τέσσερα πλοία, τα δύο αμερικανικά πολεμικά

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης πραγματοποίησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά εχθρικών πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, εκ των οποίων δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία αποτέλεσαν στόχο πολλών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πέτυχαν τους στόχους τους με επιτυχία» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Ανσάρ Αλλάχ Ταξίαρχος Γιαχία Σαρί.

» Ενώ οι ναυτικές δυνάμεις, η πυραυλική δύναμη και η αεροπορία των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης πραγματοποίησαν κοινή επιχείρηση με στόχο το πλοίο (CYCLADES) στην Ερυθρά Θάλασσα και χάρη στον Αλλάχ το χτύπημα ήταν ακριβές.

» Η στοχοποίηση του πλοίου έγινε αφού παραβίασε την απόφαση απαγόρευσης της ναυσιπλοΐας των πλοίων που κατευθύνονται προς τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης, κατευθυνόμενο προς το λιμάνι Umm al-Rashrash στις 21 Απριλίου, χρησιμοποιώντας παραπλάνηση και εξαπάτηση ισχυριζόμενο ότι κατευθυνόταν προς άλλο λιμάνι. Ωστόσο, ήταν υπό παρακολούθηση και παρακολούθηση από τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, και του στάλθηκαν προειδοποιήσεις να μην εισέλθει στα μη επιτρεπόμενα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης, μια επίμονη προσπάθεια να παραβιάσει την απαγόρευση για να γίνει στον κατάλογο των στοχευμένων πλοίων που απαγορεύεται να πλέουν στην περιοχή επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης.

» Και με έναν αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η αεροπορία των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης, με τη βοήθεια του Αλλάχ του Παντοδύναμου, στόχευσε το ισραηλινό πλοίο (MSC ORION) στον Ινδικό Ωκεανό.

» Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης, με τη βοήθεια του Αλλάχ και στη συνέχεια με την υποστήριξη και την υποστήριξη του μεγάλου μας λαού της Υεμένης και όλων των ελεύθερων ανθρώπων του έθνους μας, θα συνεχίσουν να διεξάγουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις για την υποστήριξη του καταπιεσμένου παλαιστινιακού λαού και για την υπεράσπιση της αγαπημένης Υεμένης. Οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα σταματήσουν αν δεν αρθεί η πολιορκία και δεν σταματήσει η επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας».

00:51 Οι Ευρωπαίοι και οι Άραβες ΥΠΕΞ συναντώνται στο Ριάντ για να αναζωογονήσουν τη λύση των δύο κρατών

Οι Ευρωπαίοι και οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας για να συζητήσουν πώς θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση της λύσης των δύο κρατών.

«Αν θέλουμε να προωθήσουμε αυτή τη λύση των δύο κρατών, αυτό δεν θα συμβεί από τα κόμματα. Δεν πιστεύω ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί σε αυτό το σημείο και δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναλάβουν την απαραίτητη ηγεσία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ένας από τους διοργανωτές της συνάντησης. «Έτσι νομίζω ότι μια αραβο-ευρωπαϊκή ηγεσία είναι το καλύτερο που μπορούμε να ελπίζουμε».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της διήμερης ειδικής συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Ριάντ, η οποία ήταν σε μεγάλο βαθμό αφιερωμένη στον πόλεμο κατά της Γάζας.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Φαιζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ ήταν μεταξύ των ηγετών που δήλωσαν στη συνάντηση του WEF ότι τα απτά και μη αναστρέψιμα βήματα για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους θα αποτελούσαν βασικό συστατικό κάθε συμφωνίας για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός.

«Η συνεχιζόμενη απόρριψη της λύσης των δύο κρατών θα υπονομεύσει αναπόφευκτα την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής», δήλωσε ο πρίγκιπας Φαϊζάλ κατά την έναρξη της συνάντησης Ευρωπαίων και Αράβων.

00:26 Save the Children: Η οργάνωση καταγγέλει πόλη-φάντασμα με παιδιά που ζουν στα ερείπια

Η Σάσα Μάγιερς, εκπρόσωπος της Save the Children, δήλωσε μετά από ταξίδι της επικεφαλής της ομάδας της Save the Children στη Γάζα, Καρίν Μπίτι, στο Χαν Γιουνίς αυτό το μήνα για να εκτιμήσουν τις ζημιές, την οδική πρόσβαση σε βασικές περιοχές και να ελέγξουν τον αριθμό των ανθρώπων που επιστρέφουν, ότι: «Πραγματικά αισθάνθηκα σωματικά άρρωστη – η αντίδραση του σώματός μου να δει αυτή την απόλυτη βαρβαρότητα, αυτή την πλήρη αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή».

«Μου έκανε επίσης εντύπωση ο αριθμός των μοναχικών παιδιών. Οδηγείς μέσα από έναν δρόμο που μοιάζει άδειος και ξαφνικά βλέπεις παιδιά να σκαρφαλώνουν από τα χαλάσματα. Είδα τόσα πολλά παιδιά να μεταφέρουν δοχεία, υποθέτω με νερό -δεν ξέρω για πόσο μακριά τα κουβαλούσαν- ολομόναχα, μέσα από αυτούς τους κατεστραμμένους δρόμους. Μπορούσες να δεις ότι τα δοχεία ήταν βαριά και δύσκολο για τα μικρά παιδιά να τα διαχειριστούν. Ήταν ανατριχιαστικό και τρομερό να βλέπεις τόσα πολλά παιδιά μόνα τους, γνωρίζοντας πόσο επικίνδυνο είναι να βρίσκεσαι μέσα σε αυτά τα κατεστραμμένα και μισογκρεμισμένα κτίρια».

Περισσότερα εδώ.

00:03 Νέες ισραηλινές επιθέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια

Το Quds News Network μεταδίδει βίντεο από την Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, η οποία χτυπήθηκε και πάλι από τις ισραηλινές δυνάμεις.

23:54 Τουλάχιστον έξι συλλήψεις στο Πανεπιστήμιο του Τέξας

Σύμφωνα με αναφορές διεθνών ΜΜΕ, τουλάχιστον έξι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές έχουν συλληφθεί στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν των ΗΠΑ, ενώ άλλοι κρατούνται.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν επιτρέπεται το στήσιμο κατασκήνωσης.

Δείτε σχετικό βίντεο:

23:44 Η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού για να διαλύσει τη διαδήλωση στο Τελ Αβίβ

Η ισραηλινή αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού για να διαλύσει τη διαδήλωση στο Τελ Αβίβ που απαιτεί να υπάρξει άμεση συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα.

Δείτε βίντεο:

23:34 «Δεν θα σταματήσουμε, δεν θα κουραστούμε», λένε οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια

Όπως προαναφέραμε οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια αψήφησαν τη διορία που τους έδωσαν οι αρχές του ιδρύματος, απειλώντας τους με κυρώσεις.

Οι διαδηλωτές συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για τον πόλεμο στη Γάζα. Σε ανακοίνωσή τους, όπως αναφέρει η οργάνωση «Φοιτητές του Κολούμπια για τη Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη» λένε: «Δεν θα σταματήσουμε, δεν θα κουραστούμε», ενώ ζητούν να σταματήσουν οι σχέσεις του πανεπιστημίου με ισραηλινές εταιρείες.

Δείτε τη σχετική ανακοίνωση:

23:24 Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι: Υπήρξε ευελιξία στις διαπραγματεύσεις – Δεν θα συμφωνήσουμε στην ισραηλινή παρουσία στη Γάζα

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ισλαμικής Τζιχάντ, Μοχάμεντ αλ-Χίντι, δήλωσε ότι η Χαμάς θα παρουσιάσει τη θέση της σχετικά με την πρόταση για την περίπτωση εκεχειρίας εντός λίγων ημερών, μετά από διαβουλεύσεις με εκπροσώπους άλλων παρατάξεων στη Γάζα.

Σύμφωνα με τον αλ-Χίντι, υπήρξε ευελιξία στις διαπραγματεύσεις τις τελευταίες ημέρες και επιτεύχθηκε συμφωνία επί της αρχής της σταδιακής αποχώρησης από τη Γάζα.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της Χαμάς λένε ότι η προσπάθεια των επόμενων ημερών θα επικεντρωθεί στην παρουσίαση μιας φόρμουλας που και οι δύο πλευρές θα θεωρήσουν αποδεκτή, όπως μια «παρατεταμένη ηρεμία» αντί για κατάπαυση του πυρός, και μια σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, μεταξύ άλλων από το διάδρομο Νετζαρίμ, τον παραλιακό δρόμο και τον δρόμο Σάλαχ αλ-Ντιν, που θα επιτρέψει την επιστροφή των εκτοπισμένων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας.

Σύμφωνα με ανώτερους πολιτικούς αξιωματούχους της Χαμάς, από τις συνομιλίες με άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις προέκυψαν δύο βασικές αρχές: Καμία νέα ισραηλινή επίθεση εντός της Λωρίδας της Γάζας μετά την επίτευξη συμφωνίας και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.

Μιλώντας στη Haaretz, ανώτερη παλαιστινιακή πηγή είπε ότι «δεν θα υπάρξει συμφωνία για στρατιωτική παρουσία εντός της περιοχής και στρατιωτικές επιδρομές, όπως συμβαίνει στη Δυτική Όχθη». Σύμφωνα με την πηγή, όσο αυτές οι αρχές δεν είναι εγγυημένες, θα είναι αδύνατο να εφαρμοστεί μια συμφωνία.

23:14 Αναφορές ότι η αντιπροσωπεία της Χαμάς επέστρεψε στην Ντόχα

Πηγές της Χαμάς δήλωσαν στη σαουδαραβική εφημερίδα A-Sharq ότι «αυτή τη φορά υπάρχει διαφορετική ατμόσφαιρα και διαφορετικές συνθήκες όσον αφορά την πρόταση σχετικά με την κατάπαυση του πυρός».

Τα μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης επέστρεψαν στην Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, για διαβουλεύσεις μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των διαμεσολαβητών στο Κάιρο.

«Η αντιπροσωπεία του κινήματος άκουσε τις διευκρινίσεις των διαμεσολαβητών σχετικά με ορισμένα διφορούμενα σημεία της τελευταίας πρότασης για εκεχειρία», ανέφεραν οι πηγές.

23:05 Καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια υπερασπίζονται τους φοιτητές τους

«Τείχος» προστασίας στους φοιτητές τους έχουν σχηματίσει καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στις ΗΠΑ.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

22:55 Η Αίγυπτος λέει ότι Σίσι και Μπάιντεν συνομίλησαν για τους «κινδύνους μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης» στη Ράφα

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τους κινδύνους μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Ράφα, αναφέρει ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας.

22:45 Διαδήλωση ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα στο Μεξικό

Δείτε βίντεο από διαδήλωση ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα στο Μεξικό:

22:36 Οι Ταξιαρχίες Κουντς ισχυρίζονται ότι πραγματοποίησαν επιθέσεις με ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ

Η ένοπλη πτέρυγα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, οι Ταξιαρχίες Κουντς, ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας προς ισραηλινές πόλεις.

Η οργάνωση δήλωσε ότι βομβάρδισε τη Σντερότ, τη Νιράμ και τους οικισμούς που περιβάλλουν τη Λωρίδα της Γάζας «ως απάντηση στα εγκλήματα του σιωνιστικού εχθρού εναντίον του λαού μας».

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι IDF δήλωσαν ότι αναχαιτίστηκε μια ρουκέτα που εκτοξεύθηκε προς τη Σντερότ.

22:26 Βίαιες συλλήψεις στο Πανεπιστήμιο του Τέξας

Βίντεο δείχνουν αστυνομικούς να συλλαμβάνουν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν.

Οι φοιτητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα.

22:20 «Το Κολούμπια θα καεί» – Οι φοιτητές αποφάσισαν να συνεχίσουν την κινητοποίηση παρά τις απειλές

Οι φοιτητές που διαδηλώνουν στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια αψήφησαν το τελεσίγραφο να διαλυθούν, παρά τις απειλές των αρχών του ιδρύματος.

Οι διαδηλωτές αγνόησαν την προθεσμία με συνθήματα, χειροκροτήματα και τυμπανοκρουσίες από τον καταυλισμό των περισσότερων από 300 ατόμων. Κανένας αξιωματούχος δεν φαίνεται να εισέρχεται στον καταυλισμό, με τουλάχιστον 120 σκηνές να παραμένουν όρθιες καθώς η διορία έληξε.

Πάνω στα έγγραφα που έπρεπε να υπογράψουν οι φοιτητές, μπορεί να δει κανείς συνθήματα όπως: «Το Κολούμπια θα καεί» και «Δεν το διαβάζω όλο αυτό, Ελεύθερη Παλαιστίνη».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

22:15 Διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμο στο Τελ Αβίβ – «Η Ράφα μπορεί να περιμένει, αυτοί δεν μπορούν» λένε για τους ομήρους

Η αστυνομία συμπλέκεται με διαδηλωτές που αποκλείουν την οδό Μπεγκίν του Τελ Αβίβ, καθώς πραγματοποιούν διαμαρτυρία ζητώντας την άμεση επίτευξη συμφωνίας για τους ομήρους.

Πλάνα από τη διαδήλωση δείχνουν διαδηλωτές να βάζουν φωτιές στο δρόμο, καθώς αστυνομικοί προσπαθούν να τους απομακρύνουν. Οι διαδηλωτές τοποθετούν επίσης πανό στο δρόμο που γράφουν «Η Ράφα μπορεί να περιμένει, αυτοί δεν μπορούν».

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές βαδίζουν προς την εθνική οδό Αγιαλόν.

22:10 Ο Μπάιντεν θα συνομιλήσει με τους ηγέτες του Κατάρ και της Αιγύπτου για να συζητήσουν την άσκηση πίεσης στη Χαμάς ώστε να αποδεχθεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να συνομιλήσει με τους ηγέτες του Κατάρ και της Αιγύπτου για να «καταβάλουν όλες τις προσπάθειες για να πείσουν τη Χαμάς να αποδεχθεί τη συμφωνία (σ.σ. για ομήρους και κατάπαυση του πυρός)», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίνα Ζαν-Πιέρ.

22:05 Με στόχο τις ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας λέει ότι η αραβο-ευρωπαϊκή ηγεσία είναι η καλύτερη ελπίδα για τη λύση των δύο κρατών

Οι Ευρωπαίοι και οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας για να συζητήσουν πώς θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση μιας λύσης δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

«Αν θέλουμε να προωθήσουμε αυτή τη λύση των δύο κρατών δεν θα συμβεί από τα (σ.σ. εμπλεκόμενα) μέρη. Δεν πιστεύω ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί σε αυτό το σημείο και δεν πιστεύω ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναλάβουν την απαραίτητη ηγεσία», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της συνάντησης ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ένας από τους διοργανωτές της συνάντησης.

«Έτσι, νομίζω ότι μια αραβο-ευρωπαϊκή ηγεσία είναι το καλύτερο που μπορούμε να ελπίζουμε», τόνισε ο ίδιος.

22:00 Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι το ΔΠΔ δεν έχει δικαιοδοσία στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

Εν μέσω όλο και περισσότερων αναφορών ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα μπορούσε να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά Ισραηλινών αξιωματούχων τις επόμενες ημέρες για τον πόλεμο στη Γάζα, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επαναλαμβάνει την αντίθεση των ΗΠΑ στην έρευνα.

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν έχει καμία δικαιοδοσία σε αυτή την κατάσταση», τόνισε.

21:50 Τεταμένο το κλίμα στο Πανεπιστήμιο του Τέξας – Δείτε βίντεο

Πάνοπλοι αστυνομικοί βρίσκονται ανάμεσα στους διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ.

Δείτε βίντεο:

21:44 Οι κάτοικοι της Ράφα λένε ότι δεν μπορούν να δημιουργήσουν ζώνη ασφαλείας μέσα σε εμπόλεμη ζώνη

Ο Χάνι Μαχμούντ μεταδίδει από τη Ράφα στη νότια Γάζα ότι:

«Παρά τις συνεχιζόμενες συνομιλίες και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο Κάιρο για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός, οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι πολύ προσεκτικοί, επειδή εξακολουθούν να έχουν να αντιμετωπίσουν αυτή την έντονη εκστρατεία βομβαρδισμών που συνεχίζεται τις τελευταίες 24 ώρες.

Υπήρξε μια έντονη αύξηση των αεροπορικών επιθέσεων και των βομβαρδισμών πυροβολικού όχι μόνο στην πόλη Ράφα, αλλά και στο υπόλοιπο ανατολικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Εξετάζουμε τουλάχιστον τρεις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εναντίον εκτοπισμένων οικογενειών στη Ράφα και σε άλλα μέρη της Λωρίδας της Γάζας.

Τουλάχιστον 43 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, και 26 από αυτούς που σκοτώθηκαν σε επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατά τη διάρκεια της ημέρας τυχαίνει να είναι από την πόλη Ράφα.

Υπάρχουν αναφορές για ανθρώπους που εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια. Υπάρχει επίσης η αδυναμία των πληρωμάτων πολιτικής προστασίας και των τραυματιοφορέων και εθελοντών να προσεγγίσουν όσους μπορεί να επέζησαν από αυτές τις επιθέσεις.

Η ζωή στη Ράφα γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Ένα πράγμα που επαναλαμβάνουν συνεχώς οι κάτοικοι εδώ είναι ότι δεν μπορείς να δημιουργήσεις μια ασφαλή ζώνη σε μια εμπόλεμη ζώνη».

21:35 Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε drone των Χούθι που στόχευε εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες», φρεγάτα του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού κατέρριψε σήμερα drone στην Ερυθρά Θάλασσα, κοντά στα στενά του Μπαμπ ελ Μαντέμπ.

Η ιταλική φρεγάτα έχει αναλάβει την προστασία ευρωπαϊκού εμπορικού πλοίου. Το drone επλήγη σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από το πλοίο του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, χωρίς κανένα κίνδυνο για το εμπορικό σκάφος και την ίδια την φρεγάτα, όπως έκανε γνωστό το ιταλικό υπουργείο Άμυνας.

21:30 Δημοσιογράφοι συγκεντρώνονται έξω από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ενώ έληξε η διορία για τη διάλυση του καταυλισμού

Δημοσιογράφοι συγκεντρώνονται έξω από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στις ΗΠΑ ενώ έληξε η διορία για τη διάλυση του καταυλισμού αλληλεγγύης στη Γάζα που έχουν στήσει φοιτητές και εκπαιδευτικό προσωπικό.

Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο:

21:25 Οι IDF ανακοίνωσαν τον θάνατο δύο στρατιωτών στην κεντρική Γάζα

Οι IDF ανακοίνωσαν τον θάνατο δύο εφέδρων που σκοτώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια μαχών στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Τα ονόματά τους είναι τα εξής:

  • Ίντο Αβίβ, 28 ετών και
  • Κακιντάν Μεχαρίμ, 37 ετών

Ο θάνατός τους ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στρατιωτών κατά τη χερσαία εισβολή των IDF στη Γάζα σε 263.

Εκτός από τους δύο, ένας άλλος στρατιώτης του 223ου Τάγματος τραυματίστηκε σοβαρά από έκρηξη κατά τη διάρκεια μάχης με ενόπλους στην περιοχή του διαδρόμου Νετζαρίμ, σύμφωνα με την αρχική έρευνα των IDF.

Τα αίτια της έκρηξης εξακολουθούν να διερευνώνται.

Πηγή φωτογραφιών: IDF

21:15 Πόσες είναι οι ανθρώπινες απώλειες σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ

Πηγή: Al Jazeera

21:09 Μαζική διαδήλωση έξω από την κεντρική βάση του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ για την επιστροφή των ομήρων

Οικογένειες ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και υποστηρικτές τους διαδηλώνουν έξω από το στρατιωτικό αρχηγείο Κίρια στο Τελ Αβίβ για να ζητήσουν άμεση συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα από τη Χαμάς.

Η διαμαρτυρία διογκώνεται γρήγορα, με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet να αναφέρει ότι έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες άτομα.

Πηγή φωτογραφίας: Itai Ron / Flash90

Πηγή φωτογραφίας: David Papish / via Pro-Democracy Protest Movement

20:59 Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ κατηγορεί πέντε μονάδες των IDF για «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ έκρινε πέντε μονάδες του ισραηλινού στρατού υπεύθυνες για «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σε περιστατικά που έλαβαν χώρα έξω από τη Γάζα πριν ξεσπάσει η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς τον Οκτώβριο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αμερικάνικο ΥΠΕΞ.

Τέσσερις από τις μονάδες έχουν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις παραβιάσεις, ενώ το Ισραήλ έχει υποβάλει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την πέμπτη μονάδα και οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις συζητήσεις με την κυβέρνηση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βένταντ Πάτελ.

Η ανακοίνωση έρχεται αφού οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αναβάλουν την απόφασή τους να βάλουν στη «μαύρη λίστα» την πέμπτη μονάδα, μια ταξιαρχία πεζικού αποτελούμενη κυρίως από υπερορθόδοξους στρατιώτες που έχει κατηγορηθεί για καταχρήσεις εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.

20:50 Φιντάν: «Η σφαγή στη Γάζα πρέπει να τελειώσει»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι η «σφαγή» στη Γάζα πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό.

Σε συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, στο Ριάντ, ο Φιντάν ζήτησε επίσης μόνιμη κατάπαυση του πυρός και παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Διαβάστε περισσότερα για τη συνάντηση Φιντάν – Μπλίνκεν εδώ

20:40 Συνάντηση Μπλίνκεν – Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στο Κατάρ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε σήμερα στο Ριάντ με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters.

Ο Μπλίνκεν βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ταξιδιού στη Μέση Ανατολή με στόχο να συζητήσει με τους Άραβες εταίρους για τη μεταπολεμική Γάζα και να πιέσει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να λάβει μέτρα που απαίτησε αυτόν τον μήνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα.

Δείτε βίντεο από τη συνάντηση:

20:35 Ισραηλινή αντιπροσωπεία αναμένεται στο Κάιρο καθώς το Τελ Αβίβ περιμένει την απάντηση της Χαμάς στην τελευταία προσφορά του

Ισραηλινή αντιπροσωπεία αναμένεται να μεταβεί αύριο στο Κάιρο για περαιτέρω συνομιλίες για τους ομήρους, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να περιμένει την απάντηση της Χαμάς στην τελευταία πρόταση του για συμφωνία για τους ομήρους και εκεχειρία.

«Ακόμα περιμένουμε την απάντηση του Σινουάρ (σ.σ. του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα)», αναφέρει Ισραηλινός αξιωματούχος, υπό καθεστώς ανωνυμίας, που επικαλείται ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Walla.

Πηγές λένε στο ισραηλινό Κανάλι Channel 12 ότι το Ισραήλ έκανε «δραματικές» παραχωρήσεις στην προσφορά του προς τη Χαμάς και ότι μπορεί να επιτευχθεί γρήγορα μια συμφωνία αν η παλαιστινιακή οργάνωση εγκαταλείψει τα αιτήματά της για τερματισμό του πολέμου και πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.

20:30 Οι IDF λένε ότι οι μηχανικοί μάχης κατέστρεψαν δύο τούνελ στη βόρεια Γάζα

Οι μηχανικοί μάχης των IDF κατεδάφισαν δύο τούνελ που ανήκαν στις Χαμάς και Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ στην Μπέιτ Χανούν της βόρειας Γάζας τις τελευταίες εβδομάδες, λέει ο ισραηλινός στρατός.

Οι IDF λένε ότι οι δύο σήραγγες βρίσκονταν υπό «συνεχή παρακολούθηση» από την ανακάλυψή τους και μέχρι την κατεδάφισή τους.

Τα υπόγεια περάσματα δεν έφταναν σε ισραηλινό έδαφος, σύμφωνα με τις IDF.

Δείτε σχετική ανάρτηση στο X:

20:20 Τουλάχιστον τρεις νεκροί Παλαιστίνιοι στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ

Το Al Jazeera Arabic μεταδίδει ότι ισραηλινή επίθεση σε σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων.

Η επίθεση έγινε σε σπίτι που ανήκε στην οικογένεια Αμπού Τουγιόρ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

20:11 Συνέλευση στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια για να αποφασίσουν οι φοιτητές πώς θα συνεχίσουν

Η Τερέζα Μπο μεταδίδει από τη Νέα Υόρκη για το Al Jazeera ότι:

«Η πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κολούμπια εξέδωσε δήλωση και λέει ότι ελπίζει να επιλυθεί ειρηνικά αυτή η συνεχιζόμενη διαμάχη. Λέει ότι θέλει να εγγυηθεί την ελευθερία του λόγου, αλλά ταυτόχρονα να εγγυηθεί την ασφάλεια των Εβραίων φοιτητών του πανεπιστημίου.

Ενώ το Κολούμπια δήλωσε ότι δεν θα πάρει αποστάσεις από το Ισραήλ, στη δήλωση, λέει επίσης ότι είναι ανοιχτή σε προτάσεις για το τι θα γίνει με τις επενδύσεις του πανεπιστημίου.

Μαθαίνουμε ότι οι φοιτητές που βρίσκονται μέσα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε συνέλευση. Τους έχει μοιραστεί ένα έγγραφο που τους ζητά να εγκαταλείψουν ειρηνικά το πανεπιστήμιο μέχρι τις 14:00 (σ.σ. τοπική ώρα). Λένε ότι πρέπει να υπογράψουν το έγγραφο. Αν δεν το κάνουν, δεν θα τους επιτραπεί να τελειώσουν το εξάμηνο με  καλή βαθμολογία.

Οι φοιτητές πιστεύουν ότι πρόκειται για μια μορφή πολιτικής ανυπακοής. Υπάρχει μια μακρά παράδοση στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ για τη διεξαγωγή αυτού του είδους διαμαρτυρίας που χρονολογείται από τον πόλεμο του Βιετνάμ τη δεκαετία του 1960. Πιστεύουν ότι έχουν δίκιο να πραγματοποιούν αυτού του είδους τη διαμαρτυρία.

Πολλοί μας είπαν ότι πιστεύουν ότι η αστυνομία θα μπορούσε να επιστρέψει για να προσπαθήσει να τους απομακρύνει με τη βία από την πανεπιστημιούπολη».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:01 Διεθνής Αμνηστία: Οι αρχές στην Ευρώπη καταστέλλουν τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις

Ομάδες δικαιωμάτων λένε ότι οι αρχές στην Ευρώπη καταστέλλουν τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις.

«Βλέπουμε τους νόμους περί ρητορικής μίσους και τους αντιτρομοκρατικούς νόμους να εργαλειοποιούνται, να χρησιμοποιούνται ως όπλα για να κυνηγήσουν αυτό που είναι νόμιμος λόγος σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα», δήλωσε η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας, Τζούλια Χολ.

Η Χολ πρόσθεσε ότι υπήρξε «μια χιονοστιβάδα ακυρώσεων και στοχοποίησης ειρηνικών διαδηλωτών, ακαδημαϊκών, οποιουδήποτε είναι βασικά εκεί έξω σε αλληλεγγύη με τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων ή ασκεί κριτική στο κράτος του Ισραήλ».

Σε τουλάχιστον 12 κράτη μέλη της ΕΕ, οι αρχές έχουν λάβει «δυσανάλογα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της προληπτικής απαγόρευσης διαδηλώσεων με βάση τον προφανή κίνδυνο για τη ‘δημόσια τάξη’ και την ‘ασφάλεια’», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Πολιτών που εδρεύει στις Βρυξέλλες σε έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα.

Οι γαλλικές αρχές απαγόρευσαν φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις, ακύρωσαν συνέδρια και πρόσφατα κάλεσαν δύο ακροαριστερούς πολιτικούς για ανάκριση από την αστυνομία για φερόμενη «υποστήριξη της τρομοκρατίας», ενώ η Γερμανία απαγόρευσε αυτό τον μήνα την είσοδο στον πρώην Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη «για να αποτρέψει οποιαδήποτε αντισημιτική και αντιισραηλινή προπαγάνδα», όπως υπενθυμίζει το Al Jazeera.

19:52 Εκπρόσωπος Χαμάς: «Σοβαρά ερωτήματα για τους διαμεσολαβητές»

Ο ανώτερος εκπρόσωπος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν, επανέλαβε τη θέση της οργάνωσης για κατάπαυση του πυρός, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης των στρατευμάτων στη Γάζα και της επιστροφής των Παλαιστινίων στα σπίτια τους.

«Είναι σαφές από το ισραηλινό έγγραφο ότι εξακολουθούν να επιμένουν σε δύο σημαντικά ζητήματα. Δεν θέλουν πλήρη κατάπαυση του πυρός και δεν μιλούν, με σοβαρό τρόπο, για την αποχώρηση από τη Γάζα. Στην πραγματικότητα, εξακολουθούν να μιλούν για την παρουσία τους, πράγμα που σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να κατέχουν τη Γάζα», δήλωσε ο Χαμντάν στο Al Jazeera.

«Έχουμε σοβαρά ερωτήματα για τους διαμεσολαβητές. Εάν υπάρξουν θετικές απαντήσεις, νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά», είπε ο Χαμντάν.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν υποστήριξε ότι η ισραηλινή πρόταση ήταν μια «εξαιρετικά γενναιόδωρη» προσφορά.

«Το να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων δεν είναι γενναιόδωρο. Η ίδια η επίθεση είναι ένα έγκλημα, οπότε όταν σταματάς ένα έγκλημα, δεν μπορείς να ισχυριστείς ότι είναι μια γενναιόδωρη ενέργεια από την ισραηλινή πλευρά», σχολίασε ο Χαμντάν.

19:45 Τραμπ: Η Χαμάς δεν μπορεί να κάνει συμφωνία επειδή υπάρχουν λιγότεροι ζωντανοί όμηροι – «Η 7η Οκτωβρίου δεν θα είχε συμβεί αν ήμουν πρόεδρος»

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και νυν υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ, έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social ότι «το Ισραήλ θα διαπιστώσει, πολύ δυστυχώς, ότι υπάρχουν πολύ λιγότεροι όμηροι απ’ ό,τι πιστεύεται σήμερα.

Αυτός είναι ο λόγος που είναι δύσκολο για τη Χαμάς να κάνει μια συμφωνία – Δεν είναι πλέον σε θέση να παραδώσουν τους ανθρώπους, επειδή πολλοί από αυτούς έχουν φύγει. Η Χαμάς είναι ανίκανη να κρατήσει Εβραίους ανθρώπους για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να τους σκοτώσει, και αυτό θα γίνει μόνο χειρότερο!».

Στη συνέχεια ο Τραμπ έγραψε: «ΜΗΔΕΝΙΚΗ ηγεσία από τον Μπάιντεν. Η 7η Οκτωβρίου ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΠΟΤΕ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ – ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ!!!» (σ.σ. με κεφαλαία).

19:35 Γονείς 400 Ισραηλινών στρατιωτών προς Γκαντζ, Έισνεκοτ: «Η είσοδος στη Ράφα είναι μια παγίδα θανάτου»

Οι γονείς 400 στρατιωτών των IDF απευθύνθηκαν στους υπουργούς Μπένι Γκαντζ και Γκάντι Έισενκοτ, οι οποίοι είναι μέλη του υπουργικού συμβουλίου πολέμου, απαιτώντας να σταματήσουν τα σχέδιά τους να εισέλθουν στη Ράφα.

«Η είσοδος στη Ράφα δεν θα ήταν τίποτα λιγότερο από μια παγίδα θανάτου», έγραψαν οι γονείς, «υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν θα μείνουμε άπραγοι και δεν θα επιτρέψουμε στα παιδιά μας να ρισκάρουν τη ζωή τους».

19:26 Αυξάνεται η ανησυχία στο Ισραήλ για την έκδοση ενταλμάτων κατά αξιωματούχων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Το Ισραήλ εκφράζει ανησυχία ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ενδέχεται να ετοιμάζει να εκδώσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος Ισραηλινών κυβερνητικών αξιωματούχων με κατηγορίες που σχετίζονται με τη διεξαγωγή του πολέμου στη Γάζα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:16 Σειρήνες ακούγονται σε κοινότητες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας

Σειρήνες που προειδοποιούν για ρουκέτες ακούγονται στην Σντερότ και σε άλλες κοινότητες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

19:08 Νέο τελεσίγραφο από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές – Απειλές για αναστολές σπουδών

Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια εξέδωσε νέο τελεσίγραφο προς τους φοιτητές για να υπογράψουν ένα έντυπο και να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό αλληλεγγύης στη Γάζα μέχρι το μεσημέρι (σ.σ. ώρα ΗΠΑ), αλλιώς θα αντιμετωπίσουν την αποβολή τους.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι αν οι διαδηλωτές αποχωρήσουν μέχρι τις 14:00 τοπική ώρα και υπογράψουν ένα έντυπο με το οποίο δεσμεύονται να τηρούν τις πανεπιστημιακές πολιτικές μέχρι τον Ιούνιο του 2025 ή εάν αποφοιτήσουν νωρίτερα, μπορούν να τελειώσουν το εξάμηνο με καλή βαθμολογία.

Σε αντίθετη περίπτωση, αναφέρει η επιστολή, θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, εν αναμονή περαιτέρω έρευνας.

Δείτε την επιστολή – τελεσίγραφο προς τους φοιτητές:

Πηγή: X

18:59 Πόσο κοστίζει το ταξίδι από τη Γάζα προς την ελευθερία;

Μια νύχτα του Μαρτίου, ο Αχμέντ καθόταν σε μια ταράτσα στη Γάζα, καθώς ήταν το μοναδικό μέρος που μπορούσε να βρει σήμα.

Πριν από δύο βδομάδες είχε πληρώσει 5.000 δολάρια στο Hala Consulting and Tourism Services, ένα ταξιδιωτικό γραφείο στο Κάιρο, για να τον βάλει σε ένα μητρώο όσων επιτρεπόταν να περάσουν στην Αίγυπτο.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

18:47 Οι ΗΠΑ και σύμμαχοι τους δηλώνουν ότι ανησυχούν ότι τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Ισραηλινούς θα μπορούσαν να «βυθίσουν» τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και συμμαχικά τους κράτη ανησυχούν ότι η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για Ισραηλινούς αξιωματούχους θα μπορούσε να «βυθίσει» τη συμφωνία για ομήρους και εκεχειρία στη Γάζα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση του θέματος χωρίς να τις κατονομάζει, το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει τις ανησυχίες ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία εάν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εκδώσει τα εντάλματα.

Το δημοσίευμα δεν διευκρινίζει ποιες άλλες χώρες έχουν απευθυνθεί στο δικαστήριο, αλλά αναφέρει ότι τα εθνικά κράτη της G7 «έχουν ξεκινήσει μια αθόρυβη διπλωματική προσπάθεια για να μεταφέρουν αυτό το μήνυμα στο δικαστήριο της Χάγης».

18:38 Βίντεο από την επέμβαση της γαλλικής αστυνομίας στη Σορβόνη

Όπως αποτυπώνουν μια σειρά βίντεο, η γαλλική αστυνομία απομάκρυνε με τη βία διαδηλωτές από τη Σορβόνη.

Νέα διαδήλωση διοργανώθηκε στη συνέχεια στις πύλες του πανεπιστημίου.

18:35  Οι οικογένειες των ομήρων που εμφανίστηκαν σε βίντεο της Χαμάς λένε ότι είναι «ένα κάλεσμα αφύπνισης» για τους ιθύνοντες

Οι συγγενείς των ομήρων Κιθ Σίγκελ και Όμρι Μιράν, οι οποίοι εμφανίστηκαν σε βίντεο που δημοσίευσε η Χαμάς στις αρχές της εβδομάδας, κάλεσαν την κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία με τη Χαμάς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πλατεία Ομήρων.

«Το σημάδι ζωής που λάβαμε είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για τους ιθύνοντες», δήλωσαν οι οικογένειες. Η σύζυγος του Μιράν πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη συμφωνία στο τραπέζι, μη χάσετε άλλη μια ευκαιρία για να φέρετε πίσω τον Όμρι μου και όλους. Το οφείλετε σε εμάς».

Η Σιρ Σίγκελ, κόρη του Κιθ, απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες του Ισραήλ, λέγοντας: «Αγωνιζόμαστε για πάνω από έξι μήνες! Έχω βαρεθεί! Εσείς πρέπει να ηγηθείτε του αγώνα για την επιστροφή τους, όχι εμείς. Η καταστροφή δεν συνέβη στη δική μου βάρδια. Στη δική σας βάρδια συνέβη η μεγαλύτερη αποτυχία στην ιστορία της χώρας και το πιο σημαντικό και επείγον αίτημα που έχετε αυτή τη στιγμή είναι να τους φέρετε πίσω».

18:29 Πώς είναι να καλύπτεις τον πόλεμο στη Γάζα;

Ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ του Al Jazeera συζητά την εμπειρία του από την κάλυψη του πολέμου στη Γάζα από την έναρξή του τον Οκτώβριο.

«Το να είσαι δημοσιογράφος στη Γάζα σημαίνει να είσαι και το άτομο που κάνει ρεπορτάζ για την επίθεση αλλά και ο αυτόπτης μάρτυρας», εξηγεί.

«Οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι είναι ήρωες. Μερικές φορές έχουν χάσει μέλη της οικογένειάς τους και την ίδια ώρα επιστρέφουν πίσω για να σταθούν μπροστά στην κάμερα μόνο για έναν σκοπό: να ενημερώσουν τον κόσμο».

Δείτε τη μαρτυρία του:

18:19 Η Lufthansa παρατείνει την αναστολή των πτήσεων στην Τεχεράνη έως τις 9 Μαΐου

Η Lufthansa θα παρατείνει την αναστολή των πτήσεων προς την ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, μέχρι τις 9 Μαΐου, αναφέρει ο γερμανικός αερομεταφορέας.

18:08 Η αστυνομία στο Παρίσι απομάκρυνε με τη βία δεκάδες διαδηλωτές από τη Σορβόνη – Νέα διαδήλωση στις πύλες του πανεπιστημίου

Η γαλλική αστυνομία προχώρησε στην απομάκρυνση δεκάδων διαδηλωτών που είχαν κατασκηνώσει σε αυλή του Πανεπιστημίου της Σορβόνης στο Παρίσι τη Δευτέρα για να διαμαρτυρηθούν κατά του Ισραήλ για τον πόλεμό του στη Γάζα, λέει ένας φοιτητής εκεί, όπως αναφέρει το Reuters.

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες μετά τις διαμαρτυρίες στο πανεπιστήμιο Sciences Po της πρωτεύουσας και ήρθε στον απόηχο των συγκεντρώσεων σε πανεπιστήμια σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Έχουμε κάθε λόγο, όπως στο Γέιλ, στο Κολούμπια, στο Sciences Po να καταδικάσουμε ό,τι μπορούμε να δούμε ότι συμβαίνει», δήλωσε ο φοιτητής, ο οποίος ονομάζεται Λεονάρ, κατά τη διάρκεια νέου συλλαλητηρίου στις πύλες της Σορβόνης.

17:59 «Η απάντηση της Χαμάς για τη συμφωνία αναμένεται στις ερχόμενες περίπου 24 ώρες»

Ο Μπέρναρντ Σμιθ μεταδίδει για το Al Jazeera από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ:

«Οι Ισραηλινοί έχουν μια αντιπροσωπεία έτοιμη να μεταβεί αύριο στο Κάιρο, αλλά αυτό εξαρτάται από την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση του Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός.

Εννοείται ότι οι Ισραηλινοί ζητούν λιγότερους από 40 από τους 130 περίπου αιχμαλώτους που κρατά η Χαμάς και σε αντάλλαγμα θα απελευθερώσουν Παλαιστίνιους κρατούμενους και θα περάσουν σε μια δεύτερη φάση εκεχειρίας, η οποία θα προσφέρει αυτή την περίοδο ‘διαρκούς ηρεμίας’.

Η διατύπωση είναι πολύ σημαντική εκεί, επειδή γνωρίζουμε ότι η Χαμάς έχει επιμείνει, καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων συνομιλιών, για να επιτύχει τον πλήρη τερματισμό των εχθροπραξιών και την απομάκρυνση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, ώστε οι Παλαιστίνιοι να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ιδιαίτερα στον βορρά.

Έτσι, το ερώτημα είναι αν αυτή η προσφορά για μια περίοδο ‘διαρκούς ηρεμίας’ θα είναι αρκετή για τη Χαμάς, δεδομένου ότι ζητούσε αυτή τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Αναμένουμε να ακούσουμε τι έχει να πει η Χαμάς τις επόμενες 24 ώρες περίπου».

Να υπενθυμίσουμε ότι σε προηγούμενες αναφορές διεθνών ΜΜΕ τονιζόταν ότι η απάντηση της Χαμάς στην πρόταση του Ισραήλ θα γίνει γνωστή σήμερα.

17:49 Έτοιμες οι ΗΠΑ να δώσουν εγγυήσεις ασφαλείας στη Σαουδική Αραβία αν προσεγγίσει το Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προτείνουν στη Σαουδική Αραβία εγγυήσεις ασφαλείας αν εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επιδιώκει να παρακινήσει το Ισραήλ να αποδεχθεί την ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:40 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι 15 βλήματα έπεσαν σε μη κατοικημένες περιοχές στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με τις IDF, 15 βλήματα έπεσαν σε μη κατοικημένες περιοχές στο βόρειο Ισραήλ. Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

17:30 Μπλίνκεν: Άρνηση της Χαμάς να αποδεχθεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα παρατείνει τη σύγκρουση – Πρέπει να πεισθεί να αποδεχθεί την παρούσα πρόταση

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, ότι τυχόν άρνηση της Χαμάς να αποδεχθεί την προτεινόμενη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων/εκεχειρίας θα ευθύνεται για τη συνέχιση της σύγκρουσης στη Γάζα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, ο Μπλίνκεν προέτρεψε να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να πεισθεί η Χαμάς να αποδεχθεί την τρέχουσα πρόταση κατάπαυσης του πυρός που βρίσκεται στο τραπέζι.

17:24 Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ανακοίνωσε ότι δεν ήρθε σε συμφωνία με τους διαδηλωτές φοιτητές – Τους καλεί να διαλυθούν

Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία με τους φοιτητές που οργάνωσαν την κατασκήνωση υπέρ της Παλαιστίνης, δήλωσε η πρόεδρος του ιδρύματος, Μινούς Σαφίκ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, από την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε «εποικοδομητικός διάλογος» μεταξύ των ακαδημαϊκών ηγετών και των φοιτητών, αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία.

Η Σαφίκ πρόσθεσε ότι το πανεπιστήμιο «δεν θα πάρει αποστάσεις από το Ισραήλ», ένα από τα βασικά αιτήματα των φοιτητών.

Η ίδια κάλεσε τους φοιτητές να διαλυθούν εθελοντικά, χωρίς να αναφέρει τι θα γίνει εάν δεν το κάνουν.

17:15 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ – Οι IDF χτύπησαν στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Σειρήνες ακούγονται και πάλι στο βόρειο Ισραήλ, ενώ οι IDF ανακοίνωσαν ότι χτύπησαν στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων:

17:09 Η προβλήτα του αμερικανικού στρατού στη Γάζα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας αναμένεται να κοστίσει 320 εκατομμύρια δολάρια

Η εκτίμηση του κόστους του αμερικανικού στρατού για την κατασκευή μιας προβλήτας στα ανοικτά της Γάζας για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας αυξήθηκε στα 320 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσαν στο Reuters αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας και πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Το ποσό, το οποίο δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως, καταδεικνύει την τεράστια κλίμακα μιας κατασκευαστικής προσπάθειας στην οποία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, συμμετέχουν περίπου 1.000 μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών, κυρίως του στρατού και του ναυτικού.

«Το κόστος δεν έχει απλώς αυξηθεί. Έχει εκραγεί», δήλωσε στο Reuters ο γερουσιαστής Ρότζερ Γουίκερ, ο κορυφαίος Ρεπουμπλικάνος στην υπό Δημοκρατική ηγεσία Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

«Αυτή η επικίνδυνη προσπάθεια με οριακό όφελος θα κοστίσει τώρα στους Αμερικανούς φορολογούμενους τουλάχιστον 320 εκατομμύρια δολάρια για να λειτουργήσει η προβλήτα για μόλις 90 ημέρες», τονίζεται.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη δημιουργία της αποβάθρας τον Μάρτιο, καθώς αξιωματούχοι ανθρωπιστικής βοήθειας παρακαλούσαν το Ισραήλ να διευκολύνει την πρόσβαση των προμηθειών αρωγής στη Γάζα μέσω χερσαίων οδών.

Με το άνοιγμα μιας δεύτερης οδού για τη βοήθεια, αυτή τη φορά μέσω θαλάσσης, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ελπίζουν να αποτρέψουν τον λιμό στη βόρεια Γάζα.

«Για κάθε μέρα που συνεχίζεται αυτή η αποστολή, η τιμή της αυξάνεται και το ίδιο συμβαίνει και με το επίπεδο κινδύνου για τους 1.000 στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί εντός του βεληνεκούς των ρουκετών της Χαμάς», δήλωσε ο Γουίκερ.

17:00 Ηγέτιδα ακροδεξιού ισραηλινού κόμματος απαιτεί την άμεση εισβολή στη Ράφα

Η ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος Εβραϊκή Δύναμη και μέλος της Κνεσέτ, Λιμόρ Σον Χαρ-Μελέτς, απαιτεί δημοσίως την άμεση εισβολή στην πόλη Ράφα.

Η ίδια προτρέπει, μαζί με ακροδεξιούς Ισραηλινούς υπουργούς, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου να απορρίψει οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Την τοποθέτησή της ήδη σχολιάζουν παλαιστινιακά ΜΜΕ.

Δείτε σχετική ανάρτηση του Quds News Network:

16:50 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι ήταν ψευδής συναγερμός η υποτιθέμενη διείσδυση drone

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, ήταν ψευδής συναγερμός οι σειρήνες που ήχησαν στη Γαλιλαία νωρίτερα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

16:43 Η τρέχουσα πρόταση που εξετάζει η Χαμάς περιλαμβάνει εκεχειρία 40 ημερών, λέει ο Βρετανός ΥΠΕΞ

Η τρέχουσα πρόταση που έχει τεθεί στη Χαμάς για τον πόλεμο στη Γάζα περιλαμβάνει μια διαρκή εκεχειρία 40 ημερών και την απελευθέρωση ενδεχομένως χιλιάδων Παλαιστινίων κρατουμένων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων, δήλωσε τη Δευτέρα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον.

«Ελπίζω η Χαμάς να δεχτεί αυτή τη συμφωνία και ειλικρινά, όλη η πίεση στον κόσμο και όλα τα μάτια του κόσμου θα πρέπει να είναι στραμμένα πάνω τους σήμερα λέγοντας ‘Δεχτείτε αυτή τη συμφωνία’», πρόσθεσε ο Κάμερον σε ειδική συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ, χαρακτηρίζοντας την πρόταση «πολύ γενναιόδωρη».

Με τον ίδιο τρόπο έχει μιλήσει για την πρόταση και ο Άντονι Μπλίνκεν, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

16:36 NYT: Το Ισραήλ μείωσε τον αριθμό των ομήρων που θα απελευθερώσει η Χαμάς στην πρώτη φάση της εκεχειρίας σε 33

Το Ισραήλ μείωσε τον αριθμό των ομήρων που θα δεχθεί να απελευθερωθούν από τη Χαμάς στην πρώτη φάση της εκεχειρίας στη Γάζα, ανέφεραν οι New York Times, σύμφωνα με τρεις Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να συμβιβαστεί με την απελευθέρωση 33 ομήρων παρά το γεγονός ότι απαιτούσε μέχρι τώρα την απελευθέρωση 40 για να εξασφαλίσει μια νέα συμφωνία εκεχειρίας. Οι συνομιλίες μεταξύ των μερών θα συνεχιστούν την Τρίτη.

16:29 «Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι μια συμφωνία θα φέρει περισσότερη σταθερότητα και μεγαλύτερη εξομάλυνση με το Ισραήλ»

Ο Χασίμ Αχελμπάρα του Al Jazeera λέει ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν να επιτύχουν κατάπαυση του πυρός, γεγονός που εξηγεί γιατί η Χαμάς έστειλε τον αναπληρωτή ηγέτη της και μια ομάδα στο Κάιρο.

«Οι Αμερικανοί ελπίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβάλει σε κάτι ευρύτερο – περισσότερη σταθερότητα στην περιοχή. Αλλά και για μια ευρύτερη εξομάλυνση μεταξύ βασικών αραβικών χωρών και των Ισραηλινών», εξηγεί.

«Ήταν ενδιαφέρον να ακούει κανείς τον Άντονι Μπλίνκεν να λέει ότι οι Ισραηλινοί έχουν προσφέρει στη Χαμάς μια ‘έκτακτη γενναιόδωρη’ συμφωνία και ότι Χαμάς θα πρέπει να δεχτεί τους όρους της συμφωνίας», πρόσθεσε.

Ο Αχελμπάρα πρόσθεσε ότι οι πηγές του του είπαν ότι παραμένουν «συγκρατημένα αισιόδοξοι» για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Όμως πρέπει να πω ότι η απογοήτευση έχει καταλάβει περισσότερο (σ.σ. τους ενδιαφερόμενους) από την αίσθηση αισιοδοξίας για μια συμφωνία σύντομα», είπε.

16:20 «Γάζα, Γάζα η Σορβόνη είναι μαζί σου» – Απλώνεται στην Ευρώπη το «μικρόβιο» των κινητοποιήσεων

Το μεσημέρι της Δευτέρας 29 Απριλίου, φοιτητές του Πανεπιστημίου της Σορβόνης άρχισαν να καταλαμβάνουν την πλατεία μπροστά από το διάσημο ίδρυμα στο κέντρο του Παρισιού, με σκηνές και παλαιστινιακές σημαίες.

Το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη που γιγαντώνεται στις ΗΠΑ απλώνεται και στην Ευρώπη, με τη Γαλλία να είναι η πρώτη χώρα που οι φοιτητές προσχωρούν στις κινητοποιήσεις.

Διαβάστε περισσότερα και δείτε φωτογραφίες εδώ

16:00 Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Ράφα από τις ισραηλινές επιθέσεις

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μεταδίδει ότι ο αριθμός των νεκρών στη Ράφα από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές αυξήθηκε σε 25, με «τουλάχιστον τέσσερις πολίτες, μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες» να σκοτώνονται στην τελευταία επίθεση στα δυτικά της Ράφα.

Προηγούμενες πληροφορίες ανέφεραν ότι τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά, είχαν σκοτωθεί από αεροπορικές επιδρομές. Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από τα ειδησεογραφικά δίκτυα έδειχναν ανθρώπους να θρηνούν πάνω από τυλιγμένα πτώματα.

15:43 Ιορδανία: Το Ισραήλ έχει μετατραπεί σε «κράτος παρίας»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι επαναλαμβάνει ότι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η ειρήνη είναι η λύση των δύο κρατών.

Κατά τη διάρκεια μίας συζήτησης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Ριάντ, ο Σαφάντι δήλωσε ότι ο πόλεμος στη Γάζα έχει μετατρέψει «το Ισραήλ σε κράτος-παρία».

Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στον Νετανιάχου να οδηγήσει την περιοχή στην «καταστροφή» και ότι ο Ισραηλινός ηγέτης «διαταράσσει τον ορίζοντα για την ειρήνη και οδηγεί την περιοχή σε έναν περιφερειακό πόλεμο».

«Είναι σαφές ότι ο Νετανιάχου δεν θέλει την ειρήνη», δήλωσε ο Σαφάντι.

15:34 Μπορέλ: Αρκετά ευρωπαϊκά κράτη θα αναγνωρίσουν την παλαιστινιακή οντότητα μέχρι το τέλος Μαΐου

Αρκετά ευρωπαϊκά κράτη μέλη αναμένεται να αναγνωρίσουν την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση μέχρι το τέλος Μαΐου, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, στο περιθώριο ειδικής συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Ριάντ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Ιρλανδία και η Ισπανία νωρίτερα αυτό το μήνα επανέλαβαν την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν μια συμμαχία χωρών που θα αναγνωρίσουν σύντομα την Παλαιστίνη ως εθνικό κράτος.

140 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης. Στις 18 Απριλίου οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα αναγνώριζε την Παλαιστίνη ως πλήρες μέλος του ΟΗΕ.

15:26 Με σημαία Μάλτας το πλοίο που έγινε στόχος των Χούθι

Πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με σημαία Μάλτας αποτέλεσε στόχο τριών πυραύλων ενώ έπλεε από το Τζιμπουτί στην πόλη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική εταιρεία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας Ambrey.

Η υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) δήλωσε ότι είχε ενημερωθεί από τον Υπεύθυνο Ασφαλείας της Εταιρίας για έκρηξη σε κοντινή απόσταση από εμπορικό πλοίο.

Η UKMTO πρόσθεσε ότι το σκάφος και το πλήρωμά του είναι ασφαλή και οι αρχές ερευνούν το περιστατικό.

15:18 Ανάλυση – Το επίμαχο σημείο στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία

Το συνεχιζόμενο σημείο εμπλοκής όσον αφορά την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας παραμένει ότι οι Ισραηλινοί επιθυμούν μια προσωρινή παύση των μαχών, ενώ η Χαμάς απαιτεί παύση όλων των εχθροπραξιών, αναφέρει αναλυτής.

Το Ισραήλ θέλει «να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Θέλουν να βγάλουν τους αιχμαλώτους τους πίσω από τη Γάζα και να πάνε στο Ισραήλ. Αλλά στη συνέχεια θέλουν να είναι σε θέση να συνεχίσουν τον πόλεμο στη Γάζα μετά από μια σύντομη παύση», δήλωσε στο Al Jazeera ο Mohamad Elmasry, καθηγητής σπουδών μέσων ενημέρωσης και πολιτικός αναλυτής στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα.

Μια πιθανή συμφωνία πριν από το Ραμαζάνι σταμάτησε για τον ίδιο ακριβώς λόγο, είπε.

Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, έχουν όλη τη μόχλευση στις διαπραγματεύσεις και θα μπορούσαν να παγώσουν τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ – αλλά αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να κάνουν σύντομα, δήλωσε ο Elmasry.

«Έτσι, δεν νομίζω ότι η πίεση θα προέλθει από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί όμως που θα μπορούσε να υπάρξει πίεση, είναι από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», είπε.

Ο αναλυτής πρόσθεσε: «Υπάρχουν αναφορές από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και τους New York Times ότι το Ισραήλ ανησυχεί ότι πρόκειται να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για αξιωματούχους, και έτσι αυτό μπορεί να καθυστερήσει την εισβολή στη Ράφα και μπορεί να λειτουργήσει ως ένα είδος περιορισμού στις ισραηλινές ενέργειες».

15:06 Φοιτητές στήνουν καταυλισμούς διαμαρτυρίας για τη Γάζα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης

Φοιτητές του Πανεπιστημίου της Σορβόννης στο Παρίσι της Γαλλίας διοργανώνουν επίσης διαδηλώσεις κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, σύμφωνα με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι φοιτητές φώναζαν «Ελεύθερη Παλαιστίνη!» στις πύλες του πανεπιστημίου, ενώ ορισμένοι φοιτητές έστησαν σκηνές στο προαύλιο.

Αρκετοί Γάλλοι πολιτικοί, μεταξύ των οποίων η Mathilde Panot, επικεφαλής της αριστερής ομάδας βουλευτών LFI στην Εθνοσυνέλευση, κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να συμμετάσχουν στις διαμαρτυρίες της Σορβόννης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι διαμαρτυρίες ακολουθούν τις διαδηλώσεις των φοιτητών της περασμένης εβδομάδας σε ένα άλλο παρισινό ινστιτούτο, το Sciences Po, και αποτελούν το τελευταίο σημάδι ότι οι διαδηλώσεις σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ μεταφέρονται στην Ευρώπη.

14:48 Στο νοσοκομείο ο Γκαντζ – Έσπασε το πόδι του ενώ έκανε ποδήλατο

Ο υπουργός πολεμικών θεμάτων Μπένι Γκαντζ έσπασε το πόδι του κατά τη διάρκεια ποδηλασίας κοντά στο Kibbutz Yad Mordechai στο νότιο Ισραήλ.

Ο επικεφαλής του κόμματος «Εθνική Ενότητα» μεταφέρεται στο Ιατρικό Κέντρο Sheba στο Τελ Αβίβ για εξετάσεις, μετά από έναν αρχικό έλεγχο στο νοσοκομείο Barzilai στο Ashkelon, ανέφερε το γραφείο του.

Αναμένεται να γυρίσει σήμερα σπίτι του.

Η είδηση έρχεται μία ημέρα μετά την έξοδο από το νοσοκομείο του ακροδεξιού υπουργού εσωτερικής ασφάλειας Itamar Ben-Gvir, ο οποίος είχε εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα την Παρασκευή.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι «το υλικό από την κάμερα ελέγχου του αυτοκινήτου από τον τόπο του ατυχήματος δείχνει το αυτοκίνητο του υπουργού και ένα άλλο αυτοκίνητο της συνοδείας του να περνάει με κόκκινο».

14:42 Το Ιράν καταδικάζει την αστυνομική καταστολή των φοιτητικών διαδηλώσεων στις ΗΠΑ

Το Ιράν κατήγγειλε την αστυνομική καταστολή κατά των διαδηλωτών φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση «αγνόησε» τις αρχές της δημοκρατίας που «πρεσβεύει».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανάνι δήλωσε ότι η Τεχεράνη «δεν αποδέχεται καθόλου τη βίαιη συμπεριφορά της αστυνομίας και του στρατού με στόχο την ακαδημαϊκή ελευθερία και τα αιτήματα των φοιτητών».

«Αυτό που είδαμε στα αμερικανικά πανεπιστήμια τις τελευταίες ημέρες είναι μια αφύπνιση της παγκόσμιας κοινότητας και της παγκόσμιας κοινής γνώμης για το παλαιστινιακό ζήτημα», δήλωσε ο Kanani.

«Δεν είναι δυνατόν να φιμώνονται οι δυνατές φωνές των διαδηλωτών ενάντια σε αυτό το έγκλημα και τη γενοκτονία μέσω της αστυνομικής δράσης και των βίαιων πολιτικών»

Την Κυριακή, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις διαμαρτυρίες των ΗΠΑ.

14:30 Παλαιστίνιοι ευχαριστούν τους φοιτητές των ΗΠΑ

«Η φωνή των αμερικανικών πανεπιστημίων έχει φτάσει στη Γάζα» γράφει το μήνυμα που κρατά ένας Παλαιστίνιος. Πρόκειται για ένα από τα πολλά μηνύματα από τη Γάζα που γίνεται αναφορά στις κινητοποιήσεις των ΗΠΑ.

14:14 Αισιοδοξία Αιγύπτου για τις διαπραγματεύσεις εκεχειρίας

Το Reuters μεταδίδει ότι ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα του είναι αισιόδοξη σχετικά με την πρόταση για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ότι περιμένει απάντηση επί της πρότασης από το Ισραήλ και τη Χαμάς.

Ο Shoukry μιλούσε σε πάνελ στο Ριάντ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας Ayman Safadi, ο οποίος δήλωσε ότι ο πόλεμος στη Γάζα έχει μετατρέψει «το Ισραήλ σε κράτος παρία».

14:06 Ο Μπλίνκεν λέει ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν δει ακόμη» σχέδιο εισβολής στη Ράφα που να προστατεύει τους αμάχους

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης ανανέωσε την αντίθεση της Ουάσινγκτον στην ισραηλινή επίθεση στη νοτιότερη πόλη της Γάζας ενόψει του ταξιδιού του στο Ισραήλ.

«Δεν έχουμε δει ακόμη ένα σχέδιο που να μας δίνει την πεποίθηση ότι οι πολίτες μπορούν να προστατευθούν αποτελεσματικά», δήλωσε ο Μπλίνκεν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Ριάντ.

13:57 Ο Ερυθρός Σταυρός δεν έχει δέσμευση να αντικαταστήσει την UNRWA στη Γάζα, λέει ο επικεφαλής του

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) δεν έχει εντολή να αντικαταστήσει την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Γάζα, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.

«Έχουμε εντελώς διαφορετικές δεσμεύεσεις», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΕΣ Pierre Krahenbuhl σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Le Temps.

Η UNRWA βρέθηκε σε αντιπαράθεση τον Ιανουάριο, όταν το Ισραήλ κατηγόρησε 12 από τους 30.000 υπαλλήλους της ότι συμμετείχαν στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι οποίες οδήγησαν στο θάνατο περίπου 1.160 ανθρώπων – κυρίως αμάχων.

Η επίθεση αντιποίνων του Ισραήλ έχει σκοτώσει σχεδόν 35.000 ανθρώπους στη Γάζα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

13:49 Μπλίνκεν: Η εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ με τις γειτονικές χώρες θα βοηθήσει στην επίλυση του Παλαιστινιακού

Περισσότερα από την ομιλία Μπλίνκεν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Ριάντ. Ακολουθούν ορισμένα βασικά συμπεράσματα από όσα είπε:

Πρέπει να υπάρξει ένα μεταπολεμικό σχέδιο για τη Γάζα, το οποίο θα εξετάζει την ασφάλεια, τη διακυβέρνηση και την ανθρωπιστική ανασυγκρότηση.

Χωρίς έναν πραγματικό πολιτικό ορίζοντα για τους Παλαιστίνιους, «θα είναι πιο δύσκολο, αν όχι αδύνατο» να υπάρξει ένα συνεκτικό σχέδιο για τη Γάζα.

Η περιοχή έχει δύο δρόμους προς τα εμπρός. Ένα ολοκληρωμένο, όπου οι δεσμοί μεταξύ του Ισραήλ και των γειτονικών του χωρών έχουν εξομαλυνθεί και οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικό τους κράτος- ή ένα δεύτερο που θα στιγματίζεται από ατελείωτη βία και καταστροφή.

Η μεγαλύτερη επίπληξη τόσο για τη Χαμάς όσο και για το Ιράν θα ήταν το Ισραήλ να έχει κανονικούς δεσμούς με χώρες της περιοχής και η υλοποίηση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Ο Μπλίνκεν μίλησε επίσης για τη διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Τόνισε ότι Αμερικανοί και Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν κάνει «εντατική δουλειά τους τελευταίους μήνες» για το θέμα.

13:40 Το Εβραϊκό Συμβούλιο της Αυστραλίας απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί «απειλής» στις πανεπιστημιακές διαμαρτυρίες

Το Εβραϊκό Συμβούλιο της Αυστραλίας απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι οι φιλοπαλαιστινιακές φοιτητικές διαμαρτυρίες στη χώρα αποτελούν «απειλή» για τους Εβραίους φοιτητές και το προσωπικό.

«Η προσπάθεια να φιμώσουν ή να λογοκρίνουν αυτές τις διαμαρτυρίες κατηγορώντας τις με δόλιο τρόπο για αντισημιτισμό είναι μια επικίνδυνη υπερβολή, η οποία αν γίνει πράξη, κινδυνεύει να καταπνίξει την ελευθερία του λόγου στα πανεπιστήμια. Τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι χώροι όπου μπορούν να εκφράζονται και να συζητούνται ανοιχτά διαφορετικές απόψεις», αναφέρει το Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του.

Η Δρ Elizabeth Strakosch, Εκτελεστική Διευθύντρια του Εβραϊκού Συμβουλίου της Αυστραλίας, δήλωσε επίσης: «Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για όλους τους μαθητές, πολλοί από τους οποίους είναι Εβραίοι, που μιλούν ενάντια σε αυτή την εξελισσόμενη γενοκτονία».

«Το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία είναι μια θεμελιώδης δημοκρατική ελευθερία που τα πανεπιστήμια πρέπει να υποστηρίζουν και να υπερασπίζονται. Οι φοιτητικές διαμαρτυρίες ενάντια στην εξελισσόμενη γενοκτονία στη Γάζα είναι νόμιμες εκφράσεις πολιτικού λόγου και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

13:32 Ο Μαρκ Μαζάουερ περιγράφει την εβδομάδα που συγκλόνισε το Κολούμπια

Με ένα κείμενο σε μορφή ημερολογίου στους Financial Times, ο γνωστός ιστορικός και καθηγητής του Κολούμπια Μαρκ Μαζάουερ περιγράφει τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο πανεπιστήμιο από τις διαμαρτυρίες των φοιτητών που διαδηλώνουν την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη μέχρι την εισβολή της αστυνομίας, τις συλλήψεις και την περαιτέρω πυροδότηση των κινητοποιήσεων.

Ο Μαζάουερ, εβραϊκής καταγωγής, γνωστός στην Ελλάδα από την ενασχόλησή του με την ιστορία της χώρας και τα βραβευμένα βιβλία του (Θεσσαλονίκη πόλη των φαντασμάτων, Η Ελλάδα και η οικονομική κρίση του μεσοπολέμου, Στην Ελλάδα του Χίτλερ: η εμπειρία της Κατοχής, κ.α.), διδάσκει στο Κολούμπια από το 2004 και στο άρθρο του τάσσεται κατά της καταστολής των φοιτητών, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις κατηγορίες περί αντισημιτισμού που τους προσάπτονται.

Χωρίς ο ίδιος να παίρνει θέση στο εν λόγω άρθρο για το ζήτημα της Γάζας, επιμένει να υπερασπίζεται την ακαδημαϊκή ελευθερία ενώ στέκεται στο πλευρό των φοιτητών «που κάνουν αυτό που τους έχουν διδάξει να κάνουν».

Διαβάστε το άρθρο του Μαζάουερ εδώ 

13:20 «Εξαιρετικά γενναιόδωρη» η πρόταση στη Χαμάς λέει ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Χαμάς έχει ενώπιον της μια πρόταση που είναι «εξαιρετικά γενναιόδωρη» σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στο Ριάντ τη Δευτέρα.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Χαμάς πρέπει να αποφασίσει και πρέπει να αποφασίσει γρήγορα, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι η Χαμάς «θα πάρει τη σωστή απόφαση»

Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη δει ένα σχέδιο από το Ισραήλ για μια επίθεση στη Ράφα που θα προστατεύει τους αμάχους.

Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία έχουν πραγματοποιήσει εντατική συνεργασία τον τελευταίο μήνα για την ομαλοποίηση της σχέσης Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας, συνέχισε ο Μπλίνκεν.

13:08 Το Ισραήλ μπορεί να αναστείλει την επίθεση στη Ράφα αν επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας – αλλά πόσο πιθανό είναι αυτό;

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραέλ Κατζ δήλωσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση μπορεί να «αναστείλει» τη διαφαινόμενη εισβολή της στη Ράφα, εάν επιτευχθεί συμφωνία με τη Χαμάς, καθώς οι συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ των μερών λαμβάνουν χώρα σήμερα στο Κάιρο.

«Αν υπάρξει συμφωνία, θα αναστείλουμε την επιχείρηση», δήλωσε ο Κατζ το Σάββατο.

Ωστόσο, αν και ο Κατζ είναι μέλος του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν είναι μέλος του στενού πολεμικού συμβουλίου που επιβλέπει την επίθεση στη Γάζα.

Επιπλέον, η ισραηλινή κυβέρνηση είναι διχασμένη. Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπεζαλέλ Σμότριτχ, ηγέτης του Θρησκευτικού Σιωνιστικού Κόμματος, δήλωσε την Κυριακή ότι είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα σταματήσει μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.

Η διαφαινόμενη επίθεση έχει καταδικαστεί ευρέως από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων συμμάχων του Ισραήλ, όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες τάσσονται υπέρ μιας μικρότερης επιχείρησης στη νότια πόλη μόλις υπάρξει σχέδιο για τη μετεγκατάσταση των αμάχων που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Volker Turk έχει προειδοποιήσει προηγουμένως ότι «οποιαδήποτε επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις στην πυκνοκατοικημένη πόλη της Ράφα, όπου 1,5 εκατομμύρια έχουν αναζητήσει καταφύγιο μετά από μαζική μετατόπιση, θα αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο εγκλημάτων φρονηματισμού».

Η Διεθνής Αμνηστία, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι πολίτες θα διατρέξουν «σοβαρό κίνδυνο γενοκτονίας» εάν πραγματοποιηθεί μια τέτοια επίθεση.

12:50 Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ανέρχεται σε 34.488 Παλαιστίνιους νεκρούς

Τουλάχιστον 34.488 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 77.643 έχουν τραυματιστεί στον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Γάζας.

34 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 68 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, προστίθεται στην ανακοίνωση.

12:28 Η Βρετανία αναφέρει περιστατικό στα ανοιχτά της Υεμένης

12:04 Περισσότερα για τον Μπλίνκεν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας για να συζητήσει για τη Γάζα.

Προέτρεψε το Ισραήλ να κάνει περισσότερα όσον αφορά τη χορήγηση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, σημειώνοντας παράλληλα κάποια πρόοδο.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε επίσης στους Αραβες συμμάχους του Κόλπου ότι η αντιπαράθεση του Ιράν με το Ισραήλ δείχνει την ανάγκη για μεγαλύτερη αμυντική ολοκλήρωση.

«Αυτή η επίθεση αναδεικνύει την οξεία και αυξανόμενη απειλή από το Ιράν, αλλά και την επιτακτική ανάγκη να συνεργαστούμε για την ολοκληρωμένη άμυνα», δήλωσε ο ίδιος

11:39 Τι ζητούν οι διαδηλωτές φοιτητές στις ΗΠΑ

  • Οι διαδηλωτές ζητούν από τα πανεπιστήμια να αποεπενδύσουν από εταιρείες που επωφελούνται από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.
  • Απαιτούν επίσης από τα πανεπιστήμια να διακόψουν τους ακαδημαϊκούς δεσμούς και τις συνεργασίες με ισραηλινά πανεπιστήμια και προγράμματα.
  • Οι διαδηλωτές θέλουν να σταματήσει η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ. Η Ουάσινγκτον παρέχει ετησίως πάνω από 3 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ.
  • Ζητούν μεγαλύτερη οικονομική διαφάνεια για τις πανεπιστημιακές επενδύσεις.
  • Οι ομάδες ζητούν επίσης πλήρη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Περισσότεροι από 34.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και τεράστιες εκτάσεις της Γάζας έχουν ισοπεδωθεί από το Ισραήλ σε σχεδόν επτά μήνες πολέμου.
  • Οι διοργανωτές φοιτητές ζητούν την απελευθέρωση των φοιτητών που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 900 φοιτητές σε εθνικό επίπεδο.

11:20 Ο Μπλίνκεν λέει ότι το Ισραήλ έχει σημειώσει «μετρήσιμη πρόοδο» όσον αφορά την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

Μιλώντας στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, κατά την έναρξη της συνάντησης του Συμβουλίου Συνεργασίας ΗΠΑ-Κόλπου, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας είναι η επίτευξη εκεχειρίας.

Ενώ το Ισραήλ επέτρεψε σε περισσότερα φορτηγά με βοήθεια να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω μεγάλης διεθνούς πίεσης, οι παραδόσεις εξακολουθούν να υπολείπονται κατά πολύ από αυτό που ο ΟΗΕ αναφέρει ότι είναι το ελάχιστο που απαιτείται για την αντιμετώπιση της δεινής κατάστασης στο πολιορκημένο έδαφος.

11:05 Δύσκολη νύχτα στη Ράφα

Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη νύχτα για τους πολίτες στη Ράφα, όπου ο ισραηλινός στρατός στόχευσε πολλαπλές περιοχές με αεροπορικές επιδρομές. Τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, αφού το Ισραήλ βομβάρδισε τρία διαφορετικά σπίτια στη Ράφα.

Τα νοσοκομεία σε πυκνοκατοικημένες περιοχές πλημμύρισαν από ανθρώπους και τα πτώματα συσσωρεύτηκαν στα νεκροτομεία πριν μεταφερθούν για ταφή.

Επιθέσεις πυροβολικού σημειώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες του AJ, και σε άλλες περιοχές της επικράτειας, συμπεριλαμβανομένου του προσφυγικού καταυλισμού Bureij.

Μάχες μαίνονταν επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ μαχητών της Χαμάς και ισραηλινών στρατιωτών κοντά στον κόμβο Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα, όπου, σύμφωνα με αναφορές ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, τουλάχιστον δύο ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν. Διακομίστηκαν από ισραηλινά ελικόπτερα για ιατρική περίθαλψη.

Ο ισραηλινός στρατός έριξε επίσης βλήματα πυροβολικού σε συνοριακές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Beit Hanoon και Beit Lahiya στα βόρεια, οι οποίες υπέστησαν εκτεταμένες καταστροφές κατά την προηγούμενη φάση του πολέμου.

Ισραηλινές δυνάμεις στόχευσαν επίσης σπίτια στην πόλη της Γάζας, όπου πολλοί άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια.

Βομβαρδισμός σπιτιού στη Ράφα

10:53 Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς λέει ότι στόχευσε ισραηλινή στρατιωτική θέση από τον νότιο Λίβανο

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες αλ Κασάμ, δήλωσαν τη Δευτέρα ότι στόχευσαν μια ισραηλινή στρατιωτική θέση με μια ομοβροντία πυραύλων από το νότιο Λίβανο, σύμφωνα με ανάρτηση στο κανάλι τους στο Τelegram.

10:40 Γάλλος ΥΠΕΞ: Χρειάζεται κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα προχωρούν, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ τη Δευτέρα στο Ριάντ, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με άλλους υπουργούς αραβικών και δυτικών χωρών, καθώς και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

«Τα πράγματα προχωρούν, αλλά πρέπει πάντα να είστε προσεκτικοί σε αυτές τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις. Η κατάσταση στη Γάζα είναι καταστροφική και χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός», δήλωσε στο Reuters.

10:25 Νέος διπλωματικός γύρος για τη Γάζα – Σύνοψη των σημαντικότερων εξελίξεων

  • Νέος γύρος διπλωματίας στη Μέση Ανατολή, καθώς οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός ξεκίνησαν εκ νέου. Ακολουθεί μια σύντομη ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων:
  • Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε τη θέση του στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με μια σχεδιαζόμενη ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Ράφα.
  • Οι ΗΠΑ λένε ότι είναι αντίθετες σε μια εισβολή για ανθρωπιστικούς λόγους.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στη Σαουδική Αραβία για να συζητήσει με τους Άραβες εταίρους ένα μεταπολεμικό σχέδιο για τη Γάζα.
  • Ο Μπλίνκεν αναμένεται επίσης να ταξιδέψει στο Ισραήλ και την Αίγυπτο.
  • Αντιπροσωπεία της Χαμάς αναμένεται να φθάσει στο Κάιρο για να συζητήσει μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός που συνέταξαν μεσολαβητές από το Κατάρ και την Αίγυπτο.

10:17 Πέντε παιδιά σκοτώθηκαν στη Ράφα – Το ένα μόλις 5 ημερών

Τουλάχιστον 20 άτομα σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Ράφα. Ανάμεσά τους τρία παιδιά και δύο βρέφη.

Ένα από τα βρέφη που σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό στη Ράφα/ Πηγή: Quds News Network

10:06 ΟΗΕ: Πάνω από 37 εκατ. τόνοι συντρίμμια υπάρχουν στη Γάζα

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τις νάρκες εκτιμά ότι στους δρόμους της Γάζας βρίσκονται 37 εκατομμύρια τόνοι συντριμμιών που θα χρειαστούν περισσότερο από μια δεκαετία για να καθαριστούν.

Τα συντρίμμια περιλαμβάνουν έως και 10.000 μη εκραγμένα πυρομαχικά, σύμφωνα με τον Federico Dessi, διευθυντή της Humanity and Inclusion στη Μέση Ανατολή.

Ο Dessi δήλωσε ότι η ΜΚΟ εργάζεται με βάση την υπόθεση ότι έχουν πέσει στη Γάζα περίπου 50 έως 100.000 βόμβες τους τελευταίους έξι μήνες.

«Από 9% έως 14% αυτών των βομβών δεν εξερράγησαν – οπότε ενδεχομένως μιλάμε για έως και 10.000 ή και λίγο παραπάνω μη εκραγμένες βόμβες, οβίδες και όλμους στη Γάζα», δήλωσε ο Dessi στο Al Jazeera.

09:51 «Διαλυθείτε, αλλιώς θα σας συλλάβουμε» – Τεταμένο το κλίμα στα αμερικανικά πανεπιστήμια

Το California State Polytechnic University, Humboldt, ζητά από τους φοιτητές που συμμετέχουν σε διαδηλώσεις και στην κατάληψη τουλάχιστον δύο κτιρίων να «αποχωρήσουν ειρηνικά από την πανεπιστημιούπολη».

«Τα άτομα που καταλαμβάνουν το Siemens Hall και το Nelson Hall East ή κατασκηνώνουν παράνομα γύρω από αυτές τις εγκαταστάσεις, καλούνται να εγκαταλείψουν την πανεπιστημιούπολη ειρηνικά τώρα», ανέφερε το πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Κυριακής.

Το αίτημα έρχεται μία ημέρα αφότου το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι έκλεισε την πανεπιστημιούπολη και προχώρησε σε τηλεμαθήματα μέχρι το τέλος του εξαμήνου λόγω των διαδηλώσεων.

Διοικητικοί υπάλληλοι κατηγόρησαν τους διαδηλωτές ότι προσπάθησαν να εισβάλουν σε κλειδωμένα κτίρια «με σκοπό είτε να κλειστούν μέσα, είτε να βανδαλίσουν, είτε να κλέψουν εξοπλισμό».

Εάν οι διαδηλωτές εγκαταλείψουν οικειοθελώς την πανεπιστημιούπολη, το πανεπιστήμιο δήλωσε ότι μπορεί να εξετάσει την επιλογή αυτή ως «πιθανό ελαφρυντικό παράγοντα» κατά τη διάρκεια του πειθαρχικού ελέγχου που θα αντιμετωπίσουν οι φοιτητές.

«Αυτό, ωστόσο, δεν εξαλείφει την ευθύνη για πιθανές κατηγορίες συμπεριφοράς ή ποινικές κατηγορίες», δήλωσε το πανεπιστήμιο.

Οι φοιτητές του Humboldt αντιμέτωποι με την αστυνομία

Την ίδια στιγμή η αστυνομία του Virginia Tech προειδοποίησε τους φιλοπαλαιστινιακούς διαδηλωτές στην πανεπιστημιούπολη ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με συλλήψεις αν αρνηθούν να διαλυθούν.

Περίπου στις 10:15 μ.μ. της Κυριακής, η πανεπιστημιακή αστυνομία συμβούλεψε τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν εντός πέντε λεπτών αλλιώς θα υποστούν σύλληψη.

Περίπου την ίδια ώρα, το πανεπιστήμιο προειδοποίησε τους φοιτητές να αποφύγουν τον χώρο της διαμαρτυρίας.

09:41 Οι ισραηλινές δυνάμεις συλλαμβάνουν Παλαιστίνιους, καταστρέφουν δρόμους σε νέες επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν τις επιδρομές σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της νύχτας, συλλαμβάνοντας αρκετούς νεαρούς Παλαιστίνιους και καταστρέφοντας δρόμους και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Στις συλλήψεις περιλαμβάνονται δύο νεαροί άνδρες που συνελήφθησαν από τα σπίτια τους στην πόλη Arraba, νότια της πόλης Jenin, πέντε από την Παλιά Πόλη της Χεβρώνας και ένας από ένα στρατιωτικό σημείο ελέγχου ανατολικά της πόλης Tulkarem.

Στο χωριό Jalboun, βορειοανατολικά της Τζενίν, οι ισραηλινές δυνάμεις με μπουλντόζες κατέστρεψαν γεωργική γη, στύλους ηλεκτρικού ρεύματος και τμήματα του κεντρικού δρόμου, ανέφερε το Wafa.

09:28 Ο χάρτης των διασυνοριακών επιθέσεων Ισραήλ-Λιβάνου

Καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τον πόλεμο στη Γάζα για έβδομο μήνα, διεξάγει έναν παράλληλο πόλεμο κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο, ο οποίος απειλεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Από τις 8 Οκτωβρίου, αφότου η ομάδα Χεζμπολάχ του Λιβάνου εξαπέλυσε επιθέσεις κατά του Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν χιλιάδες επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών μήκους 120 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με το Armed Conflict Location and Event Data Project, το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ και άλλες ένοπλες ομάδες στο Λίβανο αντάλλαξαν τουλάχιστον 4.733 επιθέσεις στα σύνορα από τις 7 Οκτωβρίου 2023 έως τις 15 Μαρτίου 2024.

Το Ισραήλ διεξήγαγε περίπου το 83% αυτών των επιθέσεων, συνολικά 3.952 περιστατικά, ενώ η Χεζμπολάχ και άλλες ένοπλες ομάδες ήταν υπεύθυνες για 781 επιθέσεις.

Χάρτης διασυνοριακών συρράξεων

09:17 Αξιωματούχος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς: Η πρόταση για κατάπαυση του πυρός εξακολουθεί να μελετάται

Ο αξιωματούχος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Izzat al-Risheq διέψευσε την αναφορά σχετικά με τη θέση της Χαμάς στην τελευταία πρόταση για απελευθέρωση ομήρων και συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ.

Σε δήλωση που δημοσίευσε ο al-Risheq, διευκρίνισε ότι «η πρόταση βρίσκεται ακόμη στα στάδια της μελέτης».

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP μετέδωσε την Κυριακή ότι ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δεν βλέπει σημαντικά προβλήματα στην τελευταία πρόταση. Ο αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε ότι «η ατμόσφαιρα είναι θετική, εκτός αν υπάρξουν νέα εμπόδια από το Ισραήλ».

Η πρόταση προβλέπει ότι 33 όμηροι θα απελευθερωθούν στην πρώτη φάση της συμφωνίας και περιέχει μια αόριστη πρόταση που διατύπωσε το Ισραήλ και η οποία αποσκοπεί στον κατευνασμό της Χαμάς στο θέμα του τερματισμού του πολέμου.

09:10 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έπληξε στόχους της Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έπληξε κατά τη διάρκεια της νύχτας στόχους της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων υποδομών και στρατιωτικών κτιρίων, στην περιοχή ή Jabal Blat και Marwahin στο νότιο Λίβανο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις και η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά πυρά από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Ενώ έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό περιορισμένες στις συνοριακές περιοχές, έχουν αυξηθεί σε έκταση και ένταση. Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 350 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Λίβανο και 22 στο Ισραήλ λόγω διασυνοριακών επιθέσεων.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζούρν βρέθηκε στο Λίβανο το Σαββατοκύριακο για να αξιολογήσει την κατάσταση και να συζητήσει έναν οδικό χάρτη για την αποκλιμάκωση των εντάσεων. Ένας ανταποκριτής του Al Jazeera δήλωσε ότι το σχέδιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός ψηφίσματος του ΟΗΕ του 2006 για μια νεκρή ζώνη κατά μήκος των συνόρων ελεύθερη από όπλα και μαχητές εκτός κρατικού ελέγχου.

09:01 «Τίποτα δεν έμεινε» στο σχολείο της UNRWA που φιλοξενεί χιλιάδες άτομα στη Χαν Γιούνις

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) κοινοποίησε ένα βίντεο που δείχνει ζημιές σε ένα από τα καταφύγιά της στη Χαν Γιούνις μετά την επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή.

Η Louise Wateridge, υπάλληλος της UNRWA, δήλωσε ότι η οροφή του καταφυγίου, που βρίσκεται σε ένα σχολείο, επλήγη άμεσα από την επίθεση, προκαλώντας σημαντικές ζημιές και ωθώντας τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την περιοχή.

«Όλη αυτή η περιοχή φιλοξενούσε περίπου 10.000 ανθρώπους», δήλωσε η Wateridge στο βίντεο που αναρτήθηκε στο X. «Τώρα δεν έχει μείνει τίποτα».

«Δεν υπάρχει κανείς εδώ τώρα. Μπορείτε να δείτε πόσο γρήγορα έφυγαν οι άνθρωποι. Υπάρχουν παπούτσια στο πάτωμα, υπάρχουν βούρτσες μαλλιών, οδοντόβουρτσες, ακόμη και κομμάτια φαγητού, που απλά έμειναν πίσω», πρόσθεσε.

08:52 Σχεδόν 900 άτομα έχουν συλληφθεί από τις 18 Απριλίου στα αμερικανικά πανεπιστήμια

Το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press αναφέρει ότι σχεδόν 900 άτομα έχουν συλληφθεί σε πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ από τις 18 Απριλίου, όταν η αστυνομία της Νέας Υόρκης απομάκρυνε με τη βία έναν φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό διαμαρτυρίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Φοιτητές σε δεκάδες πανεπιστήμια έχουν έκτοτε στήσει καταυλισμούς ζητώντας να τερματιστεί ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα και τα πανεπιστήμιά τους να διακόψουν τους δεσμούς τους με εταιρείες που πωλούν όπλα στο Ισραήλ.

Μόνο το Σάββατο, περίπου 275 άτομα συνελήφθησαν από διαμαρτυρίες στο Πανεπιστήμιο Northeastern στη Βοστώνη, στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Φοίνιξ, στο Πανεπιστήμιο Indiana στο Μπλούμινγκτον και στο Πανεπιστήμιο Washington στο Σεντ Λούις.

Καθηγητής σε πολλά πανεπιστήμια εξέφρασαν την υποστήριξή τους στους φοιτητές, μεταξύ άλλων σε πανεπιστήμια στην Καλιφόρνια, τη Τζόρτζια και το Τέξας, όπου υιοθέτησαν ψήφο δυσπιστίας προς την ηγεσία τους.

08:46 Βίντεο δείχνει τη στιγμή που το Ισραήλ βομβαρδίζει πύργο κατοικιών στη Γάζα

Παλαιστίνιος φωτογράφος κατέγραψε τη στιγμή που ένα ισραηλινό αεροσκάφος βομβάρδισε ένα κτίριο κατοικιών στην οδό Al-Jalaa στην πόλη της Γάζας την Κυριακή.

Το βίντεο, το οποίο τραβήχτηκε από την απέναντι πλευρά του δρόμου και επαληθεύτηκε από το Al Jazeera, δείχνει μια έκρηξη που έσπασε τα τζάμια από τα παράθυρα ενός κοντινού κτιρίου και έστειλε στον αέρα τεράστια σύννεφα μαύρου και γκρι καπνού.

08:33 Ασταμάτητοι βομβαρδισμοί στη Γάζα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ 

Only in

Αδυνατούν να αγοράσουν ακίνητο οι νέοι – Τα δύο αγκάθια [πίνακες]

Οι νέοι στην Ελλάδα αδυνατώντας να αγοράσουν ακίνητο εγκαταλείπουν το πατρικό τους σπίτι μετά τα 30 χρόνια, ενώ στην Ε.Ε. το εγκαταλείπουν –κατά μέσο– όρο μετά τα 26

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024