Από ουραγοί, ηγέτες της Ευρώπης – Οι ΝΥΤ εξυμνούν την οικονομία των νότιων χωρών της ΕΕ
Πώς οι νότιες χώρες της Ευρώπης, κατάφεραν από εκεί που ήταν ουραγοί να είναι πλέον ηγέτες.
«Κάτι εξαιρετικό συμβαίνει στην ευρωπαϊκή οικονομία: τα νότια έθνη που παραλίγο να διαλύσουν το μπλοκ του ευρώ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης το 2012 αναπτύσσονται ταχύτερα από τη Γερμανία και άλλες μεγάλες χώρες που εδώ και πολύ καιρό λειτουργούσαν ως κινητήρες ανάπτυξης της περιοχής», σχολιάζουν οι New York Times για χώρες της Ευρώπης – ανάμεσά τους και η Ελλάδα- οι οποίες από ουραγοί, είναι πλέον ηγέτες της.
Η δυναμική ενισχύει την οικονομική υγεία της περιοχής και εμποδίζει την ευρωζώνη να διολισθήσει υπερβολικά. Σε μια αντιστροφή της τύχης, οι ακόλουθοι έγιναν ηγέτες. Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία αναπτύχθηκαν το 2023 περισσότερο από δύο φορές ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η Ιταλία δεν έμεινε πολύ πίσω.
Μόλις πριν από μια δεκαετία, η Νότια Ευρώπη ήταν το επίκεντρο μιας κρίσης χρέους της ευρωζώνης που απείλησε να διαλύσει το μπλοκ των χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ.
Χρειάστηκαν χρόνια για να ανακάμψει από τις βαθιές εθνικές υφέσεις και τα διεθνή προγράμματα διάσωσης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με σκληρά προγράμματα λιτότητας.
Έκτοτε, οι ίδιες χώρες εργάστηκαν για να διορθώσουν τα οικονομικά τους, προσελκύοντας επενδυτές, αναζωογονώντας την ανάπτυξη και τις εξαγωγές και αντιστρέφοντας την ανεργία που έχει υψηλά επίπεδα ρεκόρ.
Τώρα η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, συμπαρασύρει τις μοίρες των χωρών της περιοχής. Αγωνίζεται να βγει από την ύφεση που ξεκίνησε από την άνοδο των τιμών της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αυτό έγινε σαφές την Τρίτη, όταν νέα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομική παραγωγή του συναλλάγματος του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, συγκριτικά με τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με Eurostat. Η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% τόσο το τρίτο όσο και το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, μια τεχνική ύφεση.
Πώς έχουν προχωρήσει η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία;
Μετά από χρόνια διεθνών προγραμμάτων διάσωσης και σκληρών προγραμμάτων λιτότητας, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης προχώρησαν σε κρίσιμες αλλαγές που έχουν προσελκύσει επενδυτές, αναζωογόνησαν την ανάπτυξη και τις εξαγωγές και ανέτρεψαν το ρεκόρ ανεργίας.
Οι κυβερνήσεις μείωσαν τη γραφειοκρατία και τους εταιρικούς φόρους για να τονώσουν τις επιχειρήσεις και προώθησαν αλλαγές στις κάποτε άκαμπτες αγορές εργασίας τους. Κινήθηκαν για να μειώσουν τα υψηλά χρέη και τα ελλείμματα, δελεάζοντας διεθνή συνταξιοδοτικά και επενδυτικά ταμεία να αρχίσουν να αγοράζουν ξανά το δημόσιο χρέος τους.
«Αυτές οι χώρες συνήλθαν σε μεγάλο βαθμό στον απόηχο της ευρωπαϊκής κρίσης και είναι διαρθρωτικά πιο υγιείς και πιο δυναμικές από ό,τι ήταν πριν», δήλωσε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο.
Οι νότιες χώρες διπλασίασαν επίσης την οικονομία των υπηρεσιών τους – ειδικά τον τουρισμό, ο οποίος έχει δημιουργήσει έσοδα ρεκόρ από το τέλος των περιορισμών του κορονοϊού. Και επωφελήθηκαν από μέρος ενός πακέτου τόνωσης 800 δισεκατομμυρίων ευρώ που χρησιμοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσει τις οικονομίες να ανακάμψουν από την πανδημία.
Οικονομία δύο ταχυτήτων
Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε περίπου διπλάσια από τον μέσο όρο της ευρωζώνης πέρυσι, ενισχυμένη από τις αυξανόμενες επενδύσεις από πολυεθνικές εταιρείες όπως η Microsoft και η Pfizer, τον τουρισμό ρεκόρ και τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στην Πορτογαλία, όπου η ανάπτυξη οφείλεται στις κατασκευές και τη φιλοξενία, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,4% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι. Το ποσοστό για την ισπανική οικονομία την ίδια περίοδο ήταν ακόμη ισχυρότερο, στο 2,4%.
Στην Ιταλία, η συντηρητική κυβέρνηση περιορίζει τις δαπάνες και η χώρα εξάγει περισσότερη τεχνολογία και προϊόντα αυτοκινήτου, ενώ παράλληλα αντλεί νέες ξένες επενδύσεις στον βιομηχανικό τομέα. Η οικονομία εκεί έχει ταιριάξει κατά προσέγγιση με τον συνολικό ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης, μια αξιοσημείωτη βελτίωση για μια χώρα που θεωρείται από καιρό ως οικονομική οπισθοδρόμηση.
«Διορθώνουν τις υπερβολές τους και έσφιξαν τα ζωνάρια τους», είπε ο κ. Schmieding για τις οικονομίες της Νότιας Ευρώπης. «Έχουν διαμορφωθεί αφού έζησαν πέρα από τις δυνατότητές τους πριν από την κρίση, και ως εκ τούτου είναι πιο αδύνατοι, πιο σωματικοί και πιο κακοί».
- Στρατηγική συνάντηση αρχηγών κρατών Μαρόκου – Μαυριτανίας
- Εξάρχεια: Γνωστός στις Αρχές ο δράστης της επίθεσης στην 29χρονη – Είχε επιτεθεί και σε άλλη γυναίκα
- Συρία: Πού είναι τα χρήματα του Άσαντ;
- Megasports: Από Ισλανδία… πάει Ιταλία
- ΗΠΑ: Πληροφοριοδότης κατά της OpenAI βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Σαν Φρανσίσκο
- Αθλιότητες Μακρόν στη Μαγιότ: «Αν δεν ήταν η Γαλλία θα ήσασταν 10.000 φορές μες στα σκ@τά»