Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των Δήμων αποτελεί ένα πολυδιάστατο και δύσκολο εγχείρημα»
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου μίλησε στο ένθετο cityhub της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.
- Χαραμάδα ελπίδας για την κλιματική κρίση στη σύνοδο της G20
- Παύλος Μαρινάκης: Εκλογές το 2027 – Καμία ανησυχία στην κυβέρνηση για διαρροές στον προϋπολογισμό – Τι είπε για ΠτΔ και για ψήφο εμπιστοσύνης
- Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε ψηφοφορία για το όνομα του κόμματός του
- Η Χεζμπολάχ απάντησε στην πρόταση εκεχειρίας των ΗΠΑ - Στον Λίβανο ο Χοχστάιν για να «κλείσει» συμφωνία
«Με την έξοδο της Χώρας μας από την κρίση της πανδημίας προσκρούσαμε αναπάντεχα σε μία νέα κρίση, την ενεργειακή» δηλώνει στο cityhub ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου για να προσθέσει: «Άμεσα εμπεδώθηκε απ’ όλους ότι η ενέργεια δεν συνιστά ένα συνηθισμένο καταναλωτικό αγαθό, αλλά ένα αναντικατάστατο ενδιάμεσο αγαθό, που επηρεάζει συνολικά».
Ποια είναι όμως η θέση των Δήμων στο νέο τοπίο; «Σε αυτή την ανάγκη που έχει διαμορφωθεί, οι Δήμοι της Χώρας έχουν ιεραρχήσει σε υψηλό επίπεδο όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την ενέργεια.
Αρωγός στην παραπάνω προσπάθεια, είναι η ΚΕΔΕ. Με τακτική παρακολούθηση όλων των ζητημάτων και των πολιτικών που σχετίζονται με την ενέργεια, παρεμβαίνει σε κάθε Σχέδιο Νόμου και σε κάθε επίπεδο λήψης αποφάσεων, υπενθυμίζοντας ότι οποιαδήποτε ενεργειακή πολιτική δεν εμπεριέχει στη στοχοθεσία της τους Δήμους της χώρας μας θα έχει αμφιλεγόμενα αποτελέσματα» τονίζει ο κ. Κυρίζογλου και δηλώνει για το πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ.
Το νέο Πρόγραμμα
«Τεκμήριο των παραπάνω, η γνωστοποίηση των θέσεων της ΚΕΔΕ για το πρόσφατο Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΝ, και ειδικά για τις διατάξεις των άρθρων του για το Πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ.
Ένα Πρόγραμμα που αποσκοπεί στη μείωση του ενεργειακού κόστους των ευάλωτων νοικοκυριών, των Δήμων, καθώς και των συνδέσμων και νομικών προσώπων αυτών, των ΔΕΥΑ και των διαδόχων τους. Αντικείμενό του η κάλυψη του συνόλου ή μέρους των ενεργειακών αναγκών των ωφελούμενων μέσω της εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ (με ή χωρίς σταθμό αποθήκευσης) και της εφαρμογής εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού. Σκοπός είναι η αξιοποίηση του μοντέλου των Ενεργειακών Κοινοτήτων, και συγκεκριμένα της σύστασης μιας Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών σε κάθε Περιφέρεια, στην οποία θα συμμετέχουν οι Δήμοι, οι ΔΕΥΑ, κ.ά.
Το ως άνω μοντέλο επιλέχθηκε, προκειμένου να αξιοποιηθούν ώριμοι σταθμοί ΑΠΕ αδειοδοτημένοι, διαστασιολογημένοι και με εξασφαλισμένο ηλεκτρικό χώρο, αγνοώντας ωστόσο κρίσιμες και βασικές παραμέτρους.
Μια εξ αυτών είναι ότι οι Ενεργειακές Κοινότητες αποτελούν μια αποκλειστικά αυτοδιοικητική τοπική υπόθεση. Μια υπόθεση που αφορά αποκλειστικά τους Δήμους, στους οποίους μπορεί να συνδράμει και η ΕΕΤΑΑ με την πολυετή εμπειρία και τεχνική επάρκεια της.
Μια δεύτερη αφορά στις καταναλώσεις, για τις οποίες φαίνεται να αγνοείται ότι οι μεγάλες ενεργειακές καταναλώσεις αφορούν κύρια στους Δήμους και όχι στις αιρετές Περιφέρειες. Αντίστοιχα, φαίνεται να αγνοείται ότι οι Δήμοι καθίστανται άμεσα εξαρτώμενοι από την πρόθεση, και ιδίως το βαθμό αποτελεσματικότητας, της κάθε Περιφέρειας να συστήσει Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών εντός της αποκλειστικής προθεσμίας των έξι μηνών που ορίζεται.
Μία τρίτη, τέλος, αφορά στην διαμόρφωση των διατάξεων του Προγράμματος ΑΠΟΛΛΩΝ χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η σημερινή κατάσταση, ως έχει διαμορφωθεί μετά από πολύ κόπο και προσπάθεια, των Ενεργειακών Κοινοτήτων των Δήμων.
Αγνοείται δηλαδή μια ουσιαστική, δυνατότητα των Δήμων – να επιλέξουν βάσει της αδειοδοτικής διαδικασίας και ωριμότητας στην οποία βρίσκονται, αν θα προχωρήσουν μόνοι τους ή αν θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ.
Η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των Δήμων αποτελεί ένα πολυδιάστατο και δύσκολο εγχείρημα. Σε αυτό οι Κεντρικές Υπηρεσίες του Κράτους, θα πρέπει να εισακούσουν και να αξιοποιήσουν τις θέσεις, τις προτάσεις και ιδίως την καθημερινή εμπειρία της ΚΕΔΕ και των Δήμων».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις