Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Τι λένε οι Δήμαρχοι για τις ενεργειακές τους ανάγκες

Τι λένε οι Δήμαρχοι για τις ενεργειακές τους ανάγκες

Στο ένθετο cityhub της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, δέκα δήμαρχοι μιλούν για το σχέδιο «Απόλλων» και τις ενεργειακές τους προτεραιότητες.

Δέκα Δήμαρχοι της χώρας, κατέθεσαν στο cityhub τις απόψεις τους, τόσο για το πρόγραμμα «Απόλλων» όσο και συνολικά για τις ενεργειακές ανάγκες των Δήμων. Όλοι συμφωνούν πως είναι κομβικό το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας στους δήμους τους που αφορά άμεσα τους δημότες.

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις τους:

Γιώργος Παπαναστασίου – Δήμαρχος Αγρινίου

Το πρόγραμμα «ΑΠΟΛΛΩΝ» πιθανόν να είναι χρήσιμο σε κάποιους αστικούς δήμους οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν φωτοβολταϊκά πάρκα ή δεν έχουν προχωρήσει σε κοινότητες. Είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα σε όσους δήμους είναι έτοιμοι και έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες για τη δική τους ενεργειακή κοινότητα. Στον Δήμο Αγρινίου σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας, πέραν όλων των άλλων, προβλέπεται δωρεάν παροχή ενέργειας σε 2.500 ευάλωτα νοικοκυριά. Εν κατακλείδι η ενεργειακή αυτονόμηση είναι ενεργειακή δημοκρατία.

Αλέξης Καλοκαιρινός – Δήμαρχος Ηρακλείου

Στόχος του Δήμου Ηρακλείου, ο οποίος διαθέτει Ενεργειακή Κοινότητα την οποία και μετατρέπει σε Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας, είναι να παράγει ενέργεια. Και ως παραγωγός ενέργειας, να έχει άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση στον ηλεκτρικό χώρο. Ο νέος τρόπος συμψηφισμού, η αντικατάσταση της μεθόδου Net Metering με το Net Billing και η έλλειψη ενεργειακού χώρου στην Κρήτη, προβληματίζει. Αυτό που αναμένουμε είναι να δούμε τις Υπουργικές αποφάσεις που θα ακολουθήσουν, έτσι ώστε να υπάρξει πιο πλήρης εικόνα.

Ζητούμενο είναι εύρεση χώρου

Ηλίας Αποστολόπουλος – Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού

Αρχικά, οι πράσινες μορφές ενέργειας αποτελούν αναγκαιότητα σε μια εποχή που οι επιπτώσεις της κλιματικής μεταβολής είναι παραπάνω από αισθητές και αποτελούν μια νέα παράμετρο στην ζωή μας που επιτάσσει εγρήγορση και προσαρμογή. Η στόχευση του Προγράμματος ΑΠΟΛΛΩΝ αποσκοπεί στη μείωση του ενεργειακού κόστους των ευάλωτων πληθυσμών των Δήμων και χαιρετίζεται. Παραμένει ωστόσο ζητούμενο αν οι Δήμοι – ως άμεσα εμπλεκόμενοι – θα έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν μια ενεργειακή κοινότητα και να αδειοδοτηθούν για αυτή, αυτόνομα ή μόνο μέσω του προγράμματος. Επίσης, μέγιστο ζητούμενο είναι η εύρεση διαθέσιμου χώρου στο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος. Δηλαδή οι Δήμοι και οι ενεργειακές τους κοινότητες πρέπει να έχουν προτεραιότητα.

Τάσος Χρόνης – Δήμαρχος Επιδαύρου

Το πρόγραμμα Απόλλων και η εξοικονόμηση ενέργειας μέσω Ενεργειακών Κοινοτήτων είναι μια δράση η οποία θα προσφέρει με οικονομίες κλίμακας στο Δήμο και τα νομικά μας πρόσωπα. Σημαντικό είναι να απλουστευτούν οι διαδικασίες προετοιμασίας και να δοθεί κίνητρο σε όλους τους δήμους, ανεξαρτήτως μεγέθους. Αυτό που απαιτείται είναι να προηγηθεί η δυνατότητα κάλυψης ενεργειακού χώρου από τους ΟΤΑ ώστε πολύ σύντομα η εξοικονόμηση αυτή να περάσει στους καταναλωτές – δημότες και στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Γιάννης Μαλτέζος – Δήμαρχος Άργους – Μυκηνών

Αυτό το πρόγραμμα ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια, ενώ παράλληλα επιτρέπει την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για κοινωνικό όφελος. Επιπλέον, η στήριξη των Γεωργικών Οργανώσεων Εκμετάλλευσης και Βελτίωσης Γης μέσω του «Απόλλων» θα προσφέρει σημαντικές οικονομικές ανακουφίσεις, καθώς η μειωμένη τιμολόγηση της ενέργειας επιτρέπει αυξημένες επενδύσεις στη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής και υποδομών. Αυτό θα ενισχύσει την τοπική οικονομία και θα διασφαλίσει μακροχρόνια βιωσιμότητα για τους αγρότες μας. Η ανάγκη για την επίσπευση των διαδικασιών είναι επιτακτική. Καλώ την Κεντρική Διοίκηση και τα συναρμόδια υπουργεία να εργαστούν στενά μαζί μας.

Στέργιος Τσίρκας – Δήμαρχος Μαραθώνα

Κατ’ αρχήν είμαστε θετικοί σε κάθε πρωτοβουλία που αφορά τη χρήση Α.Π.Ε., ειδικά όταν αντιμετωπίζει την ενεργειακή ένδεια των ευάλωτων ομάδων και βοηθά στη μείωση του κόστους λειτουργίας των Δήμων. Ωστόσο, το κύριο ζήτημα είναι να αποκτήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση το δικαίωμα επιλογής προκειμένου να προχωρήσει αυτόνομα ή να συμμετέχει σε συλλογική ενεργειακή κοινότητα. Και βέβαια, να αποκτήσει χώρο στο δίκτυο, ειδικά από τη στιγμή που δε θα παράγει ρεύμα προς εμπορία, αλλά, στην ουσία, για κοινή ωφέλεια. Προσμένω, λοιπόν, σε βελτιώσεις στο σχέδιο “Απόλλων”, στο πλαίσιο και όσων έχει προτείνει η ΚΕΔΕ.

Ανδρέας Ευθυμίου – Δήμαρχος Μοσχάτου

Όταν στις Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο λειτουργούν οι ενεργειακές κοινότητες αλλά και επιβραβεύονται, ενώ στην χώρα μας εμποδίζεται με κάθε τρόπο η λειτουργία τους και μάλιστα  των Δήμων που θα εξοικονομούσαν πόρους τόσο για το Δημόσιο, όσο και για φτωχά νοικοκυριά μειώνοντας ταυτόχρονα το ανθρακικό αποτύπωμα, τότε κάθε ανάλυση οικονομική, επιστημονική  δεν έχει αξία .

Γιώργος Στασινόπουλος – Δήμαρχος Ζακύνθου

Το πρόγραμμα “ΑΠΟΛΛΩΝ” αντιπροσωπεύει έναν κρίσιμο πυλώνα στην εξέλιξη ενός δήμου για μια πιο βιώσιμη, αειφόρο και αποτελεσματική ενεργειακή πολιτική, ενώ παράλληλα προσφέρει πλειάδα οφελών για τον τοπικό πληθυσμό και το περιβάλλον. Είμαστε υπέρ ενός σημαντικού βήματος προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Μπορούμε να αναβαθμίσουμε τα κτίριά μας με σύγχρονα ενεργειακά συστήματα και τεχνολογίες, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Στις προγραμματικές δεσμεύσεις βρίσκονται στόχοι όπως αυτοί που προβλέπονται στο πρόγραμμα “ΑΠΟΛΛΩΝ” και θα εργαστούμε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι τόσο ο Δήμος Ζακύνθου όσο και ο κάθε κάτοικος μας θα έχει την ευκαιρία να επωφεληθεί πλήρως από αυτό. Με μια σειρά οφελών, το πρόγραμμα αναδεικνύεται ως ένα απαραίτητο εργαλείο για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Γιώργος Παναγόπουλος – Δήμαρχος Σαλαμίνας

Η ανάγκη για Δήμους ενεργειακά αυτόνομους κατά το δυνατό, καθίσταται ολοένα και πιο έντονη, σε μια εποχή που το ενεργειακό κόστος συνεχώς αυξάνεται και τα οικονομικά των δήμων κάθε άλλο παρά ανθηρά είναι. Με τις δυνατότητες που παρέχει το πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ, οι δήμοι θα έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις πλούσιες στην χώρα μας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Γιώργος Εμμανουήλ – Δήμαρχος Πολυγύρου

«Για όλους τους Δήμους το ενεργειακό κόστος είναι πολύ κρίσιμο. Εμείς πληρώνουμε περίπου 3,5 εκατ. Ευρώ για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε ρεύμα. Αυτό προκύπτει επειδή έχουμε πάρα πολλά αντλιοστάσια που αξιοποιούνται για τις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης. Πρέπει να μειώσουμε πολύ σύντομα μέσω ενεργειακών κοινοτήτων και ΑΠΕ το κόστος αυτό»

Sports in

Live streaming: Ο ημιτελικός Ισπανία – Ελλάδα (Eurobasket U16)

Σπουδαίο παιχνίδι για την Εθνική Παίδων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024