Τουρκία: Η «γαλάζια πατρίδα» μπαίνει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα – «Θάλασσα των νήσων» το Αιγαίο
Επιπλέον, στο μάθημα της Ιστορίας θα συμπεριληφθούν βιβλία για θέματα όπως το Κυπριακό και «το αβάσιμο των αιτιάσεων» για τον Πόντο και τους Αρμενίους
Η «γαλάζια πατρίδα» και η «πατρίδα των αιθέρων», καθώς και τα «επιτεύγματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας» εντάσσονται στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Τουρκίας, που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας της χώρας, το οποίο φέρει τον τίτλο «Το εκπαιδευτικό μοντέλο του αιώνα της Τουρκίας».
Συγκεκριμένα, στην ύλη του μαθήματος της Γεωγραφίας που θα διδάσκεται στα τουρκικά σχολεία θα δίνεται έμφαση στη γεωγραφική θέση της Τουρκίας, με χάρτες «που σχετίζονται με τη γαλάζια πατρίδα και την πατρίδα των αιθέρων», σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν.
«Θάλασσα των Νήσων» το Αιγαίο
«Κατά τη διαδικασία αυτή, η σημασία των χαρακτηριστικών της θέσης της Τουρκίας θα τονιστεί με τη χρήση διαφόρων μεθόδων ανάλυσης και την ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης και θα υποστηριχθεί με τη λήψη των απόψεων και των συναισθημάτων των μαθητών σχετικά με το θέμα αυτό» ανέφερε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Ulke TV.
Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνεται αναφορά στη σημασία της «γαλάζιας πατρίδας», στην οποία το Αιγαίο αναφέρεται με την ονομασία… «Θάλασσα των Νήσων», και θα διερευνώνται οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Στη νέα διδακταία ύλη γίνεται λόγος για «νομικά και γεωγραφικά δικαιώματα της Τουρκίας στις θάλασσες» και «τονίζεται το φαινόμενο του πατριωτισμού».
Κυπριακό, Πόντος και Αρμένιοι στην Ιστορία… αλά τούρκα
Τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν επίσης κεφάλαια για τα στρατηγικής σημασίας ορυχεία, τη διαθεσιμότητα και τη συμβολή των ορυκτών, ιδίως του βορίου, στην τουρκική οικονομία. Θα ζητείται από τους εκπαιδευτικούς να θέτουν προς συζήτηση το χαρακτηριστικό της Τουρκίας να είναι ενεργειακός διάδρομος – σε σχέση με τη «γαλάζια πατρίδα» – καθώς και θέματα που αφορούν στην παραγωγή ενέργειας.
Επιπλέον, θα διδάσκεται η σημασία της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής, ιδίως της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, στην εξωτερική πολιτική.
Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική ακροδεξιά εφημερίδα Yeni Safak, το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Τουρκίας περιλαμβάνει και αναφορές στο Κυπριακό, με αιχμή τη σημασία της «τουρκικής δημοκρατίας της βορείου Κύπρου», όπως αναφέρεται, για την Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο.
Επιπλέον, στο μάθημα της Ιστορίας, «στον κατάλογο αναγνωσμάτων θα συμπεριληφθούν βιβλία για θέματα όπως το Κυπριακό και το αβάσιμο των αιτιάσεων για τον Πόντο και τους Αρμενίους».
«Στο νέο πρόγραμμα σπουδών θα συμπεριληφθούν επίσης η έναρξη της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου, της ίδρυσης των Ηνωμένων Εθνών και του ΔΝΤ, του Παλαιστινιακού ζητήματος και της μεταβαλλόμενης μορφής της αποικιοκρατίας», αναφέρει το κρατικό δίκτυο TRT, ενώ οι μαθητές θα αξιολογήσουν, όπως τονίζεται, τις «σιωνιστικές δραστηριότητες» και το Παλαιστινιακό ζήτημα με βάση δείγματα κειμένων και γεγονότων.
- Εντυπωσιακός Πόρτις στη νίκη των Μπακς επί των Γουίζαρντς
- Καιρός: Κρύο και καταιγίδες από το απόγευμα – Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
- Αυτοέλεγχος: Πώς να τον βρείτε αν τον έχετε χάσει στην πορεία
- Σουδάν, μια εν εξελίξη ανθρωπιστική καταστροφή
- Έρευνα ΙΕΛΚΑ: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Αποκάλυψη in: Το άγνωστο παρασκήνιο κι οι πιέσεις για το ιατροδικαστικό πόρισμα στο θρίλερ στην Αμαλιάδα