Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης για Δικαστικό Χάρτη: Ιστορική τομή για την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης

Μητσοτάκης για Δικαστικό Χάρτη: Ιστορική τομή για την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε το νομοσχέδιο Φλωρίδη, παρά τις αντιδράσεις κομμάτων και νομικού κόσμου - Για το Μάτι, τόνισε πως η Δικαιοσύνη «έχει τα θεσμικά αντίβαρα να διορθώσει τυχόν αστοχίες της»

«Ιστορική τομή» χαρακτήρισε το νέο Δικαστικό Χάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης», το οποίο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στο νομικό κόσμο, όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως, με νέο Δικαστικό Χάρτη, η απονομή δικαιοσύνης θα γίνεται ταχύτερα, ενώ νομικοί και αντιπολίτευση αντιτείνουν αφενός πως καταστρέφεται ο θεσμός των Ειρηνοδικείων και, αφετέρου, πως το υπουργείο Δικαιοσύνης έφερε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο «πρόχειρο», χωρίς καμία διαβούλευση.

Είναι «μία σημαντική μεταρρύθμιση, αλλά και μία ιστορική τομή απέναντι σε ένα πρόβλημα διαχρονικό, με στόχο, σε πρώτη φάση, οι δικαστικές αποφάσεις να εκδίδονται σε σημαντικά συντομότερο χρόνο, κατά περίπου 30%», τόνισε ο πρωθυπουργός για το νομοσχέδιο.

Όπως είπε, έρχεται να δώσει λύση σε αυτό που ο νομικός κόσμος αποκαλεί «ασάλευτο χρόνο της Δικαιοσύνης» και προσέθεσε πως στη χώρα μας δεν έχουμε απλά καθυστέρη στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, αλλά μία «ευρείας έκτασης αρνησιδικία».

«Το νομοσχέδιο έτυχε ευρείας διαβούλευσης»

«Τα 154 ειρηνοδικεία της χώρας γίνονται παράγοντας άνισης κατανομής των δικαστικών υποθέσεων. Το 44% του δυναμικού απασχολείται μόλις από το 20% των υποθέσεων. Άρα, κάτι παράξενο συμβαίνει», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να τονίσει πως «όλα αυτά συμβαίνουν όταν η Ελλάδα έχει περισσότερους δικαστές ανά μέσο όρο» συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης.

«Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές και τελεσίδικες. Μπορούν, εφόσον το κρίνει η Δικαιοσύνη, να επανεξεταστούν. Θα πρέπει να περιμένουμε»

Είπε ότι θα προστεθούν ακόμα 1.000 δικαστές στην πρώτη γραμμή και, απαντώντας στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «μεταρρύθμιση είναι κάθε σημαντική αλλαγή που έχει αργήσει λόγω ιστορικών αγκυλώσεων. Ο πρώτος που την έκρινε απαραίτητη ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1911 και δοκίμασε ξανά το 1931 και δοκιμάστηκε άλλες τέσσερις φορές, με τελευταία το 1999, όταν μια διαφωνία του Αρείου Πάγου σε ένα άρθρο οδήγησε στην αναβολή του. Η ΝΔ, τότε από την θέση της αντιπολίτευσης, είχε στηρίξει αυτή τη μεταρρύθμιση».

Ο πρωθυπουργός, αφού συνεχάρη την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, γιατί – όπως είπε – «το νομοσχέδιο έτυχε ευρείας διαβούλευσης», τόνισε πως πρέπει να αφήσουμε πίσω τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60, «όταν τα δικαστήρια ανεγείρονταν βάσει των ακτοπλοϊκών συνδέσεων ή των πιέσεων των τοπικών κομματαρχών» και επισήμανε ότι, στην Αττική, «αντιμετωπίζεται η πολυδιάσπαση», καθώς «τα 20 Ειρηνοδικεία συγχωνεύονται σε πέντε».

«Να περιμένουμε» τις τελικές κρίσεις για το Μάτι

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην απόφαση του δικαστηρίου για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, λέγονττας αρχικά πως «δικαιοσύνη που αργεί γίνεται άδικη, ταλαιπωρεί τελικά αυτόν που ζητά την προστασία της».

«Χθες, ανέκυψε το ζήτημα με τις ποινές της δίκης για το Μάτι των 104 νεκρών, που ολοκληρώθηκε σε έξι χρόνια. Τα αδικήματα της υπόθεσης κρίθηκαν με ευμενέστερο πλαίσιο που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, αν ήταν με το δικό μας θα ήταν αυστηρότερες», επισήμανε, σημειώνοντας ότι «πράγματι υπήρξε μεγάλη αργοπορία», αλλά «η εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη δεν πρέπει να τραυματιστεί. Έχει τα θεσμικά αντίβαρα να διορθώσει τυχόν αστοχίες της».

Για να υπογραμμίσει πως «οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές και τελεσίδικες. Μπορούν, εφόσον το κρίνει η Δικαιοσύνη, να επανεξεταστούν. Θα πρέπει να περιμένουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ωστόσο πως οι εθνικές τραγωδίες δεν πρέπει να γίνονται «κομματικά εργαλεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Σημείωσε, επίσης, πως «έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση, να θέσει σε λειτουργία το 112, οργανώνοντας για πρώτη φορά τις εκκενώσεις με προτεραιότητα τη διάσωση ζωών».

Επίθεση σε Κασσελάκη και Ανδρουλάκη

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης , ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ  λέει ‘όχι’ σε όλα, ‘ναι’ στο τίποτα, μιλάει για Κράτος Δικαίου με δύο υπουργούς καταδικασμένους, μιλάει για τη Δημοκρατία όταν ξέχασε να καταθέσει υπόμνημα κατά του φασισμού».

«Αθροίζονται 15 δισεκατομμύρια από τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε συνέντευξη του προέδρου του, αλλά δεν λέτε πόσους φόρους θα βάλετε, όμως αυτός ο λαϊκισμός οδηγεί τη χώρα σε χρεοκοπία», όπως είπε.

Στη συνέχεια, έστρεψε τα «πυρά» στον ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: «είχα περισσότερες προσδοκίες από το ΠΑΣΟΚ, όλα αυτά που συζητάμε σήμερα, τα επεδίωξαν οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, τελευταίος ο Γιώργος Παπανδρέου. Αναρωτιέμαι πώς ένα κόμμα, που θέλει να λέγεται προοδευτικό, γίνεται τόσο οπισθοδρομικό».

«Θα αξιοποιήσουμε την επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές του 2027»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην επιστολική ψήφο και εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή πάνω από 200.000 πολίτες ενεγράφησαν στη σχετική πλατφόρμα, αξιοποιώντας τον θεσμό.

«Τα κόμματα που καταψήφισαν την επιστολική ψήφο, είδα ότι έκαναν καμπάνια υπέρ της επιστολικής ψήφου και καλά κάνατε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, σημείωσε: «Φαντάζομαι όταν έρθει η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε το θεσμό και στις εθνικές εκλογές του 2027, δεν θα είστε αντίθετοι, έτσι δεν είναι;»

Όσον αφορά στις ευρωεκλογές, τόνισε ότι «μετά το Πάσχα μπαίνουμε στην τελική ευθεία και είναι σημαντικό να μην αφήσουμε την τοξικότητα στο δημόσιο λόγο. Θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε και την προ ημερησίας συζήτηση, που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία», όπως είπε.

«Οι πολίτες περιμένουν από εμάς προτάσεις για το αύριο της Ελλάδας και της Ευρώπης, θέλουν αλήθεια, ρεαλισμό, προοπτική και όχι φήμες, σενάρια και διαβολές από το παρελθόν. Διαφορετικά, θα γυρίσουν την πλάτη σε ένα πολιτικό σκηνικό που θα εκπέμπει μόνο απογοήτευση και δηλητήριο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και τόνισε πως «η αποχή από τις ευρωεκλογές θα είναι ήττα για όλους, ενώ η στροφή στα άκρα θα είναι κερκόπορτα. Δεν χρειαζόμαστε εμπόρους του πατριωτισμού, ούτε ιδιοκτήτες της πίστης μας, η κομματική αντιπαλότητα δεν επιτρέπεται να γίνει νάρκη στην κοινωνική ομαλότητα».

«Η ακρίβεια θα υποχωρήσει αλλά οι αυξήσεις στους μισθούς θα παραμείνουν»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως είναι «επιτυχία της χώρας να πετυχαίνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με δημοσιονομική συνέπεια».

«Αυτές τις ημέρες καταβάλλονται 780 εκατ. ευρώ ενισχύσεων στους αγρότες μας, όπως δεσμευτήκαμε. Τα αιτήματα των αγροτών έχουν ικανοποιηθεί ειδικά για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης», ανέφερε, υποστηρίζοντας πως «τα τραύματα της χρεοκοπίας εξακολουθούν να είναι ανοικτά. Ο πληθωρισμός δοκιμάζει τα νοικοκυριά και απαιτείται επίμονη προσπάθεια για να στηρίξουμε το εισόδημα των συμπολιτών μας, σε ένα δρόμο δύσκολο που θα μας φέρει όμως στο ξέφωτο».

«Κάποια στιγμή η ακρίβεια θα προχωρήσει αλλά οι αυξήσεις στους μισθούς θα παραμείνουν», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Εμείς δεν έχουμε εχθρούς αλλά πολιτικούς αντιπάλους»

Περιγράφοντας το διακύβευμα των ευρωεκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μια αναμέτρηση με πρόσημο ευρωπαϊκό, αλλά με περιεχόμενο εθνικό.

«Σύσσωμη η αντιπολίτευση θέλει να την μετατρέψει σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης, με φτηνές και ανυπόστατες κατηγορίες, χωρίς ούτε μια λέξη για τα ευρωπαϊκά θέματα. Για τους εμπόρους της πίστης, νομίζω ότι η Εκκλησία απάντησε καλύτερα από εμένα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον τοξικότητας, εμείς δεν έχουμε εχθρούς αλλά πολιτικούς αντιπάλους», όπως είπε.

Προσέθεσε ότι «η πιο σκληρή αντιπολίτευση είναι αυτή των καθημερινών προβλημάτων και το ζητούμενο είναι η σταθερότητα και η ανάπτυξη, που έχει αποδώσει χειροπιαστά αποτελέσματα. Σηκώνουμε το γάντι των αληθινών διλημμάτων αυτών των εκλογών», σημείωσε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε έτοιμοι να δυναμώσουμε τις ελληνικές διεκδικήσεις στην Ευρωβουλή ή να στείλουμε εκπροσώπους που κατηγορούν την πατρίδα σε κάθε ευκαιρία;».

«Είμαι αισιόδοξος ότι οι Έλληνες θα επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους στη ΝΔ και στις δικές τους δυνάμεις. Δίνοντας μας διπλή εντολή: να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και τα λάθη και να συνεχίσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης και της σταθερότητας», είπε καταληκτικά ο πρωθυπουργός.

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024