Δραματική προειδοποίηση Γκουτέρες για μία εισβολή στη Ράφα – «Θα είχε καταστροφικές συνέπειες»
«Μια στρατιωτική επίθεση στη Ράφα θα αποτελούσε ανεπίτρεπτη κλιμάκωση και θα προκαλούσε τον θάνατο χιλιάδων άλλων αμάχων», δήλωσε απευθύνοντας έκκληση ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες έκρουσε για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το ενδεχόμενο μίας εκτεταμένης χερσαίας επίθεσης του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας και απηύθυνε μία δραματική προειδοποίηση, υπογραμμίζοντας ότι θα ισοδυναμούσε με «ανεπίτρεπτη κλιμάκωση» που θα είχε «καταστροφικές συνέπειες για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα».
«Μια στρατιωτική επίθεση στη Ράφα θα αποτελούσε ανεπίτρεπτη κλιμάκωση, θα προκαλούσε τον θάνατο χιλιάδων άλλων αμάχων και θα υποχρέωνε εκατοντάδες χιλιάδες να τραπούν σε φυγή», είπε ο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους, απευθύνοντας έκκληση στις ισραηλινές Αρχές να μην υλοποιήσουν το σχέδιό τους.
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε έναν εντελώς αποτρέψιμο, ανθρωπογενή λιμό»
Ακόμα συμπλήρωσε ότι μια τέτοια επίθεση θα είχε «καταστροφικό αντίκτυπο στους Παλαιστινίους της Γάζας και σοβαρές επιπτώσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή».
«Όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και πολλά άλλα κράτη έχουν εκφράσει ξεκάθαρα την αντίθεσή τους σε μια τέτοια (στρατιωτική) επιχείρηση», σημείωσε και απηύθυνε «έκκληση σε όλους όσοι έχουν επιρροή στο Ισραήλ να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να την αποτρέψουν».
Πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν καταφύγιο στη Ράφα, αφού διέφυγαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο βόρειο τμήμα της Γάζας.
«Χρειάζονται περισσότερα για να αποτραπεί ένας ανθρωπογενής λιμός στη Γάζα»
Ακόμα υπογράμμισε ότι έχει σημειωθεί σταδιακή πρόοδος για την αποτροπή «ενός απολύτως αποτρέψιμου, ανθρωπογενούς λιμού» στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, αλλά χρειάζονται επειγόντως πολλά περισσότερα.
«Έχουν ελάχιστα να φάνε, σχεδόν καθόλου πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, ελάχιστα μέρη που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως καταφύγια και πουθενά δεν μπορούν να πάνε με ασφάλεια. Στη βόρεια Γάζα, οι πιο ευάλωτοι – από άρρωστα παιδιά μέχρι άτομα με αναπηρίες – πεθαίνουν ήδη από την πείνα και τις ασθένειες. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε έναν εντελώς αποτρέψιμο, ανθρωπογενή λιμό», δήλωσε ακόμα ο Γκουτέρες.
«Ένα σημαντικό εμπόδιο για τη διανομή της βοήθειας σε όλη τη Γάζα είναι η έλλειψη ασφάλειας για τους ανθρωπιστές και τους ανθρώπους που εξυπηρετούμε. Οι ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές, οι εγκαταστάσεις και το προσωπικό και οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη δεν πρέπει να αποτελούν στόχους», δήλωσε ακόμα.
«Χαιρετίζουμε την παράδοση βοήθειας από αέρος και θαλάσσης, αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στις χερσαίες διαδρομές», συνέχισε.
«Καλώ και πάλι τις ισραηλινές Αρχές να επιτρέψουν και να διευκολύνουν την ασφαλή, ταχεία και ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και των ανθρωπιστικών εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένης της UNRWA (υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες), σε όλη τη Γάζα».
«Βαθιά θορυβημένος από τους ομαδικούς τάφους»
Σχετικά με την UNRWA, ο Γκουτέρες είπε ότι καλεί τα κράτη μέλη, παραδοσιακούς και νέους δωρητές, να δεσμεύσουν κεφάλαια για την υπηρεσία του ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι η παρουσία της UNRWA αποτελεί πηγή «ελπίδας και σταθερότητας» για την περιοχή.
«Αυτή είναι η στιγμή για να επαναβεβαιώσουμε την ελπίδα μας και τη συμβολή μας σε μια λύση δύο κρατών – το μόνο βιώσιμο μονοπάτι προς την ειρήνη και την ασφάλεια για τους Ισραηλινούς, τους Παλαιστίνιους και την ευρύτερη περιοχή», είπε ακόμα.
Ο Γκουτέρες δήλωσε επίσης «βαθιά θορυβημένος» από τις αναφορές για μαζικούς τάφους σε διάφορες τοποθεσίες στη Γάζα. «Υπάρχουν ανταγωνιστικές αφηγήσεις γύρω από αρκετούς από αυτούς τους μαζικούς τάφους, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών ισχυρισμών ότι ορισμένοι από τους θαμμένους σκοτώθηκαν παράνομα», είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να επιτραπεί σε ανεξάρτητους διεθνείς ερευνητές, με ιατροδικαστική εμπειρογνωμοσύνη, η άμεση πρόσβαση στις τοποθεσίες αυτών των μαζικών τάφων, για να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και θάφτηκαν ή ξαναθάφτηκαν», συνέχισε.
«Οι οικογένειες των νεκρών και των αγνοουμένων έχουν δικαίωμα να μάθουν τι συνέβη. Και ο κόσμος έχει δικαίωμα να λογοδοτήσει για τυχόν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που μπορεί να έχουν λάβει χώρα», είπε ακόμα.
«Οι εποικισμοί και η βία των εποίκων από τους πιο σοβαρούς παράγοντες της πολύ δραματικής κατάστασης στη Δυτική Όχθη»
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρθηκε και στους ισραηλινούς επικοισμούς στη Δυτική Όχθη. «Οι εποικισμοί αποτελούν εμπόδιο στη λύση των δύο κρατών», υπογράμμισε και σημείωσε πως «όχι μόνο οι εποικισμοί είναι παράνομοι, αλλά η βία των εποίκων ήταν ένας από τους πιο σοβαρούς, επιβαρυντικούς παράγοντες της πολύ δραματικής κατάστασης που έχουμε τώρα στη Δυτική Όχθη και προφανώς αυτά θα πρέπει επίσης να είναι ένα θέμα που θα άξιζε πλήρη λογοδοσία».
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την καταστολή των φοιτητικών διαδηλώσεων στις ΗΠΑ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι είναι «ουσιώδες» να διασφαλιστεί «η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία της ειρηνικής διαδήλωσης».
«Ταυτόχρονα, είναι προφανές ότι η ρητορική μίσους είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες. «Πιστεύω ότι εναπόκειται στις πανεπιστημιακές Αρχές να έχουν τη σοφία να διαχειριστούν σωστά καταστάσεις όπως αυτές που είδαμε», συμπλήρωσε.
Οι δηλώσεις Νετανιάχου που προκάλεσαν ανησυχία για τη Ράφα
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκε ότι ο στρατός του θα εισέλθει στη Ράφα ανεξαρτήτως εάν επιτευχθεί συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
«Η σκέψη ότι θα σταματήσουμε τον πόλεμο πριν από την επίτευξη όλων των στόχων μας είναι εκτός συζήτησης. Θα εισέλθουμε στη Ράφα και θα εξαλείψουμε όλες τις ταξιαρχίες της Χαμάς, με ή χωρίς συμφωνία (εκεχειρίας), προκειμένου να επιτύχουμε την ολοκληρωτική επικράτηση», είπε ο Νετανιάχου σε συγγενείς ομήρων στην Ιερουσαλήμ.
Η Ράφα που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα αιγυπτιακά σύνορα, θεωρείται από τον ισραηλινό στρατό ως το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.
Στη Ράφα έχουν βρει καταφύγιο σχεδόν ενάμιση εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, μετά το ξέσπασμα του πολέμου που πυροδότησε η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
«Κακή ιδέα η εισβολή στη Ράφα»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, χαρακτήρισε, σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, «κακή ιδέα» μία ισραηλινή εισβολή στη Ράφα, προσθέτοντας ότι δεν θα έλυνε τίποτα στον αγώνα της χώρας κατά της Χαμάς.
«Είναι κακή ιδέα να το κάνουν. Υπάρχουν πάρα πολλές αβεβαιότητες σχετικά με τα ανθρωπιστικά ζητήματα», είπε ο Στεφάν Σεζουρνέ στον Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνάντησης στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ, ανέφερε η πηγή.
Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, καταθέτοντας σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι η κύρια ανησυχία του σχετικά με τη Ράφα δεν ήταν η έλλειψη ισραηλινού σχεδίου για την προστασία των αμάχων, αλλά μάλλον «η έλλειψη τρόπου εκτέλεσης» του σχεδίου.
Υποστήριξε περαιτέρω ότι το Ισραήλ δεν έχει ακόμη λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να μετακινήσει τους αμάχους εκτός κινδύνου και να τους παράσχει σε ασφαλείς ζώνες.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάτ Πατέλ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη δει ένα αξιόπιστο σχέδιο που να έχει παρουσιαστεί από το Ισραήλ και να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες του.
Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι δεν θα υποστηρίξει μια εισβολή στη Ράφα χωρίς ένα αξιόπιστο σχέδιο για την προστασία των αμάχων εκεί.
Πιέζει τη Χαμάς να δεχθεί συμφωνία ο Μπλίνκεν
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν που βρέθηκε στην Ιορδανία για συνομιλίες και μετέβη στο Ισραήλ το βράδυ της Τρίτης κάλεσε τη Χαμάς να αποδεχτεί «χωρίς άλλες καθυστερήσεις» την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, που περιλαμβάνει και την απελευθέρωση ομήρων οι οποίοι κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα.
«Όχι άλλες καθυστερήσεις, όχι άλλες δικαιολογίες. Τώρα πρέπει να δράσουμε», είπε ο Μπλίνκεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ιορδανία, λίγο πριν αναχωρήσει για το Ισραήλ, στο πλαίσιο της έβδομης περιοδείας του στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου, πριν από σχεδόν επτά μήνες. «Θέλουμε να δούμε αυτήν τη συμφωνία να υλοποιείται εντός των επόμενων ημερών», τόνισε.
Όταν ρωτήθηκε για την πρόθεση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Ράφα, ο Μπλίνκεν είπε ότι προτεραιότητα της Ουάσινγκτον είναι η επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. «Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος, ο πιο αποτελεσματικός, για να ανακουφίσουμε από τα δεινά και να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο περιβάλλον που θα μας επιτρέψει να ελπίζουμε ότι θα οδηγηθούμε σε κάτι πραγματικά βιώσιμο και θα φέρει μια βιώσιμη ειρήνη στους ανθρώπους που την έχουν απελπισμένα ανάγκη», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας μετά τη συνάντηση με τον Μπλίνκεν επεσήμανε την ανάγκη προστασίας του άμαχου πληθυσμού και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον αντίκτυπο που θα είχε ενδεχόμενη επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, προειδοποιώντας ότι οι καταστροφικές συνέπειες του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσαν να εξαπλωθούν στη Δυτική Όχθη, στην Ιερουσαλήμ, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
- Χριστούγεννα: Σπεύδουν οι πολίτες για τα τελευταία ψώνια – Στα ύψη οι τιμές φρούτων και λαχανικών
- Πυξ Λαξ: «Οι πρώτοι δύο δίσκοι πήγαν άπατοι, στα live μας έρχονταν 1-2 άτομα»
- Οι ειδικοί μίλησαν: Έξι συμβουλές για τη μοναξιά των γιορτών
- Καταστήματα: Κορυφώνεται η εορταστική κίνηση στην αγορά – Ποιες ώρες λειτουργεί η αγορά
- Εφορία: Ποιοι φόροι και πρόστιμα ακυρώνονται λόγω… λάθους
- Βουλή: Νέες μαρτυρίες για τον αστυνομικό που είχε συλληφθεί για ενδοοικογενειακή βία – «Φώναζε και απειλούσε»