Save the Children: Η οργάνωση καταγγέλει πόλη-φάντασμα με παιδιά που ζουν στα ερείπια
Επιστρέφουν στην Χαν Γιουνίς για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου πριν από έξι μήνες, οι εργαζόμενοι βρήκαν μια πόλη-φάντασμα με παιδιά να ζουν στα ερείπια.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις βρίσκουν πόλη-φάντασμα και παιδιά να ζουν ανάμεσα σε ερείπια στο Χαν Γιουνίς της Γάζας. Παιδιά ζουν ανάμεσα σε χαλάσματα σε δρόμους με πλήρη καταστροφή στο Χαν Γιουνίς, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γάζας, η οποία είχε πληθυσμό πάνω από 200.000 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων περίπου 100.000 παιδιά, σύμφωνα με τους υπαλλήλους της Save the Children, που επιστρέφουν στην πόλη για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου πριν από έξι μήνες.
Τώρα το Χαν Γιουνίς είναι μια πόλη-φάντασμα, με τους ανθρώπους να επιστρέφουν σε μικρούς αριθμούς για να προστατεύσουν ό,τι έχει απομείνει από τις περιουσίες τους ή να ανακτήσουν τα υπάρχοντά τους, ενώ μοναχικά παιδιά περιφέρονται στους δρόμους αναζητώντας νερό και άλλες προμήθειες, δήλωσε η Save the Children.
Η Σάσα Μάγιερς, εκπρόσωπος της Save the Children, δήλωσε μετά από ταξίδι της επικεφαλής της ομάδας της Save the Children στη Γάζα, Καρίν Μπίτι, στο Χαν Γιουνίς αυτό το μήνα για να εκτιμήσουν τις ζημιές, την οδική πρόσβαση σε βασικές περιοχές και να ελέγξουν τον αριθμό των ανθρώπων που επιστρέφουν, ότι: «Πραγματικά αισθάνθηκα σωματικά άρρωστη – η αντίδραση του σώματός μου να δει αυτή την απόλυτη βαρβαρότητα, αυτή την πλήρη αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή».
Η Σάσα Μάγιερς περιέγραψε τις σκηνές ως «Αποκαλυπτικές»
«Έχω βρεθεί σε πολλές πολεμικές ζώνες και καταστροφές, αλλά δεν έχω βρεθεί ποτέ σε κατάσταση όπου όσο το μάτι μπορεί να δει, κάθε κτίριο είναι ερείπιο. Σε ορισμένες συγκρούσεις, θα δείτε καταστροφές, αλλά υπάρχουν κενά μεταξύ των ζημιών και των κτιρίων που στέκονται ακόμα όρθια. Εδώ -αν γυρίσετε 360 μοίρες- κάθε κτίριο είναι είτε σοβαρά κατεστραμμένο είτε ερείπια στο έδαφος. Και όχι μόνο ένας ή δύο δρόμοι, αλλά δεκάδες δρόμοι. Είναι παντού», πρόσθεσε.
«Μου έκανε επίσης εντύπωση ο αριθμός των μοναχικών παιδιών. Οδηγείς μέσα από έναν δρόμο που μοιάζει άδειος και ξαφνικά βλέπεις παιδιά να σκαρφαλώνουν από τα χαλάσματα. Είδα τόσα πολλά παιδιά να μεταφέρουν δοχεία, υποθέτω με νερό -δεν ξέρω για πόσο μακριά τα κουβαλούσαν- ολομόναχα, μέσα από αυτούς τους κατεστραμμένους δρόμους. Μπορούσες να δεις ότι τα δοχεία ήταν βαριά και δύσκολο για τα μικρά παιδιά να τα διαχειριστούν. Ήταν ανατριχιαστικό και τρομερό να βλέπεις τόσα πολλά παιδιά μόνα τους, γνωρίζοντας πόσο επικίνδυνο είναι να βρίσκεσαι μέσα σε αυτά τα κατεστραμμένα και μισογκρεμισμένα κτίρια».
«Είμαστε όλοι εντελώς σοκαρισμένοι από το επίπεδο της καταστροφής» λέει η επικεφαλής της Save the Children στη Γάζα
Από την πλευρά της, η Καρίν Μπίτι, επικεφαλής της ομάδας της Save the Children στη Γάζα, δήλωσε: «Είμαστε όλοι εντελώς σοκαρισμένοι από το επίπεδο της καταστροφής. Είμαστε όλοι τόσο θυμωμένοι με αυτό που συνέβη και με το μέγεθος των ζημιών. Πώς είναι δυνατόν να ισοπεδώνεται μια πόλη όπως αυτή; Και βλέποντας τα σχολεία να καταστρέφονται ολοσχερώς -με τις χρωματιστές τοιχογραφίες στις πλευρές- και γνωρίζοντας ότι τα παιδιά μπορεί να έχουν σκοτωθεί σε αυτά (σ.σ. ή και όχι). Πώς μπορείς να μην είσαι θυμωμένος;» συνέχισε.
«Αυτά τα κτίρια αποτελούν την αιμοδοσία μιας κοινωνίας. Είναι τα θεμέλια που δημιουργούν μια κοινότητα και μια χώρα και μιλούν για το μέλλον της. Τα χρήματα και ο χρόνος που θα χρειαστούν για την ανοικοδόμηση αν οι βόμβες σταματήσουν να πέφτουν θα είναι εξοντωτικά. Μια γενιά παιδιών, αν επιβιώσει, δεν θα έχει από πού να μάθει και πουθενά να πάει», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας Save the Children.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις