Ακριβότερο το ταξίδι, μικρότερο το τραπέζι
Αντιμέτωποι με ανατιμήσεις σε τρόφιμα, καύσιμα, διόδια, ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια και διαμονή θα βρεθούν όσοι αποφασίσουν να περάσουν το Πάσχα εκτός του τόπου διαμονής τους
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Βαθιά το χέρι στην τσέπη αναμένεται να βάλουν φέτος όσοι αποφασίσουν να περάσουν το Πάσχα εκτός του τόπου διαμονής τους, με το κόστος των μετακινήσεων και του τραπεζιού να αποτελούν τα μεγάλα «αγκάθια» εξαιτίας των ανατιμήσεων σε τρόφιμα, καύσιμα, διόδια, ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια και διαμονή. Ετσι, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, τα έξοδα για την εξόρμηση μιας τετραμελούς οικογένειας σε κάποιο δημοφιλή προορισμό εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα ύψη. Στα τρόφιμα, η μάχη δίνεται στον οβελία, καθώς ξεπερνά τα 10 ευρώ το κιλό. Μεγάλες αυξήσεις παρατηρούνται σε γλυκά και λαχανικά.
Στην Κέρκυρα
Οσον αφορά τις μετακινήσεις, στην Κέρκυρα, για παράδειγμα, ένα μέρος που ταυτίζεται περισσότερο από όλα με το ελληνικό Πάσχα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων του νησιού Περικλή Κατσαρό, η πληρότητα στην πόλη αγγίζει το 100% και αφορά όλων των ειδών τα καταλύματα, από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια έως τη βραχυχρόνια μίσθωση. «Κατά μέσο όρο μπορεί ο καθένας να βρει καταλύματα από 70, 80 ή και 90 ευρώ, έως και ακριβές βίλες της τάξεως των 470-480 ευρώ τη βραδιά, ανάλογα με τις επιλογές που θέλει», σημειώνει. Ο ίδιος περιγράφει πως, παρά τις αυξήσεις, στην πόλη της Κέρκυρας επικρατεί ήδη το αδιαχώρητο. «Το Πάσχα για εμάς είναι κάτι το απίστευτο, διότι από τη Μεγάλη Τετάρτη αρχίζουν όλες αυτές οι προετοιμασίες, με τους Επιταφίους, με διάφορες μπάντες κ.λπ. Στον ιστό της Κέρκυρας δεν μπορεί να βρει κανείς κατάλυμα, ωστόσο υπάρχουν ακόμη επιλογές στις περιοχές που βρίσκονται στα 20 με 25 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα».
Μία τετραμελής οικογένεια που θέλει να περάσει αυτές τις ημέρες στο νησί του Ιονίου θα χρειαστεί 117 ευρώ σε βενζίνη μόνο για να πάει (χωρίς να υπολογιστούν οι διαδρομές στην Κέρκυρα). Ταυτόχρονα τα διόδια για τη διαδρομή Αθήνα – Ηγουμενίτσα μετ’ επιστροφής ανέρχονται σε 87,4 ευρώ, ενώ τα ακτοπλοϊκά αγγίζουν τα 105 ευρώ. Αν κάποιος επιλέξει να ταξιδέψει αεροπορικώς, θα καταβάλει περίπου 950 ευρώ και, τέλος, η διαμονή για έξι βράδια με ημιδιατροφή κυμαίνεται στα 1.700 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη σύγκριση των τιμών σε σχέση με το Πάσχα του 2023, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας τονίζει πως «δεν έχουν αυξηθεί σε επίπεδα όπου να μην είναι προσιτές». «Υπήρξαν αυξήσεις της τάξης των 10-15 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές αυτές δεν θα πρέπει να είναι σε αυτά τα επίπεδα, θα έπρεπε να είναι πολύ… παραπάνω», εκτιμά ο ίδιος.
Στη Μονεμβασιά
Εξίσου δημοφιλή προορισμό αποτελεί και η Μονεμβασιά, η οποία ήδη καταγράφει προκρατήσεις που αγγίζουν το 100%, με την εικόνα να είναι αντίστοιχη και στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης που, σύμφωνα με τη σχετική πλατφόρμα καταγραφής AirDNA, αριθμεί περί τα 220 ακίνητα, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 29% σε σχέση με πέρυσι. Εκεί το κόστος είναι μεν μικρότερο, ωστόσο οι αυξήσεις των καυσίμων είναι καθοριστικές για τον τελικό λογαριασμό, με τον πανελλήνιο σταθμισμένο μέσο όρο για την αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων να φτάνει στα 1,983 ευρώ το λίτρο. Μάλιστα, χαρακτηριστικό της οξυμμένης ακρίβειας είναι το γεγονός ότι σε 21 νομούς της Ελλάδας η τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 2 ευρώ ανά λίτρο, προσθέτοντας ένα ιδιαίτερα μεγάλο βάρος σε όσους θέλουν να ταξιδέψουν με το αυτοκίνητό τους.
Για παράδειγμα, για να πάει κάποιος στη Μονεμβασιά χρειάζεται να πληρώσει 80 ευρώ σε βενζίνη και 14,75 ευρώ σε διόδια, με το κόστος της διανυκτέρευσης για τέσσερα άτομα να υπολογίζεται σε 300-350 ευρώ ανά ημέρα. Ετσι, για έξι βραδιές με ημιδιατροφή στην Καστροπολιτεία προκύπτει σύνολο 1.800-2.100 ευρώ. Βέβαια, υπάρχουν και καταλύματα πέριξ της πόλης με χαμηλότερο κόστος. Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας Δημήτρης Πολλάλης σημειώνει πως η πληρότητα στη Λακωνία είναι περίπου στο 80% και ειδικά στην πασχαλινή Μονεμβασιά, με τα ατμοσφαιρικά καλντερίμια, τα φαναράκια και τα αναμμένα κεριά, έχουν ξεπεραστεί οι διαθέσιμες χωρητικότητες. «Στη Μονεμβασιά δεν περισσεύει δωμάτιο αυτή τη στιγμή», εξηγεί και προσθέτει πως πολλά καταλύματα δεν έχουν ανοίξει εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Αναφορικά με την αύξηση του κόστους, ο πρόεδρος των ξενοδόχων επισημαίνει πως, παρόλο που το λειτουργικό κόστος από πέρυσι έχει ανέβει στο 25%, δεν έχουν γίνει οι ανάλογες αυξήσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις