Η μη ανεύρεση ιχνών DNA και αποτυπωμάτων άγνωστου ατόμου στον κρίσιμο χώρο, η μη ύπαρξη μάρτυρα που να έχει αντιληφθεί το περιστατικό αλλά και η μη καταγραφή εισόδου «τρίτου» ατόμου διευρύνουν το μυστήριο για την περίεργη διάρρηξη που σημειώθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι στο γραφείο του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών. Και αυτό ενώ ο εν λόγω διευθυντής έδωσε χθες το πρωί κατάθεση – μαζί με άλλους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες – στα γραφεία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το σκάνδαλο με τη διαρροή των διευθύνσεων e-mail των αποδήμων ψηφοφόρων, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν ήδη υποβάλει αγωγές συνολικού ύψους άνω των πέντε εκατ. ευρώ.

«Περίεργη»

Χωρίς να διατυπώνονται υπόνοιες σε βάρος του εν λόγω διευθυντή, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. χαρακτηρίζουν την αναφερόμενη διάρρηξη ως «περίεργη» και μέχρι στιγμής δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο. Το ενδιαφέρον, πλέον, εστιάζεται στο πόρισμα του Τμήματος Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων, που αναμένεται να απαντήσει αν υπήρξε υφαρπαγή ή μη ηλεκτρονικών αρχείων από τους δύο υπολογιστές που βρίσκονται στο γραφείο της Διεύθυνσης Εκλογών και το οποίο αναμένεται τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναφερόμενη διάρρηξη σημειώθηκε μεταξύ 13.30 και 14.30 της Παρασκευής όταν ο διευθυντής συμμετείχε σε σύσκεψη στα γραφεία του υπουργείου Εσωτερικών επί της οδού Σταδίου, στη διάρκεια της οποίας κάλεσε την ιδιαιτέρα του προκειμένου να του μεταφέρει κάποια έγγραφα από το γραφείο του στην οδό Ευαγγελιστρίας.

Η υπάλληλος – που ήταν αυτή που είχε κλειδώσει το γραφείο μετά την αναχώρηση του διευθυντή και μέχρι τώρα η μαρτυρία της δεν αμφισβητείται – όταν επέστρεψε στο γραφείο διαπίστωσε ότι η πόρτα ήταν ανοιχτή, με εμφανή σημάδια διάρρηξης στην κλειδαριά, στο πόμολο και σε άλλα σημεία.

Το άκρως περίεργο για τους αστυνομικούς που έχουν αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης εξακολουθεί να είναι ότι ουδείς υπάλληλος από τα παρακείμενα γραφεία αντελήφθη το παραμικρό, ενώ δεν έχει καταγραφεί είσοδος ύποπτου ατόμου.

Πάντως, υπάρχουν υπηρεσιακοί παράγοντες που επιβεβαιώνουν τις αναφορές του διευθυντή – ότι, δηλαδή, πράγματι συμμετείχε στη σύσκεψη εκτός γραφείου στο χρονικό διάστημα που ανέφερε.

Κρίσιμο ερώτημα

Επίσης, κρίσιμο ερώτημα είναι πώς ο άγνωστος «διαρρήκτης» ήξερε ότι είχε τα χρονικά περιθώρια να εισβάλει στο γραφείο του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εκλογών και να υποκλέψει – σύμφωνα με τις αρχικές υπόνοιες – ηλεκτρονικά αρχεία.

Εξίσου σημαντικό θεωρείται ότι στην πόρτα του διευθυντή δεν βρέθηκαν ίχνη σεσημασμένου ατόμου, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο κάποιος σιωπηρά και με ιδιαίτερη προσοχή να προκάλεσε φθορές με μεταλλικό αντικείμενο, προκειμένου να αναδείξει «πόσο εύκολο είναι να αλλοιωθούν ή να υποκλαπούν τα δεδομένα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του υπουργείου Εσωτερικών» και έτσι να μην μπορούν να αποδοθούν μονοσήμαντα ευθύνες σε συγκεκριμένα άτομα για τη διαρροή δεδομένων.

Για την υφαρπαγή των e-mail των αποδήμων έχει ήδη εκδοθεί πόρισμα που αποδίδει την ευθύνη της διαρροής σε υπηρεσιακό παράγοντα του υπουργείου Εσωτερικών που αποδέχθηκε να παραδώσει τη σχετική λίστα σε πολιτικό προϊστάμενό του κατόπιν αιτήματος του τελευταίου – παρότι βάσει πρωτοκόλλου θα μπορούσε να αρνηθεί.

Κατά πληροφορίες, στη συνάντηση στα γραφεία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα πραγματοποιήθηκε μια κατ’ αντιπαράσταση εξέταση όλων των εμπλεκόμενων προσώπων, δηλαδή της ευρωβουλευτού Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου, του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη, του πρώην γραμματέα Αποδήμων της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Θεοδωρόπουλου και άλλων στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ