Kέντρα δεδομένων: Πώς μπορούν να δώσουν ώθηση στην πυρηνική ενέργεια
Τα chatbots όπως το ChatGPT απαιτούν περίπου 10 φορές περισσότερη ενέργεια από μηχανές αναζήτησης όπως το Google Search
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Η προβλεπόμενη ζήτηση για κέντρα δεδομένων που τροφοδοτούν τεχνολογία όπως η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα δώσει πιθανότατα μια ώθηση για την πυρηνική ενέργεια, υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της Cameco Corp, μιας εταιρείας εξόρυξης ουρανίου.
Η Cameco Corporation είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία ουρανίου στον κόσμο, με έδρα το Σασκάτουν του Καναδά. Το 2015, ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 18% της παγκόσμιας παραγωγής.
Τον περασμένο χρόνο, μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έδωσαν σκληρό αγώνα για την κατασκευή κέντρων δεδομένων που χρειάζονται για την τροφοδοσία εφαρμογών όπως το δημοφιλές chatbot της OpenAI, ChatGPT, καθώς προσπαθούν να επωφεληθούν από αυτό που αναμένεται να είναι ο επόμενος βασικός μοχλός ανάπτυξης του κλάδου.
Δεκαπλάσια ενέργεια απαιτούν τα chatbots
Τα chatbots όπως το ChatGPT απαιτούν περίπου 10 φορές περισσότερη ενέργεια από την αναζήτηση της Google.
«Πέρασαν οι μέρες όπου λανσάρονταν μια νέα τεχνολογία χωρίς να ανησυχούμε για μελλοντικές πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι εταιρείες που οδηγούν την τεχνολογία προς τα εμπρός το κάνουν διατηρώντας το αποτύπωμα άνθρακα και την αξιοπιστία 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα… η πυρηνική ενέργεια είναι ο ξεκάθαρος νικητής», υποστήριξε ο CEO της Cameco, Timothy Gitzel.
Πολλοί χρήστες βιομηχανικής ενέργειας και ειδικοί στον τομέα της τεχνολογίας υπογράφουν συμφωνίες για να εξασφαλίσουν ότι οι εγκαταστάσεις τους μπορούν να έχουν πρόσβαση με μηδενικές εκπομπές άνθρακα και αξιόπιστη πυρηνική ενέργεια τώρα και στο μέλλον, πρόσθεσε.
Συνολικά, η χρήση ενέργειας από τις χιλιάδες γιγάντιες αποθήκες υπολογιστών που περιλαμβάνουν κέντρα δεδομένων αναμένεται να τριπλασιαστεί παγκοσμίως από λιγότερο από 15 τεραβατώρες (TWh) το 2023 σε 46 TWh φέτος, σύμφωνα με την Morgan Stanley Research.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις