Πού βρίσκονται οι πιο ευτυχισμένοι 60άρηδες στον κόσμο; Σίγουρα όχι στην Ελλάδα
Να γιατί αυτή η τοποθεσία ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες.
Στη Δανία βρίσκονται οι πιο ευτυχισμένοι 60άρηδες και άνω στον κόσμο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας.
Η χώρα κατατάσσεται σταθερά σε υψηλές θέσεις στις μετρήσεις ευτυχίας για διάφορους λόγους. Η φετινή έκθεση δεν αποτέλεσε εξαίρεση: Η χώρα κατέλαβε την πρώτη θέση για τα άτομα άνω των 60 ετών και κατέλαβε τη δεύτερη θέση συνολικά (σε απόσταση αναπνοής από τη Φινλανδία).
«Είναι πιο δύσκολο να είσαι ευτυχισμένος αν οι άλλοι δεν είναι και γι’ αυτό βλέπουμε κάποια εύπορα έθνη να μην σημειώνουν τόσο υψηλές βαθμολογίες όσο θα περίμενε κανείς»
Αν και είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν είναι όλοι οι Δανοί ευτυχισμένοι 24 ώρες το 24ωρο, η χώρα έχει κάποιους κοινωνικούς κανόνες που κάνουν ευκολότερο το να είναι κανείς ευτυχισμένος. Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν επίσης ορισμένες συμπεριφορές και πεποιθήσεις που τροφοδοτούν τη χαρά στη χώρα.
Κράτος πρόνοιας: Ο σημαντικότερος παράγοντας;
Παρακάτω, οι ειδικοί αναλύουν αυτούς τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα:
Το σκανδιναβικό κράτος πρόνοιας παίζει σημαντικό ρόλο.
«Νομίζω ότι τα στοιχεία είναι αρκετά σαφή … είναι πιο πιθανό να είσαι αρκετά ευτυχισμένος αν ζεις σε ένα κράτος πρόνοιας», δήλωσε ο Søren Harnow Klausen, καθηγητής φιλοσοφίας στο Τμήμα Μελέτης Πολιτισμού του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας.
Όταν οι βασικές ανάγκες των ηλικιωμένων ικανοποιούνται, όπως συμβαίνει συνολικά στη Δανία, είναι ευτυχισμένοι, σημείωσε. «Γιατί συμβαίνει αυτό; Ίσως επειδή είναι απαλλαγμένοι από πολλές από τις ευθύνες και το άγχος που βιώνουν στη μέση ηλικία»
Ενώ υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε αυτό το σύστημα, συνολικά υπάρχει μεγαλύτερη οικονομική ελευθερία. Η εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένου του πανεπιστημίου, είναι δωρεάν, όπως και η υγειονομική περίθαλψη και η περίθαλψη σε οίκους ευγηρίας, δήλωσε ο Klausen.
Επιπλέον, όλοι οι ηλικιωμένοι Δανοί καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες με σύνταξη από την κυβέρνηση, πρόσθεσε ο Lars Larsen, καθηγητής στο τμήμα Ψυχολογίας και Επιστημών Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου του Άαρχους.
Η έλλειψη αυτών των μέτρων συχνά περιορίζει την ελευθερία των ηλικιωμένων σε πολλές χώρες, αλλά όχι τόσο πολύ στη Δανία, δήλωσε ο Klausen.
Η ισότητα στην ευτυχία
Επιπλέον, ο Larsen δήλωσε ότι η Δανία είναι οικονομικά ισχυρή, έχει μεγάλο προσδόκιμο ζωής και χαμηλά επίπεδα διαφθοράς, γεγονός που επιτρέπει στους ανθρώπους να έχουν μεγαλύτερη βασική ευτυχία.
«Κάτι άλλο που είναι πραγματικά σημαντικό είναι η ισότητα στην ευτυχία», εξήγησε ο Larsen. «Είναι πιο δύσκολο να είσαι ευτυχισμένος αν οι άλλοι δεν είναι και γι’ αυτό βλέπουμε κάποια εύπορα έθνη να μην σημειώνουν τόσο υψηλές βαθμολογίες όσο θα περίμενε κανείς».
Δηλαδή, ακόμη και αν είστε εύπορος και ζείτε σε μια πλούσια χώρα, η δική σας ευτυχία μπορεί να εξακολουθεί να φθίνει αν βλέπετε μια ομάδα ανθρώπων που δεν τα πηγαίνουν καλά και κανείς δεν κάνει τίποτα για να το αλλάξει αυτό, δήλωσε ο Larsen. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βρίσκονται ποτέ στην κορυφή αυτών των καταλόγων.
«Απλά επειδή οι άνθρωποι δεν είναι τόσο ίσοι και δεν μπορούν να υπολογίζουν στην πρόνοια αν δεν τα πάνε καλά», είπε.
Αρνητικές και θετικές πτυχές
Συνολικά, όσον αφορά την ευτυχία, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι στις αρχές και στα τέλη της ζωής τους.
Κανονικά, οι παράγοντες που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως η γνωστική ικανότητα ή η ικανότητα μάθησης, απεικονίζονται ως ένα ανεστραμμένο «U», δήλωσε ο Larsen. Συχνά βρίσκονται στο αποκορύφωμα τους στη μέση ηλικία.
Αλλά για την ευτυχία, ισχύει το αντίθετο, «δηλαδή ότι είστε λιγότερο ευτυχισμένοι στη μέση της ζωής και περισσότερο ευτυχισμένοι νωρίς και αργά», εξήγησε ο Larsen.
Όταν οι βασικές ανάγκες των ηλικιωμένων ικανοποιούνται, όπως συμβαίνει συνολικά στη Δανία, είναι ευτυχισμένοι, σημείωσε. «Γιατί συμβαίνει αυτό; Ίσως επειδή είναι απαλλαγμένοι από πολλές από τις ευθύνες και το άγχος που βιώνουν στη μέση ηλικία», δήλωσε ο Larsen, όπως η ανατροφή μικρών παιδιών, η φροντίδα των ηλικιωμένων γονέων, η ανησυχία για την επαγγελματική τους πρόοδο και άλλα.
«Και καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, γενικά δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο να θυμούνται τις θετικές πτυχές της ζωής τους και λιγότερη σημασία στο να θυμούνται τις αρνητικές πτυχές», δήλωσε ο Larsen.
Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι οι ηλικιωμένοι αναπτύσσουν επίσης μεγαλύτερο βαθμό ανθεκτικότητας, για να αντιμετωπίσουν την απώλεια και τις διαγνώσεις χρόνιων παθήσεων υγείας που γίνονται πιο συχνές στην τρίτη ηλικία.
*Mε πληροφορίες από: Huffpost | Φωτογραφία: Our Souls at Night (2017)
- Αρκάς: Η δικαιωματική καλημέρα της Τετάρτης
- Ντόναλντ Τραμπ: Εταιρεία οργανώνει κρουαζιέρα τετραετίας για όσους θέλουν να «αποδράσουν» από τη θητεία του
- Τραμπ: Ανέθεσε στον τηλεγιατρό Μεχμέτ Οζ θέση κλειδί για τη δημόσια Υγεία
- Ουκρανία: Οι ΗΠΑ στέλνουν νάρκες κατά προσωπικού
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Οι επαφές της ελληνικής με τις κελτικές γλώσσες (Μέρος Α’)
- Ελευσίνα: Ναυτικός βρέθηκε νεκρός στον προβλήτα του λιμανιού