Κατοικίδια: Πώς «μιλούν» στην ψυχή μας
Λένε ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος και ο ψυχοθεραπευτής του ανθρώπου. Οι έρευνες το επιβεβαιώνουν. Δείτε τι κερδίζετε από τη σχέση σας με το κατοικίδιό σας.
Ο σκύλος και ο άνθρωπος είχαν πάντα στενή σχέση. Πιθανολογείται ότι όταν οι άνθρωποι ήταν ακόμη κυνηγοί/τροφοσυλλέκτες, ορισμένοι σκύλοι εγκατέλειψαν τις αγέλες τους για να ζήσουν μαζί τους. Η ανάγκη συνύπαρξης με τα ζώα ξεκίνησε πριν από χιλιετίες –ίσως όχι με τη μορφή της επικοινωνίας που γνωρίζουμε τώρα– και, με το πέρασμα των χρόνων, εξελίχθηκε σε κάτι πιο ουσιαστικό. Σήμερα τουλάχιστον ένας στους δύο κατοίκους του πλανήτη μας απολαμβάνει την παρέα ενός κατοικιδίου. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο.
Τι δείχνουν οι έρευνες
Το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον διεξήγαγε έρευνα που έδειξε ότι τα επίπεδα της ορμόνης του στρες (κορτιζόλη), μέσα σε μόλις 10 λεπτά, μειώθηκαν σημαντικά στους φοιτητές που χάιδευαν ένα ζωάκι. Σύμφωνα με νέα έρευνα από τον Αμερικανικό Ψυχολογικό Σύλλογο (APA) και την Αμερικανική Κτηνιατρική Ιατρική Ένωση (AVMA), η συντριπτική πλειονότητα (84%) υποστηρίζει ότι τα κατοικίδιά τους έχουν θετικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία και μακροπρόθεσμα.
Στη δημοσκόπηση πήραν μέρος περισσότεροι από 2.200 ενήλικοι, από τους οποίους:
- το 52% είχε σκύλο,
- το 37% γάτα,
- το 7% ψάρι,
- το 4% πουλί και
- λιγότερο από το 3% χελώνα, κοτόπουλο, άλογο, φίδι, σαύρα, κουνέλι, ινδικό χοιρίδιο ή χάμστερ.
Περίπου τα 2/3 των ερωτηθέντων χαρακτήρισαν το κατοικίδιό τους «πραγματικό φίλο», που παρέχει «συντροφιά», «άνευ όρων αγάπη» και «υποστήριξη». Είπαν επίσης ότι η παρουσία του «συγκατοίκου» τους μπορεί να τους ηρεμήσει και να τους βοηθήσει να αποβάλουν το άγχος τους. Ένας στους τρεις απάντησε ότι τον ενθαρρύνει να είναι σωματικά δραστήριος. Τρεις στους δέκα ανέφεραν ότι τα κατοικίδια προσθέτουν δομή στο πρόγραμμά τους. Ένας στους πέντε υπογράμμισε ότι το ζωάκι του ενισχύει την κοινωνική του ζωή.
Σε ρόλο ψυχοθεραπευτών
Οι κτηνίατροι ξέρουν από πρώτο χέρι τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων και των κατοικιδίων τους και τη θετική επίδραση που έχουν τα ζώα στη συναισθηματική υγεία μας. «Λειτουργούν σαν ένα είδος ψυχοθεραπείας στους ανθρώπους», τονίζουν οι ειδικοί, «καθώς βλέπουμε όλο και περισσότερες έρευνες γύρω από το ρόλο που μπορούν να παίξουν στην ανάρρωση από την κατάθλιψη και άλλες ψυχολογικές διαταραχές». Ένα κατοικίδιο είναι πάντα εκεί για τον ιδιοκτήτη του. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό όσοι μπορούμε να υιοθετήσουμε και να φροντίσουμε υπεύθυνα ένα ζωάκι.
Τα ζώα χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο για θεραπευτικούς σκοπούς σε σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια και μονάδες ψυχικής υγείας. Βοηθούν επίσης παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ομιλία, μαθησιακές δυσκολίες και συναισθηματικές διαταραχές. Για τους ηλικιωμένους, είναι αντίδοτο στη μοναξιά τους και βελτιώνουν τη γνωστική τους λειτουργία. Μάλιστα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαπίστωσαν ότι οι νοητικές δεξιότητες όπως η μνήμη ή η προσοχή των ανθρώπων που έχουν κατοικίδια φθίνουν με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με εκείνες όσων δεν έχουν ένα ζωάκι για συντροφιά.
Smart info
Η απόφαση για μια δέσμευση τέτοιας βαρύτητας όπως είναι η απόκτηση ενός ζώου συντροφιάς, πρέπει να γίνεται με υπεύθυνα κριτήρια.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον Λάζαρο Καρανάσιο, κτηνίατρο.
Πηγή Vita.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις